aniap74 19.02.08, 13:07 Ja chciałam się tylko zapytać czy ktoś może wie czy w psychologii istnieją terminy "pamięci zewnetrznej" i "pamieci wewnetrznej" Dzieki serdeczne xxx Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ride_the_lightning Re: typy pamięci 19.02.08, 14:01 Studiuję psychologię. Uczyłam się dużo o pamięci, ale z takim rozróżnieniem się nie spotkałam. Jak może być pamięć zewnętrzna? Sama to wymyśliłaś czy gdzieś usłyszałaś? Bo może z tą zewnętrzną chodzić o zapiski czy obrazy ("przechowują" wiedzę), więc sama jestem ciekawa. Wymyśliłam to analogicznie do pamięci zewnętrznej komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: typy pamięci 19.02.08, 16:18 nie. w psychologii funkcjonują takie terminy jak: pamięć krótkotrwała, długotrwała, sensoryczna; deklaratywna, proceduralna; autobiograficzna; fleszowa; model sieci koneksjonistycznych; operacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
solaris_38 Re: typy pamięci 19.02.08, 19:04 niektórzy twierdzą ale to nie naukowe teorie ze człowiek ma pamięć swojego osobistego życia i jego historii (czyli pamięć w mózgu o doznanym) oraz pamięć gatunku i jego historii(byłaby to pamięć zewnętrzna, ponoc w jakichś .. kronikach niebiańskich) ale nic więcej nie wiem to mi pasuje do twojego pytania Odpowiedz Link Zgłoś
ksieni_smutnego_pierdofonu Re: typy pamięci 19.02.08, 19:13 czyli Jung i archetypy? Odpowiedz Link Zgłoś