Dodaj do ulubionych

Henna do włosów

28.12.10, 17:24
Któraś z Was farbowała nią włosy ? Jakie wrażenia?
Obserwuj wątek
    • pola.zygmunt Re: Henna do włosów 29.12.10, 00:26
      ja farbowałam. wieki temu. wrażenia pozytywne - włosy nie były zniszczone, kolor wychodził ładny. niestety ma kiepski zapach i ciężko ten puder spłukać. i włosów malowanych henna podobno nie chwyci inna farba (podobno, bo moje włosy po 3 miesiącach od malowania potraktowałam Castingiem i było bez niespodzianek, ładny kolor).
      • finka9 Re: Henna do włosów 29.12.10, 00:43
        Słyszałam ,że chna oblepia włos przez co nie może on "oddychać" i nie przenikają do wnętrza składniki odżywcze z odżywek.
        • nessie-jp Re: Henna do włosów 29.12.10, 04:08
          inka9 napisała:

> Słyszałam ,że chna oblepia włos przez co nie może on "oddychać" i nie przenika
          > ją do wnętrza składniki odżywcze z odżywek.

Przesądy światło ćmiące :)

Po pierwsze, włos jest martwy. Nie oddycha, bo nie żyje. No nieżywy jest całkiem, po prostu. Z tego samego powodu nie wchłania żadnych substancji "odżywczych", a odżywki to po prostu pic na wodę i masaż drenujący portfel.

Balsamy do włosów spełniają swoją funkcję właśnie oblepiając włos z zewnątrz, co go wygładza, pogrubia i przeciwdziała elektryzowaniu.

Henna nie tylko oblepia włos z zewnątrz (i z tego powodu często dodaje się ją jako składnik do odżywek do włosów!) ale też wnika do środka, zostawiając w nim drobinki barwnika. Na tym właśnie polega farbowanie.

Ta część henny, która oblepiła włos z zewnątrz, wymywa się bardzo szybko
          • lupa_87 Re: Henna do włosów 29.12.10, 08:32
            Ja polecam hennę dla kogoś kto chce troszkę zmienić kolor lub swój zintensyfikować. Kolory są przeróżne, ja kupuję hennę w tubce, więc nie ma babrania w proszku, siedzi się minimum koło godziny czasu.
            Wypłukuje się troszkę szybciej niż szampony koloryzujące czy farby, ale za to nie ma amoniaku, jest ziołowa, naturalna i działa trochę odżywczo zamiast niszczyć włosy.
          • melmire Re: Henna do włosów 29.12.10, 09:41
            Sa sklepy inernetowe gdzie mozna zamowic gotowe mieszanki henny/indygo w roznych proprcjach, zeby uzyskac rozne kolory. Mi udalo sie uzyskac calkiem ladny chlodny braz :)
    • sophia5 Re: Henna do włosów 29.12.10, 01:18
      Wiele lat temu (będzie z 15), jeszcze w czasach studenckich, farbowałam swoje b. długie wówczas włosy Rubiną (taka odmiana henny w kolorze jak nazwa wskazuje). Samo farbowanie to była prawdziwa mordęga: o ile dobrze pamiętam wymieszaną z wodą papkę nakładałam na włosy, zakładałam worek foliowy i na to turban z ręcznika, dodatkowo co pół godz. podgrzewałam suszarką. Trzymałam bardzo długo, zgodnie z zaleceniami producenta - nie pamiętam dokładnie, jak długo, ale chyba z 2-3 godz. Cała łazienka była upaćkana tym dziadostwem.
      Ale efekt naprawdę był super, wart wszystkich poświęceń: zdrowe, piękne włosy i śliczny kolor. A co ważne - tanim kosztem.
      Dziś już bym się w to nie bawiła, zbyt czasochłonne, ale wtedy to naprawdę była super sprawa :-)
    • finka9 ufarbowałam 30.12.10, 12:17
      henną w paście. Kolor jaki otrzymałam to kasztan z miedzianymi refleksami .Przy moich falowanych ,długich włosach wygląda pięknie.A najlepsze ,że włosy są mięciutkie i lśnące a skóra głowy nie jest podrażniona .Dziękuję za rady.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka