Dodaj do ulubionych

Pilne: wymioty

18.02.13, 10:25
Starszy (4 lata, 14,5 kg) od soboty wymiotuje, w sumie z osiem-dziesięć razy, czasem po piciu, ciągle śpi, nie je. Dzwoniłam do Medicover i pani w sumie chciała od razu wysłać mnie do szpitala. Myślę, że bez przesady, nie leje się przez ręce, jest kontaktowy, ma lepsze momenty. Wejdziemy do szpitala z rota (bo to pewnie to), a wyjdziemy z pneumokokami i salmonellozą, ja dziękuję. Chcę go jeszcze poobserwować, wydaje mi się, że jest lepiej.

W każdym razie byłam też pytana, ile przyjmuje płynów i oczywiście nie wiem, bo spora część z tego to moje mleko (oczywiście najlepiej tolerowane, zwrócił je tylko raz przez te dwa dni). Czy jest jakikolwiek sposób szacowania ilości np. wg czasu przy piersi?? Ja przepraszam, że po czterech latach zadaję takie głupie pytania, ale nigdy tego nie potrzebowałam. Jak miał pierwszego rota 2,5 roku temu to był przy piersi na okrągło i ta informacja lekarzowi wystarczyła, a i ja byłam spokojna.

Dziewczyny, cieszcie się póki dużo karmicie...
Obserwuj wątek
    • asjula1 Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 10:36
      Raczej oceniaj po tym, czy siusia, czy nie ma innych objawow odwodnienia - suchosc w ustach, niesprezysta skora, zapadnięte oczy itd.
      Pic dawaj malo, a czesto, np. po lyzeczce, co tam lubi, byleby pil, no i oczywiscie piers, ile chce (kolenosc odwrotna).
      A wszpitalu jest przychodnia dyzurna z pediatra, raczej o to chyba chodzilo.
      Tez tam jezdzilam w analogicznej sytuacji, z tym, ze moj maly wymiotowal+mial biegunke chyba z szsc dni i naprawde odlatywal w pewnym momencie. Bylam mocno przerazona - pol godziny jazdy = kilka zatrzyman z powodu koniecznosci wymiany polowy ubrania.
      • froobek Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 10:43
        Dziękuję. Siusia, choć dziś było to malutko i zagęszczone.
        Język był suchy, trochę lepki, ale przez ostatnie dwie godziny podałam chyba ze 200 ml płynów + 15 minut przy piersi, więc chyba nie tak mało w krótkim czasie? Jęzor się poprawił.
        Teraz jest u nas mój Tata, lekarz, powiedział, że nie ma objawów odwodnienia. Za godzinę mąż przywiezie Orsalit.
        • mad_die Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 11:06
          Noooo jak tyle pije to się nie odwodni smile
          Będzie dobrze!
          Orsalit jest ohydny.... ale może przejdzie wink
          Jak sika i nie ma suchych ust, to spoko.
          • froobek Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 11:11
            > Noooo jak tyle pije to się nie odwodni smile

Właśnie jestem całkiem zadowolona z tego wyniku, ale jest to ilość rewolucyjna w porównaniu z wczoraj...

• fizula Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 13:34
              Moje dzieci nigdy tego ohydztwa Orsalitu nie chciały pić, a na siłę do gardła wlewać nie umiem. Wymyśliłam więc "domowej" roboty quasi-orsalit czyli moje dzieciaki w tym czasie piją (i to z chęcią) kwas z ogórków kiszonych i sok z kapusty kiszonej (oczywiście robionych naturalnie- można też ostatnio kupić w sklepach sok z naturalnej kapuchy). O tyle lepsze od Orsalitu, bo ma też bakterie kwasu mlekowego, dużo witamin, mikroelementów i też zatrzymuje wodę, żeby dziecko się nie odwodniło.
              Jedyny problem ze stosowaniem tego to to, że dziecko chce wypić dużo naraz smile Właśnie mam ten sam problem z moim Ignacym: wczoraj wypił mnóstwo soku z kapusty kiszonej, ale, dzięki Bogu, dzisiaj już nie wymiotuje na masę.
              • froobek Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 13:59
                Dzięki, Fizula.

Na inny temat: ten wątek o konkursie plastycznym to za Twoją zgodą?
                Nie wiem, jakiś irytujący jest...
    • froobek Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 16:32
      Jest super. Nie wymiotował od rana, myślę, że wypite płyny wkrótce sięgną litra. Po sprawie.

> Czy jest jakikolwiek sposób szacowania ilości np.
      > wg czasu przy piersi??

Teraz, po czasie do mnie dotarło, że ja od rana piję jak smok i ciągle mi mało. Młodszego karmię jak zwykle, więc to chyba starszy musiał tyle wyciągnąć? Jednak to jest wszystko perfekcyjnie wymyślone... smile
      • asjula1 Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 16:36
        Lub sie zarazilas i masz uposledzone wchlanianie wodo w podraznionych jelitachwink
        • froobek Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 16:40
          Ja zwymiotowałam jeden raz w niedzielę rano...
          • asjula1 Re: Pilne: wymioty 18.02.13, 16:46
            No, to jest pewna szansa, ze tez Ci sie cos tam przewalawink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka