Dodaj do ulubionych

BIALE ZEBY

IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 09.03.04, 01:29
CZY WSZYSTKIE MACIE PIEKNE BIELUTKIE ZABKI, JA MIALAM TAKIE DO OK 16 ROKU
ZYCIA A POTEM BYLO GORZE I GORZEJ A TERAZ MAM OKROPNE PRAWIE ZOLTE ,WRAZLIWE
NIE MOGE PANICZNIE BOJE SIE DENTYSTY NAJCHETNIE BYM JE WYRWALA IWPRAWILA
SOBIE SZTUCZNE, MAM DOPIERO 26 LAT CZY KTOS MA TAKIE PROBLEMY? A CZY KTOS SIE
PRZYZNA ZE MA SZTUCZNE JAKO MLODA OSOBA? NAPISZCIE COS PROSZE
Obserwuj wątek
    • moniorek1 Re: BIALE ZEBY 09.03.04, 02:50
      Po pierwsze nalezaloby sobie odpowiedziec dlaczego ci tak zzolkly zeby. Jesli
      palisz papierosy i pijesz kawe to sie nie dziw. Jesli nie palisz to przyczyny
      nalezy szukac gdzie indziej. Moze nalezaloby wyczyscic zeby u dentysty,bo
      szczoteczki nie ze wszystkim daja sobie rade. Wracajac do sztucznej szczeki to
      wybacz ,ale glupszego pomyslu nie slyszlam. Jak chcesz usunac zeby ? chcesz to
      zrobic sama skoro tak sie boisz dentysty?
      Co do protez to te bardzo dobre beda kosztowac pewnie wiecej niz bys wydala na
      leczenie swoich wlasnych zebow. No chyba ,ze zrobisz sobie protezke na kase
      chorych za 300 zl. wtedy bedziesz ja moczyla co wieczor w szklanecce i sama
      sobie odpowiedz czy w wieku 26 lat chcesz robic cos takiego.
      Na wrazliwe zeby dobra jest pasta sensodyne albo zielona elmex wiem ,ze sa
      drogie, ale zeby po nich przestaja bolec chyba ,ze masz juz paradontoze to w
      takim przypadku jesli szybko sie nie zglosisz do dentysty to faktycznie czeka
      cie tylko usuniecie wszystkich zebow.
      Jak bedziesz miala sztuczna szczeke to nie bedziesz musiala sie przyznawac,ze
      ja masz, ludzie sami sie kapna jak ci bedzie klapala w ustach.
      Przelam strach dziewczyno i maszeruj do dentysty czasy sie zmienily i teraz nie
      ma prawa cie nic bolec podczas plombowania.
    • Gość: Aguś Re: BIALE ZEBY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 10:30
      Ja też strasznie boję się dentysty i mam problem, miałam kanałowe czyszczenie
      jedynek i teraz są zsiniałe :-(. Nie palę papierosów, a moje zęby też nie są
      zbyt białe, więc nie jesteś osamotniona. Ale nie chciałabym mieć sztucznej
      szczęki już w tym wieku, to raczej nic przyjemnego. Myślę, że niestety nie ma
      wyjścia i trzeba co jakiś czas pocierpieć :-(
      • Gość: K Re: BIALE ZEBY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.04, 11:51
        Hej - ja miałam ten sam problem - zsiniała jedynka po leczeniu kanałowym.
        Okropnie to wyglądało. Zastanawiałyśmy się z dentystką jak temu zaradzić - ja
        miałam pomysł porcelanowej korony, potem ewentualnie porcelanowej licówki.
        Dentystka (zaufana, sprawdzona od lat) namówiła mnie w końcu na licówkę
        kompozytową - w praktyce wygląda to tak, że dentysta oszlifowuje ci zewnętrzną
        warstwę zęba (ale nie tak radykalnie jak do korony, tylko trochę "po
        wierzchu"), a potem w miejsce oszlifowanej warstwy nakłada materiał
        światłoutwardzalny - ten sam, którym uzupełnia się ubytki w zębach. Jeżeli
        dentysta dobrze dobierze ci kolor, efekt jest świetny - ja cieszę się taką
        odnowioną, jasną jedynką już parę dobrych miesięcy, a według doświadczeń i słów
        dentystki - pocieszę się dobrych parę lat. Acha kosztowało mnie to jedyne 150
        PLN, co w porównaniu do ceny korony porcelanowej (ok.500 PLN - ta sama
        dentystka w Poznaniu) lub ceny licówki porcelanowej (900 PLN - renomowany
        dentysta w Poznaniu), jest ceną śmieszną. Ja jestem bardzo zadowolona.
        • Gość: Buzia Re: BIALE ZEBY IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.03.04, 12:27
          Ja mialam kraksę samochodem i ukruszyła mi się jedynka. Moja dentysta też przy
          okazji ( a także po to,żeby odtworzony kawalek lepiej się trzymał) zrobiła mi
          tą licówkę. Po czym zafundowalam ją sobie na drugą jedynkę też. I mam piękny
          biały przód...Co do meritum sprawy...ludzie różnią się kolorem kośćca , moje
          jedynki nie odbiegają bardzo od pozostałych zębów ponieważ one mają biały kolor
          (za to psują sie namiętnie- muszę ich bardzo pilnować) .Natomiast mój 16-letni
          syn nie mial jeszcze plombowanego zęba, dba o nie, myje dobrymi pastami, używa
          nitki, ale ich kolor jest jakby bardziej kremowy.Tak,ze to też sprawa
          indywidualna.
        • Gość: Aguś Re: BIALE ZEBY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.04, 10:03
          Bardzo dziekuje za podpowiedź, czy to bardzo bołało? Jedna dentystka
          proponowała mi wywiercenie z tyłu minimalnych dziurek i wstrzykiwanie czegos
          wybielającego- podobno w mojej sytuacji powinno pomóc, ale nie wiem czy mogę
          jej zaufać?
    • Gość: katinka Re: BIALE ZEBY IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 09.03.04, 22:14
      koniecznie idz na przeglad do dentysty! i przy okazji popros o czyszczenie
      ultradzwiekami, taka profesjonalna higiena potrafi zdzialac cuda, zabki sa
      bielsze nawet o kilka tonow! koszt tego typu czyszczenia to jakies 100-150 zl,
      a wiec nie majatek.
      sama mam biale zeby, ale z plamkami, slabe, kruszace sie, bo odwapnione (kiedys
      bardzo chorowalam), na dodatek nosze aparacik, wiec wyobraz sobie moja rozpacz
      w te gorsze dni ;) raz nawet mialam mysl: a wyrwe wszystkie w diably, ale zaraz
      tak mi sie chcialo smiac z tego pomyslu, no bo sama pomysl... swiadomosc, ze
      mialabys w buzi same obce elementy jest jednak porazajaca :)))

cmokaski, glowka w gore! ;-)
      • Gość: katinka Re: BIALE ZEBY IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 09.03.04, 22:16
        aaaa, zapomnialam dodac: czyszczenie ultradzwiekami polaczone z piaskowaniem :)
        • Gość: kuku Re: BIALE ZEBYkatinka IP: *.gabo.pl 09.03.04, 23:08
          a ile kosztuje taki ultradzwiek i piaskowanie?
          • Gość: colgate Re: BIALE ZEBYkatinka IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 09.03.04, 23:49
            wielkie dzieki za odpowiedzi dziewczyny wiem ze musze sie wybrac do tego
            dentysty ale tak sie boje jak mnie przy samym muciu zebow boli acha nie pale
            kawe pije jedna dziennie, slyszalam ze piaskowanie boli ale cos musze zrobic,
            pozdrawiam
            • Gość: katinka Re: BIALE ZEBYkatinka IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 11.03.04, 22:04
              czy boli? hmm, nosze aparat staly od ponad roku i wciaz bola mnie zeby, nie
              zauwazylam jednak ani przy pracy skalera ani piaskarki zwiekszonego bolu,
              wlasciwie oprocz smaku sody, dosc mdlego zreszta, nie czuje zadnego
              dyskomfortu. ten zabieg trwa pare minutek i warto sie "przemeczyc" dla tego
              efektu PO. naprawde :)
          • Gość: katinka Re: BIALE ZEBYkatinka IP: *.attu.pl / *.crowley.pl 11.03.04, 21:59
            ja chodze do prywatnej niemiecko-polskiej kliniki w sopocie (dosc drogiej,
            niestety) i za czyszczenie i piaskowanie place ok. 150 zl (lacznie). zabieg
            wykonuje raz na pol roku. czyli roczny koszt to jakies 300 zl :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka