Gość: Attta IP: *.acn.pl 16.10.03, 19:37 Bardzo prosze o informacje o treningach poprawiajacych pamięć. czy one sa rzeczywiście skuteczne? czy ktoś sprawdzał na sobie?Pozr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r.richelieu Re: treningi pamieci 16.10.03, 19:46 Gość portalu: Attta napisał(a): > Bardzo prosze o informacje o treningach poprawiajacych pamięć. czy one sa > rzeczywiście skuteczne? czy ktoś sprawdzał na sobie?Pozr rozwiązuj krzyżówki, zapisz się sa chiński, ucz się sentencji na pamięć, zapamiętaj wszystkie numerki jakie masz od pinu, nipu, trzech telefonów. To Ci da lepszy trening niż te wszystkie kursy służące tylko po to, by utwierdzić w przekonaniu o własnej doskonałości, a nie poprawić pamięć. No i poza tym kosztują masę pieniędzy Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: treningi pamieci 16.10.03, 20:45 Poszukaj pod haslem mnemotechnika - opiera sie toto na roznych technikach - skojarzeniach, "umiejscowianiu" w przestrzeni itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girlfriend Attta, po co zaśmiecać pamięć? n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 20:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: attta Re: treningi pamieci IP: *.acn.pl 16.10.03, 20:50 Dziekuje Wam serdecznie. Chce pomóc młodemu człowiekowi któremu mało wchodzi do głowy.próbuje mu podsuwac rózne podpowiedzi ,ale on sam musi ćwiczyc a z tym jest róznie, wiec pomyslałam o takich treningach. Może odezwie sie ktos kto brał w tym udział i napisze czy coś to dało? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: girlfriend Attta, ale czemu Ty go chcesz tresować? ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.03, 20:56 Ludzie nie zapamietują tego, co mają w nosie. Nie lepiej dziecko(?) inaczej nauką zaintrygować? Moja przyjaciółka w czasach licealnych chodziła na jakieś treningi szamańskie i fakt, potrafiła po nich lepiej funkcjonować w ramach modelu "zakuć, zdać, zapomnieć" :) Tylko jak przychodziło do testów rocznych, to już nie pamiętała co tymi metodami zakuła miesiąc wcześniej... no nie wiem, może ktoś ma dobre doświadczenia, ale nauka "na pamięc" kojarzy mi się z kopaniem rowów... Odpowiedz Link Zgłoś
kwieto Re: treningi pamieci 16.10.03, 21:08 Ej ej, pamiec trenowac fajna rzecz, ale nic na sile. Zreszta chyba nie tedy droga (przychylam sie tu do zdania Girlfriend), cwiczenie pamieci moze byc swietnym wspomagaczem, ale samo zakuwanie to nie jest dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś