Dodaj do ulubionych

kosmetyki naturalne

22.11.09, 10:03
Czasem jak patrzę na listę składników na jakimś zwykłym balsamie czy kremie (prawie zawsze pełno tam parabenów i innych konserwantów) zastanawiam się czy nie warto by było przerzucić się całkowicie na kosmetyki naturalne. Jakie są Wasze opinie? Macie jakieś ulubione kosmetyki bez konserwantów?
Obserwuj wątek
    • ybra [...] 22.11.09, 18:21
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • nessie-jp Re: kosmetyki naturalne 22.11.09, 21:18
        > składniki całkowicie
        > syntetyczne, które usypiają naturalne mechanizmy skóry.

Czy możesz przytoczyć jakieś uzasadnienie?

> Naturalne składniki pobudzają skórę i aktywizują naturalne
        > mechanizmy.

Jakie konkretnie mechanizmy? I które konkretnie składniki? Podaj proszę
        konkretne przykłady, najlepiej z odniesieniami do badań na ten temat.
        • asiek_asiekowaty Re: kosmetyki naturalne 22.11.09, 21:26
          Ja kiedys probowalam stosowac naturalne, ale ejstem kosmetykocholiczka i ciezko
          byloby mi zrezygnowac z przyjemnosci, jaka daja mi kosmetyczne zakupy, a oferta
          kosmetykow naturalnych jest jednak ograniczona. No i najwazniejsza rzecz - co z
          kwestia ochrony twarzy przed UV? W kosmetykach naturalnych nie stosuje sie
          filtrow fotostabilnych (no moze mineralne, ale moga sie zetrzec).
          • nessie-jp Re: kosmetyki naturalne 22.11.09, 21:44
            Ja akurat nie używam żadnych innych filtrów niż mineralne (uważam, że
            wprowadzanie sobie wgłąb skóry substancji fotoaktywnych jest co najmniej
            niebezpieczne), a kosmetyki naturalne bardzo sobie cenię, natomiast nie uznaję
            ślepego znachorstwa i przekonania, że jak naturalne to musi być zdrowe, a jak
            "chemiczne" to musi być niezdrowe.

Gdyby się jedna z drugą entuzjastka substancji naturalnych wysmarowała smalcem
            po twarzy i najadła muchomorów, to by jej przeszła wiara w wyższość produktów
            naturalnych :)

Chociaż i to nie jest pewne
            • asiek_asiekowaty Re: kosmetyki naturalne 22.11.09, 22:18
              A jaki krem z filtrem polecasz? Szczerze mowiac to nie wiem, czy nawet taki
              chemiczny filtr faktycznie przetrwa caly dzien - twarz sie poci i przetluszcza -
              ciezko mi uwierzyc, ze po 10 godzinach skora jest tak amo chroniona jak rano. Co
              za tym idzie zastanawiam sie, czy w ogole meczenie sie w filtrami na cvodzien
              rzeczywiscie pomoze zapobiec starzeniu sie skory.
              • nessie-jp Re: kosmetyki naturalne 22.11.09, 23:48
                Asiek, ja wybieram po prostu podkłady, które I TAK muszę mieć na twarzy cały
                dzień (więc muszą przetrwać, albo coś poprawię). Podkład musi mieć w składzie
                tlenek cynku / dwutlenek tytanu
    • zettrzy Re: kosmetyki naturalne 23.11.09, 12:54
      tzw. kosmetyki naturalne zawieraja oczywiscie konserwanty, bo inaczej ich termin
      waznosci trwalby trzy dni :P

jedyne kosmetyki zupelnie naturalne to np. swiezy ogorek, ktorego plasterkami
      oblozysz sobie twarz, czy jogurt, tez do posmarowania twarzy, ale watpie czy
      tego rodzaju "kosmetyki" da sie uzyc wiecej niz raz, nie mowiac juz o tym ze
      beda znikomo skuteczne
      • lafere Re: kosmetyki naturalne 24.11.09, 21:48
        Jasne, że kosmetyki naturalne też są w jakiś sposób konserwowane, ale są to jednak inne substancje niż w kosmetykach nazwijmy to "tradycyjnych" :)
        A co do głównego pytania - moim zdaniem kosmetyki naturalne sa fajne i ja je lubię:)Na razie miałam do czynienia z produktami Lavery i Logony i jestem z nich zadowolona. Ale trzeba pamiętać, że nie dla każdego takie naturalne kosmetyki moga być odpowiednie, substancje roślinne mogą wywoływać alergie i wtedy kolps :(
        • virginia.r Re: kosmetyki naturalne 25.11.09, 11:57
          Poszperałam w necie i jest trochę o Laverze, szkoda, że część kosmetyków jest taka droga... Któraś z Was używała jakieś produkty firmy AKAMUTI?
          • virginia.r Re: kosmetyki naturalne 25.11.09, 12:01
            Ybra, uzywasz jakichkolwiek kosmetyków kupowanych w drogeriach? Co sądzisz o Laverze?
    • 9agatka Re: kosmetyki naturalne 17.08.15, 13:26
      Też uwielbiam olejki. Mój ulubiony to kokosowy.
    • milutkakaska Re: kosmetyki naturalne 09.09.15, 08:16
      Wszystko zależy czy konserwanty są naturalne czy nie. W przyrodzie istnieje wiele substancji utrwalających. Ja polecam naturalne kosmetyki Natura Siberica. Mają fajne składy i cieszą się już dużą popularnością. Chyba najniższe ceny ma sklep internetowy www.lifetree.pl Szczególnie polecam serię rokitnikową!
    • karolatok Re: kosmetyki naturalne 13.03.16, 17:08
      Patnjali z Indii- super ewentualnie rosyjska babcia Agafi
    • karolatok Re: kosmetyki naturalne 16.03.16, 10:07
      ja mam kosmetyki patanjali- bardzo tanie w sieci, prócz tego rosyjskie Agafi- te sa bardziej dostepne. Kosmetykiem w pełni naturalnym jest olej arganowy -ten jest pewniakiem
    • saraa1234 Re: kosmetyki naturalne 24.03.16, 13:30
      Ja lubię kosmetyki Vatika, do twarzy stosuję krem dr organic snil
    • zielonka_01 Re: kosmetyki naturalne 14.04.16, 11:59
      Gdybym miała stawiać na jedną firmę, to celowałabym w Sylveco. Korzystam też z kosmetyków ze sklepów z półproduktami, do kremów i maseczek dodaję oleje, peelingi i maseczki robię często domowe lub używam takich, które mają naprawdę niezły skład. Oduczyłam się już kupowania kosmetyków w ciemno i zawsze zwracam uwagę, co mają w środku.
    • showned94 Re: kosmetyki naturalne 24.04.16, 20:28
      WIELKA PROMOCJA !!! NA WIOSNE DO WYGRANIA MAMY MARKOWE SKUTERY !!! ODNOŚNIK DO STRONY skuter.twojanagroda.pl/7869f414/3
    • kasiantest Re: kosmetyki naturalne 04.05.16, 18:03
      Z kosmetyków naturalnych szczerze polecam AnneMarie Borlind: sklepnaturalny.pl/annemarie-borlind-mascara-tusz-do-rzes-08-czarny.html Wspaniały tusz do rzęs! Ja wprost zakochałam się w nim! Nie rozmazuje się jak inne, nie kruszy. Kolor na rzęsach jest czarno-czarny :-) No i jest to kosmetyk NATURALNY Mój ulubieniec. A co zrobił z moimi rzęsiskami?
      kasiantestuje.blogspot.com/2016/04/naturalne-uwodzicielskie-spojrzenie-z.html
    • kosmotynka Re: kosmetyki naturalne 09.05.16, 12:44
      Jeśli chodzi o tusz, to całkiem niezły jest z lovely. I do tego kosztuje ok. 10 zł.
    • karolatok Re: kosmetyki naturalne 13.05.16, 12:01
      W naszym sklepie mamy kosmetyki ktore sprowadzamy z Indii z małej manufaktury- kosmetyki Patanjali nie mają parabenów i całej chemii.
    • pszotka Re: kosmetyki naturalne 16.08.16, 21:38
      jeśli jestes z Warszawy to polecam przejśc się na jakiś zabieg do Babor :) zobaczysz jak działają ich kosmetyki + mozna kupic na miejscu wiec spoko opcja
      intopassion.pl/czas-na-odrobine-przyjemnosci-czyli-wizyta-w-babor-institute-shop/
    • kattiee Re: kosmetyki naturalne 24.08.16, 14:48
      A sprawdzała , któraś produkty Repechage?
    • izulka033 Re: kosmetyki naturalne 25.08.16, 20:41
      mogę z czystym sumieniem polecić kosmetyki naturalne algologie i guam dostępne w sklep.kosmetyki-beata.pl/
      • wiokru Re: kosmetyki naturalne 30.08.16, 20:19
        Polecam kosmetyki Martina Gebchrtd szczególnie serię dla dzieci Calendula. Przykładowy skład balsamu dla dzieci: Sunflower Seed Oil, Calendula Officinalis Flower Oil, Cera Flava, Cocoa Seed Butter, Tocopherol. Osobiście wypróbowałam krem z serii Happy Aging 40+ i przymierzam się do kupna całej serii tzn mleczko, tonik itp. kosmetyki kupiłam www.ogrodekkosmetyczny.pl/70-martina-gebhardt/
    • marika-83 Re: kosmetyki naturalne 05.09.16, 23:16
      A ja ostatnio znalazłam super kosmetyk, naturalny nie zawierający parabenów i nie posiada całej listy Mendelejewa. Serum jest rewelacyjne! Co prawda na początku podeszłam do tego dość sceptycznie ale jak użyłam to było pełne zaskoczenie z mojej strony. Okazało się że serum gold serum lift -essence nawilżyło moja skórę i rozświetliło. Naprawdę super serum i jedyne które posiada w sobie złoto i srebro. Nie znalazłam innego kosmetyku, który by miał taki skład.
      Polecam wam i jest faktycznie naturalny. tu znajdziecie szczegóły o tym kosmetyku.
    • sasajna Re: kosmetyki naturalne 07.09.16, 11:02
      ja bardzo lubię markę colsys: bobomio.pl/coslys-lilia-plyn-do-demakijazu-oczu-do-cery-normalnej-i-mieszanej-125ml - jest naprawdę spoko, dobrze działa, cenowo też nie ma tragedii.
    • kot.kasia Re: kosmetyki naturalne 05.10.16, 11:51
      ja się przerzuciłam i jestem baardzo zadowolona z kosmetyków Enklare. Zwłaszcza mydła robią furorę u mnie i wśród moich znajomych z pracy i rodziny. Mają mydła naturalne, bez zbędnych tzw. pustych kalorii, mają też peeling LESSisMore i serum do twarzy AllForYou. Zajrzyjcie koniecznie tutaj: www.enklare.pl
    • kot.kasia Re: kosmetyki naturalne 05.10.16, 12:05
      Moimi ulubionymi bez konserwantów i z krótki składem są kosmetyki Enklare Natural Cosmetics.
      Polecam.
      www.enklare.pl/
      • pomidorek1303 Re: kosmetyki naturalne 05.11.16, 20:22
        Niedawno podarowano mi w prezencie pewien specyfik. Dostałam fiolkę około 15 ml. Jest to woda plazmowa. Nazwa może niezbyt urokliwa, ale środek jest świetny na wszelkiego rodzaju podrażnienia, rany i powierzchowne ranki, tudzież krostki i ropne wypryski. Stosowałam przede wszystkim po depilacji, Skórę mam wrażliwą. Skłonną do podrażnień, a zranienia goją się długo i pozostawiają sine blizny. Pierwsze efekty było widać już po kilku godzinach od pierwszego użycia. Nawet ....jakby blizny zbielały.
        Osobiście stosowałam ten specyfik jako środek łagodzący podepilacyjne zmiany skórne. Osoba, która mi to podarowała stosuje taką wodę plazmową (ale o nieco innym składzie) również jako środek leczniczo - pielęgnacyjny na twarz.
        Z własnego doświadczenia już wiem, że woda plazmowa ma różne zastosowanie. Zanim użyłam jej na skórę wodę z plazmą użyłam do leczenia bardzo bolesnych aft na śluzówce ust.
        Cudowność tego środka polega chyba przede wszystkim na szybkości działania.
        Jeśli kogoś zainteresuje temat wody plazmowej chętnie porozmawiam.
        A jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej na temat czym jest ta "plazma" podaję link do strony plazmamagrav.pl.tl
    • joanna.roszczka Re: kosmetyki naturalne 14.11.16, 09:47
      Help. Mam skórę naczynkową i ciągle co używam jakiś krem to mam placki albo jestem po prostu czerwona. Może coś poradzić? polecić jakieś naprawdę fajne kosmetyki?
      • joanna.roszczka Re: kosmetyki naturalne 22.11.16, 11:29
        byłam u kosmetyczki i poleciła mi klapp-cosmetics.pl/ zna ktoś? Są efekty? Po jednym razie było super, ale kosmetyki profesjonalne to czuję, że zawsze inne - mocniejsze niż sklepowe linie.
    • snowwwhite Re: kosmetyki naturalne 18.11.16, 16:19
      większość rosyjskich :)
    • malgorzata11975 Re: kosmetyki naturalne 24.01.17, 19:28
      Dla mnie bardzo fajnymi i naturalnymi kosmetykami zarówno do makijażu jak pielęgnacji są te od: www.proto-col.pl/ Warto wyprobować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka