Dodaj do ulubionych

Straszne ręce

23.04.11, 17:51
Słuchajcie mam jeszcze jedno pytanie: od ponad tygodnia mam strasznie wysuszone ręce, tak wysuszone, że na kostkach tam gdzie rozpoczynają się palce leci mi z nich krew. Tragedia po prostu. Zupełnie nie wiem co się dzieje. Próbowałam kremów i słabo działają. Nigdy wcześniej nie miałam takich problemó, chyba że w -10 stopniowy mróz. Może ktoś wie jakich witamin, minerałów mi brakuje, albo czym może to być spowodowane?
Obserwuj wątek
    • nessie-jp Re: Straszne ręce 23.04.11, 18:07
      Może sprzątałaś i myłaś przed świętami? Ja to mam od sprzątania
      • lukrecja34 Re: Straszne ręce 23.04.11, 19:58
        miałam podobny problem i trwało to kilka m-cy.wypróbowałam różne kremy-tańsze,droższe a pomógł mi dopiero krem Aksamitne Dłonie f.Eveline-polecam :)
      • znana.jako.ggigus a moze by tak nawyk 24.04.11, 12:25
        wykonywania ww czynnosci w rekawiczkach? oczywiscie ze sprzataniem, prasowaniem, myciem itepe nie trzeba przesadzac, ale da sie nauczyc gotowania/sprzatania w rekawiczkach,
        • nessie-jp Re: a moze by tak nawyk 24.04.11, 20:28
          Alergia na lateks, nadwrażliwość na talk.. Z tego wszystkiego znośne są cieniutkie rękawiczki foliowe, ale nie bardzo nadają się do zmywania. Dlatego ja wszystko myję w zmywarce, piorę w pralce każdą najdrobniejszą rzecz, a podłogę myję mopem. Szkoda rąk.
          • dwesolla Re: a moze by tak nawyk 26.04.11, 13:24
            Wypróbuj rękawiczki nitrylowe firmy Hartmann o nazwie Pehasoft, maja charakterystyczny fioletowo - niebieski kolor, nie maja talku i co najwazniejsze przy pracach domowych, są bardzo wytrzymałe. Polecam.
    • aaksiaa Re: Straszne ręce 24.04.11, 13:45
      Wypróbuj maśc z witaminą A do kupienia w aptece, albo maseczki pielęgnacyjne na dłonie.
    • brak.slow Re: Straszne ręce 24.04.11, 14:18
      posmaruj ręce oliwą, albo maścią z wit. A. daruj sobie wszelkie kremy bo to pomaga na chwile.
      zwróć uwagę na to czym sie myjesz, ja mialam taki problem z pękającą skórą po pewnym płynie do kąpieli.
      • b-b1 Re: Straszne ręce 25.04.11, 09:21
        Byłam ostatnio u alergologa z podobnym problemem. Zlecenia na testy nie dostałam jeszcze-najpierw do przetestowania:
        1. Balneum Hermal F -moczę wieczorkiem dłonie 10 minut .
        2. triderm-tylko na 3 dni, aby ranki zagoił.
        3. W aptece można zamówić i zrobią na miejscu (cena ok 5zł za wielkie pudełko) maść cholesterolową. Nakłada się na noc na dłonie na to rekawiczki bawełniane(inaczej nie da rady tłusta jest okropnie) .
        4. Do mycia dłoni zamiast mydła emolium żel .

Juz po pierwszym zastosowaniu zestawu następnego dnia efekt był powalający.
        Mam stosować 3 tygodnie-został jeszcze tydzień.
        ...i jeszcze jedno-alergolog stwierdziła że nigdy czegoś takiego nie widziała-bo "alergia", czy cokolwiek to innego zaatakowała tylko i wyłącznie skórę dłoni i to tak od nadgarstka do poczatku palców. Ja stawiam na chemiczne pomidory.
        • blue.berry Re: Straszne ręce 26.04.11, 15:04
          to ta panie alergolog chyba mało widziała :)
          u mnie ostatnio płyn pod prysznic (żeby było śmieszniej apteczny do skóry atopowej) mimo że stosowany na całe ciało wywołał potworną wysypkę tylko i wyłącznie na dłoniach do nadgarstek właśnie - skóra była tak wysuszona i wysypana że też zrobiły mi się ranki - niestety winnego znalazłam dopiero po dłuższym czasie (jak już wyrzuciłam kremy i powymieniałam mydła), bo był najmniej podejrzany :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka