04.07.13, 17:39
Czy słówko usually wypowiadacie /jużuli/ czy /jużueli/? Która forma jest poprawna?

Czy możecie polecić jakieś książki dotyczące prowadzenia ciekawych lekcji z języku angielskim, gdzie są jakieś wskazówki, przykłady, może jakieś filmy z lekcjami pokazowymi?
Obserwuj wątek
    • anna335 Re: Usually 04.07.13, 17:42
      www.diki.pl/slownik-angielskiego/?q=solvent#q=usually
    • nighthrill Re: Usually 04.07.13, 18:36
      To "u" trochę ginie, i w sumie często spotykam się z wymową "jużli". Natomiast "JużuAli" i "jużuEli" z wyraźnie wymawianymi głoskami, które napisałam wielką literą, to typowo polska wymowa.
      • mewa-01 Re: Usually 05.07.13, 10:32
        no ja z tym 'jużuAli', czy 'jużuEli' to walczę strasznie ... szczególnie u korpoludów ;)
        no jedno po drugim powtarza jak papuga. ciężko wytłumaczyć, że to nie jest poprawne, przynajmniej w BrE. no ale kolega z pracy był w USA na stypendium aż pół roku i też tak mówi ... i tak się śmiesznie tłumaczą ... :)
    • nighthrill Re: Usually 04.07.13, 18:37
      Tu wymowa osób z różnych krajów :

pl.forvo.com/word/usually/#en
      Mnie najbliższa jest brytyjska, czyli drugi przykład.
      • 35asiula Re: Usually 04.07.13, 23:08
        Dziękuję za pomoc co do 'USUALLY'.

A jeśli chodzi o: Czy możecie polecić jakieś książki dotyczące prowadzenia ciekawych lekcji z języku angielskim, gdzie są jakieś wskazówki, przykłady, może jakieś filmy z lekcjami pokazowymi?
        • miron1977 Re: Usually 05.07.13, 08:13
          J. Harmer, The Practice of English Language Teaching. Biblia dla wszystkich anglistów. Są także inne, ale nowe wydania tej książki zawierają DVD z przykładami omawianych metod i technik pracy z uczniem.
        • joalma Re: Usually 05.07.13, 08:35
          sprawdz sobie tą stronkę,
          angielski-okiem-metodyka.blogspot.com/2013/06/mowiace-sowniki-on-line-sowniki-online.html
          tu masz w jednym miejscu linki do gadających słowników, możesz sobie porównać wymowę.
          • dziewczyna.briana Re: Usually 06.07.13, 15:11
            Obydwie wymowy sa poprawne zarowno w BrE i AmE, IPA ponizej, nie ma jednak w slowie ani dzwieku /e/ ani /a/ tylko shwa. Od wielu lat mieszkam i pracuje w USA i przynajmniej u mnie to co slysze to ˈjuːʒuəli

RP 'juːʒuəli ; GA ˈjuːʒuəli
            'juʒəli ; ˈjuʒəli
    • black.joanna Re: Usually 13.07.13, 18:20
      Obie są poprawne.
      oald8.oxfordlearnersdictionaries.com/dictionary/usually

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka