Dodaj do ulubionych

Szampony dla Polek

23.11.10, 21:01
Pewna bardzo dobra fryzjerka powiedziała mi, że Polki powinny unikać zachodnich szamponów, gdyż są nieodpowiedni do naszego typu włosów (za ciężkie itd).
W związku z tym najlepsze dla nas są polskie szampony i odżywki. Dotąd zawsze używałam zagranicznych marek.

Czy fryzjerka ma rację? Jakich szamponów używacie? Widzicie różnicę w polskich i zagranicznych szamponach?
Obserwuj wątek
    • nexstartelescope Re: Szampony dla Polek 23.11.10, 21:17
      HAHAHAHA!!!! :D
      • an.i.ka Re: Szampony dla Polek 23.11.10, 21:22
        nexstartelescope napisała:

> HAHAHAHA!!!! :D

Dzięki za jakże wyczerpującą odpowiedź.
    • kon_morski Re: Szampony dla Polek 23.11.10, 23:18
      mysle, ze to nie jest prawda. przeciez jest wiele typow wlosow wsrod Polek. ja uzywam szamponu John Frieda do wlosow kreconych i jest dla mnie idealny- nie obciaza wlosow.
      nie mam jednak doswiadzczenia z markami polskimi.
      mozliwe, ze ta fryzjerka chce pomoc polskiemu przemyslowi kosmetycznemu taka reklama:)
      • kasha77 Re: Szampony dla Polek 24.11.10, 11:03
        mnie polskie drogeryjne szampony całkowicie nie słuzą,więc w moim przypadku pani fryjzerka się myli.
    • joannadro Re: Szampony dla Polek 26.01.11, 00:12
      No ale przecież budowała włosa czy to u Polki czy u Amerykanki jest taka sama więc trochę bez sensu jest dla mnie to rozumowanie. Ja używam szamponu firmy osmo, jest to firma zagraniczna a produkuje np. delikatny szampon do włosów farbowanych bez sls który jest moim faworytem wśród szamponów.
      • wasil_ka [...] 26.01.11, 08:30
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • magdulka26 Re: Szampony dla Polek 26.01.11, 14:09
          Dla mnie to tez bzdura,przecież włos to włos :)no może afroamerykanki mają insze kudełki ale nie wydaje mi się żeby uzywały specjalnie innych szmponów.
          • kasha77 Re: Szampony dla Polek 26.01.11, 14:29
            są specjalne kosmetyki do włosów afro,mam koleżankę mulatkę i sprowadza z Niemiec,bo u nas nie ma.
      • klaudia_84 Re: Szampony dla Polek 31.01.11, 12:43
        Ale np. kobiety czarnoskóre mają inne włosy, twarde/kręcone o innej strukturze niż nasze włosy słowiańskie. Tak samo jest w przypadku hindusek, gdzie ich włosy są czarne, ale i bardzo gęste i sztywne/proste. No, ale nie będę tutaj rozprawiała o strukturze włosów wszystkich narodów haha
        W każdym bądź razie ja stosuje naprzemiennie apteczny szampon Dermena z profesjonalnymi szamponami Osmo (nawilżającymi, bo mam suche włosy).
    • enith Re: Szampony dla Polek 26.01.11, 16:42
      Pod warunkiem, że nie stosujesz szamponów dla Afroamerykanek, dla których stworzona została cała gama kosmetyków, odpowiadających specyfice ich grubych i kręconych włosów, każdy inny szampon będzie w porządku. Niezależnie od tego, czy zrobiono go w Polsce, Anglii czy USA.
    • iluminacja256 Re: Szampony dla Polek 26.01.11, 18:10
      Jako posiada dlugich, jasnych, cienkich włosów , które mozna uznać za charakterystyczne dla tej częsci Europy, uwazam, przede wszystkim, ze do moich włosow nei andaje się absolutnie zaden szampon marketowy typu Loreal, Garnier, Gliss kur i inne cuda napakowane silikonami. I przeczywiscie uzywam w zasadzie tylko szamponów polskich, a konkretnie Polleny Evy med i polleny Evy z czarną rzepą (oba przezroczyste i rzadkie) Jesdyny szampon zagraniczny, który mi odpowiadał, dopoki nie zmienili formuły to Goldwell Be blond - ate on też był rzadki , więc nie miał silikonów.
      • przeciwcialo Re: Szampony dla Polek 29.01.11, 20:16
        Szampony Barwa bez silikonów sa dla mnie najlepsze. Mam delikatne włosy. Po basenie lubię uzyć szamponu Pharmacerisu.
      • coralin Re: Szampony dla Polek 30.01.11, 14:40
        Ja też w sklepie internetowym obkupiłam się m.in. w szampony Polleny Eva z myślą zużycia ich do prania swetrów. Zużyłam wszystkie do włosów i były rewelacyjne. Mam też te z linii Eva med, ale kupione trochę na wyrost, bo nie mam problemów łupieżowych czy z wypadaniem włosów.
    • olencja999 Re: Szampony dla Polek 26.01.11, 18:45
      tak fryzjerka miala racje, przynajmniej moja mówiła to samo nie wiem dokładnie dlaczego tak jest ale podobno to prawda.
    • gina_rossi Re: Szampony dla Polek 29.01.11, 21:17
      No tak.. bo ta pani fryzjerka poza fryzjerstwem, na pewno jeszcze studiowala co najmniej dwa fakultety: z chemii i biologii...
      Oje, wiekszej bzdury nie slyszalam.
      • batutka Re: Szampony dla Polek 29.01.11, 21:50
        i zapewne pani fryzjerka miała do sprzedania całą gamę polskich szamponów, specjalnych dla Polek
        co za bzdura
        • atela Re: Szampony dla Polek 30.01.11, 00:07
          Uważam, że jest w tym trochę prawdy. Mam suche włosy, wrażliwą skórę i bardzo służą mi szampony Faromony.
        • an.i.ka Re: Szampony dla Polek 30.01.11, 08:43
          Miała w salonie produkty Martix. Ale czy one są polskie?
          • kasha77 Re: Szampony dla Polek 30.01.11, 10:59
            Matrix to L'Oreal.
            • lovecosmetics Re: Szampony dla Polek 30.01.11, 20:52
              Szampony to chyba do typu włosów, a nie nacji jednak lepiej dobierać.
    • poczatkujaca_travellerka Re: Szampony dla Polek 31.01.11, 11:26
      Są naukowo wykazane różnice włosowe między rasami: kaukaska/azjatycka/czarna, ale o narodowych nie słyszałam ;-)
      • sigrun Re: Szampony dla Polek 31.01.11, 15:23
        Z antropologicznego punktu widzenia Polacy są typowymi przedstawicielami rasy wschodnioeuropejskiej. Jednak cienkie, rzadkie, przetłuszczające się włosiny o mysim kolorze należałoby potraktować jako stereotyp i włożyć między bajki ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka