Dodaj do ulubionych

klasyfikacja PKD 2007

02.05.12, 17:25
Witam,

Niedługo zostanę szczęśliwą posiadaczką własnej działalności gospodarczej. A tymczasem czeka mnie mnóstwo papierkowej roboty, m. in. odpowiednia jej klasyfikacja.

Zamierzam prowadzić lekcje indywidualne, u siebie jak i u ucznia oraz być może w zewnętrznych szkołach językowych. I tu pojawia się moje pytanie do osób posiadających własną działalność: jaką macie klasyfikację PKD 2007?

Bo ja zgłupiałam. Czy ma to być 85.59.B - Pozostałe pozaszkolne formy edukacji, gdzie indziej niesklasyfikowane, która obejmuje korepetycje, włączając korepetycje z języków obcych czy też może 90.01.Z - Działalność związana z wystawianiem przedstawień artystycznych, która obejmuje działalność indywidualnych artystów takich jak: aktorzy, tancerze, piosenkarze, lektorzy lub prezenterzy. A może wpisać obie?

Będę wdzięczna za każdą sugestię i dobrą radę:)

Obserwuj wątek
    • zojanka Re: klasyfikacja PKD 2007 02.05.12, 17:36
      Prowadze DG (indywidualne zajęcia i zajęcia w grupach) niestety nie mam papierów przy sobie (są u księgowej), ale pamiętam, że jak zakładałam działalność to też tego nie wiedziałam i zrobił to za mnie urzędnik. Powiedziałam tylko, na czym będzie polegała moja działalność i on znalazł i wpisał odpowiednią klasyfikację. Przy okazji samo zakładanie działalność nie było wcale taką papierkową męczarnią. Jakoś sprawnie poszło. Trzymam kciuki i życzę powodzenia.
      • runentu Re: klasyfikacja PKD 2007 02.05.12, 17:41
        Dzięki wielkie:) Ja na razie jestem na etapie wypełniania wniosku o dotacje na podjęcie działalności z urzędu pracy i tam trzeba taką informację zamieścić. Tez mam nadzieję że pójdzie sprawnie i bezboleśnie, chociaż jak na razie to istna papierologia:)
        • teacherka Re: klasyfikacja PKD 2007 03.05.12, 10:13
          Do klasyfkacji mozesz wpisac co chcesz - bo mozna zawsze rozszerzyc dzialalnosc o cos.
          Zakladnie DG jest latwe, natomiast jesli starasz sie o dotacje to juz zupelnie inne bajka.
          Zycze powodzenia i wytrwalosci!
        • anna335 Re: klasyfikacja PKD 2007 04.05.12, 17:09
          ja mam 85.59.A a takze:
          85.60Z działalność wspomagającą edukację
          74.30.Z działalność związana z tłumaczeniami
          47.61.Z Sprzedaż detaliczna książek w wyspecjalizowanych sklepach
          74.90.Z Pozostała działalność profesjonalna, naukowa i techniczna, gdzie indziej niesklasyfikowana

ale dlaczego PKD musisz skladac na początku procesu rekrutacyjnego o dotację?
          dwa lata temu bylam w tym samym punkcie jak Ty teraz i trzymam kciuki, jak coś Ci mogę pomóc to pisz na gazetowego:)
          • runentu Re: klasyfikacja PKD 2007 04.05.12, 22:53
            Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i słowa wsparcia. Wzór o dotacje zmienił się z dniem 30 kwietnia i teraz klasyfikację PKD trzeba podać już w punkcie pierwszym. Chyba po to, żeby urzędnik miał dowód że osoba ubiegająca się o środki jest świadoma polskiej biurokracji:) Jak będę w potrzebie zwrócę się na maila:)
    • aga.p.p Re: klasyfikacja PKD 2007 02.05.12, 18:29
      >jaką macie klasyfikację PKD 2007?

85.59.A - nauka języków obcych
      B też możesz sobie wpisać. Zresztą wpisuj wszystko, co Ci podchodzi, żeby potem nie latać i nie zmieniać. Wprawdzie teraz taka zmiana to pikuś, ale i tak czasu szkoda:)

A w 90.01.Z nie chodzi o lektorów języków obcych, tylko o czytaczy (jak w radio czy TV).
    • claratrueba Re: klasyfikacja PKD 2007 04.05.12, 08:15
      Ja mam:
      85.59A- nauka jęz obcych (przydatne do zleceń szkoleń)
      85.59B- pozaszkolne itd.(przydatne ogólnie)
      7430Z- tłumaczenia
      Uważam, że 90.01Z nie dotyczy. Chyba, że planujesz lekcje z elementami tańca i melorecytacji.

• runentu Re: klasyfikacja PKD 2007 04.05.12, 22:55
        Jest to jakiś pomysł w czasach kiedy nauczać każdy może:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka