Dodaj do ulubionych

Kopernik - Niemcem?

12.08.03, 16:21
To powinno być na forum polityka, ale co tam.

Niemiecka telewizja ZDF ogłosiła konkurs na najwybitniejszego Niemca w
historii. Jest kilka kategorii - polityka, muzyka, nauka i co tam jeszcze.
Jak w każdym plebiscycie tego rodzaju. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby
nie to, że "zaplątało się" tam kilka osób innej narodowości min. Austryjak
Wolfgang Amadeusz Mozart i Polak Mikołaj Kopernik.

Dziwne? Czy też może w każdym kraju historia jest inna?

Pozdrawiam
Vicca
Obserwuj wątek
    • Gość: Malwina Re: Kopernik - Niemcem? IP: *.d1.club-internet.fr 12.08.03, 16:25
      w kazdym kraju historia jest inna :-)
      tu Maria Sklodowska ma jedno nazwisko : Curie
      • vicca Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 16:33
        A Stanisław Leszczyński jest bardziej znany z panowania w Lotaryngii niż w
        Polsce.

Ale czy we francuskiej szkole ktoś zaprzecza ze była Polką? Raczej nie - jest
        to nawet podkreślane w zarzutach związanych z "uwiedzeniem" przez nią asystenta
        swojego męża.

Pzdr Vicca
    • cossa Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 16:50
      a ja myslalam, ze Kopernik byla kobieta.. ;)

cossa
      • m.malone Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 22:19
        cossa napisała:

> a ja myslalam, ze Kopernik byla kobieta.. ;)
        >
        > cossa

Ja, ja ty mieć recht. Kopernik być kobieta aber deutsche kobieta...

• herezja_2000 Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 16:55
      Herezje jakieś głosicie.

Kościuszko jest bohaterem Australii,
      a Pułaski - amerykańskim.

Kto udowodni, że gdyby nie pani Walewska, to Napoleon nawet nie ruszyłby z
      Francji??
      • Gość: Malwina Re: Kopernik - Niemcem? IP: *.d1.club-internet.fr 12.08.03, 16:56
        nikt nie zaprzecza to prawda
        ale dlatego ze nikt nie zarzuca :-)
        • herezja_2000 Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 16:59
          Ha! I tu się mylisz!
          Pokazują w telwizorze, jak Wałęsa siedzi i zarzuca...
          :)
          • Gość: talisker Tropik IP: *.ppp.lrz-muenchen.de 12.08.03, 17:02
            W czasach Kopernika nie bylo pojecia narodowosci, ktory my uznajemy za bliski.
            On mieszkal po prostu w chrzescijanskiej Europie i stad trudno powiedziec, ze
            byl Niemcem czy POlakiem.
            Choc moze ktos wie wiecej co do jego "ciagotek" czy tez jezyka, ktorego uzywal
            w domu.
            T.
            • herezja_2000 Re: Tropik 12.08.03, 17:07
              Ja, naturlich!

Pisał łaciną i po polsku, to nie wystarczy?
              Polecam wycieczkę do Fromborka..
              • Gość: talisker Re: Tropik IP: *.ppp.lrz-muenchen.de 12.08.03, 17:11
                herezja_2000 napisał:

> Ja, naturlich!
                >
                > Pisał łaciną i po polsku, to nie wystarczy?
                > Polecam wycieczkę do Fromborka..

T. Ja tez pisze po polsku i po niemiecku... i nie jestem Krzyzakiem)))
                Zapraszam na wycieczke do Malborka!
        • Gość: kalkos Re: Kopernik - Niemcem? IP: *.dip.t-dialin.net 12.08.03, 17:08
          Gwoli scislosci Kopernik urodzil sie w niemieckiej rodzinie, na wloskich
          uniwersytetach wpisywal narodowosc niemiecka. Pozniej byl jednak wiernym
          poddanym krola polskiego czyli obywatelem Rzeczypospolitej. Tak wiec wedlug
          dzisiejszych standardow mial narodowosc niemiecka a obywatelstwo polskie.
          Jednak, zeby zabic obudzone przez ZDF nacjonalistyczne upiorzysko, w czasach
          kopernikanskich do narodowosci przypisywano duzo mniejsza wage niz dzisiaj.
          Dopiero w wieku XIX wymyslono szowinistyczne bzdety w postaci niezdrowego
          stosunku do wlasnej ekumeny jezykowo-kulturowej.
          • yagnieszka Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 18:22
            A mnie mowili, ze wszystkie dzieci sa nasze - Marysie, Mikolaje, Wolfgangi itd.
            Gdyby Kopernikowi (czy innym) bardzo zalezalo na narodowsci, to zapisaliby to
            gdzies wielkimi literami dla potomnych. Jemu widac bylo wzystko jedno to i nam
            powinno.
            • komandos57 [...] 12.08.03, 23:52
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • ponton Re: a Yagnieszka- Niemcem 13.08.03, 03:32
                komandos57 napisał:

> Czesc Eryku z mieka pala!

Ty Komandos wiesz tyle co zjesz. Byl tu kiedys Eryk - logowal sie jako ESL
                potem mu zona umarla i zniknal. Jak ktos jest tu nowy to nie wie a jak ktos tu
                dlugo jest to go jeszcze pamieta. Na tym linku masz portret Eryka. Jak chcesz
                dokuczac jakiejs kobiecie to sobie pisz co chcesz ale Eryka zostaw w spokoju.
                Ja tu nigdy nie pisze tylko czytam co pisza Polacy bo mi to potrzebne ale z
                Erykiem korespondowalem i nawet raz sie spotkalismy osobiscie. Ja mysle
                Komandos ze ty nie znasz umiaru w pomiatniu ludzmi. Ktos tu zaczal pisac ze
                Eryk sie znow odezwal. Eryk sie juz nie odezwie. To ja wiem na pewno.
                roscar.hypermart.net/forum.htm
    • nabokoff Jagiełło - Litwinem? 12.08.03, 18:59
      słyszałęm na Litwie głosy oburzenia na to iż Polacy przywłaszczają sobie
      Jagiełłę, nazywając go "polskim królem"...

a to, że w XIII wieku w KRAKOWIE językiem urzędowym prócz łaciny był niemiecki
      to po prostu skandal!!!

;)
    • sdfsfdsf Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 22:02
      najwazniejsze ze wstrzymal slonce, ruszyl ziemie
      cwany z niego byl gosc, narodowosci to pozywka dla frustratow
      • Gość: tak Re: Kopernik - Niemcem? IP: *.net.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 22:20
        sdfsfdsf napisał:

> narodowosci to pozywka dla frustratow

No to według Ciebie jestem frustratem. Cenię sobie narodowość jako taką. Jestem
        dumny z tego, że jestem Polakiem. Cieszą mnie osiągnięcia Polaków. Jeśli
        istnieją kontrowersje wokół narodowości Kopernika (czy innych znanych osób) to
        jedynie żałuję, że tak jest. I śpię spokojnie.

Pozdrawiam
        • Gość: Malwina Re: Kopernik - Niemcem? IP: *.d1.club-internet.fr 12.08.03, 22:26
          masz poczucie odpowiedzialnosci za narod ?
          • Gość: tak Re: Kopernik - Niemcem? IP: *.net.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 22:31
            Gość portalu: Malwina napisał(a):

> masz poczucie odpowiedzialnosci za narod ?

W ogólności - nie. We własnym jednostkowym wymiarze - tak.
            A dlaczego pytasz?

Pozdrawiam
            • Gość: Malwina Re: Kopernik - Niemcem? IP: *.d1.club-internet.fr 12.08.03, 22:33
              zeby wiedziec jak funkcjonuja inni ludzie
        • sdfsfdsf Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 23:08
          "Jestem dumny z tego, że jestem Polakiem"
          potep mnie ale tego to ja nigdy nie moglem zrozumiec, takie podzialy na my i
          oni sa wedlug mnie jedynie przyczyna wszelkiego zla, dla mnie istnieje jedynie
          odpowiedzialnosc jednostkowa, albo ktos jest madry albo glupi, a to czy jest
          polakiem, niemcem czy francuzem nie ma na to zadnego wplywu, czy bylbys rownie
          dumny z bycia chinczykiem, amerykaninem, niemcem? bo jezeli bylbys rownie dumny
          urodziwszy sie gdzie indziej, to dlaczego akurat dumny jestes z bycia polakiem?
          czyli jezeli wszyscy ludzie sa rownie wartosciowi to po co te podzialy? zreszta
          dumny to za wielkie slowo dla mnie, zbyt patetyczne
          • komandos57 [...] 12.08.03, 23:11
          • Gość: tak Re: Kopernik - Niemcem? IP: *.net.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 23:23
            sdfsfdsf napisał:

> "Jestem dumny z tego, że jestem Polakiem"
            > potep mnie ale tego to ja nigdy nie moglem zrozumiec, takie podzialy na my i
            > oni sa wedlug mnie jedynie przyczyna wszelkiego zla, dla mnie istnieje
            jedynie
            > odpowiedzialnosc jednostkowa, albo ktos jest madry albo glupi, a to czy jest
            > polakiem, niemcem czy francuzem nie ma na to zadnego wplywu, czy bylbys
            rownie
            > dumny z bycia chinczykiem, amerykaninem, niemcem? bo jezeli bylbys rownie
            dumny
            >
            > urodziwszy sie gdzie indziej, to dlaczego akurat dumny jestes z bycia
            polakiem?
            >
            > czyli jezeli wszyscy ludzie sa rownie wartosciowi to po co te podzialy?
            zreszta
            >
            > dumny to za wielkie slowo dla mnie, zbyt patetyczne

Może "dumny" to złe słowo, bo to żadna moja zasługa (czy wina), że jestem
            Polakiem.
            Polskość to pewna kultura, związek z innymi Polakami, podobny do związku w
            rodzinie, choć oczywiście w innych proporcjach. Myślę, że podobnie myślałbym,
            gdybym urodził się jako inno-narodowiec.
            Z tego, że ludzie są Polakami, kominiarzami, kobietami nie wynika żadne
            wartościowanie.

Pozdrawiam
            • komandos57 Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 23:25
              Gość portalu: tak napisał(a):
              > > dumny z bycia chinczykiem, amerykaninem, niemcem? bo jezeli bylbys rownie
              > dumny
              > > > Pozdrawiam
              xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
              A ja jestem Chinczykiem.Moje oko miedzy nogami jest zezowate!
            • Gość: Malwina Re: Kopernik - Niemcem? -tak IP: *.d1.club-internet.fr 12.08.03, 23:34
              no prosze wystarczy komunikowac aby sie zrozumiec
              teraz wiesz dlaczego zadalam pytanie ?
              • komandos57 [...] 12.08.03, 23:36
              • Gość: tak Re: Kopernik - Niemcem? -Malwina IP: *.net.pl / 192.168.1.* 12.08.03, 23:50
                Gość portalu: Malwina napisał(a):

> no prosze wystarczy komunikowac aby sie zrozumiec
                > teraz wiesz dlaczego zadalam pytanie ?

A dlaczego pytasz? ;-)

Oprócz odpowiedzi: chcę wiedzieć jak funkcjonują ludzie, nie mam co robić więc
                pytam, są jeszcze inne, bardziej nośne informacyjnie możliwości. Zakładałem, że
                być może masz jakiś szczególny powód zapytania.

Pozdrawiam
      • komandos57 [...] 13.08.03, 00:36
    • komandos57 [...] 12.08.03, 22:33
      • Gość: Malwina [...] IP: *.d1.club-internet.fr 12.08.03, 23:16
        • komandos57 [...] 12.08.03, 23:17
    • zuzanna23 Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 23:38
      Ty jestes nienoromalny.
    • komandos57 Re: Kopernik - Niemcem? 12.08.03, 23:41
      A ty spadaj malenka.Chcesz w pysk?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka