Dodaj do ulubionych

paraliz senny?

19.04.08, 20:23
Czy zdarzylo sie wam, ze obudzicie sie (tzn. mozg sie obudzi) ale nie mozecie
ruszyc cialem, probujecie sie wybudzic ze snu a nie mozecie i lezycie jak
sparalizowani? Zdarzylo mi sie to kilka razy, przy tym czuje jeszcze jakas
napierajaca sile na mnie, jakbym sie zapadala w siebie i nie moge oddychac.
Wczoraj znowu to sie stalo po kilkuletniej przerwie ale tym razem mialam
wrazenie ze ktos chce mi wyrwac dusze z ciala i w pewnym momencie wyszlam z
siebie i widzialam okno, kontury zaslon i lampe zza okna i po chwili wrocilam
do siebie i wtedy dopiero otworzylam oczy i zobaczylam identyczny obraz jak
przed chwila (to samo okno, lampe kontury, jakbym na zywo przed chwila to samo
widziala, wiec to nie mogl byc sen). Co to bylo??? Slyszalam ze jest cos
takiego jak paraliz senny, gdy mozg sie budzi ale cialo dlaej pozostaje w
fazie snu. To jeszcze moge zrozumiec, ale ta wewnetrzna walka z 'czyms'
probujacym wyrwac mi dusze z ciala to dla mnie calkowity szok. Teraz boje sie
isc spac. Wie ktos jakie moga byc tego przyczyny, co z tym zrobic? Z gory
dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • grzehuu Re: paraliz senny? 19.04.08, 20:34
      Pośród ciemności nocy budzisz się nagle z uczuciem zła, które Cię otacza, nie
      możesz oddychać a Twoja klatka piersiowa robi się ciężka - ktoś lub coś ją
      uciska, ktoś próbuje Cię dusić. Ku Twojemu przerażeniu nie możesz się poruszyć
      ani wydać z siebie żadnego dźwięku. Słyszysz głosy i widzisz dziwne postaci,
      zagadkowe figury poruszające się w okolicach łóżka... Czy to demony? Duchy? Nie,
      to po prostu doświadczenie Sennego Paraliżu.

Senny Paraliż (SP) jest medycznym uwarunkowaniem i zwykle określa się go jako
      zaburzenia snu. Objawy mogą czasem obejmować kompletny lub częściowy paraliż
      ramion, nóg i górnego tułowia. Senny Paraliż występuje prawie zawsze w momencie
      zasypiania lub wybudzania ze snu. Do najbardziej niezwykłych objawów SP zaliczyć
      można halucynacje wizualne i dźwiękowe często powodujące ekstremalne przerażenie
      i panikę. W przypadkach takich błędnie sądzić można, że zostało się odwiedzonym
      przez obce istoty lub złe moce.

Badania SP pokazują, że jest on połączony z fazą snu - REM (szybkich ruchów
      gałek ocznych). Gdy podczas snu śnimy, ciało nie realizuje doświadczeń i działań
      podejmowanych podczas snu z prostej przyczyny - aby w nocy nie wyrządzić sobie
      lub komuś krzywdy. Mózg wyłącza mięśnie i rozluźnia je co zasadniczo przypomina
      stan paraliżu.

SP występuje w momencie kiedy umysł budzi się choć wciąż znajduje się w stanie
      REM a ciało jest zrelaksowane i rozluźnione. Doświadczenie to powoduje uczucie
      paraliżu i doświadczenie niemocy do działania czy wydawania z siebie dźwięków.
      Wciąż znajdujemy się pomiędzy snem a jawą i często obrazy senne odgrywane są
      przed naszymi oczyma choć te są już otwarte. Normalną reakcją na SP jest uczucie
      paniki i przerażenia - gdy wokół naszego mózgu jak mgła rozgrywają się senne
      obrazy, my chcemy się obudzić ale to niemożliwe.

Niedawne badania pokazują, że 25-30% populacji cierpiało kiedykolwiek na jakąś
      formę Sennego Paraliżu. 95% z pośród tych osób odebrało SP jako doświadczenie
      przerażające. Można powiedzieć, że SP jest dziedziczne, tzn. jeśli Twoi rodzice
      doświadczali takich stanów to z pewnością i ty ich doświadczyłeś lub dopiero
      doświadczysz. Ludzie często czują, że z powodu paraliżu sennego doświadczyli
      zjawiska paranormalnego - choć wytłumaczenie jest znacznie prostsze.
    • solaris_38 był TU na ten temat długi wątek - poszukaj ; 19.04.08, 20:36
    • anidobraanizla Re: paraliz senny? 19.04.08, 20:57
      Zdarza się. Jeśli nie dostrzegasz niczego niepokojącego w Twoim
      życiu, co mogłoby się wiązać z tamtymi przeżyciami, to się nie
      przejmuj :)

Możliwe, że doświadczyłaś przy okazji OOBE, czyli wyszłaś duszą z
      ciała. Też nie ma się czym martwić. Wielu ludzi tego doświadcza.
      Niektórzy praktykują to dobrowolnie.
    • life_is_one Re: paraliz senny? 06.05.08, 00:02
      Dziękuje Ci Grzehuu za tak "ładne" wyjaśnienie czym jest paraliż senny. Ja także wiedziałem to wcześniej lecz wielu młodych ludzi popełnia wielki uważając efekty tego stanu za coś nadprzyrodzonego. Mnie w dzieciństwie spotkało wiele dziwnych rzeczy - obecnie jestem w trakcie ich spisywania i możliwe że opublikuję je w blogu. Doświadczyłem bardzo skrajnych stanów umysłu i przez większość życia myślałem że musiał być jakiś powód tego że przytrafiło to się właśnie mi :D Kiedy w końcu poszedłem po rozum do głowy okazało się ile enegrii i czasu straciłem interesuąc się parapsychologią.
      Duchy, OBEE, UFO wszysto to może i często jest efektem paraliżu sennego.

P.S. Grzehuu - jeśli posiadasz jakieś materiały na ten temat lub możesz coś więcej napisać będe bardzo wdzięczny. Dotyczy to szczegółnie póblikacji naukowych itp.

POZDRAWIAM.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka