Dodaj do ulubionych

Podkład BeYu - data ważności

26.04.10, 11:36
Tydzień temu, zachęcona opiniami na wizażu, kupiłam podkład BeYu Skin Harmony. Przez kilka dni byłam bardzo zadowolona. Buźka ładna, gładka, odcień fajny i przede wszystkim bardzo przystępna cena. Po kilku dniach wyskoczyły mi na twarzy trzy pryszcze i po nałożeniu fluidu skóra szczypie. Na opakowaniu nie ma ani daty produkcji, ani daty ważności, ani nawet składu. Czy istnieje może strona, gdzie po kodzie kreskowym mogę sprawdzić datę ważności?? Nigdy nie miałam takich problemów, więc jestem naprawdę zaskoczona.
Obserwuj wątek
    • lovecosmetics Re: Podkład BeYu - data ważności 26.04.10, 12:04
      Produkt powinien mieć jasno i czytelni eoznaczony termin wazności,
      ewentualnie - że na przykład jest ważny 6 msc po otwarciu tubki...

Jesli nie ma, to kiszka... Może powinnaś wyslać maila do firmy Gler,
      która dystrybuuje w Polsce tę markę, o co come on...?
      • lemon55 Re: Podkład BeYu - data ważności 26.04.10, 12:45
        Jeszcze raz dokładnie przejrzę opakowanie. Jeśli niczego nie znajdę, na pewno napiszę.
    • takababa Re: Podkład BeYu - data ważności 26.04.10, 17:14
      Zgodnie z wymogami ustawy o kosmetykach, każdy produkt kosmetyczny sprowadzony do Polski musi mieć etykietkę w języku polskim z podaną między innymi datą ważności kosmetyku.

www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=290
      Jeśli podkład kupiłaś w Polsce i nie spełniał wymogów ustawy jw. to możesz zgłosić ten fakt w Krajowym Systemie Informowania o Kosmetykach, gdzie musi być zgłoszony każdy kosmetyk produkowany w Polsce jak i importowany.

Jeśli uważasz, że kłopty z cerą to wina podkładu, idź dermatologa (weź z sobą podkład). Lekarz powinien w takim przypadku zgłosić taki przypadek do sanepidu a sanepid zwraca sie do KSIoK o udostepnienie dokumentacji (którą musi posiadać importer) aby sprawadzić co mogło byc przyczyną podrażnienia.

Ale to wszystko dotyczy tylko produktu kupionego w Polsce, jeśli kupiłaś podkład zagranicą (indywidualny import) to niczego nie zdziałasz.

Datę produkcji możesz odkodować np tutaj:
      sites.google.com/site/datecalculator/englishhomepage

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka