Dodaj do ulubionych

gestalt ??? terapia??

IP: *.nd.e-wro.net.pl 14.08.03, 21:28
Czy ktoś wie, na czym polega terapia gestalt? Nie bardzo moge o szczegółach,
żeby nie zawieść czyjegoś zaufania.... Terapeuta prowadzący terapię gestalt
od wielu miesięcy pomaga komuś przez neta, jest jednocześnie przyjacielem i
terapeutą, choć oczywiście gratisowo. Czy taka relacja jest normalna?
Pacjentka czuje się uzależniona od kontaktów z terapeutą. Czy ktoś wie coś na
temat terapii gestalt? Czy relacje prywatne terapeuty z pacjentem są
dopuszczalne, etyczne?
Obserwuj wątek
    • Gość: kwiat2003 Re: gestalt ??? terapia?? IP: 212.122.206.* 14.08.03, 21:34
      baardzo nieetyczne i dałabym sobie spokój z takim "terapeutą"
      a skąd masz pewność że on posiada odpowiednie wykształcenie, jeśli nie
      zobaczyłabym dyplomu i licencji psychoterapeuty nie angażowałabym się w to
      pozdr
      • Gość: księżniczka Re: gestalt ??? terapia?? IP: *.nd.e-wro.net.pl 14.08.03, 21:53
        Ten ktoś czuje, że mu to pomaga. Boi się przerwać, bo boi się, że sobie nie
        poradzi bez tego.
        • Gość: niekomandosnaszczę Re: gestalt ??? terapia?? IP: 212.122.206.* 14.08.03, 22:01
          Gość portalu: księżniczka napisał(a):

> Ten ktoś czuje, że mu to pomaga. Boi się przerwać, bo boi się, że sobie nie
          > poradzi bez tego.
          no i to juz świadczy o uzaleznianiu od terapeuty wbrew etyce
          niech szuka profesjonalisty a w miare możliwości kontakt niech utrzymuje ale
          wyłącznie w formie towarzyskiej a nie pseudoterapeutycznej
          • Gość: księżniczka Re: gestalt ??? terapia?? IP: *.nd.e-wro.net.pl 14.08.03, 22:06
            Czytałam o gestalt taką informację, że to polega na relacjach z pacjentem,
            relacjach emocjonalnych. To nie chodzi o mnie, a nie chciałąbym źle komuś
            doradzać. Dlatego pytam o tę terapię. Ja się nie znam, wydaje mi się to trochę
            jakieś takie podejrzane, ale może się mylę. Może ktoś profesjonalnie wie, na
            czym ta szkoła polega? Bo może wszystko jest ok, a ja zrobię burzę w szklance
            wody?
    • komandos57 Re: gestalt ??? terapia?? 14.08.03, 21:57
      Ksiezniczka potrzebuje terapii?A moze orczykiem po chrapach!
      • Gość: masala dosa Re: gestalt ??? terapia?? IP: *.teleton.pl 14.08.03, 22:07
        nie wiem czy istnieje konwencja psychoterapii ktora dopuszcza prywatny
        kolezenski kontakt miedzy terapeuta a pacjentem-nie sadze-a dazenie do tego ze
        strony pacjenta interpretuje sie zwykle jako probe wyjscia z relacji
        terapeutycznej swego rodzaju dewaluacje terapeuty problem z wejsciem w uklad
        zeleznosci probe dominacji co moze byc bardzo diagnostyczne-niemniej jednak
        terapeuta nie powinien absolutnie pozwalac na pozaterapeutyczny kontakt i
        scisle przestrzegac warunkow kontraktu-poza tym jak rozumiem ta 'terapia'
        odbywa sie przez internet co dla mnie jest raczej niebywale i nie bardzo moge
        sobie to wyobrazic-juz chocby z tego powodu ze przeciez tak istotny jet przekaz
        pozawerbalny pacjenta-wsparcie przez internet jest moim zdaniem ok ale terapia
        jakos nie bardzo-pozdrawiam
    • jmx Re: gestalt ??? terapia?? 14.08.03, 23:13
      Gość portalu: księżniczka napisał(a):

> Czy ktoś wie, na czym polega terapia gestalt? Nie bardzo moge o szczegółach,
      > żeby nie zawieść czyjegoś zaufania.... Terapeuta prowadzący terapię gestalt
      > od wielu miesięcy pomaga komuś przez neta, jest jednocześnie przyjacielem i
      > terapeutą, choć oczywiście gratisowo. Czy taka relacja jest normalna?
      > Pacjentka czuje się uzależniona od kontaktów z terapeutą. Czy ktoś wie coś na
      > temat terapii gestalt? Czy relacje prywatne terapeuty z pacjentem są
      > dopuszczalne, etyczne?

To nie jest "wina" tej terapii tylko nieumiejetności (braku kompetencji?)
      terapeuty. Gestalt to psychologia postaci, w tej szkole patrzy się całościowo
      na człowieka - na jego problem jak i na środowisko w którym funkcjonuje. Jakoś
      nie widzę możliwości akurat tej szkoły w internecie, bez osobistego kontaktu,
      no ale to moja prywatna opinia. Poza tym niedopuszczalne jest uzależnianie
      osoby potrzebującej od terapeuty - to właśnie terapeuta powinien pomóc
      człowiekowi "stanąć na nogi" o własnych siłach, sprawić, że sam będzie umiał
      rozwiązywać swe problemy. Tak samo z prywatnymi kontaktami, przyjaźnieniem
      się - osoba zaprzyjaźniona traci zdolność obiektywnego patrzenia na osobę,
      której pomaga.
    • agresja4 Re: gestalt ??? terapia?? 14.08.03, 23:16
      tu i teraz.
      Pozwól odejść zdarzeniom, emocjom.

ta terapia jest ok.
      • agresja4 Re: gestalt ??? terapia?? 14.08.03, 23:19
        agresja4 napisała:

> tu i teraz.
        > Pozwól odejść zdarzeniom, emocjom.
        >
        > ta terapia jest ok.
        Sorry
        nie doczytałam do końca.
        Ta terapia nie powinna uzależniać.
        I nie powinna być prowadzona przez net.
    • Gość: Sylwia,biedronka Re: gestalt ??? terapia?? IP: 80.48.231.* 22.08.03, 14:15
      Gestalt to przedewszyskim ży tu i teraz,chwytaj chwile
      nie śądze rzeby jakakolwiek terapia była mozliwa przez net.To nie
      mozliwe,pacjent i terapeuta powinni utrzymywać kontakt osobisty,na stopie
      wyłącznie uzdrowienia pacjenta.Nie ma mowy o uzaleznieniu pacjenta od
      terapeuty.Ten pseudo terapeuta to jakiś szarlatan,albo ktoś z
      megalomanio,przeczytał pare ksiazek i myśli ze moze pomagać.Możliwa pewnie jest
      pomoc przez internet ale na zasadzie zwykłej koleżeńskiej rozmowy.
      Pozdrawiam :)
    • krakow1234 Re: gestalt ??? terapia?? 23.04.21, 09:22
      Ludzie dajcie sobie spokój z terapią gestalt. Jest ona tak obrzydliwa jak obrzydliwy byl pan Pearls jej twórca

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka