Dodaj do ulubionych

Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Issey"

• addict_online Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.08.11, 23:53
      Witaj Issey,
      Prosze o pomoc
      wiek - 38, trójka dzieci, biurowo-domowo-podróżniczy tryb życia, skóra raczej tłusta, rozszerzone pory, mam wrażenie, że wszystko co nakładam na skórę jest za ciężkie.Drobne zmarszczki, szczególnie mimiczne, bez przebarwień z zaskórnikami, które ostatnio staly sie trudne w uzuwaniu.
      Moja skóra zna kwasy od lat. Peelingi chemiczne (yellow peel) robię co roku od 5 lat z przerwą na ciążę. Bieżąca pilęgnacja to na dzień filtr SVR Uriage dla cery tlustej, na noc neostrata 15 AHA, pod oczy Retises 0,05, raz w tygodniu MM 30%. na lato odstawilam retinoidy (Retises 0,5) z ktorych bylam bardzo zadowolona. żadnych podrażnien
      Cel: chcę mieć gladką skórę z minimalnymi porami, nie siecić się.
      Pytanie: Jak to osiągnąć?
      Czy mogę już wrócić do Retises i do którego? czy do stężenie sprzed lata, czy mogę mocniejsze? czy retises, czy może jest coś lepszego? Czy już czas na retinoidy receprowe? Czy pod oczy stosować to samo co na reszte twarzy?
      dziękuje i pozdawiam wszystkich
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 15.08.11, 11:13
        addict_online napisała:

> Czy mogę już wrócić do Retises i do którego?

poczekaj do końca września, połowy ostatecznie

> czy do stężenie sprzed lata, czy m
        > ogę mocniejsze?

możesz jak najbardziej rozpocząć mocniejsze stężenie, możesz również wprowadzić retinoidy na receptę

> czy retises, czy może jest coś lepszego?

wskazane jest łączenie Retisesu z retinoidami receptowymi

> Czy już czas na retino
        > idy receprowe?

tak

> Czy pod oczy stosować to samo co na reszte twarzy?

wszystko jest kwestią tolerancji, ale dąż do tego

> dziękuje i pozdawiam wszystkich
        • k.elw k.elw - proszę o poradę 16.08.11, 14:21
          Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?

praca biurowa, z używek tylko kawa, tryb życia regularny

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?

nie

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?

wygładzenie zmarszczek, przywrócenie blasku skórze i ustalenie właściwej codziennej pielęgnacji. Póki co chcę zainwestować ok 200 zł.

- Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?

słabo, kremy drogeryjne loreal i tego typu badziew

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
          oczyszczanie cery u kosmteyczki

Mam 40 lat, bardzo szybko się opala, skóra mieszana. Pajączków brak. Szara, pozbawiona blasku skóra.

Issey, proszę o pomoc.

• k.elw Re: k.elw - proszę o poradę 16.08.11, 14:29
            Dodam jeszcze, że moja skóra na twarzy jest jakby gruba, ma rozszerzone pory i świeci się. Makijaż spływa.
          • issey_miyake Re: k.elw - proszę o poradę 12.09.11, 15:25
            k.elw napisała:

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy n
            > a comiesięczną kurację?

>
            > wygładzenie zmarszczek, przywrócenie blasku skórze i ustalenie właściwej codzie
            > nnej pielęgnacji. Póki co chcę zainwestować ok 200 zł.
            > Mam 40 lat, bardzo szybko się opala, skóra mieszana. Pajączków brak. Szara, poz
            > bawiona blasku skóra.

wyślij zdjęcie twarzy na e-mail gazetowy
        • addict_online Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.08.11, 10:35
          Bardzo dziękuję za odpowiedź Issey.
          Wrócę zatem do retinoidów po letniej przerwie.
          Czy powinnam włączyc Resises 1%, czy 10% na zmianę z Differin.
          Czy w takim porogramie pielegnacji jest jeszcze miejsce na kwasy?
          I jeszcze jedno pytanie w imieniu mojej 15-letniej córki. Od ponad poł roku stosuje Bandi Young Care z przerwą letnią. latm skóra jej sie pogorszyła. mocne filtry w połaczeniu z intensywnym wysiłkiem (trenuje szermierkę wyczynowo) powoduja mego tłustość i wypryski.
          Czy możesz jej polecic jakiś lekki krem na dzień?

Bardzo dziękujemy za dotychczasowe, cenne i dobre dla naszych twarzy rady.
          Pozdrawiam
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.08.11, 23:25
            addict_online napisała:

> Czy powinnam włączyc Resises 1%, czy 10% na zmianę z Differin.

Zastosuj albo Retises 1%, albo Retises nano żel 0,5% na zmianę z Differin.

> Czy w takim porogramie pielegnacji jest jeszcze miejsce na kwasy?

Jak najbardziej. Albo raz na kilka dni, albo codziennie.

> I jeszcze jedno pytanie w imieniu mojej 15-letniej córki. Od ponad poł roku sto
            > suje Bandi Young Care z przerwą letnią. latm skóra jej sie pogorszyła. mocne fi
            > ltry w połaczeniu z intensywnym wysiłkiem (trenuje szermierkę wyczynowo) powodu
            > ja mego tłustość i wypryski.
            > Czy możesz jej polecic jakiś lekki krem na dzień?

jeśli wypryski są uciążliwe można pomyśleć o Differin stosowany na noc, a na dzień Skinoren krem (już teraz stosowany).

>
            > Bardzo dziękujemy za dotychczasowe, cenne i dobre dla naszych twarzy rady.
            > Pozdrawiam
      • przeciwcialo Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 15.08.11, 15:31
        Przeczytaj raz jeszcze co ładujesz w cerę. Przeciez ona się wyraźnie buntuje.
        • qsko Jestem całkiem zielona - proszę o radę 15.08.11, 23:50
          Witam,
          Jestem tu nowa i całkiem zielona. Próbuję czytać różne wątki, ale większość zagadnień jest mi obca. Za tydzień kończę 35 lat i dopadł mnie kryzys. Proszę o podpowiedź jak w ogóle zacząć dbać o cerę. Szybko odpowiem na pytania:
          - 35 lat, troje dzieci
          - praca 7 godz. przy komputerze w klimatyzowanym pomieszczeniu, potem zajmuję się dziećmi
          - jedyne używki to herbata w dużych ilościach. 0 papierosów, 0 alkoholu, kawa średnio raz na miesiąc
          - nie chorowałam, nie choruję, nie przyjmuję żadnych leków ani suplementów
          - mój program pielęgnacji jest bardzo ubogi – woda i krem Nivea ( w granatowej puszce – rano i wieczorem. Jestem od niego chyba uzależniona, bez niego twarz mam tak ściągniętą, że mam wrażenie że pęknie),
          - makijaż – podkład maxfactor colour adapt i tusz do rzęs. Czasem cień do powiek loreal.
          Do demakijażu płyn micelarny Ziaja, po mleczkach szczypie mnie twarz.
          - nigdy nie byłam u kosmetyczki i nie nakładałam sobie niczego na twarz.
          Tak bardzo nie znam się na kosmetyce, że nawet nie bardzo potrafię opisać swoją cerę. Skóra raczej sucha, nie robią mi się żadne krostki, zaskórników chyba nie mam. Jestem za to piegowata , a moje policzki są jakieś takie czerwonawe. Poza tym zaczęłam dostrzegać zmarszczki w okolicach oczu drobne, na czole to już całkiem wyraźne. I szyja jakaś taka mało jędrna się zrobiła. Nigdy nie używałam żadnych kremów pod oczy, żadnych z filtrami, właściwie to nic. Postanowiłam to zmienić, ale nie wiem, od czego zacząć. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.
          Pozdrawiam
          • issey_miyake Re: Jestem całkiem zielona - proszę o radę 16.08.11, 13:48
            qsko napisała:

> - mój program pielęgnacji jest bardzo ubogi – woda i krem Nivea

odstaw to

> eń do
            > powiek loreal.

ok

> Do demakijażu płyn micelarny Ziaja, po mleczkach szczypie mnie twarz.

odstaw to

> Skóra raczej sucha, nie robią mi się żadne krostki, zaskórników chyba ni
            > e mam. Jestem za to piegowata , a moje policzki są jakieś takie czerwonawe. Poz
            > a tym zaczęłam dostrzegać zmarszczki w okolicach oczu drobne, na czole to już c
            > ałkiem wyraźne. I szyja jakaś taka mało jędrna się zrobiła. Nigdy nie używałam
            > żadnych kremów pod oczy, żadnych z filtrami, właściwie to nic. Postanowiłam to
            > zmienić, ale nie wiem, od czego zacząć. Bardzo proszę o jakąś podpowiedź.

wyślij dobrej jakości zdjęcie twarzy na mój e-mail gazetowy.
            • qsko Re: Jestem całkiem zielona - proszę o radę 17.08.11, 19:57
              Zdjęcia wysłałam - dziękuję.
    • nnenna11 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 16.08.11, 14:35
      Witam Isse, to i ja poprosze o porade
      > - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?
      Praca fizyczna, w suchym powietrzu, klimatyzacja, sporo kurzu w powietrzu co czuje bo mam uczulenie na kurz, pracuje 6 dni w tygodniu od 7.00 do 21.00 ( przerwa ok 5 godzin po południu), praca także ze srodkami chemicznymi. Używki, pale ok 6 papierosow dziennie, pije raczej tylko w weekend, tylko max 2 piwa lub lampka wina.

> - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?
      Nie choruje, ok 1,5 roku temu odstawilam antykoncepcje ( nuvaring-ok rok uzywałam, wszesniej ok 6 lat regulon lub stediril), obecnie pije siemie lniane mielone wieczorem przed snem. Aha mam słaba krzepliwosc krwi, także najmniejszego syfka lecze czasami 2 miesiace!!! i zostaje po nich czerwona plamka na kolejne tygodnie i pozniej znika ( choc pare zostało)

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na c
      > omiesięczną kurację?
      > Chce nawilżyc skore bo jest bardzo przesuszona, pozbyc sie zaskornikow i wagrow ( nos, broda, czoło), rozjasnis przebarwienia ( kilka zostało po syfkach), spłycic zmarszczki, dodac blasku twarzy, ogólne wygladzic i wyrównac koloryt, zapobiec pojawianiu sie ew. podskórnych, bolących pryszczy i takich malych wodnych pryszczyków.Moge przeznaczyc ok 600 złotych, w razie potrzeby nawet wiecej.

> - Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
      > Od 2 lat używam tylko serii kosmetykow dla dzieci, szampon do włosow,odzywki;
      twarz i ciało myje wodą + szare mydło ew. jakies dla dzieci nawilżajace,
      -krem na dzień i na noc Eucerin hyaluron-filler ( uzywam od 4 dni- sugerowałam sie tym forum,ale nie wiem czy dobrze, cera bynajmniej wyglada lepiej; wszesniej uzywalam serii z Avonu- Anew Reversalist, a wszesniej krem na noc i dzien z Garniera Ultra lift)
      -masci na ew. wypryski to Quinoderm i Brevoxyl, czasami sudocrem.
      -maseczka raz w tygodniu na wagry ( sciaga wszystko) Mudd masks
      - zel do mycia twarzy Eucerin dermo purifyer.( wyczytany z tego forum)
      -szasami twarz na noc traktuje kremem Linomag Bobo A+B
      -peeling do twarzy ( jak sobie przypomne) Planet Spa z Avonu

> - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      > korzystasz?
      > nigdy nie korzystałam,ale chce zaczac, myśle nad peelingiem kawitacyjnym lub mikrodermabrazja- co polecasz?

Dodam,że ma 29 lat, mieszkam w Irlandii takze ciagle tu wietrznie i wilgotno. Mam takze problem ze skóra głowy- łupież plackowaty ( chyba tak to sie nazywa), czasto mam zimno w nosie i pęka mi skóra w kocikach nosa, takze pęka mi skóra koło uszu..... nie wiem jak to opisac tak dokładnie....bynajmniej uzywam masci od dermatoloda i śmierdzacego szmponu do wlosow, zalecze to dziadostwo,mam spokój na 2 miesiace i znowy powtórka z rozrywki.
      Dodam takze ,ze od jakiegos czasu swędzi mnie skóra na policzkach!!! nie wiem czemu.
      Prowadze w miare zdrowy tryb życia- wyeliminowałam z menu kartofle, makarony, maki, chleb, laktoze, cukier, sól,olej i tłuszcze ( został tylko omega 3 i 6 ),ograniczam słodycze, jem wiecej warzyw, owocow, błonnika i białka, pije do 2 litrów wody dziennie, herbate tylko czerwona i zielona ( czasem czarna,ale gorzka lub z miodem), kawe pije sporadycznie- ok 2 na tydzień.

Wiem,ze sie rozpisałam,ale inaczej nie umiem!!! pozdrawiam i czekam na porady:)
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.08.11, 15:05
        nnenna11 napisała:

> Witam Isse, to i ja poprosze o porade

napisz na e-mail gazetowy
        • nnenna11 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 21.08.11, 19:54

> nnenna11 napisała:
          >
          > > Witam Isse, to i ja poprosze o porade
          >
          > napisz na e-mail gazetowy
          >
          Dopiero zobaczyłąm,ze mi odpowiedzialas :( moj e-mail gazetowy to nnenna11@gazeta.pl
    • grinferi Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 16.08.11, 17:37
      Issey_miyake prosze o rade

1.Praca biurowa 08:00 -17:00, bez klimatyzacji, dosc stresujaca. Uzywki 2 kawy +2 herbaty dziennie. Silownia 4 x w tygodniu po 1 godzinie. Mieszkam w UK. Mam 35 lat.

2.Nie chorowałam i nie choruje, biore raz dziennie multivitamine

3.Mam cere mieszana ze skłonnością do wypryskow (wciąż), w przeszłości dosc silny tradzik. Na nosie popekane naczynka. Na czole przebarwienia hormonalne – jak tylko Sie troche opale plamy robia Sie ciemniejsze i pojawiaja Sie również na policzkach i nad gorna warga. Opalenizna ich nie zaslania – zawsze SA ciemniejsze. Uzywam SPF 50 jak gdzies wyjeżdżam na wakacje. Wokol oczu troche zmarszczek i ostatnio worki(odkad pojawilo sie dziecie 2 lata temu wiec to moze z niewyspania). Na czole zmarszki poprzeczne ale bardzo malo widoczne. Mimiczne obok ust – dosc głębokie.

Co chce osiągnąć?: twarz bez zaskórników i wypryskow i przebarwien oraz zlikwidowac te wory pod oczami.
      Moge przeznaczyc na to miedzy 300 - 600 PLN

4.Program pielęgnacji
      - rano: twarz myje woda + pianka clinique Anti Blemish potem tonik Clinique Anti Blemish, potem wsmarowuje OXY(Benzoyl Peroxide 2.5% nadtlenek benzoilu) w linie szczeki - bo tam jest najwiecej wypryskow , potem krem nawilżający Clinique Anti Blemish na twarz i szyje., czasami punktowo jakis zel na pryszcze jesli sa. Pod oczy Garnier eye roll on (zielony).
      - wieczorem: twarz myje woda + pianka clinique Anti Blemish potem tonik Clinique Anti Blemish, potem wsmarowuje OXY w linie szczeki, potem krem Clinique Superdefense do cery mieszanej na twarz i szyje. Pod oczy ostanio Clinique Anti Gravity (do tej pory Estee Lauder Advanced Night Repair).
      Co kilka miesięcy serum Estee Lauder Advanced Night Repair przez kilka tygodni na noc)

5.Zabiegi – raz na pol roku oczyszczam twarz u kosmetyczki, kilka lat temu zastosowałam zabieg z kwasami ( w gabinecie) najpierw przygotowanie twarzy w domu, potem codziennie u kosmetyczki przez 2 tygodnie. Efekt byl rewelacyjny ale odkad mieszkam w UK nie moge znaleźć gabinetu ktory by mial takie zabiegi.

Pozdrawiam serdecznie
      • addict_online Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.08.11, 13:39
        Bardzo dziękuję za odpowiedź Issey.
        Wrócę zatem do retinoidów po letniej przerwie.
        Czy powinnam włączyc Resises 1%, czy 10% na zmianę z Differin.
        Czy w takim porogramie pielegnacji jest jeszcze miejsce na kwasy?
        I jeszcze jedno pytanie w imieniu mojej 15-letniej córki. Od ponad poł roku stosuje Bandi Young Care z przerwą letnią. latm skóra jej sie pogorszyła. mocne filtry w połaczeniu z intensywnym wysiłkiem (trenuje szermierkę wyczynowo) powoduja mego tłustość i wypryski.
        Czy możesz jej polecic jakiś lekki krem na dzień?

Bardzo dziękujemy za dotychczasowe, cenne i dobre dla naszych twarzy rady.
        Pozdrawiam
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.08.11, 15:07
        grinferi napisała:

> Issey_miyake prosze o rade

• malaanka85 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.08.11, 11:39
          Witam ponownie,

Issey bardzo prosze o odpowiedz na moje wczesniejsze posty. Bardzo mi zalezy na radach w kwestii pielegnacji! Kosmetyczki w moim miescie niestety nie maja pojacia na ten temat a ich stan wiedzy jest przerazajacy:( help:(
    • majab0206 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 21.08.11, 17:13
      Mam 35 lat pale papierosy zawodu jestem ksiegową ,nie chorowałam w związku z tym
      nie biorę żadnych lekarstw ,mam z natury suchą skóre szczególnie na policzkach na których
      pojawily się zmarszczki juz dobrze widoczne ,boje się że mogą się pogłębić .Stosowałam
      rożnych kremów serii Bandi z kwasami ,Dermiki teraz używam z vichy myokine na dzień
      a na noc Eucerin Hyaluron -Filler ,co dziennie rano i wieczorem oczyszczam twarz mleczkim i tonikiem teraz Oeparol Balance.od czasu do czasu korzystałam z zabiegów kosmetycznych tj
      elektrostymulacja nie widze po tym żadnych efektów ,miesięcznie mogę wydać ok 150zł na kosmetyki
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.08.11, 12:44
        majab0206 napisała:

> Mam 35 lat pale papierosy zawodu jestem ksiegową ,nie chorowałam w związku z
        > tym
        > nie biorę żadnych lekarstw ,mam z natury suchą skóre szczególnie na policzkach
        > na których
        > pojawily się zmarszczki juz dobrze widoczne ,boje się że mogą się pogłębić .Sto
        > sowałam
        > rożnych kremów serii Bandi z kwasami ,Dermiki teraz używam z vichy myokine na d
        > zień
        > a na noc Eucerin Hyaluron -Filler ,co dziennie rano i wieczorem oczyszczam twar
        > z mleczkim i tonikiem teraz Oeparol Balance.od czasu do czasu korzystałam z zab
        > iegów kosmetycznych tj
        > elektrostymulacja nie widze po tym żadnych efektów ,miesięcznie mogę wydać ok 1
        > 50zł na kosmetyki

co chcesz osiągnąć?
        • majab0206 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.08.11, 14:15
          Kochana Issey miyake może dałoby rade chociaż troche zniwelować te zmarszczki zastanawiam się czy to moze być przyczyna palenia papierosów i picia kawy
          • biale_czarne Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.08.11, 16:02
            Ja również będę bardzo wdzięczna za wskazówki, bo o pielęgnacji wiem bardzo niewiele.
            Mam 27 lat, kilka miesięcy temu odstawiłam plastry antykoncepcyjne EVRA i rozpoczęły się moje kłopoty z cerą. Nie jest jeszcze tragicznie, ale pojawiły się zaskórniki (broda, nos czoło) i wypryski (twarz, szyja, górna część pleców). Pory są powiększone, nos, czoło i broda w klasyczne czarne kropki. Podczas stosowania antykoncepcji problemów nie było, wypryski zdarzały się naprawdę sporadycznie.

- Nie palę, nie piję alkoholu. Siedzący tryb życia, ostatnio, ze względu na pracę, mało ruchu.

- Chciałabym powrotu do skóry uregulowanej antykoncepcją. Zredukować zaskórniki, zapobiegać pojawianiu się wyprysków, ale również zapobiec pojawianiu się pierwszych zmarszczek.

- Stosuję żel do mycia L'Oreal i krem Iwostin Sensitia.

- Ostatnio byłam na oczyszczaniu mechanicznym (pierwszy i ostatni raz w życiu, cera raczej się pogorszyła niż poprawiła) i na pilingu kawitacyjnym (bez rewelacji).
            • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.08.11, 20:36
              biale_czarne napisała:

> Ja również będę bardzo wdzięczna za wskazówki, bo o pielęgnacji wiem bardzo nie
              > wiele.

napisz e-mail
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.08.11, 20:34
            majab0206 napisała:

> Kochana Issey miyake może dałoby rade chociaż troche zniwelować te zmarszczki z
            > astanawiam się czy to moze być przyczyna palenia papierosów i picia kawy

palenie papierosów owszem, picie kawy nie, pobyt na słońcu przesadzony, w grę wchodzą tylko retinoidy na receptę.
            • majab0206 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.08.11, 14:38
              co to są te retinoidy i jak się je stosuje bo zamierzam się wybrać po recepte i niewiem
              jak się zapytać lekarza
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.08.11, 21:52
                majab0206 napisała:

> co to są te retinoidy i jak się je stosuje bo zamierzam się wybrać po recepte i
                > niewiem
                > jak się zapytać lekarza

na początek Differin krem
                • qsko Re: jestem całkiem zielona - jeszcze raz 25.08.11, 13:39
                  nieśmiało chciałam się przypomnieć. Nie wiem czy mój post zagubił się w tłumie innych, a może zdjęcia które wysłałam wcale nie doszły?
                  Pozdrawiam
                  • issey_miyake Re: jestem całkiem zielona - jeszcze raz 25.08.11, 14:10
                    qsko napisała:

> nieśmiało chciałam się przypomnieć. Nie wiem czy mój post zagubił się w tłumie
                    > innych, a może zdjęcia które wysłałam wcale nie doszły?
                    > Pozdrawiam

nie doszło
                    • iwu Issey droga, 25.08.11, 23:37
                      poproszę cię o radę. Najpierw odpowiem na pytania.

1. Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
                      - tryb życia siedzący, nie palę, pracuję w biurze bez klimy, nie jest za ciepło ani za zimno.

2. Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
                      - nie choruję, z suplementów biorę Merz Spezial jak mi się przypomni, ostatnio nawet mi się przypomina.

3. Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
                      - oczekuję ujędrnienia i napięcia skóry, powstrzymania galopujących zmarszczek, ogólnego "ożywienia" cery. Kasy może i nie mam za wiele, ale rozważnie zainwestuję w DOBRY krem.

4. Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
                      - stosuję się do twoich zaleceń, tzn: płyn micelarny Bioderma Sensibio na zmianę z Avene albo Bourjois, tonik Iwostin, rano serum Flavo C, filtr Bioderma 50, po południu Cetaphil, wieczorem kwasy (kończę Bandi, zaraz zacznę Triacneal). Z kwasami na razie zrobiłam przerwę na lato, ale mam zamiar kontynuować. Po Triacnealu będzie Isis Pharma Glyco-A 12%.
                      I tu pytanie zasadnicze: jakoś nie podchodzi mi to Flavo C ani z Aurigi ani z BU. Wolałabym jakiś dobry przeciwzmarszczkowy krem, najlepiej od razu z filtrem, nie mam rano za wiele czasu na nakładanie iluś tam warstw, tym bardziej, że chyba między warstwami trzeba ileś odczekać, prawda?

5. Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
                      - byłam parę razy na mikrodermabrazji i dwa razy na kwasach - żadnych uczuleń, podrażnień, wydaje się, że moja skóra zniesie wszystko. :) Oprócz ciężkich, tłustych kremów.

6. Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomościach e-mailowych).
                      - zdjęć nie mam, mogę tylko powiedzieć, że skóra wygląda na cienką, jakby papierową (odwodnioną?), jakąś taką zwiędłą. No ale cóż, czterdziecha robi swoje. Trochę sobie odpuściłam z tymi specyfikami w wakacje, ale teraz grzecznie powracam na drogę cnoty, tylko nie pasi mi to serum. Co byś mi doradziła zamiast tego?
                      Jeszcze powiem, że ze wszystkim dobrze trafiłaś, jest OK, tylko przyda się ta jedna zmiana.
                      Dzięki i pozdrawiam.
                      • issey_miyake Re: Issey droga, 26.08.11, 01:44
                        iwu napisała:

> - oczekuję ujędrnienia i napięcia skóry, powstrzymania galopujących zmarszczek,
                        > ogólnego "ożywienia" cery. Kasy może i nie mam za wiele, ale rozważnie zainwes
                        > tuję w DOBRY krem.

warto pomyśleć o zabiegach profesjonalnych

> 4. Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?
                        > - stosuję się do twoich zaleceń, tzn: płyn micelarny Bioderma Sensibio na zmian
                        > ę z Avene albo Bourjois, tonik Iwostin, rano serum Flavo C, filtr Bioderma 50,
                        > po południu Cetaphil, wieczorem kwasy (kończę Bandi, zaraz zacznę Triacneal). Z
                        > kwasami na razie zrobiłam przerwę na lato, ale mam zamiar kontynuować. Po Tria
                        > cnealu będzie Isis Pharma Glyco-A 12%.
                        > I tu pytanie zasadnicze: jakoś nie podchodzi mi to Flavo C ani z Aurigi ani z B
                        > U. Wolałabym jakiś dobry przeciwzmarszczkowy krem, najlepiej od razu z filtrem,
                        > nie mam rano za wiele czasu na nakładanie iluś tam warstw, tym bardziej, że ch
                        > yba między warstwami trzeba ileś odczekać, prawda?

Facial Sunscreen 30 SPF High Protection MM
    • dorotajn Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.08.11, 17:42

Witam,
      podczas poszukiwania informacji na temat kwasów natknęłam się na to forum i starałam w miarę możliwości poszerzyć swoją wiedzę. Ilość informacji jest jednak olbrzymia dlatego pozwoliłam sobie odpowiedzieć na poniższe pytania i prosić o rady i wskazówki odnośnie pielęgnacji. Z góry dziękuję.

Mam 30 lat, cerę mieszaną w kierunku do tłustej. Zaskórniki, mimo wieku pojawiające się pryszcze. Nie miałam nigdy uczuleń ani podrażnień na stosowane kosmetyki.

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?

Aktualnie jestem w domu z dzieckiem, ale niedługo wracam do pracy - biuro, komputer, klimatyzacja.
      Nie palę, nie piję, rano kawa, jedzenie raczej domowe.

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?

Nie choruję, aktualnie mam problem z wypadaniem włosów, zaczęłam pić tran i łykać tabletki ze skrzypem.

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?

Oczekuję wyeliminowania problemów pryszczy, zaskórników przy jednoczesnej kuracji przeciwzmarszczkowej (na razie małe zmarszczki na czole). Chciałabym stosować kwsy i/lub retinoidy. Mam w planach za jakieś 6-8 miesięcy starać się o dziecko nie wiem więc jak ma się to do kuracji tymi produktami. Jak długo będę mogła je stosować i na co je zamienić w okresie starania się i ciąży, a następnie karmienia.
      Miesięczny budżet ok 100- zł. Ale wiadomo czego się nie zrobi aby być piękną :)

Aktualnie zaczęłam stosować glycoA. Stosuję 2 tyg i moja skóra bardzo się poprawiła, jest gładka, a podskórne krostki ulegają spłyceniu. Zastanawia mnie tylko fakt, że nie odnotowałam żadnych skutków ubocznych stosowania tzn. łuszczenia, zaczerwienienia itp. a jest to pierwszy preparat tego typu jaki stosuję. Nakładam go codziennie wieczorem i zostawiam na noc.
      Chcę teraz dokupić Aven Triacneal i stosować na zmianę wieczorami, co Ty na to?

Poza tym do mycia twarzy używam żelu dla dzieci z rossmana lub mydła aleppo, następnie hydrolat oczarowy z Mazideł i na to Cetaphil MD + filtr aven. Na koniec nakładam makijaż.

Makijaż -EL duble wear lub Lirene intensive cover lub VICHY Aera Teint Pure podkład s. sucha.

Mam maseczkę nawilżającą i oczyszczającą z glinką z morza Martwego firmy Ahava.

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
      Nie korzystam.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 28.08.11, 20:04
        dorotajn napisała:

> Miesięczny budżet ok 100- zł. Ale wiadomo czego się nie zrobi aby być piękną :)

Niewiele jak na problem trądziku. Stosuj Glyco A, jak skończysz postaraj się o receptę na Epiduo żel. Nie ma sensu dokupowania Triacnealu. Cetaphil MD i filtr pozostaw, hydrolat oczarowy również, żel do twarzy również.
        • ladyrom Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.08.11, 09:53
          Issey, tak bardzo się cieszę, że trafiłam na Ciebie. Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam o wszystkich problemach skórnych swoich poprzedniczek, a w szczególności Twoje cenne porady.
          Ja również pragnę przedstawić swoją sytuację i z niecierpliwością będę oczekiwała na Twoje wskazówki

1. Mam od paru dni 40 lat. Tryb życia prowadzę dość intensywny i stresujący: często zarwane noce z powodu pracy, przebywanie w klimatyzowanych i suchych pomieszczeniach. Dużo podróżuję, co wiąże się z zażywanie kąpieli słonecznych, czemu nie potrafię się oprzećL
          Odżywiam się raczej zdrowo, jem dużo warzyw i owoców, dużo ryb, mało mięsa i tłuszczy, nie palę, nie piję alkoholu, niestety lubię słodycze, wypijam około 3 małych filiżanek kawy z mlekiem dziennie.
          2. Raczej nie choruję. Jestem pod stałą opieką lekarza od tarczycy. Wyniki mam ok.
          3. Mam cerę mieszaną. W sferze T mocno błyszcząca, rozszerzone pory, wągry szczególnie na nosie, brak ropieni, nie mam widocznych naczyń, cera mało wrażliwa. Na czole 2 poziome, spore zmarszczki, wokół oczu pojawiają się małe zmarszczki. Skóra szyi robi się wiotka.
          Główny problem to szorstkość cery. Pomagają na to częste peelingi które stosuję w domu jednak na krótko. Lubię zabiegi mikrodermabarazji, po których cera jest piękna, jasna, promienista, jednak zauważyłam, że cera się do nich przyzwyczaiła i wymaga ich coraz częściej

4. Obecnie stosuję:
          - rano tonik Biodermy Hybrabio
          - wieczorem zmywam twarz żelem do demakijażu z Biodermy ( używam wody bo odczuwam lepszy komfort) potem przemywam twarz płynem z Biodermy Sensibio, następnie w/w tonik i na zakończenie krem LaRoche Posey Nutritic 5 % . Krem pod oczy LP Active C.
          W/w zestaw stosuję od tygodnia i jest ok.
          Zaznaczam, że nie używam żeli, bo powodują u mnie uczucie ściągania czego nie lubie. Stosuję wyłącznie kremy,

5. Zabiegi mikrodermabrazji około 7 w ciągu roku, czyszczenie mechaniczne około 3 w roku ze względu na wągry na nosie.
          6. OczekiwaniaJ to:
          -pozbycie się szorstkości cery. Uwielbiam cerę miękką, świetlistą, jasną
          - zmniejszenie porów i świecenia strefy T
          - opanowanie wiotkości skóry szyi

Wydaje mi się, ze to wszystkie niezbędne informacje. Acha , nie mam wyznaczonego budzetu na kosmetyki, w zasadzie w miarę potrzeb
          Oczekuję na porady, oczywiście w miarę możliwości czasowych.
          Ladyrom
          • ladyrom Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.08.11, 17:54
            Zapomiałam jeszcze dodać zapytanie czym pielęgnować bardzo suchą skórę ciała (myślę, że jest to efekt nadmiernego wystawiania na słońce) oraz co stosować na dekolt na którym niestety widoczne są już przebarwienia. Zaznaczam jednocześnie, że przeciwnie do skóry twarzy dekot i szyja jest bardzo wrażliwa.
            Dzięki za wysłuchanie.
            Ladyrom
        • dorotajn Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.09.11, 09:39
          Dziękuje za szybka odpowiedz. Napisz mi proszę jaka jest różnica pomiędzy epiduo o którym piszesz a Triacnealem. Czy jeśli nie uda mi się zdobyć recepty na Epiduo jest jakiś jego zamiennik dostępny bez recepty ?
          Jeśli chodzi o budżet to nie jest on nie do przekroczenia. gorzej raczej z czasem potrzebnym na zabiegi u kosmetyczki. Wolałabym nawet wydać wiecej ale stosując różna produkty w domu. Wiec jeśli jest jakiś kosmetyk na który warto zwrócić uwagę napisz mi o nim jeśli możesz. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.09.11, 23:32
            dorotajn napisała:

>Napisz mi proszę jaka jest różnica pomiędzy epidu
            > o o którym piszesz a Triacnealem. Czy jeśli nie uda mi się zdobyć recepty na Ep
            > iduo jest jakiś jego zamiennik dostępny bez recepty ?

Nie ma zamiennika Epiduo, dostępnego bez recepty. Triacneal ma 6% kw. glikolowy, retinal i argininię. Jest dużo łagodniejszy od Epiduo i zupełnie inny mechanizm działania.

> Jeśli chodzi o budżet to nie jest on nie do przekroczenia. gorzej raczej z czas
            > em potrzebnym na zabiegi u kosmetyczki. Wolałabym nawet wydać wiecej ale stosuj
            > ąc różna produkty w domu. Wiec jeśli jest jakiś kosmetyk na który warto zwrócić
            > uwagę napisz mi o nim jeśli możesz. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

dobrze by było byś wybierała zabiegi u kosmetologa lub lekarza, u kosmetyczki możesz zrobić tylko relaks, leczenia nie ma. do oceny tego co by się jeszcze przydało potrzebuję zdjęcia twarzy.
            • dorotajn Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.09.11, 13:33
              Dziękuję za odpowiedz. Czy zdjęcie przesłać na adres gazetowy?
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.09.11, 22:47
                dorotajn napisała:

> Dziękuję za odpowiedz. Czy zdjęcie przesłać na adres gazetowy?

tak
                • dorotajn Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.09.11, 13:35
                  Przepraszam za zawracanie głowy ale nie jestem aktywnym użytkownikiem tego forum i przyznam, że nie umiem wysłać Ci maila ze zdjęciem. Czy mogłabyś mi podać swój adres. Dziękuję.
                  • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.09.11, 22:58
                    dorotajn napisała:

> Przepraszam za zawracanie głowy ale nie jestem aktywnym użytkownikiem tego foru
                    > m i przyznam, że nie umiem wysłać Ci maila ze zdjęciem. Czy mogłabyś mi podać s
                    > wój adres. Dziękuję.

issey_miyake@gazeta.pl
    • hal65 Witam 29.08.11, 22:44
      Witam Cie i znowu prosze o pomoc. Dla przypomnienia Differin, teraz Neostrata Bionic Lotion, ktora mi sie konczy, co proponujesz dalej?
      • issey_miyake Re: Witam 29.08.11, 23:50
        hal65 napisała:

> ionic Lotion, ktora mi sie konczy, co proponujesz dalej?

jesteś w polsce?
        • hal65 Re: Witam 31.08.11, 11:11
          Nie, ale juz niedlugo wybieram sie do Polski.
          • issey_miyake Re: Witam 31.08.11, 20:21
            hal65 napisała:

> Nie, ale juz niedlugo wybieram sie do Polski.

Wróć do retinoidów.
            • hal65 Re: Witam 31.08.11, 22:06
              Ok, jakie?
              • hal65 Re: Witam 31.08.11, 22:12
                Wiem, tylko jak mocne, zauwazylam ze moja skora jest dosc odporna z odpowiednioa pielegnacja.
                • issey_miyake Re: Witam 01.09.11, 15:07
                  hal65 napisała:

> Wiem, tylko jak mocne, zauwazylam ze moja skora jest dosc odporna z odpowiednio
                  > a pielegnacja.

możesz przejść na Differin żel, później na Locacid.
                  • hal65 Re: Witam 02.09.11, 08:52
                    Dziekuje.
                    • hal65 Re: Witam 02.09.11, 20:35
                      Retinoidy sa ok, masz moze cos lepszego?
                      • issey_miyake Re: Witam 02.09.11, 21:09
                        hal65 napisała:

> Retinoidy sa ok, masz moze cos lepszego?

połączenie retinoidów z kwasami, witaminą c i zabiegami w gabinecie
                        • hal65 Re: Witam 05.09.11, 09:40
                          A moglabys mi napisac jak mialoby wygladac w moim przypadku to polaczenie retinoidow z kwasami? No i co pod oczy, dalej Retises? Moze Neostrata Bionic Eye Cream, albo na przemian?
                          Jak myslisz?
                          • issey_miyake Re: Witam 05.09.11, 23:19
                            hal65 napisała:

> A moglabys mi napisac jak mialoby wygladac w moim przypadku to polaczenie retin
                            > oidow z kwasami? No i co pod oczy, dalej Retises? Moze Neostrata Bionic Eye Cr
                            > eam, albo na przemian?
                            > Jak myslisz?

Możesz stosować na przemian na okolice oczu Retises i Neostratę Eye, ale jeśli Retises nie robi Tobie krzywdy to warto kupić Retises do twarzy (stosując retinoidy i kwasy) i aplikować również na okolice oczu?

Połączenie kwasów i retinoidów to np - 2-3 x w tygodniu np. sroda, piatek, niedziela wieczorem stosujesz retinoid a w pozostałe dni krem/żel/serum z kwasami + antyoksydant na dzień - jakiś mocniejszy.
                            • hal65 Re: Witam 06.09.11, 15:01

Możesz stosować na przemian na okolice oczu Retises i Neostratę Eye, ale jeśli Retises nie robi Tobie krzywdy to warto kupić Retises do twarzy (stosując retinoidy i kwasy) i aplikować
                              również na okolice oczu?

Nie jestem pewna czy dobrze zrozumialam: Retises do twarzy (tylko jaki) stosowac pod okolice oczu na przemian z Neostrata Eye np. 1 dzien Retises na drugi dzien Neostrata?

Połączenie kwasów i retinoidów to np - 2-3 x w tygodniu np. sroda, piatek, niedziela wieczorem stosujesz retinoid a w pozostałe dni krem/żel/serum z kwasami + antyoksydant na dzień - jakiś mocniejszy.

Rozumie. Tylko prosilabym o podanie mi jakiegos kremu z kwasami. Jeszcze mam Flavo C i chce go wykorzystac ale mozesz mi tez podac nazwe mociejszego antyoksydantu.
                              Dziekuje.
                              • issey_miyake Re: Witam 06.09.11, 21:52
                                hal65 napisała:

> Nie jestem pewna czy dobrze zrozumialam: Retises do twarzy (tylko jaki) stosowa
                                > c pod okolice oczu na przemian z Neostrata Eye np. 1 dzien Retises na drugi dzi
                                > en Neostrata?

Np. Retises 0,25% krem + Bionic Eye. Tak, jeden dzień to, drugi tamto. Lub objąć inną kolejność w razie podrażnień.

> Rozumie. Tylko prosilabym o podanie mi jakiegos kremu z kwasami. Jeszcze mam Fl
                                > avo C i chce go wykorzystac ale mozesz mi tez podac nazwe mociejszego antyoksyd
                                > antu.

Kwasy np. NeoStrata Mleczko AHA 10%. Antyoksydant np. Alpha Lipoic C 15% Vit.C / 5% Lipoic Acid Cell Fusion C.
                                • hal65 Re: Witam 08.09.11, 09:03
                                  Wielkie dzieki, a ten krem z kwasami to o ten chodzi bo sporo go jest www.sklep.bio-med.pl/go/_info/?lang=pl&user_id=271
                                  • issey_miyake Re: Witam 08.09.11, 12:06
                                    hal65 napisała:

> Wielkie dzieki, a ten krem z kwasami to o ten chodzi bo sporo go jest

tak, to ten. Właśnie dlatego poleciłam mleczko byś miała go więcej. Jeśli nie chcesz tak dużej pojemności, możesz kupić krem 40g.
                                    • hal65 Re: Witam 08.09.11, 22:05
                                      Dobrze mi poradzilas, tylko pomyslalam ze moze zepsuc sie zanim go calkowicie wykorzystam tylko do twarzy na przemian z Retinoidami.
                                      • issey_miyake Re: Witam 08.09.11, 22:55
                                        hal65 napisała:

> Dobrze mi poradzilas, tylko pomyslalam ze moze zepsuc sie zanim go calkowicie w
                                        > ykorzystam tylko do twarzy na przemian z Retinoidami.

jeśli będziesz go dobrze przechowywać to nie ma takiej opcji.
                                        • hal65 Re: Witam 10.09.11, 20:33
                                          Tzn. w lodowce? A tak poza tym powinno sie wszystkie kremy przechowywac w lodowce?
                                          • issey_miyake Re: Witam 11.09.11, 20:20
                                            hal65 napisała:

> Tzn. w lodowce? A tak poza tym powinno sie wszystkie kremy przechowywac w lodow
                                            > ce?

Lodówka to nie mus. Raczej ciemna szuflada, brak dostępu do ciepła i sztucznego światła.
                                            • hal65 Re: Witam 12.09.11, 14:04
                                              Ok, dziekuje Ci. Pozdrowienia
                                • karmelek4 Issey_miyake wystartowałam z locacidem... 11.09.11, 18:22
                                  Od tygodnia używam locacid i tak jak przypuszczałam żadnych skutków ubocznych, żadnego pieczenia, swędzenia, zaczerwienienia itp.( mam nadzieję, że mimo to krem działa :) w związku z tym mam pytanie, czy mogę locacid stosować naprzemiennie z Neostratą High Potency Cream 20 AHA? Czy jednak sobie darować , skończyć locacid i przejść do Neostraty:)
                                  Mam oczywiście Cetaphil MD, gdyby cera zaczęła się odwadniać ;)
                                  Dzięki:)
                                  • issey_miyake Re: Issey_miyake wystartowałam z locacidem... 11.09.11, 20:22
                                    karmelek4 napisała:

> Od tygodnia używam locacid i tak jak przypuszczałam żadnych skutków ubocznych,
                                    > żadnego pieczenia, swędzenia, zaczerwienienia itp.( mam nadzieję, że mimo to kr
                                    > em działa :) w związku z tym mam pytanie, czy mogę locacid stosować naprzemienn
                                    > ie z Neostratą High Potency Cream 20 AHA? Czy jednak sobie darować , skończyć l
                                    > ocacid i przejść do Neostraty:)

Tydzień to za mało. Poczekaj do ok. 3 tygodni stosowania Locacidu. Dopiero wtedy wprowadź Neostratę 20%. Nie ma co darować sobie tretynoiny, wskazane stosowane łącznie z kwasami i całą resztą.

> Mam oczywiście Cetaphil MD, gdyby cera zaczęła się odwadniać ;)
                                    > Dzięki:)

I dobrze :), może się przydać :).
                                    • karmelek4 Issey_miyake wykrakałam:( strasznie wysuszona skor 12.09.11, 20:10
                                      Zaczerwienienia nie ma, pieczenia również, ale czuje masowe przesuszenie, nie jest jeszcze tragicznie, ale chyba tylko dlatego,że serwuje dużo Cethapilu MD ( bozzzzzeee...jaka ulga dla skory:)
                                      Issey_miyake mam pytanie, czy dobrze gdzieś wyczytałam w Twoich postach, ze na pół godziny przed aplikacją retinoidu nałożyć cethapil md???
                                      Wolałabym z locacidu nie rezygnać, nie robić przerw i ta opcja z cethapilem bardzo mi odpowiada, dlatego pytam, czy tak można?
                                      dzięki issey:)
                                      • issey_miyake Re: Issey_miyake wykrakałam:( strasznie wysuszona 12.09.11, 21:22
                                        karmelek4 napisała:

> Issey_miyake mam pytanie, czy dobrze gdzieś wyczytałam w Twoich postach, ze na
                                        > pół godziny przed aplikacją retinoidu nałożyć cethapil md???

Dokładnie, niewielką ilość, po ok. 30-45 minutach dajesz retinoid. Pamiętaj tylko, że im większe wysuszenie tym efekty będą lepsze... :)

> Wolałabym z locacidu nie rezygnać, nie robić przerw i ta opcja z cethapilem bar
                                        > dzo mi odpowiada, dlatego pytam, czy tak można?

Jak najbardziej.
                                        • karmelek4 Re: Issey_miyake wykrakałam:( strasznie wysuszona 16.09.11, 18:52
                                          Issey-miyake locacid mam już prawie "opanowany", cera jeszcze jest wysuszona, ale da się z tym "żyć":) za tydzień minie 3 tygodnie od kiedy zaczęłam stosować locacid w zwiazku z tym mam pytanie, jak i kiedy włączyć do pielęgnacji Neostratę High Potency Cream 20 AHA, wit.C, falvonex ( cetaphil md stosuję przed locacidem):)???
                                          Ps. Wit. C nie daję rano , bo wyjątkowo żle mi się "komponuje" z filtrem biodermy, strasznie się świecę, nie wiem czemu, dlatego wolałabym ja wcisnąć miedzy późnym popołudniem a wieczorem. No i flavonex ( tak na marginesie, czy stosowanie flavonexu na szyję jest równie skuteczne co na twarz??? )
                                          W środę i niedzielę najczęściej stosuje maseczkę oczyszczającą na bazie glinki, od października zamierzam wystartować z maską glikolową:)
                                          Pięknie dziękuję:)
                                          • karmelek4 Re: Issey_miyake wykrakałam:( strasznie wysuszona 16.09.11, 21:56
                                            Issey, muszę zmienić niektóre kosmetyki, bo chyba przez działanie retinoidów, te , które używałam dotychczas zaczynają podrażniać moją skórę , poleć coś, proszę :
                                            - krem do mycia twarzy ( wolę konsystencję kremów, ostatecznie pianki, nie lubię zeli i bardzo ważne, aby można było używać z wodą, nie jestem w stanie zrobić demakijaż tylko płatkiem kosmetycznym nawilżonym płynem miceralnym); aktualnie używam AA krem nawilżający do demakijażu , ale czuję, ze mi ściąga skórę jak jasna cholera;
                                            - płyn do demakijażu oczu ; przyznaję , ze do dzisiaj miałam słabość do dwufazowego płynu Ziai, mimo iż krytycznie go oceniałaś, ale on jest genialny, bardzo fajnie usuwa tusz, ten z Pharmaceris już tak łatwo nie usuwa ( myslałam, ze oszukam skóre i zawsze po demakijażu Ziają przecierałam już czyste oczy Pharmacerisem, ale niestety...aktualnie mam spuchnięte, czerwone wory pod oczami...masakra. Nawet Cetaphil md lekko mnie piekł jak go nałożyłam wokół oczu.
                                            Ratuj issey_miyake...:)
                                            Ps> mam nadzieje, ze to wszystko zmierza , mimo wszystko, w dobrym kierunku.
                                            • karmelek4 Re: Issey_miyake wykrakałam:( strasznie wysuszona 17.09.11, 08:16
                                              To znowu ja :)
                                              Issey_miyake, jest rano, mam przesuszoną skórę pod oczami, jak nigdy w życiu, i z automatu milion zmarch, których wcześniej nie miałam, ale przeżyję to:) powiedz tylko proszę, jak długo trwają te skutki uboczne?)
                                              Ps. Myślałam, ze z retinoidami będzie jak z kwasami, wszyscy dokoła odczuwali skutki uboczne, a ja nie, ale pomyliłam się troszkę...pierwszy raz w życiu "coś ruszyło " moją cerę:)
                                              • issey_miyake Re: Issey_miyake wykrakałam:( strasznie wysuszona 17.09.11, 11:45
                                                karmelek4 napisała:

> To znowu ja :)
                                                > Issey_miyake, jest rano, mam przesuszoną skórę pod oczami, jak nigdy w życiu, i
                                                > z automatu milion zmarch, których wcześniej nie miałam, ale przeżyję to:) powi
                                                > edz tylko proszę, jak długo trwają te skutki uboczne?)

to normalne, trwać może to różnie, u niektórych 4 tygodnie, u innych 6 miesięcy. Musisz sobie radzić z tym wysuszeniem w inny sposób - nawilżać, natłuszczać lub robić przerwy w stosowaniu jeśli jest to nie do wytrzymania

> Ps. Myślałam, ze z retinoidami będzie jak z kwasami, wszyscy dokoła odczuwali s
                                                > kutki uboczne, a ja nie, ale pomyliłam się troszkę...pierwszy raz w życiu "coś
                                                > ruszyło " moją cerę:)

i bardzo dobrze :).
                                                • karmelek4 Re: Issey_miyake wykrakałam:( strasznie wysuszona 17.09.11, 18:41
                                                  issey_miyake napisała:

> to normalne, trwać może to różnie, u niektórych 4 tygodnie, u innych 6 miesięcy
                                                  > . Musisz sobie radzić z tym wysuszeniem w inny sposób - nawilżać, natłuszczać l
                                                  > ub robić przerwy w stosowaniu jeśli jest to nie do wytrzymania

Nawilżam, natłuszczam, ogólnie "problem" jest do wytrzymania ( prawie w ogóle nie mam złuszczania:), ale pod względem estetycznym - te zmarchy pod oczami- jestem lekko załamana. Lepiej sie w ogóle nie uśmiechać, bo ilość nowych zmarszczek "zabija" na miejscu. Zaczynam dosłownie rozumieć, o co chodzi kobietom z cerą suchą, które tak bardzo zazdroszczą nam tlustej, bo przynajmniej tych cholernych zmarszczek tak nie widać. Nadal nie bardzo mam ochotę rezygnować z lacocidu ( liczę,że te zmarszczki wkrótce znikną) , Pozwolę sobie jeszcze raz podpiąć post z pytaniem, bo chciałabym za jakiś tydzień wprowadzić urozmaicenie...
                                                  Otóż , jak i kiedy włączyć do pielęgnacji Neostratę High Potency Cream 20 AHA, wit.C, falvonex ( cetaphil md stosuję przed locacidem):)???
                                                  Ps. Wit. C nie daję rano , bo wyjątkowo żle mi się "komponuje" z filtrem biodermy, strasznie się świecę, nie wiem czemu, dlatego wolałabym ja wcisnąć miedzy późnym popołudniem a wieczorem. No i flavonex ( tak na marginesie, czy stosowanie flavonexu na szyję jest równie skuteczne co na twarz??? )
                                                  W środę i niedzielę najczęściej stosuje maseczkę oczyszczającą na bazie glinki, od października zamierzam wystartować z maską glikolową:)

Dzięki issey_miyake, i błagam, nie denerwuj się, ze tak mnie dobija strona uboczna ( ta estetyczna) stosowania retinoidu:)
                                                  • karmelek4 Re: Issey_miyake love retinoidy :) 23.09.11, 15:37
                                                    Popłakałam, postękałam nad "zmarchami" , które locacid bezlitośnie ujawnił, ale juz jest ok. Tak naprawdę kryzys "estetyczny" miałam tylko podczas ubiegłego weekend. Aktualnie mogę śmiało napisać, że jestem z tym kremem ( chociaż, jak kilkakrotnie poprawiła mnie pani dermatolog LEKIEM) zupełnie oswojona i zamierzam na stale włączyć do mojej pielęgnacji.
                                                    Issey_miyake, czy - skoro tak dobrze toleruje locacid- jest w ogóle sens stosowania kwasów Neostraty High Potency Cream 20 AHA??? Na pewno jedno opakowanie zużyję, bo juz w wakacje zakupiłam, ale zastanawiam się, czy możliwa jest pielęgnacja tłustej, zaskornikowej, dojrzałej cery ( 37 lat) głównie retinoidami?
                                                  • issey_miyake Re: Issey_miyake love retinoidy :) 24.09.11, 01:11
                                                    karmelek4 napisała:

> Aktualnie mogę śmiało napisać, że jestem z tym kremem ( chociaż, jak ki
                                                    > lkakrotnie poprawiła mnie pani dermatolog LEKIEM) zupełnie oswojona i zamierzam
                                                    > na stale włączyć do mojej pielęgnacji.

i bardzo dobrze :)

> czy - skoro tak dobrze toleruje locacid- jest w ogóle sens stoso
                                                    > wania kwasów Neostraty High Potency Cream 20 AHA???

jest sens stosowania wszystkiego co aktywne (adenozyny, peptydy, wyciągi roślinne, witaminy, kwasy).

> czy możliwa jest pielę
                                                    > gnacja tłustej, zaskornikowej, dojrzałej cery ( 37 lat) głównie retinoidami?

możliwa
                                                  • karmelek4 Re: Issey_miyake love retinoidy :) 24.09.11, 08:53
                                                    issey_miyake napisała:

> jest sens stosowania wszystkiego co aktywne (adenozyny, peptydy, wyciągi roślin
                                                    > ne, witaminy, kwasy).

W takim razie stosuję. aktualnie posiadam Neostratę Bionic Lotion 15 PHA oraz Neostratę High Potency cream 20 AHA. Myślę, ze Bionic pozostawię do przyszłej wiosny - lata ( bezpieczniejszy będzie, bo nie lubię tak zupełnie unikać słońca i przemykac ulicami "od cienia" do "cienia":) , a teraz włączę High Potency cream 20 AHA, co Ty na to issey_miyake???
                                                    Ps. Tak w ogóle robiąc porządki w kosmetykach znalazłam jeszcze Neostratę Renewal Cream 12 AHA :), ale, kiedy "wcisnąć "ten krem to nie mam pojęcia, chyba oddam go siostrze :) albo - jak skończy mi się locacid- na chwilkę renewal i potem znowu locacid...a w przyszłym roku, już "na bank" zamierzam zafundowac sobie "Coś" na bruzdy nosowo-wargowe:)
                                                    Dzięki issey_miyake za wszystko :)
                                                  • issey_miyake Re: Issey_miyake love retinoidy :) 24.09.11, 23:50
                                                    karmelek4 napisała:

> Myślę, ze Bionic pozostawię do przyszłej w
                                                    > iosny - lata ( bezpieczniejszy będzie, bo nie lubię tak zupełnie unikać słońca
                                                    > i przemykac ulicami "od cienia" do "cienia":) , a teraz włączę High Potency cre
                                                    > am 20 AHA, co Ty na to issey_miyake???

Dokładnie tak. Chyba że chcesz spotęgować efekty już teraz to stosuj Bionic Lotion jako antyoksydant na dzień. Na noc 20%.

> Ps. Tak w ogóle robiąc porządki w kosmetykach znalazłam jeszcze Neostratę Renew
                                                    > al Cream 12 AHA :), ale, kiedy "wcisnąć "ten krem to nie mam pojęcia, chyba odd
                                                    > am go siostrze :)

nie oddawaj! jaką ma datę ważności? :)
                                                  • karmelek4 Re: Issey_miyake love retinoidy :) 25.09.11, 16:02
                                                    issey_miyake napisała:

>
                                                    > nie oddawaj! jaką ma datę ważności? :)
                                                    >
                                                    Nie oddam:):):) produkt zakupiony wiosną 2011 wiec zostawiam ( skoro warto:).
                                                  • issey_miyake Re: Issey_miyake love retinoidy :) 26.09.11, 22:15
                                                    karmelek4 napisała:

> Nie oddam:):):) produkt zakupiony wiosną 2011 wiec zostawiam ( skoro warto:).

i bardzo dobrze :), kurację retinoidową możesz również zastosować na inne partie ciała :)
    • lili2010 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 31.08.11, 15:40
      Witam, chciałam zapytać czego najlepiej używać, żeby cera wyglądała najlepiej doskonale ;-). Mam 30 lat. Nie palę, alkohol wino i piwo korzystam. Choruję na niedoczynność tarczycy. Do kosmetyczki chodzę w miarę regularnie na peeling kawitacyjny, pod koniec września mam zamiar się wybrać na mikrodermabrazję. W tej chwili używam do mycia twarzy effacler-k, na dzień krem clarena z mikro peptydami a na noc LA ROCHE ACTIVE C. Mam cerę mieszaną, bez większych problemów, jednak zmarszczki mimiczne wokół oczu zwłaszcza widoczne. Co polecasz? około 500 zł miesięcznie mogę wydać.Pozdrawiam.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 31.08.11, 20:09
        lili2010 napisała:

> Witam, chciałam zapytać czego najlepiej używać, żeby cera wyglądała najlepiej d
        > oskonale ;-). Mam 30 lat. Nie palę, alkohol wino i piwo korzystam. Choruję na n
        > iedoczynność tarczycy. Do kosmetyczki chodzę w miarę regularnie na peeling kawi
        > tacyjny, pod koniec września mam zamiar się wybrać na mikrodermabrazję. W tej c
        > hwili używam do mycia twarzy effacler-k, na dzień krem clarena z mikro peptydam
        > i a na noc LA ROCHE ACTIVE C. Mam cerę mieszaną, bez większych problemów, jedna
        > k zmarszczki mimiczne wokół oczu zwłaszcza widoczne. Co polecasz? około 500 zł
        > miesięcznie mogę wydać.Pozdrawiam.

Z tego co piszesz, jesteś raczej zadowolona z dotychczasowej pielęgnacji. Nie wiem co znaczy słowo "doskonale".
        • lili2010 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.09.11, 08:31
          chciałbym zminimalizować zmarszczki.
          • ladyrom Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.09.11, 09:57
            Droga Issey wiem, że wszyscy zadręczamy Cię naszymi problemami i chyba już nie masz siły nam odpowadać, bo te problemy są właściwie takie same :( Chętnie wybrałabym sie do Ciebie na wizytę, bo jestem pewna, że wreście trafiłabym do profesjonalisty. Niestety mieszkam w okolicach Katowic zatem zbyt daleko. Może można nawiazać z Tobą jakiś prywatny kontakt? Bardzo proszę o odpowiedź.
            Czekam z zakupem kosmetyków na Twoje rady. Czytam i czytam wszystkie posty i już wszystko mi sie pomyliło. Czy możesz chociaż zdawkowo wyznaczyć mi gamę kosmetyków ( powyżej opisałam moją skórę). Pragnę zacząć kosmetyke z kawsami, o których tak wszyscy dobrze piszecie
            Plan mam taki:

Rano: Bioderma płyn mic,
            Tonik biodrma
            krem nie wiem jaki może flavo C
            L P ochrona 50

Wieczorem: Płyn mic
            Tonik
            na początek Bandi 10% kwas
            pod oczy krem z zBandi
            Proszę o ewentualną korektę.
            Kiedy i jakie zastosować nawilżacze?
            Pytanie mam jeszcze co stosować na deklot i szyję?
            Jakie maseczki?

Proszę, proszę o poradę :)

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.09.11, 15:10
              ladyrom napisała:

> Droga Issey wiem, że wszyscy zadręczamy Cię naszymi problemami i chyba już nie
              > masz siły nam odpowadać, bo te problemy są właściwie takie same :( Chętnie wybr
              > ałabym sie do Ciebie na wizytę, bo jestem pewna, że wreście trafiłabym do profe
              > sjonalisty. Niestety mieszkam w okolicach Katowic zatem zbyt daleko. Może można
              > nawiazać z Tobą jakiś prywatny kontakt? Bardzo proszę o odpowiedź.

Napisz e-mail na adres gazetowy.
              • llamarada Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.09.11, 00:39
                Issey za 2 miesiące czeka mnie bardzo ważne wydarzenie i dołożę wszelkich starań, żeby moja skóra wyglądała zdrowo. Bardzo serdecznie proszę Cię o pomoc.
                Mam 27 lat, jestem wrażliwą i stresującą się osobą, mieszkam w dużym mieście, nie stosuję używek, piwo/wino/wódka okazjonalnie. Codziennie spędzam kilka godzin dziennie przed komputerem, pół godziny na świeżym powietrzu, 2 godziny na siłowni, wyjątkiem jest sesja kiedy nie dosypiam i mocno się stresuję. Mam PCO, obecnie biorę tylko luteinę i bromergon, waga ciała prawidłowa, BMI 21. Suplementacja od miesiąca-bardzo powoli przygotowuję się do bycia Mamą: omega-3, kwas foliowy, belissa sun-bo beta karoten :) Perfect skin hydro complex-bo wydaje mi się sucha, bratek z pokrzywą, żeby poprawić stan cery. Hormony odstawione rok temu, wcześniej z przerwami brane 10 lat.
                Wcześniej cera była różna w zależności od leków, wiadomo antyandrogenne-mniejszy łojotok, mniejsze pory, równy zdrowy koloryt po 3 migdałowych u kosmetyczki, przerwa w leczeniu wszystko na odwrót. 3 lata temu w lecie paskudna alergia leczona dermatologicznie (5 dni steryd w maści, kwas borowy, leki odczulające, po miesiącu czerwień i wyprysk zszedł). Wydaje mi się, że przyczyną było coś (krem, lek doustny) +słońce. Po alergii skóra była przesuszona bardzo mocno i spijała iwostin lipidowy przed 3 tygodnie, potem nawilżający. Alergia miała miejsce tylko raz, ale skóra ogólnie jest wrazliwa gdyż reaguje na wysokie i niskie temperatury małym, równomiernym i dośc uroczym rumieńcem, po kremie plante system (!) i jakiejś maseczce Farmony Dermaos (nigdy więcej) czerwony i piekący ogień na twarzy, po wysiłku bardzo czerwona cała twarz, mozna powiedzieć w dużych plamach, po pół godzinie schodzi. Przy naciągnięciu skóry widac jakieś tam naczynka, generalnie wkurza mnie bo mam jasna karnację o różowym odcieniu.
                Pielegnacja przez ostatni rok bo skóra nierówna, przetłuszczająca się, dużo zaskórników, czarnych i zamkniętych i ropne na brodzie, linii szczęki i szyi: był Diacneal-żadnych efektów negatywnych, same pozytywy, Triacneal-też super, żadnych przesuszeń, łuszczenia się, poprawa, próbka Lysanel Activ z SVR- to chyba on pomógł mi zmniejszyć problem na brodzie i szyi. Teen Derm K krem keratoregulujący z Isis Pharma (już 3 tubka) daje super wrażenie gładkości po nałożeniu, dośc długi mat (3-4 godzin). Pielęgnacja obecnie: mycie-Bioderma sebium, krem-teen derm k, wieczorem to samo, raz dziennie myję twarz rozmoczonymi płatkami owsianymi, 2 razy w tygodniu glinka zielona argiletz, 1 w tyg peeling z avonu głęboko oczyszczający pory mechaniczny-bo wydaje mi się, że złuszczać jakoś trza. Obecne problemy: błysk na twarzy nie tylko w oku, pory pełne, gacie też ;) ze strachu, że za te dwa miesiące będę wyglądac jak różowy pumeks z ropniaczkami a nie jak brzoskwinka w słońcu. Cera w strefie T jakas taka niby gruba niby troszkę cienka i sucha, kilka wyprysków ropnych na rzuchwie lub szyi po których zostają różowe cienie/plamki/przebarwienia, policzka ładne, wydaje mi sie, że od beta karotenu i tak ma lepszy kolor. Glyco A czeka w szafce bo jak się dowiedziałam, że to nie na teraz to kupiłam dziś ACNE DERM i może będę go stosowac na noc? Przepraszam, za długi post, ale chciałabym dobrze wyglądać w wyjatkowym dla mnie dniu. Goraco proszę o ustawienie pielęgnacji i porady.
                • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.09.11, 13:12
                  llamarada napisała:

> Issey za 2 miesiące czeka mnie bardzo ważne wydarzenie i dołożę wszelkich stara
                  > ń, żeby moja skóra wyglądała zdrowo. Bardzo serdecznie proszę Cię o pomoc.

• issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.09.11, 15:09
            lili2010 napisała:

> chciałbym zminimalizować zmarszczki.

jakie?
            • lili2010 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.09.11, 08:03
              głównie w okolicach oczu i bruzdy nosowe.
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.09.11, 13:18
                lili2010 napisała:

> głównie w okolicach oczu i bruzdy nosowe.

kremy nie wiele dadzą, lepiej pomyśl o zabiegach medycyny estetycznej
                • majab0206 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.09.11, 09:10
                  Możesz mi napisać jak stosować differin czy tylko wieczorem czy można stosować z innymi
                  kremami tak zeby przyniosła ta kuracja jak najlepszy efekt
                  • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.09.11, 12:43
                    majab0206 napisała:

> Możesz mi napisać jak stosować differin czy tylko wieczorem czy można stosować
                    > z innymi

tak, wieczorem

> kremami tak zeby przyniosła ta kuracja jak najlepszy efekt

można łączyć
                    • majab0206 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 15.09.11, 20:55
                      Kupiłam differin jaki krem bys mi zaproponowała na dzień, jak pisałam wczesniej mam skóre
                      suchą i na policzkach juz widoczne zmarszczki wiek 35lat co mam stosowac do oczyszczenia
                      twarzy czy differin można stosowac pod oczy i na przemian z innym kremem np.z kwasami
                      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 12:02
                        majab0206 napisała:

> Kupiłam differin jaki krem bys mi zaproponowała na dzień, jak pisałam wczesniej
                        > mam skóre
                        > suchą i na policzkach juz widoczne zmarszczki wiek 35lat co mam stosowac do ocz
                        > yszczenia
                        > twarzy czy differin można stosowac pod oczy i na przemian z innym kremem np.z k
                        > wasami

Differin można stosować na okolice oczu (ale ostrożnie), może podrażniać i powodować początkowo wysuszenie (może ono trwać nawet 6 miesięcy i więcej, ale spróbować możesz, na wszelki wypadek kup sobie Bioderma Sensibio Eye - świetnie łagodzi podrażnienia okolic oczu).

Do oczyszczania i demakijażu stosuj płyn micelarny Hydrabio Bioderma, na to nakładasz Stand By C Cream 5% Vit.C Mene & Moy System, mile widziany krem z filtrem, i makijaż.
                        Do tego nawilżacz np. Cetaphil Restoraderm.
                        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 12:04
                          issey_miyake napisała:

> Do oczyszczania i demakijażu stosuj płyn micelarny Hydrabio Bioderma, na to nak
                          > ładasz Stand By C Cream 5% Vit.C Mene & Moy System, mile widziany krem z filtre
                          > m, i makijaż.
                          > Do tego nawilżacz np. Cetaphil Restoraderm.

I do tego na przemian Neostrata i Differin.
    • dnowa007 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.09.11, 10:18
      Witaj góru kosmetologii. Jestem oszołomiona wiedzą.
      Czy zechcesz pomóc starzejącej się buźce?Odpowiadam na Twoje pytania.
      Mam 32 lata, prace siedzącą, w domu zajmuję się dzieciakami. Sport- wcale. Nie chorowałam na nic. Przyjmuję CAPIVIT total action, bo wypadały mi włosy.Antykoncepcji hormonalnej nie stosuję o od 9 lat. Moja skóra choć ponoć sucha na twarzy ( po umyciu i wytarciu ściąga się) po posmarowaniu kremem nawilżającym ( NATURA OFFICINALIS- podobno 98% składników nat.)jest lepiej. W lato używam soraya ultra nawilżenie - krem do twarzy z filtrem 30. Twarz rano i wieczorem myję żelem odżywczo-nawilżającym soraya+woda. Na to fluid VICHY AERA TEINT PURE, bronzer AVON i puder w kompakcie SEPHORA, żeby mi się T nie świeciło, bo po jakichś 2 h zaczyna lekko błyszczeć. Wieczorem zmywam wszystko wodą i żelem soraya ( tym co rano). Wczesniej stosowałam przypadkowe kremy nawilżające- bez kwasów. Dwa razy w tygodniu robię peeling mechaniczny do twarzy LIRENE ale już po 2 dniach czuje, że skóra jest szorstka.
      Do kosmetyczki nie chodzę i nie chodziłam nigdy. W ostatnich kilku miesiącach zauważam pojawiające się na brodzie trudne do usunięcia wykwity ( boli). Moja cera nie ma świeżego wyglądu, jest przygaszona, i mam cienie pod oczami i często lekko spuchnięte powieki. Do tego od jakiegoś roku skóra z bardzo bliska wygląda jak posypana drobniusieńką kaszką manną.
      Nie palę, czasem piję piwo i wino, 1-2 kawy dziennie.
      Mam małe zmarsczki mimiczne pod oczami i jedną długą mimiczną ciągnącą się pionowo wzdłuż policzka przy ustach ( od usmiechu).
      Moim celem jest opóźnienie efektów starzenia i wygładzenie i nawilżenie skóry, poprawienie i wyrównanie kolorytu.
      Nigdy nie używałam kremów z kwasami.
      Moja skóra jest dosc śniada ale na pierwsze słońce na twarzy reaguje zaczerwienieniem
      policzków.
      Bardzo proszę o radę, bo będzie dla mnie bezcenna.

P.S. Kim Ty jesteś issey:-)
      Na jaki mail mogę podesłać zdjęcie swojej twarzy?
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.09.11, 11:25
        dnowa007 napisała:

> Na jaki mail mogę podesłać zdjęcie swojej twarzy?

issey_miyake@gazeta.pl
        • balbina_4 [...] 07.09.11, 09:22
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 11:24
        dnowa007 napisała:

> Bardzo proszę o radę, bo będzie dla mnie bezcenna.

Odstaw wszystkie kosmetyki pielęgnacyjne do twarzy, które dotychczas stosowałaś. Możesz pozostawić jedynie kolorówkę.

Na ile budżet Tobie pozwala? Określ ile mogą kosztować pierwsze zakupy?
        • dnowa007 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 13:00
          oooooooooo. issey, czekałam na tę odpowiedź.
          Przeznacvzyć mogę na pierwsze zakupy ok 200 zł- raczej ne więcej. Badałam rynek według Twoch propozycji kosmetycznych dla innych i może starczy. Npisz proszę co byłoby dla mnie najlepsze. Zachwalałsś Flavo-C. Kupiłam 15%. Mam też krem Avene Triaclane, ale nie wiem czy powinnam go używać na te moje mnieszje i większe wypryski na brodzie i czy można go stosowć zaraz po nałożeniu Flavo-C na noc. Mam takżę LOCACID, który wypisała mi dermatolog na bardzo głęboką krostę- krudkę na żuchwie. Rozpuściło ją prawie do końca. Może mogłabym jakoś wykorzystać ten LOCACID?
          Issey, czekam z niecierpliwością na jakąś odpwiedź.
          Acha, nie powiedziałam jeszcze , że mam trochę piegów, których nie chciałabym mieć ale i tak priorytetem są dla mnie pojawiające się zmarszczki i zaskórniki-)

Odstawiam wszystkie dotychczas stosowane kosmetyki- zaczynam od nowa:-)))))

Pozdrawiam
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 13:39
            dnowa007 napisała:

> oooooooooo. issey, czekałam na tę odpowiedź.
            > Przeznacvzyć mogę na pierwsze zakupy ok 200 zł- raczej ne więcej. Badałam rynek
            > według Twoch propozycji kosmetycznych dla innych i może starczy. Npisz proszę
            > co byłoby dla mnie najlepsze. Zachwalałsś Flavo-C. Kupiłam 15%. Mam też krem Av
            > ene Triaclane, ale nie wiem czy powinnam go używać na te moje mnieszje i większ
            > e wypryski na brodzie i czy można go stosowć zaraz po nałożeniu Flavo-C na noc.

Flavo C - lepiej byś stosowała na dzień, wtedy będzie miało działanie antyoksydacyjne. Może być 15%, jak najbardziej. Triacneal zużyj na całą resztę twarzy, prócz brody. Na noc.
            Do oczyszczania skóry możesz nabyć płyn micelarny, np Bioderma Sensibio. + Cetaphil DA Ultra do nawilżania.

> Mam takżę LOCACID, który wypisała mi dermatolog na bardzo głęboką krostę- krud
            > kę na żuchwie. Rozpuściło ją prawie do końca. Może mogłabym jakoś wykorzystać t
            > en LOCACID?

Locacid możesz stosować na samą brodę - gdzie masz tyle wyprysków.

> Acha, nie powiedziałam jeszcze , że mam trochę piegów, których nie chciałabym m
            > ieć ale i tak priorytetem są dla mnie pojawiające się zmarszczki i zaskórniki-)

widziałam na zdjęciach :)
            • dnowa007 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.10.11, 12:52
              kochana jesteś Issey:-)
              Flavo-C na dzień, triacneal na noc na całą twarz ( ale nie pod oczy tak?) i LOCACID na brodę.
              Na żuchwie skóra strasznie się łuszczyła, ale może za wiele kładłam tego preparatu.A może tak ma być. Co proponujesz Issey dla mnie na dzień?
              Mam krem ANTHELIOS La Roche Possay 50 filtr ( w formie fluidu) Jest ok?
              A przeciwzmarszczkowo na dzień? Może coś pod oczy? Jeju, tyle tego, że zawrotów głowy dostaję. Czy jak nie zastosuję filtra na Flavo-C to dostanę od słońca przebarwień?
              Pozdrawiam i bardzo, bardzo dziękuję.
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.10.11, 12:33
                dnowa007 napisała:

> Flavo-C na dzień, triacneal na noc na całą twarz ( ale nie pod oczy tak?) i LOC
                > ACID na brodę.

z okolicą oczu uważaj, możesz spróbować, ale delikatnie, ostrożnie.

> Na żuchwie skóra strasznie się łuszczyła, ale może za wiele kładłam tego prepar
                > atu.A może tak ma być. Co proponujesz Issey dla mnie na dzień?
                > Mam krem ANTHELIOS La Roche Possay 50 filtr ( w formie fluidu) Jest ok?

Jest w sam raz. Na dzień Flavo C + filtr.

> A przeciwzmarszczkowo na dzień? Może coś pod oczy?

Pod oczy NeoStrata Bionic Eye Cream Plus 4% PHA

> Czy jak nie zastosuję filtra na Flavo-C to dostanę od słońca pr
                > zebarwień?

Nie. Witamina C jest antyoksydantem i również częściowo chroni przed UV, ale staraj się wtedy na Flavo c nakładać chociaż jakiś krem, albo odczekać z wyjściem po aplikacji, bądź makijaż.
                • dnowa007 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.10.11, 13:26
                  Musisz być super babką skoro udzielasz nam tak wielu rad:-)
                  Jeszczr tylko bardzo prosiłabym Cię o info, czy ten Triacneal całą tubę zużyć do końca? Czy Locacid też do końca ( mam całą tubę) czy tylko kilka tygodni? I jak już zakończę te kurację Triacnealem i Locacidem, to co proponowałabyś na noc ? Bandi Migdał- tak wyśledziłam, że lubisz ten krem, ale nie wiem czy dla mnie byłby dobry. Szepnij jeszcze słóweczko co robić jak skóra zacznie się na brodzie widocznie łuszczyć po Locacidzie- mam balsam natłuszczający dla dzieci La Roche Possay LIPIKAR- może tym przed nałożeniem Locacidu?
                  Dziękuję Ci kochana i pozdrawiam ciepło- Dorota
                  • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.10.11, 18:32
                    dnowa007 napisała:

> Jeszczr tylko bardzo prosiłabym Cię o info, czy ten Triacneal całą tubę zużyć d
                    > o końca?

Tak.

> Czy Locacid też do końca ( mam całą tubę) czy tylko kilka tygodni?

Zużyj cały na brodę.

> I j
                    > ak już zakończę te kurację Triacnealem i Locacidem, to co proponowałabyś na noc
                    > ? Bandi Migdał- tak wyśledziłam, że lubisz ten krem, ale nie wiem czy dla mnie
                    > byłby dobry.

Na jesień migdał jest zbyt łagodny, poza tym jeśli będziesz stosowała 2 w/w to tak jakbyś cofała się do tyłu.

> Szepnij jeszcze słóweczko co robić jak skóra zacznie się na brodz
                    > ie widocznie łuszczyć po Locacidzie- mam balsam natłuszczający dla dzieci La Ro
                    > che Possay LIPIKAR- może tym przed nałożeniem Locacidu?

generalnie może być, ale w związku z tym, że miewasz wypryski na brodzie, warto byłoby zaopatrzyć się w coś lżejszego.
    • dziewczyna_z_plazy Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.09.11, 14:38
      Witam i bardzo prosze o rade.
      Mam 30 lat, pracuje glownie w nocy co jest przyczyna wygladu a'la zombie (glownie cienie pod oczami). Nie pale, alkohol od wielkiego dzwonu w umiarkowanej ilosci. Nie choruje, nie korzystam z uslug kosmetyczki (kilka prob np. z oczyszczaniem i zero efektu). Mieszkam w obszarze o bardzo intensywnym naslonecznieniu, stosuje kremy z filtrem 50 (jasna cera, zielone oczy), nie korzystam nadmiernie z plazy, nie chodze do solarium.
      Poszukuje kremu przeciwzmarszczkowego i pod oczy.
      Stosuje: plyn mincelarny Avene, krem pod oczy LRP z wit C lub Ziaja Sopot SPA Niebieski, krem nawilzajacy LRP Hydraphase Intense Legere lub Ziaja Sopot SPA 30+, do mycia twarzy LRP Lipikar (dobrze tolerowany).
      Skora jest tlusta, pojedyncze zaskorniki.
      Nie sluzy mi Effaclar.
      Z gory dziekuje.
      • majab0206 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 18.09.11, 21:01
        używam krem differin mam pytanie czy moge używac kremu samoopalającego czy to nie będzie
        przeszkadzało w kuracji ,jaki bys mi zaproponowała krem na dzień mam skóre suchą i cos do
        mycia twarzy ,na razie chce differin stosowac co 2 dzień jaki krem bys mi zaproponowała na
        przemian z differinem
        Proszę o pomoc
        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 21.09.11, 15:21
          majab0206 napisała:

> używam krem differin mam pytanie czy moge używac kremu samoopalającego czy to
          > nie będzie
          > przeszkadzało w kuracji

możesz, samoopalacz, krem brązujący - dowolnie.

> jaki bys mi zaproponowała krem na dzień mam skóre such
          > ą i cos do
          > mycia twarzy ,na razie chce differin stosowac co 2 dzień jaki krem bys mi zapro
          > ponowała na
          > przemian z differinem

na noc na przemian - NeoStrata Bionic Lotion 15% PHA
          na dzień - EXCIPIAL KREM 100 ML
    • justinka2 do issey Neostrata bionic l. 15 PHA - co dalej? 19.09.11, 23:16
      Witam,
      mam cerę tłustą, naczynkową (wiek 33 lata).
      zgodnie z Twoimi sugestiami stosuję:
      Cetaphil emulsję do mycia/Boderma płyn micelarny
      Neostrata Bionic Lotion 15% PHA rano i wieczorem - kończę 1wsze opakowanie (wcześniej Skinoren cream na zmianę z Differninem wiosną)
      rano filtr LRP 50
      w południe Cetaphil ultra

Cera nadal się przetłuszcza, na nosie i brodzie pory nadal są rozszerzone, z zaskórnikami.
      Jako że kończy mi się Neostrata chciałam zapytać- co dalej? Kupić kolejne pudełko, czy może można już coś mocniejszego? Myślę, że mogę powoli wracać do Differinu, tylko cz jest sens?

Może możesz mi polecić jakiś peeling, maskę lub zabiegi kosmetyczne?
      Będę wdzięczna za sugestie.
      • shila330 Co dalej po migdale Bandi? 21.09.11, 11:47
        Witam,
        kończę właśnie opakowanie Bandi migdał + PHA. Czy mogę po nim zastosować Neostrata Bionic Face Cream 12% na noc? Używam również Flavo C BU na dzień pod filtr i na noc pod kwas. Moja skóra bardzo dobrze znosi te kosmetyki. Wcześniej zużyłam opakowanie Acnederm a potem Bandi Young Care, następnie migdał a teraz chciałabym się przerzucić na Neostatę. Może być, jak myślisz Issey?
        Pozdrawiam serdecznie.
        • shila330 Co dalej po migdale Bandi? 21.09.11, 13:16
          A może lepiej coś z glukonolaktonem? Dodam, że oprócz walki ze zmarszczkami borykam się z przetłuszczaniem skóry i zaskórnikami...
        • issey_miyake Re: Co dalej po migdale Bandi? 21.09.11, 15:07
          shila330 napisała:

> Witam,
          > kończę właśnie opakowanie Bandi migdał + PHA. Czy mogę po nim zastosować Neostr
          > ata Bionic Face Cream 12% na noc? Używam również Flavo C BU na dzień pod filtr
          > i na noc pod kwas. Moja skóra bardzo dobrze znosi te kosmetyki. Wcześniej zużył
          > am opakowanie Acnederm a potem Bandi Young Care, następnie migdał a teraz chcia
          > łabym się przerzucić na Neostatę. Może być, jak myślisz Issey?

Jak najbardziej. Serum Z Bu nie ma potrzeby stosowania pod krem z kwasami, na noc.
          • shila330 Re: Co dalej po migdale Bandi? 21.09.11, 21:00
            Dzięki śliczne :)
      • issey_miyake Re: do issey Neostrata bionic l. 15 PHA - co dale 21.09.11, 15:05
        justinka2 napisała:

> Witam,
        > mam cerę tłustą, naczynkową (wiek 33 lata).
        > zgodnie z Twoimi sugestiami stosuję:
        > Cetaphil emulsję do mycia/Boderma płyn micelarny
        > Neostrata Bionic Lotion 15% PHA rano i wieczorem - kończę 1wsze opakowanie (wcz
        > eśniej Skinoren cream na zmianę z Differninem wiosną)
        > rano filtr LRP 50
        > w południe Cetaphil ultra
        >
        > Cera nadal się przetłuszcza, na nosie i brodzie pory nadal są rozszerzone, z za
        > skórnikami.
        > Jako że kończy mi się Neostrata chciałam zapytać- co dalej? Kupić kolejne pudeł
        > ko, czy może można już coś mocniejszego? Myślę, że mogę powoli wracać do Differ
        > inu, tylko cz jest sens?
        >
        > Może możesz mi polecić jakiś peeling, maskę lub zabiegi kosmetyczne?

Jak najbardziej coś mocniejszego. Jak tolerowałaś Differin? Zabiegi wskazane. Jak bardzo naczynkową skórę posiadasz?
        • justinka2 Re: do issey Neostrata bionic l. 15 PHA - co dale 21.09.11, 20:59
          Jak tolerowałaś Differin?

bez problemów. przez pierwsze 3 dni lekkie pieczenie i delikatne łuszczenie, potem doskonale.

> Jak najbardziej coś mocniejszego
          możesz doradzić, co? jekiś mocniejszy kwas? mocniejszy retinoid (nie będizie problemu z receptą)?

J
          > ak bardzo naczynkową skórę posiadasz?

płytko położone naczynka + drobne teleangiektazje na skrzydełkach nosa i brodzie.

Zabiegi wskazane.

doradź, proszę jakie!
          a dodatkowe oczyszczanie w domu??? maski, peelingi - jakie byłyby skuteczne?
          • azalka2 Re: do issey Neostrata bionic l. 15 PHA - co dale 23.09.11, 13:08
            Issey!!!
            Czy mogłabyś mi doradzić jaki wybrać filtr/ krem na okres jesienno-zimowy.
            Aktualnie posiadam z Biodermy photoderm bronzo, problem z nim taki, że jak nałoże go na Flavo C i potem nałożę podkład, to wszystko mi się marze, tak jakby waży. Pewnie powinnam poczekać dłużej, aż filtr lepiej się wchłonie no ale średnio u mnie rano z czasem.
            Drugie pytanie, czy teraz na okres jesienno zimowy powinnam stosować jakiś specjalny krem na naczynka?

Aktualnie wieczorem stosuje krem NeoStrata Krem z glukonolaktonem 10% PHA , czy jak ten krem się skończy to zakupic taki sam kolejny czy zaproponujesz coś innego? ten toleruję bardzo dobrze.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
            Azalka
    • queenanne Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 26.09.11, 20:59
      Issey, pisałam już pod moimi wcześniejszymi wpisami w tym wątku:

www.tinyurl.pl?C44IrysM
      Czy moge liczyć na poradę?

• malwina79 TriAcneal i GlycoA- można razem 27.09.11, 22:05
        Issey, czy stosując TriAcneal na noc, mogę np raz w tygodniu zamiast niego nałożyć nałożyć GlycoA? Jest sens? Mam otwartą tubkę z GlycoA, a teraz zaczynam stosować TriAcneal, nie chcialabym, żeby ten pierwszy przeterminował się.
        Na dzień kupiłam FlavoC i LRP Anthelios AC +30.
        • issey_miyake Re: TriAcneal i GlycoA- można razem 27.09.11, 22:13
          malwina79 napisała:

> Issey, czy stosując TriAcneal na noc, mogę np raz w tygodniu zamiast niego nało
          > żyć nałożyć GlycoA? Jest sens?

Możesz i sens jest. Tylko jeśli skóra następnego dnia rano po użyciu Glyco A będzie podrażniona nie stosuj tego samego wieczora Triacneal'u, tylko wrzuć jakiś nawilżający krem lub łagodzący.

> Mam otwartą tubkę z GlycoA, a teraz zaczynam sto
          > sować TriAcneal, nie chcialabym, żeby ten pierwszy przeterminował się.
          > Na dzień kupiłam FlavoC i LRP Anthelios AC +30.

bardzo dobrze
          • hal65 Antyoksydant 29.09.11, 12:08
            Witam, jestem na etapie kupna Alpha Lipoic C 15% Vit.C / 5% Lipoic Acid Cell Fusion C. Tak sie wlasnie zastanawiam jaka ma konsystencje, czy sie klei na twarzy itd. i jak bedzie wspolgal z podkladem? Wiesz moze jaki jest?
            • hal65 Re: Antyoksydant 29.09.11, 19:41
              Jeszcze jedno pytanie bo chce teraz jeszcze kupic Retises, jaka jest roznica i ktory jest mocniejszy albo lepszy tzn. ten ktory mi polecilas www.mediderma.de/contents/de/d252_retinol.html a tym kremem wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=26780
    • queenanne Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 29.09.11, 13:01
      Issey, powoli kończy mi się opakowanie Skinoren krem, który kupiłam zgodnie z Twoimi wskazówkami (po 3 opakowaniach Bandi). Tolerancja dobra, okresowo odczuwam lekkie pieczenie, które dość szybko jednak mija. Równolegle używam cały czas pod oczy Avene Ystheal, czy tak można? Skinoren aplikuję też na szyję, czy tak jest ok?
      Issey, co powinnam kupić po Skinoren?
      Czy moge prosić o przesłanie na gazetowy listy polecanych kosmetyków?
      Proszę też o polecenie kosmetyczki w Warszawie, która mogłaby zaaplikowac mi kwasy w ramach jesiennej kuracji.

• lucja.0 co na jesień? 30.09.11, 10:31
        Witaj Issey :)
        kończę skinoren (jak poprzedniczka) i też nie wiem co teraz. zaczyna się jesień, moje przebarwienia może i lekko przybladły ale bywają dni gdy są baaardzo widoczne.
        Planuję zabiegi w zakł. kosmetycznym, tak chyba raz w miesiącu - wiem ze ta kosmetyczka specjalizuje się w kwasach.
        Od czego zacząć? O co ją poprosić? Co do tego dołożyć w ramach pielęgnacji domowej?

W domu mam jeszcze Flavo C, Cetaphil i płyn micel Biodermy , czyli bazę.....
        Mam też nareszcie więcej czasu na dbanie o siebie. Z budżetem nie jest źle

Będę bardzo wdzieczna za porade :)
        pozdrawiam serdecznie!
        • bazylia4 Re: co na jesień? 01.10.11, 18:00
          Witaj Issey,
          Pisałam już kiedyś do Ciebie i otrzymałam wskazówki dotyczące pielęgnacji:
          forum.gazeta.pl/forum/w,211,117688747,124614922,Prosba_do_Issey_.html
          forum.gazeta.pl/forum/w,211,117688747,124631211,Re_Prosba_do_Issey_.html
          Mam pytanie odnośnie dalszej pielęgnacji. Idąc za Twoimi radami stosowałam: płyn micelarny Bioderma Sensibo, flavo c, SVR Lysalpha spf50, Retises Eye, cetaphil DA, Mandelac Sesderma. Ostatnio na noc zaczęłam stosować Bandi Young Care Krem Złuszczający na Noc. Początkowo bezpośrednio po jego nałożeniu czułam delikatne szczypanie, ale teraz jest już całkowicie ok i dodatkowo widzę, że świetnie u mnie przeciwdziała wypryskom, a gdy już cos się pojawi to szybko znika.
          Mam pytanie odnośnie kolejnego etapu pielęgnacji kwasowej, co mocniejszego mogłabym stosować na noc i jaki krem pod oczy mogłabyś mi polecić? Czy może pozostac przy Retises Eye?
          • issey_miyake Re: co na jesień? 02.10.11, 15:01
            bazylia4 napisała:

> Czy może pozosta
            > c przy Retises Eye?

odbierz e-mail gazet.
            • bazylia4 Re: co na jesień? 02.10.11, 17:13
              Odebrałam i odpisałam:)
        • issey_miyake Re: co na jesień? 05.10.11, 11:23
          lucja.0 napisała:

> Od czego zacząć? O co ją poprosić? Co do tego dołożyć w ramach pielęgnacji domo
          > wej?

Differin żel (na receptę), zapytaj kosmetyczkę czy robi peelingi lekarskie.
          • lucja.0 Re: co na jesień? 06.10.11, 19:58
            Issey, dziękuję za odpowiedź

jestem juz po pierwszej wizycie u kosmetyczki
            zrobila mi jakis nowy zestaw kwasów: migdałowy+mlekowy+glikolowy, kwasy 6 minut, potem maseczka algowa. Skora zareagowala spokojnie, tylko w okolicach nosa czulam bardzo lekkie szczypanie
            zadzwonie zapytam o te peeling lekarskie ale wątpię (za małe miasteczko na takie specjalizacje)
            zaproponowała mi w odstepach 3 tygodniowych: kwasy (bedzie zmieniac za kazdym razem co mi naklada), potem mikro z kwasami lub bez, i potem same kwasy itd. - czy to dobry pomysl?

differin zdobędę na jutro, jak i kiedy stosowac?
            czy pod differin cetaphil lub flavo-c?

poleciła mi ten filtr
            www.svr.pl/produkty/clairial-spf-50/warto?

bardzo bardzo dziękuję za pomoc
            • lucja.0 Re: co na jesień? 08.10.11, 06:48
              przepraszam link mial tak wyglądac:

www.svr.pl/produkty/clairial-spf-50/
    • majab0206 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.10.11, 21:39
      mam skóre wrażliwą naczynkową uzywam differinu czy mogłabym używać Neostrata bionic lioton
      15 PHA na zmiane i jak się go stosuje na dzień czy na noc
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 03.10.11, 09:55
        majab0206 napisała:

> mam skóre wrażliwą naczynkową uzywam differinu czy mogłabym używać Neostrata bi
        > onic lioton
        > 15 PHA na zmiane i jak się go stosuje na dzień czy na noc

na dzień i na noc, możesz stosować
        • hal65 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 03.10.11, 10:02
          Issey moglabys mi odpowiedziec na moje pytania poniewaz chcialam juz sobie zamowic te kosmetyki.
    • leebanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.10.11, 16:33
      cześć Issey,to znowu ja:)

kończę Bionic Lotion 15 PHA,był Bionic cream 12 PHA,wcześniej ( zima,wiosna) Bandi złuszczający na noc,potem Triacneal,
      Żadnych sensacji nie miałam,a złuszczania tyle co kot napłakał.
      Cera odżyła,nie jest już zmęczona i szara.
      I pytanie - co teraz?

dzięki z góry:)
      • coralin Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.10.11, 17:05
        Dzięki Twoim radom godzinę przed użyciem Atredermu używam Cethapil i robię taki nawilżający podkład, dzięki któremu skóra nie złuszcza się widocznie. Ale i tak używam Atredermu co kilka dni. Na zimę chciałabym może mniej wysuszający retinoid. W ogóle zimą moja skóra staje się bardziej wysuszona. Co polecasz? Nie chodzi tylko o retinoid, ale i pielęgnację natłuszczającą i nawilżającą wieczorem i rano.
        • hal65 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.10.11, 21:00
          Issey bardzo cenie sobie Twoje rady i stad te moze dla Ciebie niedorzeczne pytania, ale jak wiekszosc kobiet na tym forum jest laikiem. Neostrata Ultra Smoothing Lotion AHA 10% jest super, jeszcze raz dziekuje i zamawiam to co mi polecilas.
        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 11:13
          coralin napisała:

> Dzięki Twoim radom godzinę przed użyciem Atredermu używam Cethapil i robię taki
          > nawilżający podkład, dzięki któremu skóra nie złuszcza się widocznie.

I bardzo dobrze :).

> Na zimę chciałabym może mniej wysuszający reti
          > noid. W ogóle zimą moja skóra staje się bardziej wysuszona. Co polecasz? Nie ch
          > odzi tylko o retinoid, ale i pielęgnację natłuszczającą i nawilżającą wieczorem
          > i rano.

Retinoid na zimę - wybrałabym albo Locacid, albo Differin krem.

Czy skórę miewasz podrażnioną? Zaczerwienioną? Miewasz tak wysuszoną zimą, że aż szorstką w dotyku?
          • coralin Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 16:38
            issey_miyake napisała:

>
            > Czy skórę miewasz podrażnioną?

W zasadzie się to nie zdarza.

Zaczerwienioną?

Czasem, rzadko (głównie po upalnym męczącym dniu lub po mroznym) lub kiedy brakuje jej wilgoci.

>Miewasz tak wysuszoną zimą, że a
            > ż szorstką w dotyku?

Nie, ale czuję większą potrzebę uszczelnienia skóry, zrobienia pierzynki chroniacej przed kaloryferowym powietrzem lub mrozem. Jeśli łuszczyła się to tylko od Atredermu, te 3-4 dni po zastosowaniu. Tą pierzynką ubiegłej zimy był najczęściej Creme Riche YR, ale pewnie nie jest najlepszy. Polubiłam kosmetyki o prostym składzie, ale przecież nie będę się smarować olejkiem arganowym przed wyjściem na mróz.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 11:08
        leebanka napisała:

> I pytanie - co teraz?

Wykorzystałabym porę roku i na dzień wrzuciłabym NeoStrata Bionic Face Serum 10% PHA,
        a na noc NeoStrata Krem ultra nawilżający AHA 10%.
        • leebanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.10.11, 21:59
          issey_miyake napisała:
          > Wykorzystałabym porę roku i na dzień wrzuciłabym NeoStrata Bionic Face Serum 10
          > % PHA,
          > a na noc NeoStrata Krem ultra nawilżający AHA 10%.

Ok,dzięki.Rozumiem że serum jako antyoksydant pod krem?
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.10.11, 12:37
            leebanka napisała:

> Ok,dzięki.Rozumiem że serum jako antyoksydant pod krem?

dokładnie.
    • kiki74 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 18:19
      Witam,
      w jaki sposób można zregenerować twarz po kuracji sterydowej?
      Obecnie z uwagi na lekkie zaostrzenie po ciąży mojej choroby (ZZSK) od 3miesięcy biorę encortolon 10mg dziennie. To wg pani doktor mała dawka niemniej moja twarz zrobiła się pełna. Ponieważ już raz to przerabiałam wiem,że po odstawieniu sterydów twarz robi się lekko opadająca tzn owal twarzy trochę siada. Chyba spowodowane jest to jakimś rozluźnieniem wewnątrz komórkowym, bo raczej nie samym przytyciem. Nie jest ono znaczne - od czasu ciąży mam około 4 kg na plusie, w samej ciąży przytyłam około 17 kg, ale buźkę miałam jędrną.
      Czy są jakieś zabiegi kosmetyczne/ lecznicze, które pomogą poprawić owal po sterydach?
      Czy mam już zacząć zbierać na lifting?
      Bardzo proszę o poradę.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.10.11, 21:18
        kiki74 napisała:

> Bardzo proszę o poradę.

napisz e-mail na gazetowego + zdjęcie twarzy
    • mela1 Trądzik 07.10.11, 09:30
      > - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?

30 lat, trądzik od 13.r.ż. Tryb życia niestety siedzący, praca za biurkiem, sportu brak. Papierosy do 5 dziennie, kawa 1-2 dziennie, herbaty dużo, wino 1-2 razy w tygodniu.

> - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?

Antydepresanty, właśnie skończyłam terapię antybiotykową na trądzik. Suplementów sporo: skrzyp, belissę, magnez, witaminę PP i B2 (zalecenie dermatologa).
      Wcześniej leczyłam się dwukrotnie Diane 35. Za pierwszym razem efekt super, za drugim słaby, ale nie moge brać tabletek antykoncepcyjnych.

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na c
      > omiesięczną kurację?

Gładka cera:) Chcę w tej chwili zapobiec nawrotowi ropnych krost, właśnie powitałam pierwszą po skończeniu antybiotyku. Chcę oczyścić pory, bo mam wrażenie, że wszystkie mam zapchane, powalczyć z bliznami po trądziku. Problem na twarzy, plecach, ramionach, okazjonalnie na dekolcie. W tej chwili nieżle zaleczony, ale do ideały dużo brakuje, boję się nawrotu.

Wcześniej mnóstwo różnych rzeczy: przez lata benzacne 10% (dobrze nie było, ale bez tego tragedia), silica skin, dermatolog przepisała mi differin, ale nie używałam zbyt wiele, bo byłam na słonecznych wakacjach, wcześniej Effeclar K (zero efekty), Avene Clearence K (zero efektu, pogorszenie), Glyco A (zero efeku), papki antytrądzikowe Jadwigi.

Aktualnie (przy cerze niezłej, bo na antybiotykach)

RANO:
      myję żelem do higieny intymnej AATherapy albo Lactacyd. Najlepiej mi służy.
      Tonik z PHA 6% Biochemia Urody
      www.biochemiaurody.com/sklep/tonikpha6.html
      Stosowałam Cetaphip, ale błyszczałam się po nim, aktualnie krem kororyzujący Under 20 Eris. Wcześniej Double Wear.
      Puder sypki Jadwiga.

Wieczorem:
      do mycia to samo
      tonik z Biochemii Urody z kwasem BHA 2%
      www.biochemiaurody.com/sklep/tonikbha.html
      Serum z Biochemii Urody migdałowe 10%
      www.biochemiaurody.com/sklep/serum-mandelic.html
      > - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś,
      > korzystasz?

Seria kwasu migdałowego 10%.
      Seria światła LED.
      2 razy mikrodermbrazja, peeling kawitacyjny.
      Efekty słabe.
      Teraz zapisałam się na 4 zabiegi laserowe IPL.

Majątku nie wydam, ale kilkaset złotych mogę poświęcić. Poprosiłabym o wersję tańszą i droższą (może być z zabiegami).
      • mela1 Re: Trądzik 07.10.11, 09:32
        Aha, plus zmarszczki. Mimiczne na czole, likwiduję botoksem, ale właściwie słabo na mnei działa, a jeśli już jest efekt to na miesiąc. Pod oczami zmarszczek nie mam. Cera po agresywnych kosmetykach bardzo się łuszczy i jest sucha. Teraz, przy obecnej pielęgnacji problem zniknął.
        Stosuję też amseczki z glinki zielonej i algi spiruliny (kupuję sypką algę).
        • esceven Diroseal - co dalej? 07.10.11, 13:37
          Issey, do tej pory wg twoich wskazówek nakładałam na noc diroseal. Teraz mi się kończy i zastanawiam się co dalej. Cera naczynkowa, sucha,, czasami błyszczy mi się strefa T.
          • issey_miyake Re: Diroseal - co dalej? 07.10.11, 21:18
            esceven napisała:

> Issey, do tej pory wg twoich wskazówek nakładałam na noc diroseal.

Ile zużyłaś opakowań i jak tolerancja?
            • esceven Re: Diroseal - co dalej? 07.10.11, 21:51
              ssey_miyake napisała:

> esceven napisała:
              >
              > > Issey, do tej pory wg twoich wskazówek nakładałam na noc diroseal.
              >
              >
              > Ile zużyłaś opakowań i jak tolerancja?

dobra tolerancja, 2 opakowania (wakacyjna przerwa na acnederm - wydaje mi się, jakby on lepiej na mnie działał...)
              • issey_miyake Re: Diroseal - co dalej? 07.10.11, 22:36
                esceven napisała:

> dobra tolerancja, 2 opakowania (wakacyjna przerwa na acnederm - wydaje mi się,
                > jakby on lepiej na mnie działał...)

możesz kupić Skinoren żel + np. witamina K do tego.
                • esceven Re: Diroseal - co dalej? 09.10.11, 21:27
                  oki, dziękuję.

W takim razie moja jesienna pielęgnacja będzie wyglądała tak:

rano: flavo c plus bioderma 50
                  ok 17 - auriderm i cetaphil
                  wieczorem - skinoren

plus witamina K, plus płyn micelarny.

Będzie ok?

PS wyczytałam, że skinoren to zagraniczny odpowiednik acne derm, skład mają PODOBNO ten sam. Nie znam się na tym, widzę różnicę, ale chciałabym się dowiedzieć co ty o tym myślisz.

Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!!
                  • issey_miyake Re: Diroseal - co dalej? 10.10.11, 13:12
                    esceven napisała:

> plus witamina K, plus płyn micelarny.

auriderm to witamina K

> Będzie ok?

tak

> PS wyczytałam, że skinoren to zagraniczny odpowiednik acne derm, skład mają POD
                    > OBNO ten sam. Nie znam się na tym, widzę różnicę, ale chciałabym się dowiedzieć
                    > co ty o tym myślisz.

to prawda, jest wiele środków z kw. azelainowym o innej nazwie, ale Acne derm ma straszną tępą konsystencję, Skinoren jest lżejszy, lepszy do używania, prócz tego ma postać żelową również.

> Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!!
    • renatkaija Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.10.11, 13:44
      Witam, bardzo potrzebuje twojej pomocy, mam 27 lat, moje problemy z cera zaczęły sie gdy byłam nastolatką. Leczyłam sie u dermatologa (mnostwo specyfików w tym tez antybiotyki) ale efekt był marny. Od killku lat stosuję kosmetyki apteczne, jest troche lepiej, tzn. krosty zniknęły, natomiast nie mogę uporać sie z rozszerzonymi porami (policzki, broda,nos)i masą zaskórników (w tych samych miejscach). Od 3 miesięcy chodze znowu do dermatologa, całe lato miałam robiony peeling migdałowy (co 2 tygodnie) ostatnio salicylowy. Rzeczywiście jest lepiej ale zastanawiam się jak pielęgnowac cere w domu. Jestem teraz na urlopie wychowawczym, nie palę i nie pije kawy.
      Teraz rano zmywam stosuje płyn miceralny la Roche posay do skóry wrażliwej, póniej krem z vichy promat albo ostatnio krem siquens kojąco łagodzący, póżniej filtr La roche posay 50 i podkład Vichy normadern teint i puder mineralny bourjois.
      Wieczorem żel z AA i ten sam płyn miceralny, krem mandelac migdałowy. Raz, dwa razy w tygodniu maseczka nawilżająca z AA i oczyszczająca drożdzowa . Dermatolog mówi że cera nie jest tak zła żeby stosować pochodne witaminy a. Pomocy!
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.10.11, 21:47
        renatkaija napisała:

> Dermatolo
        > g mówi że cera nie jest tak zła żeby stosować pochodne witaminy a. Pomocy!

Wyślij zdjęcie na e-mail gazetowy.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.11.11, 12:27
        renatkaija napisała:

> Witam, bardzo potrzebuje twojej pomocy, mam 27 lat, moje problemy z cera zaczęł
        > y sie gdy byłam nastolatką. Leczyłam sie u dermatologa (mnostwo specyfików w t
        > ym tez antybiotyki) ale efekt był marny.

Wymień jakiekolwiek nazwy, jak długo to stosowałaś, czy początkowo były jakieś efekty, czy nie było ich wcale?

> Od killku lat stosuję kosmetyki aptecz
        > ne, jest troche lepiej, tzn. krosty zniknęły, natomiast nie mogę uporać sie z r
        > ozszerzonymi porami (policzki, broda,nos)i masą zaskórników (w tych samych miej
        > scach). Od 3 miesięcy chodze znowu do dermatologa, całe lato miałam robiony pe
        > eling migdałowy (co 2 tygodnie) ostatnio salicylowy.

Kto zdecydował o takim kwasie? Jakiej firmy? Jakie były efekty uboczne po stosowaniu każdorazowo? Ile płaciłaś za jeden zabieg?

> Rzeczywiście jest lepiej a
        > le zastanawiam się jak pielęgnowac cere w domu. Jestem teraz na urlopie wychowa
        > wczym, nie palę i nie pije kawy.
        > Teraz rano zmywam stosuje płyn miceralny la Roche posay do skóry wrażliwej, pón
        > iej krem z vichy promat albo ostatnio krem siquens kojąco łagodzący, póżniej fi
        > ltr La roche posay 50 i podkład Vichy normadern teint i puder mineralny bourjoi
        > s.

Masz skórę wrażliwą? Zaczerwienioną, naczynkową?

> Wieczorem żel z AA i ten sam płyn miceralny, krem mandelac migdałowy. Raz, dwa
        > razy w tygodniu maseczka nawilżająca z AA i oczyszczająca drożdzowa . Dermatolo
        > g mówi że cera nie jest tak zła żeby stosować pochodne witaminy a. Pomocy!

Czego oczekujesz przede wszystkim? Tylko zwężenia rozszerzonych porów?

Gdzie mieszkasz? Gdzie pracujesz? Ile możesz wydać miesięcznie na pielęgnację/zabiegi?
    • ulagra63 Re: Glyco a + retinol 09.10.11, 19:28
      Issey, obecnie używam kremu z retinolem 1%. Chciałabym wiedzieć, czy mogę go używać na zmianę z Glyco A? I czy można stosować pod oczy? Z kwasów stosowałam Bandi złuszczający i nie miałam żadnych problemów. Poza ty powiedz, czy to ma sens skoro jestem blisko 50 - ki ? Dziękuję.
      • issey_miyake Re: Glyco a + retinol 10.10.11, 13:21
        ulagra63 napisała:

> Issey, obecnie używam kremu z retinolem 1%. Chciałabym wiedzieć, czy mogę go u
        > żywać na zmianę z Glyco A? I czy można stosować pod oczy? Z kwasów stosowałam
        > Bandi złuszczający i nie miałam żadnych problemów. Poza ty powiedz, czy to ma s
        > ens skoro jestem blisko 50 - ki ? Dziękuję.

sens jest, możesz stosować z Glyco A, ale ostrożnie i uważaj z okolicą oczu. Przepaść między Bandi złuszczający a Glyco A jest duża i może się to skończyć dużym podrażnieniem.
    • iro444 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.10.11, 10:31
      Witaj Issey, minęło lato więc się przypominam:) Jeszcze raz krótko o mnie: Mam 42 lata, jestem starą-młodą, karmiąca mamą. Moim głownym problemem sa przebarwienia, ale zależy mi również na pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Wiosną zaleciłaś krem z kwasem migdałowym, nawilżacz i filtry, do tego maseczki. Stosowałam sumiennie, ale przebarwienia są. Na poczatku wydawało mi się, że jakby pojaśniały ale ostatecznie, po całym lecie nniestety zrobiły się ciemniejsze. Wyglądam teraz jakbym chorowała na bielactwo:( Poradź proszę, co robić dalej, dodam, że karmię nadal intensywnie i końca nie widać, więc zdaję sobie sprawę ze mozliwości mam ograniczone:( Pozdrawiam
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.10.11, 13:24
        iro444 napisał:

> Poradź proszę, co robić dalej, dodam, że k
        > armię nadal intensywnie i końca nie widać, więc zdaję sobie sprawę ze mozliwośc
        > i mam ograniczone:( Pozdrawiam

prześlij na e-mail zdjęcie twarzy
    • bosa_stokrotka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.10.11, 19:49
      Witam Isee
      mam prośbę bo nie bardzo wiem co powinnam używać
      mama 33 l większość czasu spędzam w biurze z nadmiarem lamp jarzeniowych :/ taką mam pracę .Latem i wiosną spędzam więcej czsau na powietrzu jazda rowerem itp. Staram się zdrowo odzywiać nie palę , kawa sporadycznie herbata znacznie częściej staram się wypijac dziennie 1,5 l wody ale w sezonie zimnym jest to raczej mało wykonalne.Używki raz na jakiś czas piwo , drinki bez wina . Słodycze dosć często

Nigdy nie chorowałam dość poważnie ostatnio spadło mi żelazo i PRL straszne wzrosło biorę bromergon żelazo juz odstawiłam miałam miesięczną kuracje .
      Mam cerę mieszaną ze skłonnościami do zaskórników (nos) niekiedy zdarzają sie białe podskórne krostki ale bardziej takie zapchane pory (?) w kazdym bądz razie zalegający tluszcz jak to określiła kosmetyczka .Systematycznie czyszczę twarz raz na 3-4 miesiące ale to znowu porwaca .Mam duże przebarwienia na czole 2 razy do roku stosuję u dermatologa kwasy jest dobrze do pewnego momentu kiedy znowu się nasilają . Mam równiez problem z cieniami pod oczami które powodują ,że moja twarz wygląda szaro i niezdrowo .

Do tej pory moja pielęgnacja była raczej bardzo prosta twarz zmywałam delikatnym żelem do cery mieszanej pózniej krem nawilżajacy do oczu równiez ten sam gdyz kremy specjalnie do oczu powodują u mnie jeszcze większe cienie . Na dzień pod makijaż bloker +50 Bioderma ale pod bloker już kremu nie nakładam bo to za dużó i za tłusto .W ciągu dnia po 3-4 godz zaczynam się błyszczeć na czole . Uzywałam równiez swojego czasu zel depigmentacyjny Naostrata (naczytałam sie wielu pozytwynych opini i spróbowałam ) Było ok ale po pół roku jak przestałam stosować powróciły przebarwienia .
      Chciałabym Cię prosić o dobór odpowiednich kosmetyków aby walczyć z przebarwieniami i jak skutecznie można zlikwidować cienie pod oczami . Wyniki mam dobre
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.10.11, 20:08
        bosa_stokrotka napisała:

> Chciałabym Cię prosić o dobór odpowiednich kosmetyków aby walczyć z przebarwi
        > eniami i jak skutecznie można zlikwidować cienie pod oczami . Wyniki mam dobre
        >

wyślij zdjęcie pocztą e-mail na gazetowego
        • hal65 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.10.11, 22:48
          Wszystko co mi polecilas kupilam, jak narazie jest wszystko ok, troche mnie piecze przy make ap
        • bosa_stokrotka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.10.11, 07:23
          > wyślij zdjęcie pocztą e-mail na gazetowego

bardzo chętnie ale aktualnie jestem po czyszczeniu twarzy więc nie bardzo wiem czy cokolwiek będzie na zdjęciu widać :(
          • karmelek4 issey_miyake...retinoidy, kwasy a samoopalacz? 11.10.11, 20:53
            issey_miyake, czy możesz podpowiedzieć, jak najskuteczniej stosować samoopalacz do twarzy podczas pielęgnacji locacidem i kwasem neostraty???
            Lubię lekko "podrasować" buzię samoopalaczem, ale nie bardzo wiem, kiedy najlepiej go nałożyć? Czy przed locacidem (ewent.kwasem), czy parę godzin po???
            Samoopalacz nakładam 2 razy w tyg. i wolałabym nie rezygnować z pielęgnacji locacidem ( szkoda mi każdego dnia:).
            Dzięki śliczne:)
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.11.11, 20:54
            bosa_stokrotka napisała:

> bardzo chętnie ale aktualnie jestem po czyszczeniu twarzy więc nie bardzo wie
            > m czy cokolwiek będzie na zdjęciu widać :(

już jesteś po oczyszczaniu?
    • casablanca.only Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.10.11, 21:16
      Witaj Issey,
      Mam 31 lat cerę tłustą, blizny po tądziku, czasami pojedyncze pryszcze tzw. bolące gule no i niestety pojawiaja się zmarszczki. Za Twoją namową stosowałam już bandi (z kwwasem migdałowym i polihydroksykw. ), diacneal, w lato przeszłam na Neostratę Bionic Lotion 15 pha oraz Bionic Face serum 10 pha, Flavo C. Ogólnie jestem ze wszystkiego zadowolona i widzę efekty. Cera nie była specjalnie podrażniona (trochę przy Diacneal). Zastanawiam się co taraz stosować, chciałam kupić Tracneal, ale chybą jest już wycofany (tak powiedzieli mi w aptece). Issey prosze doradź mi co taraz stosować. Myślałam też o retinoidach. Tylko proszę napisz mi konkretną nazwę. Z góry dziękuję
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 13.10.11, 01:40
        casablanca.only napisała:

> Witaj Issey,

wrzuć zdjęcie na e-mail gazetowy

ps: triacneal nie jest wycofany, diacneal tak.
        • zawsze.lunatyczka Diroseal, Bionic Lotion 15% PHA i co dalej? 13.10.11, 17:39
          Issey, dzięki Twoim poradom kilka miesięcy temu zmieniłam pielęgnację swojej naczynkowo-zaskórnikowej cery. Zużyłam 2 opakowania Dirosealu, a teraz kończę Bionic Lotion opakowanie nr 1. Diroseal mi nie zrobił krzywdy żadnej, po Neostracie miałam czerwone, swędzące, suche placki pod oczami: po Twoich radach o zmniejszeniu częstotliwości smarowania tych okolic, wszystko się wygoiło i wróciłam do 1x dziennie. Ponieważ Neostrata się kończy chciałabym zapytać, co dalej? Naczynka wyglądają zdecydowanie lepiej, niż przedtem, zaczerwienienia sporadyczne (emocje i gwałtowna różnica temperatur), mniejsze niż kiedyś. Zajęłabym się chętnie zaskórnikami, gdybyś była tak miła i coś mi doradziła:) Z góry dziękuję i pozdrawiam:)
          • issey_miyake Re: Diroseal, Bionic Lotion 15% PHA i co dalej? 04.11.11, 12:00
            zawsze.lunatyczka napisała:

> Ponieważ Neostrata się kończy chciałabym zapytać, co dalej? Nacz
            > ynka wyglądają zdecydowanie lepiej, niż przedtem, zaczerwienienia sporadyczne (
            > emocje i gwałtowna różnica temperatur), mniejsze niż kiedyś. Zajęłabym się chęt
            > nie zaskórnikami, gdybyś była tak miła i coś mi doradziła:)

Czy zaskórniki miewasz tam gdzie zaczerwienienia + naczynka rozszerzone?
            • zawsze.lunatyczka Re: Diroseal, Bionic Lotion 15% PHA i co dalej? 07.11.11, 13:05
              Najwięcej zaskórników mam na brodzie i na nosie. Broda naczynkowo bezproblemowa, nos - popękane na skrzydełkach. Na policzkach, gdzie zaczerwienień i pajączków najwięcej bardziej chyba rzucają się w oczy rozszerzone pory.
              • zawsze.lunatyczka Re: Diroseal, Bionic Lotion 15% PHA i co dalej? 22.11.11, 17:47
                Issey, jeśli tu zaglądasz, bardzo byłabym wdzięczna za radę. Bo Bionic wyskrobałam do dna i chyba kupię następny z braku innej koncepcji:)
              • issey_miyake Re: Diroseal, Bionic Lotion 15% PHA i co dalej? 22.11.11, 19:13
                zawsze.lunatyczka napisała:

> Najwięcej zaskórników mam na brodzie i na nosie. Broda naczynkowo bezproblemowa
                > , nos - popękane na skrzydełkach. Na policzkach, gdzie zaczerwienień i pajączkó
                > w najwięcej bardziej chyba rzucają się w oczy rozszerzone pory.

wrzuć swoje zdjęcia na e-mail gazetowy
        • coralin Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.10.11, 13:08
          Ponawiam pytanie o krem na zimę.
          Atrederm dzięki Tobie oswoiłam. Zbawienne jest zastosowanie pól godziny przed aplikacją Cetaphilu, ale i tak uważam, że stosuję za rzadko. Nie mam już żadnego serum z wit. C. Skończyłam serum winogronowe, wcześniej miałam też z BU z wit. C i zieloną herbatą (beznadziejne tzn żadnych efektów).
          Czy taki krem z BU byłby dobry jako ochronny na zimne, pochmurne dni:
          Wybrany hydrolat; Squalane, Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil, Porphyra Umbilicalis Extract (5.5%), Ferulic Acid Complex (Ethoxydiglycol, Glycerin, Ferulic Acid, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Oryza Sativa Bran Oil), Zagęstnik/emulgator (Sodium acrylate / acryloyldimethyl taurate copolymer / isohexadecane/ polysorbate 80), Organic Punica Granatum (Pomegranate) Seed CO2 Extract (ekstrakt z granatu - 3.5%), Ubiquinone (koenzym Q10 - 0.6%), Mixed Tocopherols (wit. E), Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract + konserwant: Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate (2%)
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.10.11, 14:59
            coralin napisała:

> Skończyłam serum winogronowe, wcześniej miałam też z BU z wit
            > . C i zieloną herbatą (beznadziejne tzn żadnych efektów).

Chcesz coś gotowego czy do przygotowania i jaka cena?

> Czy taki krem z BU byłby dobry jako ochronny na zimne, pochmurne dni:

Jak najbardziej.
            • coralin Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.10.11, 16:53
              Cena nie stanowi problemu. Do tej pory stosowałam serum do przygotowania, ale z odmierzonych składników z BU. Jaki proponujesz plan działania na porę jesienno-zimową dla mnie? Skóra od 10 lat przyzwyczajona do kwasów i rzadko stosowanych retinoidów, coraz mniej wrażliwa, zmarszczki mimiczne wokół oczu tylko kiedy się szeroko uśmiecham. Chcę odważniej i częściej stosować te retinoidy skoro już oswoiłam jak to zrobić bez złuszczania. Eliminuję kremy perfumeryjno-drogeryjne i szukam tych o prostym , dobrym składzie.
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.11.11, 12:07
                coralin napisała:

> Cena nie stanowi problemu. Do tej pory stosowałam serum do przygotowania, ale z
                > odmierzonych składników z BU. Jaki proponujesz plan działania na porę jesienno
                > -zimową dla mnie? Skóra od 10 lat przyzwyczajona do kwasów i rzadko stosowanych
                > retinoidów, coraz mniej wrażliwa, zmarszczki mimiczne wokół oczu tylko kiedy s
                > ię szeroko uśmiecham. Chcę odważniej i częściej stosować te retinoidy skoro już
                > oswoiłam jak to zrobić bez złuszczania. Eliminuję kremy perfumeryjno-drogeryjn
                > e i szukam tych o prostym , dobrym składzie.

Serum na dzień - Alpha Lipoic C 15% Vit.C / 5% Lipoic Acid Cell Fusion C.
                Krem na zimę z BU lub filtr.

Na noc - Atrederm 1 x w tygodniu, w pozostałe dni Locacid.
                Okolice oczu - albo retinoidy stosowane na twarz, czy wolisz coś typowo "eye"?
                • coralin Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.11.11, 17:47
                  issey_miyake napisała:

>
                  > Serum na dzień - Alpha Lipoic C 15% Vit.C / 5% Lipoic Acid Cell Fusion C.
                  > Krem na zimę z BU lub filtr.
                  >
                  > Na noc - Atrederm 1 x w tygodniu, w pozostałe dni Locacid.
                  > Okolice oczu - albo retinoidy stosowane na twarz, czy wolisz coś typowo "eye"?

Dawno nie używałam nic specjalnie pod oczy. Używam tego, co do twarzy. Te delikatniejsze preparaty na powieki nawet, retinoidy pod oczy nie robią mi krzywdy.
                  Dziękuję za rady!

• leebanka krem na zimę 16.10.11, 15:12
            Poniżej padło pytanie o krem na zimę,tworzący na twarzy 'pierzynkę'.
            Sama nie kupuję kremów drogeryjnych,ale uważam że na zimę,na mrozy i wiatr nie ma lepszego kremu niż Nutrix Lancome.
            Jest dosyć gęsty,zostawia na twarzy przyjemny,ochronny i trwały film.Sprawdzony nawet w ekstremalnych narciarskich warunkach.
            Do tego ma bardzo przyjemny,delikatny zapach.
            Jedyna wada to brak filtra.
            Aha, i polecam Nutrix w tubie ( poręczniejszy,można nosić w kieszeni),cena za 75 ml ok. 160 zł.
            • coralin Re: krem na zimę 16.10.11, 17:31
              Nie chodziło mi o tłuściocha na ekstremalne zimowe warunki typu minus 15 lub uprawa sportów zimowych tylko o coś bardziej treściwego od wodnistych konsystencji i zawierającego jakieś wartościowe składniki oprócz ochronnych. W ubiegłym roku używałam Riche creme YR.
              • leebanka Re: krem na zimę 16.10.11, 18:45
                Aha.
                Sama chętnie się dowiem czy jest coś takiego.
                • coralin Re: krem na zimę 16.10.11, 19:40
                  Na razie kupię ten krem z BU. Czekam też na radę Issey w sprawie jakiegoś serum z wit. C, bo nie mam już nic.
                  • leebanka Re: krem na zimę 16.10.11, 19:56
                    Ostatnio miałam serum Idenov Orange Glyco C 20.Próbowałaś?
                    Bardzo fajna,lekko oleista postać,ale szybko się wchłaniało i nie zostawiało na skórze kleistej mazi,widocznie rozjaśniło mi skórę.Na pewno jeszcze do niego wrócę.
                    Od liku dni używam Bionic serum PHA10% Neostraty.Przyjemne w użyciu,ładnie napina.

Do produktów z BU,pomimo wielu pozytywnych opinii,jakoś nie mogę się przekonać.Być może jestem za leniwa żeby samej mieszać sobie mazidła:)
                    • coralin Re: krem na zimę 16.10.11, 21:44
                      Dzięki za rady. Z Neostraty miałam kiedyś krem Renewal i wspominam bez entuzjazmu. BU zachwyciłam się na początku: olejkiem z 3 róż, serum z wit C. Hydrolaty nigdy mnie nie zachwycały. Serum z zieloną herbatą i winogronowe okazało się takie sobie, ale ten krem ochronny od nich kusi mnie. Znając siebie z ciekawości i przy okazji zamówię coś jeszcze. Znalazłam w domu niezmieszane składniki do maseczki morskiej (od wielu lat używam tylko maseczek nie do zmywania). Teraz używam olejku arganowego, Cetaphilu, Atredermu, kremów z filtrami, czasem żelu hialuronowo-peptydowego. No i wykańczam kremy perfumeryjno-drogeryjne: Caudalie, YR. Szukam jakiś innych aktywnych składników w serum i kremów.
                      • leebanka Re: krem na zimę 16.10.11, 23:24
                        Z doświadczenia wiem,że po kremach z retinolem nie ma jakichś spektakularnych efektów w krótkim czasie.
                        Tutaj trzeba systematyczności i wielu lat,to sposób na pielęgnację.Zużycie jednego opakowania nie ma sensu ( chyba że równolegle używa się innych preparatów p.zmarszczkowych).
                        Jakoś niedługo przed 30tką zaczęłam używać kremu z retinolem Roc ( wtedy był to jedyny tego typu dostępny u nas krem).Potem był Eluage i Ystheal.
                        Teraz jestem po 40tce i sądzę że dobrą cerę zawdzięczam głównie systematycznie stosowanemu retinolowi.
                        No ale oczywiście żeby być tego pewną musiałabym cofnąć czas i zobaczyć jak moja twarz wyglądałaby bez Roca i Ystheala:)
                        Czy możesz napisać gdzie kupujesz i jak stosujesz olejek arganowy?Przymierzałam się juz kilka razy właśnie do niego i do jojoba,ale jakoś nigdy nie mogłam się zdecydować który wybrać.
                        • coralin Re: krem na zimę 16.10.11, 23:45
                          Ja używam kwasów od ponad 10 lat, retinoidów na receptę od kilku. Ten Renewal był chyba w trakcie stosowania Glyco A kilka lat temu. Olejek arganowy mam kupiony w kraju pochodzenia:) Najczęściej stosuję na noc kiedy nie używam retinoidu, na Cetaphil w celu uszczelnienia skóry.
                          • leebanka Re: krem na zimę 16.10.11, 23:54
                            Dzięki.
                            Podróż do Maroka mam w planach i to już wkrótce:)
                            Olejek jest powszechnie dostępny?
                            Ja mam jakieś bloki przed retinoidami,nie mogę ( a może i nie chcę) się zdecydować.
                            Kwasów używam dopiero od jakiegoś roku.Jestem bardzo zadowolona i na razie mi wystarczają.
                            • coralin Re: krem na zimę 17.10.11, 00:05
                              Ten olejek jest powszechnie dostępny, ale większość to podróby tzn mieszanki arganowego z oliwą. Nawet w tanim Maroku ten olejek 100% nie jest za grosze.
                              Też miałam blokadę przez retinoidami. Pamiętam jak robiłam z 2 miesiące podejście do Zoracu i po przeczytaniu ulotki rezygnowałam. Zanim sięgnęłam po retinoidy byłam już po wieloletnim używaniu kwasów.
                              • leebanka Re: krem na zimę 17.10.11, 09:28
                                Po czym zatem poznam że kupuję czysty olejek arganowy?
                                Widziałam że na BU jest dostępny ekologiczny 100% olejek.Co o nim myślisz?
                                Czy Zorac jako retinoid pierwszego rzutu jest najodpowiedniejszy?
                                Ulotek czasami lepiej nie czytać,przez krótki czas byłam z tą dziedzina związana zawodowo.Producent leku musi wyszczególnić wszystkie potencjalne i choćby w ułamku % możliwe do wystąpienia skutki uboczne.To m.in. ochrona przed ewentualnymi pozwami sądowymi.
                                • coralin Re: krem na zimę 17.10.11, 16:25
                                  Z opisu na BU wynika, że dodana jest wit E. Owszem sam olejek arganowy też ją zawiera, ale z opisu wnioskuję, że jest dodana. Idealnie mieć możliwość sprawdzić na węch i smak (ten spożywczy robiony z prażonych ziaren) w jakiejś wytwórni. Ja właśnie kupiłam duże butle kosmetycznego i spożywczego tam. Przed wyjazdem w sklepie natknęlam się na opakowanie 60 ml i z opisu na pudełkach wynika, że też jest czysty.
                                  Zoracu (żelu) używałam po wieloletnim stosowaniu różnych kwasów. Z tego co pamiętam potrafił podrażniać po aplikacji, czasem zaczerwienienie utrzymywało się do rana (podobnie miałam z Glyco A). Atrederm lepiej mi służy o ile zapanuję nad złuszczaniem 3-4 dnia. Chyba najlepiej zacząć od retinoidu w postaci kremu. Piszesz, że "kwasisz się" dopiero od roku i używasz łagodnych preparatów. Ja zużyłabym na Twoim miejscu jeszcze parę tubek kwasów i dopiero zaaplikowała retinoid.
                                  • leebanka Re: krem na zimę 17.10.11, 22:07
                                    Dziękuję Coralin:)
                                    Do używania retinoidów to mi jeszcze daleko ( o ile w ogóle kiedykolwiek się zdecyduję).No ale nigdy nie mów nigdy.
                                    A jeszcze apropo's kremu na zimę to miałam też kiedyś Cold Cream z Avene - także niezła z niego pierzyna :)
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.11.11, 12:38
        casablanca.only napisała:

> Mam 31 lat cerę tłustą, blizny po tądziku, czasami pojedyncze pryszcze tzw. bol
        > ące gule no i niestety pojawiaja się zmarszczki. Za Twoją namową stosowałam już
        > bandi (z kwwasem migdałowym i polihydroksykw. ), diacneal, w lato przeszłam na
        > Neostratę Bionic Lotion 15 pha oraz Bionic Face serum 10 pha, Flavo C. Ogólnie
        > jestem ze wszystkiego zadowolona i widzę efekty. Cera nie była specjalnie podr
        > ażniona (trochę przy Diacneal). Zastanawiam się co taraz stosować, chciałam kup
        > ić Tracneal, ale chybą jest już wycofany (tak powiedzieli mi w aptece). Issey p
        > rosze doradź mi co taraz stosować. Myślałam też o retinoidach. Tylko proszę nap
        > isz mi konkretną nazwę. Z góry dziękuję

Rano:

1. Płyn micelarny Bioderma Sensibio

2. Alpha Lipoic C 15% Vit.C / 5% Lipoic Acid Cell Fusion C

3. Uriage, Hyseac spf 50.

4. Makijaż

Po południu:

1. Płyn micelarny.

2. NeoStrata Oil Control Gel - 8% PHA / AHA

Wieczorem:

1. Płyn micelarny.

2. Differin krem (retinoid na receptę) + Retises Eye Contour Cream 0,05

2 x w miesiącu Glicolic Masque 10% AHA Mene & Moy System
        1 x w tygodniu - drożdżowa Bandi
    • lady_devil Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.10.11, 14:24
      Cześć Issey,

Zgodnie z Twoją sugestią przed wakacjami dokonałam zmiany w pielęgnacji swojej problematycznej cery: 26 lat, skóra b. tłusta odwodniona, rozszerzone pory, zaskórniki, pojedyncze wypryski różnego typu. Moja dieta jest raczej urozmaicona, brak problemów zdrowotnych zdiagnozowanych przez lekarza, dużo słodyczy zwłaszcza czekolady, brak używek, brak stresu, praca w klimatyzowanym pomieszczeniu.

-->Chciałabym zrobić kolejny krok i przejść na mocniejsze kwasy.
      Dotychczasowa pielęgnacja:
      - żel do mycia LRP rano i wieczorem (ze względu na tryb życia rzadko zdarza mi się trzykrotnie oczyszczać twarz) - ostatnio zauważyłam, że zbyt mocno ściąga i wysusza, chciałabym go więc zmienić, preferuję żele, płyn micelarny (obecnie Avene) stosuję okazjonalnie; co możesz zaproponować ze swojej strony?
      - krem z filtrem spf30 Aknicare, chciałabym w miarę możliwości przy nim pozostać, gdyż bardzo odpowiada mi jego konsystencja
      - krem nawilżający Iwostin polecany tutaj przez Ciebie, jeśli jest coś lepszego na rynku, to chętnie go zmienię, choć na ten nie narzekam, stosuję go rano po umyciu twarzy (ostatnio, to z powodu coraz bardziej wysuszonej skóry po oczyszczeniu) przed filtrem oraz wieczorem po oczyszczeniu; polecasz generalnie Cetaphil - byłby lepszy? może jeszcze coś innego?
      - kwasy - przez całe lato stosowałam migdał Bandi na noc, zero efektów, zero dyskomfortu, teraz zużywam opakowanie Bandi Young Care złuszczającego na noc - podczas jego stosowania zauważyłam, że skóra po umyciu żelem jest bardziej wysuszona o czym wspomniałam, pojawiały się zaczerwienienia pod oczami i w okolicy skrzydełek nosa wraz z łuszczeniem się, te okolice omijałam podczas stosowania kremu w oczekiwaniu na ustanie podrażnienia, innych skutków stosowania go gołym okiem nie zauważam, nie pojawia się większa ilość wyprysków, może na nosie trochę łuszczy się skóra, ale nie jakoś spektakularnie;
      co mogę zastosować po Bandi? retinoidy na receptę?
      - czasami stosuję też wodę termalną Avene - po wykonaniu makijażu (podkład mineralny Revlon) jeśli widoczne są skórki spryskanie nią twarzy niweluje je

--> czy warto zastosować jakiś zabieg / serię zabiegów w gabinecie kosmetycznym w ramach uzupełnienia domowej pielęgnacji? Dotychczas tego nie robiłam, nie mam żadnych doświadczeń.

Dziękuję.
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.10.11, 15:02
        lady_devil napisała:

> Cześć Issey,

Odbierz e-mail.
    • ami8-ami8 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.10.11, 21:55
      Witam serdecznie, jestem tu nowa i będę bardzo wdzięczna za pomoc i poradę.
      Ponizej odpowiadam na pytania, ale najpierw musze zaznaczyć, że jestem w ciąży, która niedługo dobiegnie końca, a później zamierzam karmić piersią. To zapewne istotne z punktu widzenia ewent. zabiegów, jakie chciałabym wykonać.

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?
      Mam już 1 dziecko, to moja druga ciąża, w trakcie której przebarwienia na twarzy jakie mam bardzo się pogłębiły:( Mam własnąfirmę, więc pracuję głownie z domu lub/i jestem w trasie. Do moich używek należy codzienna kawa z mlekiem - filiżanka dziennie i 2 szklanki czarnej herbaty. Niestety mało piję, niekiedy tylko to, co napisałam:( Odżywiam się raczej zdrowo, nie palę i rzadko piję alkohol - ostanio wcale:)

>
      > leki/suplementy?
      nie, żadnych chorób, żadnych leków
      >
      > omiesięczną kurację?
      >Nie wiem kompletnie czego używać do mycia, nawilżania i malowanai twarzy, próbowałam już tak wielu rzeczy...
      Mam cerę delikatną, raczej suchą, choć po nałozeniu pudru strefa te szybko zaczyna siebłyszczeć. Moim najwiekszym problemem są przebarwienia, głownie na czole ale i na brodzie. Pierwsze powstały prawie 10 lat temu, kiedy mnie "wysypało" i Pani dermatolog zaleciła ... opalanie(!) wtedy powstały blizny, ale delikatne, wychodziły podczas lata, gdy trochę się opaliłam.
      W ciąży nr 1 wyszły bardzo, a teraz, mimo wielu zabiegów z kwasami AHA, mimo stosowania kremów i filtrów 50, przebarwienia te są widoczne nawet z makijażem:(

Nie robiłam nigdy w życiu zadnych zabiegów chirgicznych czy u dermatologa, jedynie u kosmetyczki - mikrodermabrazja i kwasy aha.

Myśle o jakiś peelingach chemicznych, moze o laserze, jestem zdeterminowana i koszty nie grają roli, jeśli tylko coś ma pomóc (!). Zdaję sobie sprawę z tego, że póki będę karmić piersią, pewnie jestem ograniczona w wyborze zabiegów ( a może nie?) i będę musiała poczekać. Ale może w tym czasie mogłabym stosować jakieś kosmetyki w domu, do codziennej pielęgnacji?

>
      Stosowałam kosmetyki BiotiQ White, Clarena z kwasami i 3 kroki Clinique

> korzystasz?
      > Tylko kosmetyczka, peeling kawitacyjny kwasy owocowe i mikrodermabrazja

PROSZĘ O POMOC!
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.10.11, 23:07
        ami8-ami8 napisała:

> PROSZĘ O POMOC!

Skontaktuj się na adres e-mail issey_miyake@gazeta.pl - najlepiej wyślij zdjęcie skóry.
    • majab0206 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.10.11, 16:44
      Na dzień uzywam excipial na dzień i Retin A na przemian z Neostrata bionic lotion 15 PHA
      chcialabym włączyć do pielegnacji mojej skóry jakies serum na dzień możesz mi zaproponować
      cos czy Flavo c z Biochemi Urody będzie dobry czy może dac sobie narazie spokój mam
      z natury bardzo suchą skóre wiek 35 lat
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 23.10.11, 22:16
        majab0206 napisała:

> Na dzień uzywam excipial na dzień i Retin A na przemian z Neostrata bionic loti
        > on 15 PHA
        > chcialabym włączyć do pielegnacji mojej skóry jakies serum na dzień możesz mi z
        > aproponować

na dzień stosujesz Retin A?

> cos czy Flavo c z Biochemi Urody będzie dobry czy może dac sobie narazie spokój
        > mam
        > z natury bardzo suchą skóre wiek 35 lat

może być Flavo z BU
        • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.10.11, 21:34
          Czy Clarsebic będzie lepszy od La Roche Posay Kerium DS do cery łojotokowej???
          Obecnie używam Kerium ale bez większych rezultatów. Skóra twarzy chyba uodporniła się na Kerium ,nawet zaognia zmiany na twarzy. Proszę o opinie :)
          • shila330 Co dalej po Bionic 12% 24.10.11, 21:46
            Issey, po konsultacji z Tobą zamówiłam Neostratę Bionic Face Cream 12PHA i już kończę. Czy mam zakupić coś silniejszego z Neostraty, czy może przejść na coś innego? Moim celem jest stopniowe przejście na retinoidy, z którymi wiążę nadzieję na zminimalizowanie rozszerzonych porów, zaskórników, łojotoku i zmarszczek (36 lat). Pozdrawiam!
            • issey_miyake Re: Co dalej po Bionic 12% 24.10.11, 22:17
              shila330 napisała:

> Issey, po konsultacji z Tobą zamówiłam Neostratę Bionic Face Cream 12PHA i już
              > kończę. Czy mam zakupić coś silniejszego z Neostraty, czy może przejść na coś i
              > nnego? Moim celem jest stopniowe przejście na retinoidy, z którymi wiążę nadzie
              > ję na zminimalizowanie rozszerzonych porów, zaskórników, łojotoku i zmarszczek
              > (36 lat). Pozdrawiam!

jeśli wszystko dobrze tolerowałaś, przejdź na Locacid (retinoidy)
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.10.11, 22:05
            oanka napisała:

> Czy Clarsebic będzie lepszy od La Roche Posay Kerium DS do cery łojotokowej???
            > Obecnie używam Kerium ale bez większych rezultatów. Skóra twarzy chyba uodporni
            > ła się na Kerium ,nawet zaognia zmiany na twarzy.

Wymień kosmetyki, które prócz tego stosujesz i jaki masz problem ogólnie? Czego oczekujesz? Leczysz jakoś łzs?
            • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.10.11, 22:17
              Do mycia twarzy stosuję -SVR Topialyse Żel, wcześniej Emolium, czasem Effaclar, jestem po 30-stce. Bardzo długo ale z przerwami stosowalam Diane35,który jako jedyny poprawiał stan mojej cery:od zawsze tłustej, często z wypryskami, włosy bardzo szybko przetluszczające się.
              Gdy cera nie sprawiała kłopotu używałam nawet peelingów enzymatycznych, obecnie jest tak nadwrażliwa , ze nawet Topialyse i Kerium mnie podrażnia, mam łuszczące się palcki na skórze twarzy,głównie w strefie T ale staram się nad tym oanować w miarę. Stosuję podklad Toleriane. Kerium używam z przerwami od 3 miesięcy,wcześniej były: Iwostin rehydrin, Emolium krem.
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.10.11, 22:19
                oanka napisała:

> Do mycia twarzy stosuję -SVR Topialyse Żel, wcześniej Emolium, czasem Effaclar,
                > jestem po 30-stce. Bardzo długo ale z przerwami stosowalam Diane35,który jako
                > jedyny poprawiał stan mojej cery:od zawsze tłustej, często z wypryskami, włosy
                > bardzo szybko przetluszczające się.
                > Gdy cera nie sprawiała kłopotu używałam nawet peelingów enzymatycznych, obecnie
                > jest tak nadwrażliwa , ze nawet Topialyse i Kerium mnie podrażnia, mam łuszczą
                > ce się palcki na skórze twarzy,głównie w strefie T ale staram się nad tym oanow
                > ać w miarę. Stosuję podklad Toleriane. Kerium używam z przerwami od 3 miesięcy,
                > wcześniej były: Iwostin rehydrin, Emolium krem.

możesz przesłać zdjęcie na e-mail gazetowy?
                • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.10.11, 22:30
                  dodam tylko,że mam nadwrażliwe naczynka, nie mogę gorącego ani ostrego :(
                  po umyciu skóra twarzy jest miejscami czerwona, placki suche łuszczące się w strefie T, czasem to zanika ale nie na długo teraz przy centralnym ogrzewaniu jest właśnie gorzej:(:(
                  • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.10.11, 23:48
                    oanka napisała:

> dodam tylko,że mam nadwrażliwe naczynka, nie mogę gorącego ani ostrego :(
                    > po umyciu skóra twarzy jest miejscami czerwona, placki suche łuszczące się w st
                    > refie T, czasem to zanika ale nie na długo teraz przy centralnym ogrzewaniu jes
                    > t właśnie gorzej:(:(

prześlij fotkę bezpośrednio po myciu (jak jest zaczerwieniona), i po wieczornym kremie.
                    • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.10.11, 17:18
                      proszę mi podać mail, na który mam wysłać .
                      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.10.11, 20:30
                        oanka napisała:

> proszę mi podać mail, na który mam wysłać .

issey_miyake@gazeta.pl
                        • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.10.11, 20:43
                          czy zdjęcia dotarły ??
                    • karmelek4 issey_miyake...kończy mi sie locacid...co dalej? 30.10.11, 15:36
                      Locacid świetnie toleruję nawet w połączeniu z Neostratą 20 AHA High Protency Cream, żadnych skutków ubocznych, wszystko jest ok. Czy w związku z tym zakupić kolejny locacid, czy przejść na coś...mocniejszego- o ile w ogóle takie coś jest?
                      Dzięki issey i pozdrawiam:)
                      • issey_miyake Re: issey_miyake...kończy mi sie locacid...co dal 30.10.11, 22:05
                        karmelek4 napisała:

> Locacid świetnie toleruję nawet w połączeniu z Neostratą 20 AHA High Protency C
                        > ream, żadnych skutków ubocznych, wszystko jest ok. Czy w związku z tym zakupić
                        > kolejny locacid, czy przejść na coś...mocniejszego- o ile w ogóle takie coś jes
                        > t?

kup Locacid i Atrederm 0,025% i stosuj naprzemiennie (co drugi dzień każdy) + dorzuć do tego coś aktywnego :).
                        • karmelek4 Re: issey_miyake...kończy mi sie locacid...co dal 31.10.11, 16:43
                          issey_miyake napisała:

> dorzuć do tego coś aktywnego :).
                          >
                          Dzięki issey...proszę tylko o uściślenie pojęcia "cos aktywnego"???
                          Chodzi o wit. C, czy "nawilżacze???:)
                          • issey_miyake Re: issey_miyake...kończy mi sie locacid...co dal 01.11.11, 22:35
                            karmelek4 napisała:

> Dzięki issey...proszę tylko o uściślenie pojęcia "cos aktywnego"???
                            > Chodzi o wit. C, czy "nawilżacze???:)

coś prócz tego :), jakieś peptydy np :). dmae etc.
          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.12.11, 23:52
            oanka napisała:

> Czy Clarsebic będzie lepszy od La Roche Posay Kerium DS do cery łojotokowej???
            > Obecnie używam Kerium ale bez większych rezultatów. Skóra twarzy chyba uodporni
            > ła się na Kerium ,nawet zaognia zmiany na twarzy. Proszę o opinie :)

Odpowiedz na wszystkie pytania, które są wymienione w pierwszym poście w tym wątku. Dopisz też ile masz lat, i skąd jesteś. Czy bierzesz pod uwagę jakieś zabiegi i ile możesz ogólnie na miesięczną kurację przeznaczyć pieniędzy?
            • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.12.11, 00:19
              issey_miyake napisała:

> oanka napisała:
              >
              > > Czy Clarsebic będzie lepszy od La Roche Posay Kerium DS do cery łojotokow
              > ej???
              > > Obecnie używam Kerium ale bez większych rezultatów. Skóra twarzy chyba uo
              > dporni
              > > ła się na Kerium ,nawet zaognia zmiany na twarzy. Proszę o opinie :)
              >
              > Odpowiedz na wszystkie pytania, które są wymienione w pierwszym poście w tym wą
              > tku. Dopisz też ile masz lat, i skąd jesteś. Czy bierzesz pod uwagę jakieś zabi
              > egi i ile możesz ogólnie na miesięczną kurację przeznaczyć pieniędzy?
              >

Mój tryb życia średnio aktywny, z używek kawa do śniadania tylko rano, obecnie nie biorę suplementów poza magnezem na uspokojenie:))
              Nie choruję , mam jedynie nadwrażliwość gruczołów łojowych na obecność androgenów.Od wieku dojrzewania mam problem z trądzikiem, teraz w mairę opanowany , jestem po 30-tce , a przez kilka lat z przerwami stosowalam Diane35.
              Kiedyś stosowałam retinoidy np. Differin albo lekkie kwasy np.Diroseal. poza tym obecnie stosuje tylko Cetaphil, gdyż moja cera jest obecnie nadwrażliwa (naczynka i alergie chyba AZS i może ŁZS).
              Na kuracje miesięczna mogęc przeznaczyć około 150 zł.
              Czekam na poradę :)
              Pozdrawiam
              • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.12.11, 00:56
                oanka napisała:

> Kiedyś stosowałam retinoidy np. Differin albo lekkie kwasy np.Diroseal. poza ty
                > m obecnie stosuje tylko Cetaphil, gdyż moja cera jest obecnie nadwrażliwa (nacz
                > ynka i alergie chyba AZS i może ŁZS).
                > Na kuracje miesięczna mogęc przeznaczyć około 150 zł.

Rano:

1. Woda micelarna SVR Provegol
                2. Skinoren krem
                3. Makijaż

Po południu:

1. Woda micelarna
                2. Cetaphil MD
                3. Auriderm XO żel
                4. Makijaż

Wieczorem:

1. Woda micelarna
                2. PHARMACERIS T Sebo-Almond Peel 5%

+ maseczka Iwostin Sensitia
                +żadnych peelingów nie robić, jedynie pomyślałabym o zabiegach w gabinecie.
                • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.12.11, 01:00
                  ok,wielkie DZIĘKI :)
                  zastosuję się do Twoich rad,
                  pozdr
                  :)
                  • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.12.11, 01:10
                    oanka napisała:

> ok,wielkie DZIĘKI :)
                    > zastosuję się do Twoich rad,
                    > pozdr
                    > :)

to też myślę :)
                    • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.12.11, 09:55
                      Mam jeszcze tylko jedno pytanie : co przeciwzmarszczkowo??

Czy kwas azelianowy i almond peel wystarczą,żeby podreperować moją skórę w kierunku p/ zmarszczkowym??
                      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 10.12.11, 13:29
                        oanka napisała:

> Mam jeszcze tylko jedno pytanie : co przeciwzmarszczkowo??

Na razie nie można działać p.zmarszczkowo, skoro na taśmie jest inny problem. Zastanów się co jest Twoim priorytetem.

> Czy kwas azelianowy i almond peel wystarczą,żeby podreperować moją skórę w kier
                        > unku p/ zmarszczkowym??
                        • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.12.11, 01:07
                          Jeśli zastosuję w/w przez Ciebie kurację aż do marca,kwietnia, co po tym polecasz typowo przeciwzmarszczkowego oprócz retinoidów ???
                          • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.12.11, 01:33
                            oanka napisała:

> Jeśli zastosuję w/w przez Ciebie kurację aż do marca,kwietnia, co po tym poleca
                            > sz typowo przeciwzmarszczkowego oprócz retinoidów ???

Ochronę Anty UVA + peptydy, witaminę C, DMAE, specyfiki ujędrniające.
                            • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 11.12.11, 11:34
                              A może polecisz jakiś konkretny preparat z peptydami i ujędrniający?

Bo z vit C np. Active C z La Roche może być ten z filtrem? kiedyś używałam i był nawet ok.
                              • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 13.12.11, 17:59
                                up, up :)
                                proszę o jakieś konkretne preparaty :)
                                żebm znowu nie zaszkodziła mojej cerze .
                              • oanka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 03.01.12, 21:35
                                Ponawiam prośbę :)
    • usa-ko Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 26.10.11, 15:33
      Witam i proszę o pomoc, zaproponowanie jakiegoś programu pielęgnacji, będę bardzo wdzięczna!!

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
      Praca 8 h przy komputerze, kawy nie piję, inka z rana, potem zielona herbata, czasem czarna, ale rzadko. Od kilku miesięcy siłownia, głownie bieżnia.

Biorę Falvit, trzecie opakowanie.

Nie mam tyle pieniędzy, żeby wydawać kilka stówek miesięcznie, ale dla poprawy stanu skóry mogę pokombinować. Chciałabym się pozbyć blizn potrądzikowych, a raczej takich maleńkich dziurek, rozszerzonych porów, błyszczenia i ogólnie wzmocnić skórę.

Mleczko i płyn do demakijażu - Ziaja
      Rano i wieczorem żel do mycia twarzy Ziaja Calma.
      Na noc krem Ziaja Med do cery naczynkowej.
      Rano krem Ziaja Med kuracja nawilżająca SPF 6.
      Maseczka nawilżająca DAX z aloesem i kwiatem pomarańczy - raz w tyg.
      Pod oczy Tokovit A+E na noc, serum wit.C 15% na dzień, wcześniej SVR Specilift też był ok.
      Kosmetyków Ziaja używam od około 2-3 lat. Próbowałam innych kosmetyków, ale wszystko do tej pory mnie uczulało. Z drogeryjnych zrezygnowałam już dawno, z aptecznych odpada aa, la roshe posay, iwostin.

Niedawno zaczęłam mikrodermabrazja+kwas migdałowy+maska z kwasem hialuronowym - po pierwszym zabiegu jestem b. zadowolona. Mam w planie jeszcze co najmniej 2 w odstępach miesięcznych.

Mam 26 lat. Skóra b.wrażliwa, mieszana - czasem jest ok, częściej przesuszona, błyszcząca, czasem z wypryskami, nie wiem od czego zależą te zmiany i to wszystko umie się dziać w jednym mies.:/ Poza tym mam bardzo cienką skórę, co powoduje, że mam już mocno widoczne zmarszczki pod oczami, takie głęboko zarysowane linie. Kilka pajączków na skrzydełkach nosa.

Chciałabym zacząć używać czegoś z kwasami, ostatnio czytałam o BU i myślałam nad takim połączeniem:
      Hydrolat z kwiatu kocanki + Tonik z kwasami AHA/BHA 10% + Serum-olejek na blizny

Boję się, że może mnie to uczulać czy podrażniać, może lepsze by było serum migdałowe AHA 10% z BU, albo jakiś inny specyfik z kwasami?

Proszę o radę co pod oczy, tak jak mówiłam jest tragedia...Czy eliksir winogronowy, albo flavo-c z BU by się sprawdziły na dzień? Czy może nie warto aż tak polegać na tych naturalnych kosmetykach?
      • usa-ko Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.11.11, 10:16
        Issey przypominam się troszkę, bo pisałam tak ok. tydzień temu, wiem, że zapracowana kobieta jesteś, tak więc nadal będę cierpliwie czekać na radę od Ciebie w temacie rozpoczęcia używania preparatów z kwasami i ogólnie zaproponowania programu pielęgnacji dla mojej przewrażliwionej skóry :) Czytałam chyba z tysiąc Twoich wątków na temat preparatów z kwasami, ale jest ich trochę i sama boję się wybierać :P Czy bandi na początek, może avene, może neostrata, coś z bu, czy coś zupełnie innego dla mnie hmmm.... doradź coś proszę!
        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 02.11.11, 20:52
          usa-ko napisała:

> Issey przypominam się troszkę, bo pisałam tak ok. tydzień temu, wiem, że zaprac

odezwij się na e-mail gazetowy
          • usa-ko Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.11.11, 16:01
            Issey, ułożyłam sobie plan :) oczywiście nie sama, wcześniej przeczytałam wszystkie twoje posty z wątków do Issey i pytania - odpowiedz zanim napiszesz :) Prosiłabym cię więc o weryfikację, jak znajdziesz chwilkę.

Rano:
            1. Płyn micelarny Bioderma Sensibio
            2. Serum antyoksydacyjne flavo-C15EF z BU
            3. Bioderma Photoderm ANTI-AGE SPF30
            4. Makijaż

Po południu:
            1. Płyn micelarny
            2. Cetaphil DA

Wieczorem:
            1. Płyn micelarny
            2. Bandi AHA + PHA

+ zabieg mikro z kwasem migdałowym raz na 3-4 tyg. aż do wiosny

Brakuje tylko czegoś pod oczy, ale to jak znajdziesz czas to proszę o propozycje.
            • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 15.11.11, 01:14
              usa-ko napisała:

> Issey, ułożyłam sobie plan :) oczywiście nie sama, wcześniej przeczytałam wszys
              > tkie twoje posty z wątków do Issey i pytania - odpowiedz zanim napiszesz :) Pro
              > siłabym cię więc o weryfikację, jak znajdziesz chwilkę.

jest ok, pod oczy możesz również stosować Bandi AHA+ PHA, skąd jesteś?
              • usa-ko Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 15.11.11, 09:30
                Dzięki za odp. Jestem z Wrocławia. Jeszcze pytanie, bandi na noc pod oczy a na dzień coś innego?
                • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 15.11.11, 16:33
                  usa-ko napisała:

> Dzięki za odp. Jestem z Wrocławia. Jeszcze pytanie, bandi na noc pod oczy a na
                  > dzień coś innego?

na dzień GENERAL TOPICS TERPROLINE Contour eyes & lips 15 ml
                  • usa-ko Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 15.11.11, 17:41
                    issey_miyake napisała:

> na dzień GENERAL TOPICS TERPROLINE Contour eyes & lips 15 ml

Dziękuję Ci bardzo! Wszystko już zamówione w aptece, tak więc czekam, póki co zrezygnowałam z kranówki, a z listy stosuję bandi i świetnie mi to służy :)
                    • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 16.11.11, 00:01
                      usa-ko napisała:

> Dziękuję Ci bardzo! Wszystko już zamówione w aptece, tak więc czekam, póki co z
                      > rezygnowałam z kranówki, a z listy stosuję bandi i świetnie mi to służy :)

Bardzo dobrze :), na zdrowie :)
                      • usa-ko Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.01.12, 09:42
                        Issey, mam pilne pytanie, czy zabieg enerpeel el może wykonywać tylko dermatolog czy może to być również kosmetolog? W przyszłym tygodniu mam zamiar zacząć serię tych zabiegów i chciałam zasięgnąć twojej opinii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka