elka123 29.02.04, 12:53 slyszalam cos na temat bylicy inaczej boze drzewko ze jest dobra na wlosy ale dokladnie nie wiem co to jest prosze o odpowiedz jak ja stosowac i co to dokladnie za ziele Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oksana.zarewicz Re: bylica 01.03.04, 22:54 Witam Nie wiem jak stosować „boże drzewko” i nie jestem do końca przekonana, że służy ona włosom. Jak dotychczas nie spotkałam się z opinią na jego temat, ale radzę spytać o nie w sklepach zielarskich Pozdrawiam Oksana Odpowiedz Link Zgłoś
elka123 Re: bylica 02.03.04, 10:46 o bozym drzewku przeczytalam w najnowszym numerze "voyage" tam twierdza ze ono dziala na przyspieszenie wzrostu wlosow nazywaja je "cud"ziolem" poprosze oopinie na ten temat moze ktos probowal wcierac lub pic z gory dziekuje za odpowiedzi dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: bylica 02.03.04, 11:50 Bylica (Artemisia), rośliny zielne lub półkrzewy z rodziny złożonych, występujące głównie na półkuli północnej, zwłaszcza na terenach suchych, stepowych i półpustynnych. W Polsce kilka gatunków - bylica zwyczajna (Artemisia vulgaris), chwast przydrożny, roślina lecznicza stosowana w medycynie ludowej jako środek napotny i moczopędny. Bylica piołun (Artemisia absinthium), używana do produkcji win (wermut) i wódek (absynt), również lecznicza. Bylica boże drzewko (Artemisia arbotanum), zdziczała, roślina ozdobna i lecznicza (znana w starożytności i w średniowieczu). Niekiedy uprawia się też bylicę estragon, draganek (Artemisia dracunculus). Jest to bylina z rodziny złożonych, rosnąca dziko w Azji środkowej i północnej. Uprawiana na świecie jako roślina przyprawowa i lecznicza. Posiada system korzeniowy złożony z korzeni i rozłogów, sztywne, wysokie na 1,5 m pędy, liście wąskie, drobne, kuliste, żółte kwiaty zebrane w koszyczkach na szczytach pędów. Surowcem przetwórczym jest ziele z kwitnących szczytów pędów. Estragon zawiera olejek eteryczny, witaminę C, karoten, garbniki, flawonoidy, enzymy i sole mineralne. Stosowany jako przyprawa do mięs, marynat i innych przetworów, należał niegdyś do roślin leczniczych. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa żółciopędnie oraz wzmacniająco i przeciwmiażdżycowo. Gdzieś przeczytałam, że jej odwar jest stosowana w kosmetyce jako płukanka - srodek wzmacniający włosy. Ja natomiast z ziól na porost włosów stosuję -wcieram w skórę głowy- napar z szyszek chmielu !!!(bardzo dobry tylko ten zapach) przyrzadzony wg. przepisu podanego przez produceta na opakowaniu ziela. Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: bylica 02.03.04, 12:35 Ja jak zapuszczałam włosy (w tej chwili mam je do łokci) to płukałam je naparem z korzenia łopianu, naparem ze skrzypu a w chwili obecnej uzywam szyszek chmielu jako środka którego juz nie spłukuję lecz wcieram go w skórę głowy i pozostawiam. Przed myciem włosów na skórę głowy kładłam (na około 30 min)taką mieszankę: 1 całe jajko łączyłam z 10 kroplami olejku rycynowego i paroma kroplami cytryny. To wymieszałam. Do tego wszystkiego dodajesz troszkę mniej niż 1/3 szklanki letniej wody. To również nalezy wymieszać. Gotową miszankę wcierasz w skórę głowy. Dla ułatwienia (jeśli posiadasz długie wlosy) możesz je wczesniej zwilżyć aby mieć leprzy dostęp do samej skóry głowy. Po upływie w/w czasy myjesz głowę jak zwykle. Ważna jest systematyczność. Pa,pa Monia Odpowiedz Link Zgłoś
elka123 Re: bylica 02.03.04, 12:45 dziekuje za rade ja lykam skrzyp z witaminami i beta karoten prosze orade co jeszcze moglabym zrobic aby szybciej rosly po ostatniej wizycie u fryzjera zapuszczalam je przez rok ale i tak musialam je sciac poniewaz to co odroslo bylo "kupa wystrzyzonego siana" ato co przezyla moja rodzina ija nie sposob opisac poniewaz mam "chopla na punkcie wlosow" prosze o odpowiedz i pozdrawiam dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: bylica 02.03.04, 12:53 Spóbuj jeszcze kompres z IMBIRU. On dość wygrzewa ale po 1,5 miesiąca pojawiają się nowe włoski!!!.Ja ten kompres robię tak: 1 saszetka IMBIRU (koszt saszetki 0,9-1,8 zł)wsypuje do szklanki. To wszystko zalewasz wodą ale...UWAGA..do uzyskania konsystencji papki całość dobrze wymieszaj. To nakładasz na tylko skórę głowy. Powinno szczypać ale tak ma być to znaczy ze działa. Jezeli nie wiesz czy jesteś na Imbir uczulona -sprawdź bo być może nie możesz go stosować - jesli po zabiegu bardzo zaczerwieni Ci się skóra TO znak ze już raczej tego zabiegu nie powtarzaj. U mnie narazie po Imbirze jest wszystko OK - a nowe włoski już są. Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: bylica 02.03.04, 13:03 Moja rada: JESLI CHCESZ MIEĆ DŁUGIE I PIĘKNE WŁOSY NIGDY NIE CHODŹ DO FRYZJERA! POważnie, ja ostatnio u fryzjiera byłam .... 12 lat temu. Jak robiła mi fryzurę na bierzmowanie. Teraz mam 26 lat i włosy do łokci. Nikt ani nic mnie nie namówi na fryzjera. Nawet zabiegi fryzjerskie jak były (farba i trwała) to wszystko mama mi robiła. Miałam bardzo zniszczone włosy i wyszłam z tego.Trocjhe porad od ludzi-fachowców i nie tylko, ziołowe doświadczenia babć i ...niepotrzebny fryzjer-poważnie.Tylko kieszeń wypróżnia. Takze: jesli chcesz mieć długie i piękne włosy: NIGDY NIE CHODŻ DO FRYZJERA.! Odpowiedz Link Zgłoś
elka123 Re: bylica 02.03.04, 13:09 jescze raz dzieki ja mam 35 lat iwlosy do pol ramienia a moze wiesz cos na temat rozjasniania wlosow metoda domowa bo ja akurat nosze pasemka pozdrawiam dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: bylica 02.03.04, 13:57 Ok. Podam parę różnych domoWych przepisów na srodki do włosów m.in na srodek na "odrosty" i rozjasniacz do włosów: ROZJAŚNIACZ DO WŁOSÓW składniki: 12 ziemniaków przygotowanie: obierz, zalej zimną wodą, ugotuj do miękkości. Odcedzoną wodę przelej do butelki, wystudź. użycie: Chłodnym wywarem spłucz włosy, wysusz na słońcu lub suszarką. POŁYSK NA WŁOSACH składniki: 1 porcja ciepłej wody, 3 porcje piwa przygotowanie: zmieszaj wszystkie składniki razem użycie: spłucz włosy po umyciu. Wytrzyj ręcznikiem, nie przejmuj się specyficznym zapachem - minie po wyschnięciu! KOKTAJL NA WSPANIAŁE WŁOSY składniki: 1 jajko, 2 łyżki kiełków pszennych, 1/2 l mleka, 1 łyżka miodu przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w mikserze użycie: uzyskany koktajl pij raz dziennie, najlepiej z samego rana tuż po śniadaniu ROZNJASNIAJĄCY PREPARAT NA ODROSTY. przygotowanie: 2 garści kwiatu rumianku zalej 1/2 l wrzątku. Pozostaw do naciągnięcia przez ok. 20 minut pod nakryciem. Odcedź. Uprzednio umyte włosy pokryj uzyskanym preparatem, nie spłukuj. Pa,pa Monia Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: bylica 02.03.04, 14:04 A moze Ty jestes mi w stanie jakos pomóc jesli chodzi o domowe sposoby przyciemnienia włosów . Obecnie mam czarne ale chodzi mi o uzyskanie na nich poświaty granatowej czerni lub dzikiej śliwki. Ale tylko mnie interesują domowe sposoby.???? Odpowiedz Link Zgłoś
elka123 Re: bylica 02.03.04, 14:14 musze poszperac ale jak cos znajde to sie odezwe chy ba ze mi podasz adres na skrzynke narazie dzieki pozdrawiam dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mila25 Re: bylica 02.03.04, 16:00 OK. Dzieki.Jesli chodzi o zioła to na stronie: www.bielenda.pl jest wykaz (dość obszerny) na temat działania oraz własiwosci ekstraktów ziołowych i owocowych. Odpowiedz Link Zgłoś
szept_ciszy Re: bylica 26.09.04, 11:00 mila25 podzielam Twoje zdanie... LUDZIE NIE CHODZCIE DO FRYZJERA! mam wiele przykrych doświadczeń związanych z zabiegami fryzjerskimi, także z tymi podstawowymi typu zcięcie... szkoda gadać... Odpowiedz Link Zgłoś