Dodaj do ulubionych

cera po tabletkach anty...

IP: 213.17.233.* 25.02.04, 17:24
Jak dlugo wasza cera dochodzila do siebie po odstawieniu tabletek
antykoncepcyjnych? Czy ktos mial z nia w ogole taki problem?

Ja nie biote tabletek od 4 mcy., a cera dalej jest koszmarna. Wstaje rano i
gdy patrze w lustro to mi sie po prostu wnetrznosci przewracaja. Tych
pryszczy ciagle przybywa, stosowalam na noc masc cynkowa, ale strasznie mi
wysuszyla cere. Robia sie na czole, na brodzie i w okolicach nosa, a
zapomnialabym, ze jeszcze na plecach. Mam wrazenie, dojrzewam po raz drugi
(mam 23 lata). Nigdy nie mialam takiej ilosci pryszczy, pojawialy sie
sporadycznie, gdy spodziewalam sie okresu (tak bylo zanim zaczelam brac Diane
35), a teraz nie wiem co mam z nimi zrobic :-(
Kosmetyczka powiedziala, ze to trzeba przeczekac, bo po tabletkach tak sie
niestety robi, ma to trwac ok 3 miesiace.
Czy ktos moze mi cos poradzic?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kinga Re: cera po tabletkach anty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 18:35
      Niestety nie mam dla Ciebie dobrych wieści:-(. Moja cera dochodzila do
      pierwotnego stanu prawie rok. Wydaje mi sie, ze zalezy to tez od dlugosci
      stosowania tabletek. Organizm po prostu musi dojsc do stanu rownowagi i juz.
      Jedyne co ci pozostalo to dbanie o cere - wyprobuj Acnosan (płyn wsponagajacy
      leczenie cer tradzikowych) i Biodermine (ciezko dostac w aptekach i smierdzi
      ale warto). Aha jesli stosujesz mleczka do demakijazu to zrezygnuj z tego na
      rzecz zeli do mycia.
      I jak to mowia ludzie: czas leczy rany - to i twoja buzie wyleczy;-)
      Pzd
      • Gość: maisy Re: cera po tabletkach anty... IP: *.milejow.sdi.tpnet.pl 25.02.04, 19:07
        Dzieki za odzew
        No wlasnie, nie moge ich nawet zatuszowac podkladem, bo potem jest ich coraz
        wiecej. A Tobie Acnosan i Biodermine pomogly? Moze kosmetyczka moglaby pomoc,
        na te moje pryszcze? Tabletki bralam 2 lata i wiecej do nich nie wroce. Nie
        bylo przyjemnosci z "baraszkowania", a teraz ta cera :-(.
        • Gość: ultra75 Re: cera po tabletkach anty... IP: 207.159.92.* 25.02.04, 20:24
          Tez nie chce Cie straszyc, ale u mnie to dosyc dlugo trwalo :-( (dokladnie nie
          pamietam, ale na pewno kilka miesiecy). Najwiekszy "wysyp" wszelkiego rodzaju
          wypryskow (najgorsze byly takie bolace "bomby") u mnie wystepowal ok. 3-4
          miesiecy po ostawieniu pigul, glownie w okolicach brody, nosa i na szyi !
          (koszmar). Teraz wlasnie mija pol roku, od kiedy przestalam zazywac tabletki i
          jest troche lepiej, ale daleko jeszcze mojej cerze do stanu "przed" :-(.
          Do pigulek anty mialam na razie 2 podejscia i chyba na tych 2 sie skonczy, bo w
          moim przypadku wiecej z ich powodu bylo niestety szkody niz pozytku :-(.
        • Gość: Kinga Re: cera po tabletkach anty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 21:52
          Musisz zaczac dbac o buzke tak jakbys miala znow 15/16 lat. Wypisalam te dwa
          srodki poniewaz stosowalam je i nadal stosuje (zapobiegawczo). Uwazam ze
          kosmetyczka niewiele tu pomoze (kiedys braniem tabletek zablokowalas proces
          powstawania pryszczy a one i tak kiedys wyjsc musza - tak ja sadze obserwujac
          swoj organizm). Ja stosowalam rowniez maseczke z glinki zielonej St. Ives
          (fajnie oczyszcza tylko nie pozwol jej zaschnac na twarzy - spryskuj woda).
          Wiele dobrego czytalam tez o glince Argiletz (poszukaj w aptekach) choc sama
          nie uzywalam. A poza tym odpowiednia dieta oraz wiele, wiele cierpliwosci.
          Pozdrawiam i zycze powodzenia
    • bubster Re: cera po tabletkach anty... 25.02.04, 19:55
      najprawdopodobniej mogło by to ustąpić gdybyś zamieniła tabletki
      • Gość: observer Re: cera po tabletkach anty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.02.04, 20:16
        Chyba dziewczyna wyraznie napisala ze nie chce juz brac tabletek a Ty jej
        wciskasz inne? Zwariowac mozna! Kurcze ludzie czy wy jestescie na tym forum
        tylko po to aby zareklamowac jakies produkty? Zrozum nie kazdy moze lub chce je
        brac! Swoja droga ciekawe jakie szkody tabletki poczynily w twoim organizmie (o
        ktorych nie wiesz a pojawia sie po latach)?
        • bubster Re: cera po tabletkach anty... 26.02.04, 09:08
          kajam się
          niedokładnie przeczytałam - to ze zmęczenia
          a tak na marginesie - nie jestem dystrybutorem niczego

do maisy - spróbój "powalczyć" z cerą wewnętrznie - pij napar z bratków i
          drożdże, jedz cynk (tylko regularnie - regularność jest tu ważna!)
          może jakiś krem z kwasami?
    • Gość: kim Re: cera po tabletkach anty... IP: *.gwardii.bmj.net.pl / *.bmj.net.pl 25.02.04, 23:13
      ja mam to samo po Diane35 nie biorę już półtora roku a moja cera niestety nadal
      nie jest taka jak była przed ich braniem :( co prawda jest teraz już znacznie
      lepiej niż na samym początku gdy przestałam je brać ale nadal nie jest to stan
      który by mnie zadowalał
      • Gość: Monika Re: cera po tabletkach anty... IP: *.qtn.pl / *.qtn.pl 25.02.04, 23:48
        Czesc dziewczyny mam pytanko. Biore tabletki jednofazowe już 3 lata, najpierw
        byl to rigevidon , a teraz microgynon 21 ( de facto wszytkie jednofazowe to
        jest składowo dokladnie to samo, a rigevidon przestal byc refundowany i
        przerzucialm sie na microgynon). Czy problemy z cera pojawily wam sie juz w
        trakcie branuia tabletek , czy jak przestalyscie? Bo mi cera sie poprawila, ale
        po waszych listach boje sie ze " wybuchnie" jk odtawie tabletki. Diane 35 to
        tabletki jedno- czy trojfazowe? Dziekuje i pozdrawiam. PS. A co do
        forumowiczki, ktor mowi o dalekosieznych skutkach brania tabletlek, tzn
        szkodach dla organizmu...dziewczyno, zyjesz w sredniowieczu??
        • Gość: observer Re: cera po tabletkach anty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 00:00
          A co Ty kochanienka nie wiesz ze pigulki ruinuja twoje zyly? Nie daj Boze
          pojawi Ci sie jakas zmiana w piersiach i bedziesz musiala je odstawic! To nie
          sredniowiecze tylko prawda ktorej nie dowiesz sie od lekarza ktory zarabia na
          tym (jesli nie bedziesz brala pigulek to przyjdziesz do niego raz na rok a nie
          raz na trzy miesiace - prawda?). Ja tez nie dowiedzialam sie tego w gabinecie
          tylko - niestety - na wlasnym przykladzie!
          • paputerek Re: cera po tabletkach anty... 26.02.04, 07:27
            mam dla was zagadke u mnie jest na odwrót, bez tabletek cera ładna, po
            tabletkach (Logest, Femoden, Marvelon, nawet Cilest) coś mi wyskakuje i cera
            bardziej się przetłuszcza. Po odstawieniu miałam gładką buzię. ???
            • Gość: M Re: cera po tabletkach anty... IP: *.ostroleka.sdi.tpnet.pl 26.02.04, 08:01
              dizagnoza: ufoludek
              • Gość: kiwi A ja mam odwrotny problem IP: *.kprm.gov.pl / *.kprm.gov.pl 26.02.04, 12:06
                Po dwuletnim okresie brania tabletek (Harmonet) zrobiłam sobie 4 miesiace
                przerwy, cera troszkę zaczęła się pogarszać. Od dwóch miesięcy znów biorę
                Harmonet, ale teraz to jest tragedia - pryszcze w okolicach żuchwy, czego
                wcześniej nie było! Mam pytanie - czy organizm się przyzwyczai znów do
                Harmonetu? Czy tabletki znów poprawią stan skóry? Nie chciałabym ich zmieniać,
                bo służyły mi całkiem nieźle.
                Pomóżcie!
                • Gość: Monika do observer IP: *.qtn.pl / *.qtn.pl 26.02.04, 12:09
                  buehehehehe, kobieto poczytaj wiecej ksiazek...a tak na marginesie, moj
                  ginekolog nie bierze ode mnie pieniedzy za wypisywanie recept, badana jestem
                  raz do roku, czyli tak samo jakbym tabltek nie brala. Tabletki utrzymuja mi na
                  stalym poziomie hormony, zniknelo wiele problemow jakie wczesniej mialam. Ale
                  zycze ci powodzenia- "antykoncepcja"naturalna tez jest ok;]
                  • Gość: observer Od observer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 12:47
                    Z tego co piszesz wynika ze do lekarza chodzisz tylko po recepty - a on
                    powinien przeprowadzac badania kontrolne co 3-4 miesiace (tak pisza w
                    podrecznikach!).
                    Skoro juz tak weszlysmy w polemike, napisz (tak z reka na sercu) jakie badania
                    mialas robione przed wypisaniem pigulek?
                    PS: A twoj gonekolog nie bierze pieniedzy od ciebie tylko od firm
                    farmaceutycznych za to ze przepisuje te a nie inne tabletki. W ich interesie
                    jest takze jak najmniejsza informacja pacjentek. Czy nie daja Ci nic do
                    myslenia wypowiedzi forumowiczek ktore maja problemy po tabletkach? Ja juz wiem
                    ze jest w nich wiele prawdy! Szkoda ze po fakcie!
                • brudna.suka DO ROBOTY LENIE Z BUDZETOWKI 04.03.04, 14:14
                  Autor: Gość: kiwi IP: *.kprm.gov.pl / *.kprm.gov.pl
                  Data: 26.02.2004 12:06 + dodaj do ulubionych wątków

NO KURDE BELE PIEKNIE,
                  KPRM.GOV.PL

DO ROBOTY LENIE, SIEDZICIE TAM ZA MOJE PIENIADZE TAK WIEC PRZESTAC PIEPRZYC O
                  PRYSZCZACH TYLKO ROBIC!!!
    • ann_marie Re: cera po tabletkach anty... 26.02.04, 13:02
      Odstawiłam Cilest po 5 latach stosowania. Twarz na szczęście mi oszczędziło,
      ale plecki koszmar. Wychodzę z tego po czterech miesiącach przecierania
      tonikiem i smarowania Benzacne na noc. Poza tym zaczęły mi się potwornie
      przetłuszczać włosy.
    • Gość: Jotta Re: cera po tabletkach anty... IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.04, 13:19
      Witajcie,
      może jestem ufoludek, ale brałam Mercilon przez prawie 4 lata, potem go
      odstawiłam z przyczyn naturalnych i o dziwo nie mam rzadnych z opisywanych
      przez Was objawów. Trochę pryszczy 2-3 dni przed okresem czyli standard, włosy
      w normie, plecy też.
      Faktem jest, że miałam bardzo trądzikową skórkę buźki ale wyprowadziłam ją
      przed rozpoczęciem brania anty dla swojego lepszego samopoczucia. Tabletki nie
      traktowałam jako leku na poprawę stanu skóry.
      Moja pani doktor "przetestowała" na mnie kilka rodzai tabletek zanim dobrała
      właściwe. Co roku wykonywałam wszystkie analizy i dokładne badania. I dodatkowo
      3-4 razy w roku badanie ginekologiczne oraz raz mammografię. Wszystko robiłam
      na kasę. Dodam jeszcze, że jest to pani w tzw. sile wieku i nie jest
      zwolenniczką tej metody anty. Ona przedstawiła mi swoje racje, ja jej swoje - i
      tak doszłyśmy do kompromisu. Jestem zadowolona, że przez przypadek znalazłam
      takiego fachowca.
      Pozdrawiam
    • littlefrog Re: cera po tabletkach anty... 26.02.04, 13:45
      A czy konieczne jest w ogole robienie przerw w braniu tabletek??Ja biore od 4
      lat,a ze mialam problemy z tradzikiem pol roku temu zmienilam Cilest na Diane a
      jednoczesnie bralam antybiotyk pod kontrola dermatologa.Cera juz jest super,
      biore sama Diane ale z tego co wiem niszczy ona watrobe wiec chcialam dac
      organizmowi troche od niej odpoczac.Ale jak przeczytalam co mnie po tym moze
      czekac, tym bardziej ze mam sklonnosci do tradziku,to sie powaznie
      zastanawiam..No wiec,czy takie przerwy trzeba robic, czy bez przeszkod moge
      brac pigulki dalej??Dodam ze nie wystapily u mnie nigdy zadne skutki uboczne,
      raczej same pozytywy:lepsza cera, mniej tluste wlosy, krotszy okres, zadnych
      zmian wagi ani mniejszej ochoty na seks;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka