Dodaj do ulubionych

dieta dukana- proteinowa od wczoraj.....

06.10.09, 12:19

Wczoraj zaczęłam dietę proteinową Dukana, przyznam żenie jest łatwo zwłaszcza
że uwielbiam warzywa i owoce a tu przez 10 dni nawet się zbliżyć nie mogę :)
Dziewczyny czy któraś z Was też jest na tej diecie???? a może chcecie się
przyłączyć???
Ja zjadłam dzisiaj:
-pół opakowania sera twarogowego chudego
-jogurt bez tłuszczu
-dwa plasterki chudej wędliny
-kawka z małą ilością mleczka
-herbata: earl grey, i malinowa bez cukru

eh jakos nawet niexle mi idzie i głodu nie czuję
pozdr
Obserwuj wątek
    • pani.serwusowa Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 13:58
      Nie musisz trzymac fazy uderzeniowej 10 dni. Moze ona maksymalnie
      trwac tyle, ale Dukan zaleca od 1 do 7 dni na I faze. W Galerii
      Potraw znajdziesz moj watek z przepisami na te diete. Na FotoForum
      jak wpiszesz do wyszukiwarki zdjecia z kluczem DUKAN, to wyszuka Ci
      zdjecia wszystkich moich potrawy, ktore gotowalam na diecie. Jak
      klikniesz na zdjecie, to powiekszy sie ono, a obok bedzie link do
      przepisu.
      • orrangge Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 14:54
        no łasnie chyba ją skrócę:) zaraz zajrze do galerii dzieki
    • nessie-jp Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 14:00
      Przy jedzeniu dużych ilości białka nie powinnaś czuć głodu
      • orrangge Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 14:53
        żeby sie nie rozchorować łykam wit C i vigor czy coś tam, bo bez warzyw to ja
        żyć nie ptorafię!!!

warzyw nie wolno jeść wcale w pierwszej fazie diety tylko nabiał, chude mięso i
        jajka, ale efety są ponoć zdumiewające.
        Z własnego podwórka mogę powiedzieć że znajomi pochudli 5-10 kg bez efektu jojo.
      • pani.serwusowa Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 15:03
        Warzyw nie mozna jesc w I fazie - czyli od 1 do 10 dni.
        Potem bardzo duzo jest dozwolonych. Stosowalam diete 3 miesiace,
        czulam sie dobrze i mialam swietne wyniki badan.

Bialko jest trawione dluzej i przy jego trawieniu organizm zuzywa
        wiecej energii. Dietujacy czuje sie wiec dluzej syty i przy okazji
        normlanych metabolicznych procesow traci wiecej kalorii niz podczas
        trawienia posilkow zlozonych z tluszczu i weglowodanow.

Na tej diecie nie mozna glodowac! Kiedykolwiek pojawi sie glod,
        nalezy cos przekasic - z dozwolonych produktow, rzecz jasna.

Warto przeczytac ksiazke Dukana, a nie wyrabiac sobie zdanie po
        szczatkowych informacjach krazacych po necie. Osobom zdrowym ta
        dieta nie szkodzi, a nawet pomaga ustabilizowac poziom cholesterolu
        i wyrobic dobre nawyki zywieniowe.

Pozdr!
        • nessie-jp Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 17:22
          > Warto przeczytac ksiazke Dukana, a nie wyrabiac sobie zdanie po
          > szczatkowych informacjach krazacych po necie.

No wybacz, ale ja nie komentuję książki Dukana, tylko pomysł, żeby przez 10 dni
          "dla zdrowia" nie jeść żadnych warzyw...

Takich diet-cud to zresztą krąży po Internecie multum i każda ma swoje zagorzałe
          wyznawczynie z własną galerią potraw i świętym przekonaniem o cudownej
          skuteczności akurat TEJ diety ;)
          • pani.serwusowa Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 17:33
            Nessie, to nie bylo personalne. :) Po prostu siedze troche w
            temacie, jestem moderatorka na forum poswieconym owej diecie. :) I
            czasami obiegowe opinie mnie przerazaja. Ludzie, ktorzy chca sie
            odchudzac na tej diecie powinni przeczytac ksiazke, a nie korzystac
            ze szczatkowych opinii krazacych gdzies na kserowkach, czy necie. O
            to mi chodzilo. Ale takze o to, ze takie osoby jak Ty, czytajace
            wypowiedz jednej laski, ktora narzucila sobie dosc bzdurnie, ze 10
            dni nie bedzie jesc warzyw wyrabiaja sobie zdanie na temat diety.

Kazda dieta ma swoich przeciwnikow i zwolennikow, to normalne. To
            nie dieta cud. Pomysl, aby nie jesc warzyw przez 1-7 dni (10 tylko
            pod kontrola lekarza) nie jest dla zdrowia, a dla nakrecenia
            metabolizmu. Potem je sie warzywa.

Jestem przekonana o skutecznosci tej diety, bo ja wyprobowalam z
            dobrym skutkiem - dla wygladu i zdrowia. Powtorze raz jeszcze -
            zrobilam badania po 3 miesiacach i mialam swietne wyniki. Diete moga
            stosowac osoby zdrowe, w innym przypadku (jak zreszta przy kazdej
            diecie) nalezy skonsultowac sie z lekarzem.
            • nomya Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.10.09, 10:03
              Serwusowa podaj linka do tego forum, bo jakiś czas temu tutaj na gazetowym
              wysłałam zgłoszenie do forum traktującego o tej diecie i do tej pory moje
              zgłoszenie sobie wisi, ani mnie nie przyjęto ani nie odrzucono :(
              • nomya Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.10.09, 10:10
                Widzę, że jednak odrzucone... ;( mimo, iż nie wysłałam pustego zgłoszenia
                • pani.serwusowa Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.10.09, 10:24
                  Nomya, wyslij jeszcze raz, mialysmy ostatnio reogranizacje na forum,
                  mozliwe, ze Twoje zgloszenie przepadlo. Zalozycielka forum
                  przekazywalam swoje obowiazki i zgloszenia wyslane w tym okresie
                  mogly przepasc. Jesli zglosilas sie, a nic nie pisalas, to zostalas
                  usunieta z listy - jest tez taka opcja.

No i dziekuje za mile slowa. :)
                  • nomya Dzięki, wysłałam ponownie :) 07.10.09, 10:51
    • nomya Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 17:10
      Fazy uderzeniowej nie ma sensu przedłużać i niepotrzebnie obciążać organizmu,
      maksymalnie 7 dni- zresztą osoby, które czytały książkę wiedzą, że powyżej 7 dni
      można być w pierwszej fazie tylko za konsultacja lekarza.
      Jestem na tej diecie ponad 2 tyg. i niestety nie widzę spektakularnych efektów,
      schudłam tylko 3 kg, z czego 2 kg zeszło w ciągu dwóch pierwszych dni stosowania
      diety ;/
      • pani.serwusowa Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 17:23
        U mnie tez nie bylo spektakularnych efektow. Zalezalo mi na diecie,
        na ktorej schudne 1-1.5kg na tydzien (to zdrowe tempo) i po ktorej
        nie bedzie efektu jo-jo i na ktorej nie bede chodzic glodna i
        wkur.... So far, so good. ;) Schudlam prawie 9 kg od 21 czerwca do
        25 sierpnia, teraz jem prawie wszystko (szczegolnie na urlopie sobie
        pofolgowalam, he, he! ;)) i na razie wszystko wskazuje na to, ze
        utrzymanie wagi po zakonczonej diecie nie jest takie trudne. A! I
        apetyt na slodkie spada drastycznie.
        • nomya serwusowa 07.10.09, 09:35
          przy tych pysznościach jakie wystawiasz na galerii potraw jestem pełna podziwu,
          że zdecydowałaś się na dietkę dukanowską :))) Co by nie mówić, potrawy na tej
          diecie są po prostu mało smaczne (zwłaszcza chodzi mi o te 5 dni na samym
          białku). Ja już nie mogę patrzeć na piersi z kurczaka, a też nie stać mnie na
          kupowanie zbyt często wołowiny, cielęciny czy innych drogich mięs. Dlatego nie
          jem codziennie mięsa jeśli nie mam na to ochoty (dziś drugi dzień samych protein
          <rzyg>). Pozdrawiam :)
      • nothing.at.all Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 17:26
        Nomya- każdy chudnie w innym tempie. Niektórzy zrzucają szybko, inni wolniej.
        Jeden znajomy w taj I fazie zrzucił - 3 kg, a inny 8 kg. Wszystko zależy od
        organizmu.
        Mój dobry kolega jest na tej diecie ponad 2 miesiące. Jak zaczynał ważył 89 kg,
        a jest bardzo niski, wskaźnik BMI - otyłość. A teraz waży 76 kg. Jeszcze chce 2
        kg zgubić i przechodzi do kolejnej fazy.
        Jest przeszczęśliwy:).
    • nothing.at.all Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 17:22
      Znam kilka osób które stosowały tą diętę, głónie mężczyzn. Dla niektórych to
      byla jedyna możliwa - bo można jeść mięso - grilowane, gotowane - ile tylko
      chcesz, oczywiście chude.
      Te osoby są zadowolone, zrzuciły od 5 do 20 kg i efektu jojo nie ma, a niektórzy
      są już ponad rok po tej diecie.
      Ta faza I nie musi być az 10 dniowa. Ale w tej fazie najwięcej tracisz, widoać
      efekty, jak trwa 7 dni, a nie 4:).
      Powodzenia!
    • metamorphosis4 Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 19:54
      Chciałam tylko nadmienić, że to jest program żywieniowy na całe życie, a nie
      dieta do stosowania "aż schudne tyle, ile chcę". To żaden cud bez efektu Jo-jo.
      Dukan pisze wyraźnie, że jeśli przerwie sie program bez utrwalenia, lub
      zrezygnuje z którejkolwiek zasady fazy IV, to kilogramy wrócą z nawiązką.
      Nie ma co bic pianę na podstawie pobieżnych informacji. Odżywianie to poważna
      sprawa. Przeraża mnie jak ludzie rzucaja się na dietę Dukana znając (i to
      niedokładnie) zasady I fazy oraz nie majac pojęcia co do dalszego ciągu,
      długości trwania poszczególnych faz itp. To jest naprawdę niebezpieczne i
      szkodliwe. Dziewczyny, nie róbcie tego. Ja stosuje ten program od marca. Uważam,
      że jest fantastyczny, bo w perspektywie pozwala na prawdziwą zmianę nawyków
      żywieniowych i nie wymaga rezygnacji z niczego w fazie docelowej, ale trzeba
      dobrze się zastanowić, "czy to program dla mnie" zapoznając się z jego treścią
      przed rozpoczęciem.
    • metamorphosis4 Orrange 06.10.09, 19:58
      Skoro już zaczęłaś dietę, to podpowiem Ci, że według mnie zjadłaś za mało, a
      przede wszystkim za malo masz w dziennym jadłospisie białka pochodzenia
      zwierzęcego. Może to byc np. mieso drobiu lub ryby. Policz ile zjadłaś kalorii.
      Jeśli mniej niż 1000, to znaczy, że nic Ci z tego nie wyjdzie oprócz
      spowolnienia metabolizmu. Mleko do kawy może być max 0,5%, a w fazie
      uderzeniowej właściwie 0%. Pamiętaj również, że jeśli w ciągu dnia nie wypijesz
      min 1,5 litra płynów (zalecane są 2 litry), to uszkodzeniu mogą ulec nerki.
    • magdaksp Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 21:29
      ja tez jestem na tej diecie od prawie 2 tygodni. nie jem miesa , wiec jadam
      glownie chudy nabial i jajka w roznej postaci. schudlam juz 4 kilo i czuje sie
      swietnie-nie chodze glodna co najwazniejsze. ja wybralam cykl 3/3.
      • metamorphosis4 Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 21:36
        magda, może lepiej skonsultuj się z lekarzem, bo nie jestem pewna, czy bez
        białek zwierzęcych ta dieta Ci nie zaszkodzi. Na pewno powinnas na bieżąco
        sprawdzać frakcje cholesterolu. No nie wiem...
        • magdaksp Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 21:41
          ale ja wogole nie jadam bialek zwierzecych, wiec nie rozumiem dlaczego mialaby
          mi zaszkodzic taka dieta ?
          • metamorphosis4 Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 22:12
            W ogóle nie jadasz, ale z tego, co wiem w diecie wegetariańskiej należy
            kompensowac brak bialek zwierzęcych roslinami strączkowymi np. fasolą, czy soją.
            Dieta Dukana przez dość dlugi okres nie dopuszcza tych pokarmów. Można je
            wprowadzić chyba dopiero w IV fazie. do tego czasu mogą pojawic sie jakies
            niedobory. Może sie mylę, albo moje informacje na temat diety wegetariańskiej sa
            niekompletne, ale sądzę, że bezpieczniej byloby sie upewnić. oczywiście zrobisz
            jak uważasz. jeśli chcesz zrzucic kilka kg, to moze potrwa to niezbyt długo i
            nic się nie stanie. Nie wiem.
            Pozdrawiam :)
            • magdaksp Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 06.10.09, 22:18
              dzieki za info:)masz racje oczywiscie. ale ja tak jak pisalam nie zamierzam
              dlugo byc na tym etapie proteinowym,przypuszczam,ze jeszcze z tydzien i pozniej
              juz przejde na tą stabilizacje.
        • paulinaa Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.10.09, 14:09
          a od kiedy nabiał i jaja to bialka roślinne?
          • beatka.mezatka Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 01.12.09, 15:08
            A mi sie udalo na tej diecie zrzucic 12 kg w dwa i pol miesiaca. I jestem z diety zadowolona, przyzywczailam sie do niej i zmienilam nawyki zywieniowe :) czuje sie bardzo dobrze bo lzej i napewno mi nie zaszkodzila ta dieta. A najlepiej jak sie idzie do sklepu po ubrania wkoncu w moim upragnioym rozmiarze 38 a nie 42 :)))
            • klakierka Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 02.12.09, 09:07
              beatko napisz coś więcej skoro jesteś "na świeżo" po wprowadzeniu
              dukana. Ja póki co czytam książke i mam plan zabrać się za to po
              świętach ;) ale sama nie wiem czy to coś dla mnie bo jest tam dużo
              męsa a mało warzyw, poza tym to ciężko kupic u mnie inne mięso jak
              wieprzowine ( której nie można z tego co wiem), drób można i
              wieprzowine też, cielęciny nie spotykam w sklepach, tak więc w sumie
              2 rodzaje mięs by mi zostało.Napisz proszę coś wiecej o swoich
              doświadczeniach jak nie na forum to na priv...
              • metamorphosis4 Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 02.12.09, 18:39
                Zapomniałaś o rybach, które są ważnym składnikiem diety Dukana.
                Można też jeść wołowinę i chudy nabiał.
                • klakierka Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 02.12.09, 19:11
                  o nabiale pamiętam bo chyba to by było większością mojego jedzenia a
                  o rybach zapomniałam fakt :) tuńczyk np, sie nadaje :)
                  • boguskaw6 Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.01.10, 15:38
                    A mięsko i ryby to można posolić?
                    • gabrielafrancuz Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.01.10, 16:13
                      Można solić, ale minimalnie. Polecam na śniadanie mięsożernym twarożek
                      wymieszany z serkiem homo i np wędzoną makrelą (można, mimo, że ryba jest tłusta
                      - to dobre tłuszcze). Pycha. Do tego trochę pieprzu i sok z cytryny w
                      charakterze PRZYPRAWY. Nie zapominajcie o przyprawach - sama na początku
                      zapomniałam i prawie nic nie smakowało, było mdłe. Jestem na diecie od prawie
                      1,5 miesiąca, straciłam już prawie 8 kg, z czego 4 podczas pierwszych 10 dni.
                      Skóra i cera robią się wyraźnie gładsze, włosy błyszczą. Rewelacja, moim zdaniem
                      warto.
    • gabrielafrancuz Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.01.10, 16:15
      Aha - może być Ci na początku zimno, sennie i słabo - ale to normalne, kiedy
      rezygnujesz z węglowodanów.
      • kreatywni Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.01.10, 17:52
        Jestem na diecie Dukana od 28 listopada 2009 i schudłam 9 kg. Mój mąż w tym samym czasie 13, moja mama 5kg, ale ona nie stosuje się ściśle do wskazówek.
        Przy tej diecie nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych, ani tych złych (zimno, zmęczenie, bóle głowy) ani tych pozytywnych (polepszenie się cery).
        Do osiągnięcia celu zostały mi 3-4 kilogramy więc pewnie w lutym przejdę na etap stabilizacyjny.
        • gabrielafrancuz Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 07.01.10, 17:59
          Piszę o swoich odczuciach - ile osób, tyle odczuć.
          • barbarajanina [...] 18.02.10, 17:04
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • gabrielafrancuz Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 18.02.10, 17:14
              Skąd te odstępstwa? Bez boczku naprawdę można się obyć...
    • olinka733 Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 18.02.10, 18:57
      Ja książki nie czytałam ale gdzies w internecie było napisane że w pierwszej
      fazie mozna czasami jako przyprawy uzyć ogórka konserwowanego. ja jestem 5 dzień
      na diecie, faza I jem serek ziarnisty, ryby, mieso gotowane i 3-4 ogórki
      dziennie. Czy te ogórki nie zniweczą całego odchudzania? a i do serka daje dużo
      natki z pietruszki. Czy w tej diecie natka to przyprawa czy warzywo?
      • gabrielafrancuz Re: dieta dukana- proteinowa od wczoraj..... 18.02.10, 19:23
        Oba - zależy w jakich ilościach. Jak mam dni czystoproteinowe, to kroję szynkę i
        ogórka na placka z otrębami - w charakterze dodatku. Ogórki nie dominują nad
        całością ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka