Dodaj do ulubionych

wypadanie włosów

10.10.10, 16:09
Pani Doktor, mam problem. Od kilku lat wypadają mi włosy i widzę, żę są coraz rzadsze, zwłaszcza na czubku głowy. Sosowałam różne odżywki, witaminy, wcierki przepisywane przez dermatologa, ale nic nie pomaga. Czy powinnam zrobić jakieś badania hormonalne? Kilka lat temu brałam tabletki antykoncepcyjne. Czy są jeszcze jakieś inne sposoby?
Obserwuj wątek
    • anna.pura.rynasiewicz Re: wypadanie włosów 10.10.10, 23:20
      Przerzedzenie włosów na czubku głowy z reguły wskazuje na tzw. androgenowe wypadanie włosów, czyli związane z nadmiarem męskich hormonów płciowych lub też większą wrażliwościa receptorów w mieszkach włosowych na ich działanie.
      U kobiet łysienie androgenowe ma postać rozlaną, włosy są przerzedzone i nie dochodzi do wyłysienia całkowitego tak, jak u mężczyzn. W takich przypadkach dobrze jest zrobić badania hormonalne (poziom estrogenów, testosteronu, protaktyny i DHEA-S). W przypadku odchyleń od normy można rozważyć leczenie hormonalne, które najczęściej polega na stosowaniu tabletek antykoncepcyjnych o działaniu antyandrogennym. Dodatkowo można zbadać poziom hormonów tarczycy, żelaza, cynku i magnezu oraz morfologię i poziom cukru oraz wykluczyć inne czynniki mogące powodować wypadanie i osłabienie włosów (choroby autoimmunologiczne - np. toczeń rumieniowaty, liszaj płaski, diety odchudzające, stresy).
      Żeby potwierdzić rozpoznanie dermatolog powinien obejrzeć skórę głowy przy pomocy dermatoskopu lub wykonać trichogram.
      Stosowała już Pani różne preparaty zewnętrzne, prawdopodobnie Loxon lub Alpicort E. Niestety faktycznie w przypadku łysienia androgenowego nie możemy się spodziewać spektakularnej poprawy po ich stosowaniu. U kobiet mechanizmy wypadania włosów są bardziej skomplikowane niż u mężczyzn (u których jedna tabletka dziennie zatrzymuje ten proces) i dlatego nie ma skutecznego leczenia. Wydaje się, że najlepsze efekty daje terapia łączona: leczenie hormonalne (np. Diane 35 + androcur), leczenie zewnętrzne (np. Loxon 5%) i ew. mezoterapia skóry głowy, która jest kuracją wspomagającą różne rodzaje łysienia.
      Pozdrawiam
      Anna Pura
      • jmichalska24 Re: wypadanie włosów 25.12.10, 19:40
        Popieram w 100% powyższą opinię.
        A czy myślałaś już o badaniach trychologicznych ?
        Może zrobić takie w paru klinikach w Polsce. Po takim badaniu będziesz wiedziała co używać,żeby powstrzymywać łysienie.
        Polecam ,wejdz na str. www.hairlab.pl tam znajdziesz duzo info.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka