Dodaj do ulubionych

Jaki krem na rozstępy warto wypróbować?

24.02.10, 19:20
Zacznę od powtórzenia podstawowych informacji o rozstępach, czyli na sucho i encyklopedycznie:
- rozstępy tworzą się w warstwie skóry właściwej, która pęka pod naporem mięśni lub przyrastającej tkanki tłuszczowej (rzadko samoistnie np. w wyniku rozciągania podczas ćwiczeń),
- za rozstępy odpowiedzialne są fibroblasty, które upośledzone pod wpływem kortyzolu produkują złej jakości włókna kolagenowe i elastynowe, w efekcie skóra traci elastyczność i staje się podatna na uszkodzania i rozstępy,
- rozstępy pojawiają się najczęściej w czasie ciąży, ale można też zaobserwować je u nastolatek (nastolatków), osób z nadwagą i osób otyłych, a nawet u intensywnie ćwiczących kulturystów, u których przyrost masy mięśniowej powoduje pękanie skóry,
- w procesie powstawania rozstępów wyraźnie wyróżnia się dwie fazy. W fazie pierwszej rozstępy są intensywnie czerwone, a nawet purpurowe, wyglądają jak świeże rany, tyle tylko że znajdują się pod skórą. Z czasem rozstępy blakną, aż przybierają postać rozstępów zabliźnionych tj. wrzecionowatych pasemek w kolorze szaro-perłowym,
- rozstępy można leczyć, ale lepiej jest im zapobiegać wzmacniając skórę w okresach, gdy jest na nie szczególnie podatna. Należy też odpowiednio się odżywiać i unikać stresu. Rozstępy w drugiej fazie bardzo trudno poddają się leczeniu, najczęściej w wyniku stosowania kremów dochodzi jedynie do zmniejszenia ich rozmiarów, dobry krem na rozstępy może jednak sprawić, że staną się praktycznie niewidoczne.

W wyborze kremów na rozstępy można posłużyć się rankingami i opiniami innych, choć oczywiście opinie te nie zawsze będą w pełni obiektywne. Poza tym tak jak w przypadku innych defektów skóry tak i w leczeniu rozstępów decydującym czynnikiem o postępach i sukcesie w leczeniu są indywidualne, osobnicze reakcje. Niemniej jednak można założyć, że to co pomogło innym może pomóc i nam, zwłaszcza że formuły kremów na rozstępy są dosyć uniwersalne.
Jeśli zaś chodzi o skuteczność, to w rankingach przoduje krem na rozstępy Revitol.
Krem ten zmniejsza rozmiary rozstępów i sprawia, że z czasem stają się zupełnie niewidoczne, przybierając przy okazji koloryt właściwy naszej skórze. Efekt ten osiągany jest przez ochronę skóry (również w głęboko położonych warstwach) i regenerację uszkodzonych włókien kolagenowych, oraz innych struktur. Revitol zwiększa też elastyczność skóry, a przez to nie tylko leczy, ale i zapobiega tworzeniu się rozstępów. To krem w pełni bezpieczny, bo naturalny, oparty na formule, która nie zagraża nawet kobietom w ciąży. Nawiasem mówiąc to one zaobserwują najbardziej spektakularne efekty, choć i utrwalone rozstępy przy pomocy Revitolu można znacznie zredukować. Zajrzyj na www.kremnarozstepy.com.pl
Inne, dobre kremy (aczkolwiek mniej skuteczne w ocenie użytkowników i użytkowniczek) to: Striagen DS – dosyć drogi produkt, który nie tylko usuwa rozstępy ale działa też przeciwzmarszczkowo i generalnie jako jeden wielki (choć niepozorny) naprawiacz skóry. Striagen DS usuwa nawet blizny. Jego cena nie jest zbyt przyjazna zwłaszcza jak na nasze polskie warunki. Niemniej jednak jeśli kogoś nań stać, to warto wypróbować, bo ten preparat zbiera rewelacyjne oceny.

Dosyć dobre i skuteczne są kremy Vichy oraz Mustela. To profesjonalne kosmetyki dla każdego. Na pewno warto polecić je w profilaktyce. Z usuwaniem istniejących rozstępów może być nieco gorzej, aczkolwiek sprawa wcale nie jest przesądzona.
Obserwuj wątek
    • jjst Re: TYLKO skinception 23.02.14, 19:33
      moim zdaniem tylko skinception sobie poradzi, używałem na rozstępy na bicepsach po siłowni, dwucentymetrowe były na początku, teraz ich prawie wcale nie widać, kobietom też się krem nada zresztą on bardziej chyba dla kobiet, mężczyźni z tego co wiem częściej wybierają revitol
      • malgoska1987 Re: TYLKO skinception 14.09.15, 13:46
        Moim zdaniem najlepszy jest www.apo-discounter.pl/vichy-krem-na-rozstepy-action-integrale-vergetures-p-2108.html mimo ze nie przepadam za Vichy. Stosowałam podczas obu ciąż i rozstępów nie mam.
    • meredith Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 27.02.14, 11:31
      Warto wypróbować naturalny olejek na rozstępy Ikarov na bazie olejków z kiełków pszenicy, winogron i kokosowego z dodatkiem olejków z róży, paczuli i bergamotki.
      www.martiniqa.pl/do-masazu/1521-olejek-do-masazu-rozstepy-ikarov.html
      • ojtysama Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 01.03.14, 14:24
        A ja zaczęłam od wypróbowania tańszych środków i znalazłam ten który bardzo dużo rozjaśnił i zmniejszył widoczność rozstępów. Naprawdę Bielenda może byc dumna extramarket.pl/zdrowie-i-uroda-pielegnacja-ciala-preparaty-antycelulitowe-bielenda-sexy-look-perfekcyjny-biust-aksamitne-serum-do-biustu-przeciw-rozstepom-o_l_747_30418.html :)
      • sia333 Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 23.06.14, 09:58
        Ja mam Censtrię, smaruję gdzieś od 3 miesięcy i już zaczynam widzieć różnicę w wyglądzie rozstępów.
    • barbarka30 Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 10.03.14, 11:18
      Ja również polecam Q Institute. Jak dla mnie to świetny gabinet i jest bardzo tanio. Zabieg z kartą VIP kriolipolizy kosztuje 100 zł!!!!!! to bardzo mało, więc co jakiś czas mogę sobie pozwolić na paletę zabiegów. Pozdrawiam
    • sylvik5 Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 15.03.14, 14:46
      Ja zdecydowanie polecam olejek na rozstępy Alteya organics, zdrowy i skuteczny
    • ina26 Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 25.07.14, 09:36
      Polecam wypróbować EUCERIN,olejek, pielęgnacyjny, oprócz działania plusem jest dla mnie naturalny skład m. in. olej macadamia, jojoba, słonecznikowy itd. Może i szybko nie wchłania się (w końcu to olejek), ale po użyciu skóra jest gładka i przyjemna w dotyku. Ale najważniejsze, że dzięki niemu nie pojawiły mi się na skórze rozstępy. Cena dość wysoka, ale w internecie można kupić taniej, ja zamawiałam tutaj
    • kasia_l28 Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 23.10.14, 10:53
      A może spróbuj naturalnych kosmetyków, takich jak olej rycynowy? Podobno działa cuda!
    • k.laryska Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 03.12.14, 20:29
      ja na razie stawiam na porzadne nawilzanie i ujedrnienie skory z seria golden oils bielendy :)
      • pretty30 Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 30.01.15, 13:44
        Na rozstępy i cellulit polecam Celluline. Ampułki zawierają mnóstwo składników odżywczych redukujących skórkę pomarańczową.

najwiekszerabaty.pl/pl/glowna/134-celluline.html
    • katarynka123456 Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 07.03.15, 12:10
      Mnie brzuch po ciąży uratował Noscar :)
    • marcin.heclik Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 19.10.15, 18:49
      Moja żona stosuje cellu off floslek. Zaręczam, że działa:)
    • vgrin Re: Jaki krem na rozstępy warto wypróbować? 31.10.15, 13:15
      Tak o Vichy mam dobre zdanie, bo są w miarę skuteczne, kupuję przez internet, więc co tańsze. Ja jeszcze lubię www.mixa.pl/produkty/cialo/21-lekkie-mleczko-do-ciala, nie jest dedykowany rozstępom, ale jest lepiej, a jeszcze nawilża

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka