27.10.10, 17:20
Witam,
Od wielu lat, a może nawet od zawsze, mam problem z poceniem się. Najgorzej jest pod pachami i na czole, ale dłonie i stopy też mi się pocą. Nie mogę sobie z tym poradzić, zwłaszcza z ciągłymi plamami pod pachami i mokrymi dłońmi. Stosowałem już wszystkie antyperspiranty i środki zmniejszające pocenie, ale to niewiele pomaga.
Czy można coś na to zaradzić?
Dziękuję i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anna.pura.rynasiewicz Re: Pocenie 28.10.10, 18:53
      Antyperspiranty są skuteczne tylko przypadku umiarkowanej nadpotliwości. Do innych metod należą zabiegi jonoforezy, stosowanie leków uspokajających, leków cholinolitycznych, zabiegi chirurgiczne polegające na usunięciu gruczołów potowych lub odnerwieniu miejsc o wzmożonej potliwośći.
      Najlepszą jednak metodą jest leczenie preparatami zawierającymi toksynę botulinową (botox, azzalure). Zabiegi polegają na śródskórnym podawaniu preparatu w okolicę dotkniętą nadmierną potliwością: doły pachowe, dłonie, stopy, ale możliwe jest także wykonywanie zabiegów w obrębie innych okolic, np. skóry twarzy i głowy. Metoda ta jest niezwykle skuteczna, daje zmniejszenie potliwości nawet o 80-95%. Niestety zabiegi należy powtarzać w odstępach 5 – 9 miesięcy i nie jest to metoda tania; koszt zależy od zużycia preparatu i wynosi od 1500 do 2500 PLN.
      Pozdrawiam
      Anna Pura
    • bakerka Re: Pocenie 05.06.19, 11:15
      A myslales o zmianie swojej diety?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka