Dodaj do ulubionych

Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Issey"

• ale_to_ja Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 04.03.12, 22:41
      Droga Isse :)

Już się radziłam ale jakoś "odeszłam" od tego wszystkiego - szczególnie po odwiedzeniu 3 dermatologów.... W między czasie uaktywniła mi się alergia - nadal nie wiadomo na co, jestem przed kolejną seria testów - i wychodzą mi czerwone plamy na całym ciele, skóra piecze, swędzi itp.
      32 lata, cera tłusta, trądzikowa, świeci się, częste wysypy.
      Od maja z przerwa używam differin gel - 2-3 razy w tygodniu na noc. Na zmianę z iwostin purritin rehydrin - czasami tez na dzień.
      Na dzień jw. oraz Bandi krem matujący i Tołpa Sebium krem matujący.
      Do mycia od ponad miesiąca wieczorem myję twarz olejami. Tak 5 razy w tygodniu. Poza tym Bandi żel do mycia, AA cera atopowa. Wczesniej Vichy normaderm. Peeling enzymatyczny 2-3 razy w tygodniu. Maseczka z glinki też.
      Przyznam że "wysyp " mam mniejszy. Nie wiem w sumie czego to zasługa. Ale dalej się świecę....
      Może coś zmienić? Może retinoid? Np. La roche effeclar k?

Z góry dziękuję :)
      • evana Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 05.03.12, 14:03
        Issey, co myslisz o tym kremie? Mozna go zastapic ten z BanDi z kwasem migdalowym? Mam cere naczynkowa a ten jest niby do tradzikowej ale ma kwas migdalowy. Pozdrawiam :)
        SEBO-ALMOND PEEL 10%
        KREM PEELINGUJĄCY - II STOPIEŃ ZŁUSZCZANIA
        www.pharmaceris.pl/produkt.php?id=1367
        • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.03.12, 13:35
          evana napisała:

> Issey, co myslisz o tym kremie? Mozna go zastapic ten z BanDi z kwasem migdalow
          > ym? Mam cere naczynkowa a ten jest niby do tradzikowej ale ma kwas migdalowy. P
          > ozdrawiam :)
          > SEBO-ALMOND PEEL 10%
          > KREM PEELINGUJĄCY - II STOPIEŃ ZŁUSZCZANIA

Jak najbardziej możesz.
      • issey_miyake ale_to_ja - nt. 02.04.12, 17:10
        ale_to_ja napisała:

> Już się radziłam ale jakoś "odeszłam" od tego wszystkiego - szczególnie po odwi
        > edzeniu 3 dermatologów.... W między czasie uaktywniła mi się alergia - nadal ni
        > e wiadomo na co, jestem przed kolejną seria testów - i wychodzą mi czerwone pla
        > my na całym ciele, skóra piecze, swędzi itp.
        > 32 lata, cera tłusta, trądzikowa, świeci się, częste wysypy.
        > Od maja z przerwa używam differin gel - 2-3 razy w tygodniu na noc. Na zmianę z
        > iwostin purritin rehydrin - czasami tez na dzień.
        > Na dzień jw. oraz Bandi krem matujący i Tołpa Sebium krem matujący.
        > Do mycia od ponad miesiąca wieczorem myję twarz olejami. Tak 5 razy w tygodniu
        > . Poza tym Bandi żel do mycia, AA cera atopowa. Wczesniej Vichy normaderm. Peel
        > ing enzymatyczny 2-3 razy w tygodniu. Maseczka z glinki też.
        > Przyznam że "wysyp " mam mniejszy. Nie wiem w sumie czego to zasługa. Ale dale
        > j się świecę....
        > Może coś zmienić? Może retinoid? Np. La roche effeclar k?

Jakie masz priorytety? I czy możesz wysłać zdjęcie twarzy?
        • ale_to_ja Re: ale_to_ja - nt. 04.04.12, 10:35
          issey_miyake napisała:

>
          > Jakie masz priorytety? I czy możesz wysłać zdjęcie twarzy?
          >
          Wysłałam.
          Proszę daj znać czy dotarło.
          Chciałabym się nie świecić.....
      • issey_miyake ale_to_ja - na temat. 17.04.12, 12:46
        ale_to_ja napisała:

> Może coś zmienić? Może retinoid? Np. La roche effeclar k?

Z czego wynika fakt, że skórę masz całą zaczerwienioną? Tak jest na co dzień? Czy tylko od święta? Pytam, bo widać to na zdjęciu bardzo wyraźnie, a słowa o tym nie napisałaś.
        • ale_to_ja Re: ale_to_ja - na temat. 17.04.12, 16:01
          issey_miyake napisała:
          Z czego wynika fakt, że skórę masz całą zaczerwienioną? Tak jest na co dzień? C
          > zy tylko od święta? Pytam, bo widać to na zdjęciu bardzo wyraźnie, a słowa o ty
          > m nie napisałaś.

Nie wiem z czego to wynika. Mam tak na co dzień po umyciu twarzy.
          Jestem alergikiem. Ale niestety nie do końca mam stwierdzone na co. Skóra na całym ciele tak reaguję na ciepła wodę.
          • issey_miyake Re: ale_to_ja - na temat. 17.04.12, 19:38
            ale_to_ja napisała:

> issey_miyake napisała:
            > Z czego wynika fakt, że skórę masz całą zaczerwienioną? Tak jest na co dzień? C
            > > zy tylko od święta? Pytam, bo widać to na zdjęciu bardzo wyraźnie, a słow
            > a o ty
            > > m nie napisałaś.
            >
            > Nie wiem z czego to wynika. Mam tak na co dzień po umyciu twarzy.
            > Jestem alergikiem. Ale niestety nie do końca mam stwierdzone na co. Skóra na ca
            > łym ciele tak reaguję na ciepła wodę.

Czym myjesz ciało?
            Przeszkadza Tobie to zaczerwienienie na twarzy? Chciałabyś je eliminować w równym stopniu jak pozostałe oczekiwania?
            • ale_to_ja Re: ale_to_ja - na temat. 18.04.12, 13:16
              issey_miyake napisała:

> Czym myjesz ciało?
              > Przeszkadza Tobie to zaczerwienienie na twarzy? Chciałabyś je eliminować w równ
              > ym stopniu jak pozostałe oczekiwania?

Ciało myłam już wszystkim i stopień zaczerwienienia właściwie się nie zmieniał. Jedynie gdy biorę silne leki odczulające. Oprócz tego mam dermografizm. Co do mycia ciała to używam na zmianę: żeli z Yves - rocher, ziaji.
              Twarz myję wieczorem olejami a rano na zmianę : Bandi oczyszczający żel do twarzy, Pharmaceris T Puri - Sebostatic, Pharmaceris A Pure - Sensilium.

Chciałabym pozbyć się :syfków" i żebym się nie świeciła :)
    • pammuka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.03.12, 11:24
      Issey,

Czytam forum, jednak informacji jest bardzo dużo i obawiam się, że źle dobiorę na ich podstawie kosmetyki, dlatego zwracam się bezpośrednio do Ciebie.

- Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?

Obecnie urlop macierzyński, mało snu, ale za to spacery, spacery, spacery. Codziennie 2 kawy, nie palę, nie piję. Raz w tygodniu basen.

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?

Nie chorowałam i nie choruję. Wcześniej brałam tabletki anty, po których zostały przebarwienia nad górną wargą i po bokach nosa.

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?

Nawilżenie, zmniejszenie przebarwień i oznak starzenia, a także zaskórników i niedoskonałości.

- Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?

Demakijaż płynem Bioderma sensibio, żel do mycia Avene Cleanance, tonik Clinique nr 2 (do niedawna 3). Na dzień pod podkład stosuję krem Avene Hydrance Legere, na noc albo Flavo C plus krem Cinique Super Rescue Antioxidant Moisturiser albo samoopalacz Clarins. Neostrata z hydrochinonen w dni bez samoopalacza, na przebarwienia punktowo.

- Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?

Sporadycznie mikrodermabrazja

Chciałabym poprawić stan skóry, zmniejszyć ilość zaskórników, ale jednocześnie zapobiec starzeniu skóry. Mam 28 lat, cerę mieszaną, po ciąży jakby bardziej suchą niż przed. Na czole trzy poziome zmarszczki, pierwsze kurze łapki pod oczami.

1. Myślałam o kremie z kw migdałowym Bandi na początek (karmię piersią, więc silniejsze chyba odpadają) na noc. Do nawilżenia kupiłam już krem Cetaphil. No i chyba konieczne będa jakieś filtry?

2. Źle wyglądam gdy mam jasną skórę, do tego nie dosypiam, dlatego stosuję samoopalacz. Ale jak go stosować z kwasami? i jeszcze do tego flavo C?? Najpierw samoopalacz, potem kwasy, potem Flavo C? Czy coś z tego jednak odpuścić, bo trzy warstwy to chyba za dużo? No i jeszcze neostrata na przebarwienia...
      Czy kwasy i neostrata jakoś wpływaja na działanie samoopalacza?

Dziękuję za pomoc!
      • issey_miyake pammuka - nt. 02.04.12, 17:28
        pammuka napisała:

> Demakijaż płynem Bioderma sensibio, żel do mycia Avene Cleanance,

Skąd potrzeba stosowania tych dwóch specyfików razem?

> tonik Cliniqu
        > e nr 2 (do niedawna 3).

Jak się czujesz po przetarciu nim skóry?

> Na dzień pod podkład stosuję krem Avene Hydrance Legere
        > , na noc albo Flavo C plus krem Cinique Super Rescue Antioxidant Moisturiser al
        > bo samoopalacz Clarins. Neostrata z hydrochinonen w dni bez samoopalacza, na pr
        > zebarwienia punktowo.

Od kiedy NeoStrata z hydrochinonem?

> Sporadycznie mikrodermabrazja

Jak jej tolerancja? Są efekty? Diamentowa?

> Chciałabym poprawić stan skóry, zmniejszyć ilość zaskórników, ale jednocześnie
        > zapobiec starzeniu skóry. Mam 28 lat, cerę mieszaną, po ciąży jakby bardziej su
        > chą niż przed. Na czole trzy poziome zmarszczki, pierwsze kurze łapki pod oczam
        > i.

Możesz przesłać zdjęcie twarzy, na e-mail gazetowy?

> 1. Myślałam o kremie z kw migdałowym Bandi na początek (karmię piersią, więc
        > silniejsze chyba odpadają) na noc. Do nawilżenia kupiłam już krem Cetaphil. No
        > i chyba konieczne będa jakieś filtry?

Konieczne, jak najbardziej. Przy karmieniu - na niewielkie powierzchnie jakimi jest twarz, można stosować mocniejsze również. Ile zamierzasz jeszcze karmić?

> 2. Źle wyglądam gdy mam jasną skórę, do tego nie dosypiam, dlatego stosuję samo
        > opalacz. Ale jak go stosować z kwasami? i jeszcze do tego flavo C?? Najpierw sa
        > moopalacz, potem kwasy, potem Flavo C? Czy coś z tego jednak odpuścić, bo trzy
        > warstwy to chyba za dużo? No i jeszcze neostrata na przebarwienia...

Dowolnie, możesz go stosować nawet 2 x dziennie. Nie stanowi to żadnej przeszkody. Samoopalacz najlepiej stosować po południu, żebyś ok. 4-5h mogła go mieć bez nakładania niczego, lub wieczorem przed pójściem spać.
        A nie lepiej pomyśleć o koloryzowaniu skóry makijażem? To prostsze...

> Czy kwasy i neostrata jakoś wpływaja na działanie samoopalacza?

Trzeba go częściej stosować, jako że skórę rozjaśniają.
        • pammuka Re: pammuka - nt. 13.04.12, 19:16

>
          > > Demakijaż płynem Bioderma sensibio, żel do mycia Avene Cleanance,
          >
          > Skąd potrzeba stosowania tych dwóch specyfików razem?

zle sie wyraziłam, bioderma tylko do oczu. twarz musze po prostu umyć zelem, inaczej czuje sie nieswiezo...

>
          > > tonik Cliniqu
          > > e nr 2 (do niedawna 3).
          >
          > Jak się czujesz po przetarciu nim skóry?

Dobrze, swiezo, czysto:) nic nie piecze, nie ma zaczerwienienia. Uzywalam nr 3, ale po ciazy wydawało mi sie ze mam mniej tłusta skóre i dlatego zmieniłam na słabszy.
          Uzywam go od lat. Kiedys przestałam, bo niby alkohol wysusza i stymuluje produkcje sebum, ale skóra sie pogorszyła, skończyło sie zaostrzeniem tradziku..

>
          > > Na dzień pod podkład stosuję krem Avene Hydrance Legere
          > > , na noc albo Flavo C plus krem Cinique Super Rescue Antioxidant Moisturi
          > ser al
          > > bo samoopalacz Clarins. Neostrata z hydrochinonen w dni bez samoopalacza,
          > na pr
          > > zebarwienia punktowo.
          >
          > Od kiedy NeoStrata z hydrochinonem?

Od około miesiaca.
          Wczesniej stosowałam ją jesienia w ciazy (za Twoja rada) i przebarwienia po lecie zmniejszyły sie.

>
          > > Sporadycznie mikrodermabrazja
          >
          > Jak jej tolerancja? Są efekty? Diamentowa?

diamentowa, dobrze toleruje, w sumie zabiegi były pojedyncze, ale wygladałam troche lepiej.
          wniosek nasuwa sie sam - moze spróbowac w serii? tylko chyba nie na wiosne? :/ spaceruje z dzidzia na słońcu.....

>
          > > Chciałabym poprawić stan skóry, zmniejszyć ilość zaskórników, ale jednocz
          > eśnie
          > > zapobiec starzeniu skóry. Mam 28 lat, cerę mieszaną, po ciąży jakby bardz
          > iej su
          > > chą niż przed. Na czole trzy poziome zmarszczki, pierwsze kurze łapki pod
          > oczam
          > > i.
          >
          > Możesz przesłać zdjęcie twarzy, na e-mail gazetowy?

Wysłałam.

>
          > > 1. Myślałam o kremie z kw migdałowym Bandi na początek (karmię piersią,
          > więc
          > > silniejsze chyba odpadają) na noc. Do nawilżenia kupiłam już krem Cetaphi
          > l. No
          > > i chyba konieczne będa jakieś filtry?
          >
          > Konieczne, jak najbardziej. Przy karmieniu - na niewielkie powierzchnie jakimi
          > jest twarz, można stosować mocniejsze również. Ile zamierzasz jeszcze karmić?
          >
          >
          > > 2. Źle wyglądam gdy mam jasną skórę, do tego nie dosypiam, dlatego stosuj
          > ę samo
          > > opalacz. Ale jak go stosować z kwasami? i jeszcze do tego flavo C?? Najpi
          > erw sa
          > > moopalacz, potem kwasy, potem Flavo C? Czy coś z tego jednak odpuścić, bo
          > trzy
          > > warstwy to chyba za dużo? No i jeszcze neostrata na przebarwienia...
          >
          > Dowolnie, możesz go stosować nawet 2 x dziennie. Nie stanowi to żadnej przeszko
          > dy. Samoopalacz najlepiej stosować po południu, żebyś ok. 4-5h mogła go mieć be
          > z nakładania niczego, lub wieczorem przed pójściem spać.
          > A nie lepiej pomyśleć o koloryzowaniu skóry makijażem? To prostsze...
          >
          > > Czy kwasy i neostrata jakoś wpływaja na działanie samoopalacza?
          >
          > Trzeba go częściej stosować, jako że skórę rozjaśniają.

nie umiem sie pomalowac bronzerem naturalnie, boje sie smug.
          Ale to najmniejszy problem, jesli skóra bedzie w dobrym stanie, nawet jasna powinna dobrze wygladac, czyz nie?:)

Bede wdzieczna za rade, czy zaczynac z kwasami i jakimi konkretnie - planuje karmic piersia do jesieni, moze troche dłuzej, zobaczymy..
          i co zmienic w pielegnacji, zeby skóra wygladała lepiej?
      • issey_miyake pammuka - plan pielęgnacji - nt. 17.05.12, 20:21
        Przepraszam za tak długi czas oczekiwania.

Robiłaś kiedyś wyniki hormonalne?

RANO:

1. Cleanance Avene + sól fizjologiczna do oczu

2. Tonik Hydrabio Bioderma

3. Bioderma Photoderm MAX Ultra-Fluide Teintée SPF 50+ / UVA 40 (ultra lekki fluid tonujący w odcieniu ciemnym, jest też do wyboru jasny, jeśli byś wolała, lub w ogóle biały - daj znać). Staraj się nakładać dwie warstwy tego kremu i reaplikować na spacerach ten krem (dlatego lepiej byś makijażu na nim nie miała, tylko dokładała kolejne warstwy - wtedy uzyskasz najlepszą ochronę). Latem postaw przede wszystkim na dobrą ochronę przed promieniowaniem. By nie było tego za dużo, nie umieszczałam tutaj antyoksydantu np. Flavo C, byś się nie zniechęciła :) tym faktem kilograma warstw :), gdybyś bardzo chciała możesz ją aplikować przed filtrem, ale ja bym się chwilowo wstrzymała, chyba że będziesz miała 3h na wyjście rano z domu :).

4. Makijaż - najlepiej coś w pudrze, podkład płynny ciężko będzie nałożyć.

PO POŁUDNIU:

1. Cleanance Avene

2. Tonik

3. Cetaphil - cienka warstwa

4. NeoStrata z Hydrochinonem - w poniedziałki, środy, piątki - cienka warstwa - tylko twarz, pozostałe dni - również cienka warstwa, tylko twarz - Drula Superforte krem 30ml. Uważaj na przytulanie malucha.

WIECZÓR:

1. Cleanace

2. Tonik

3. NeoStrata Bionic Cream 12% PHA (okolice oczu również)

+ maseczka Aknorm Plante System (by ją nałożyć, umyj twarz żelem, przetrzyj tonikiem i dopiero ją nałóż).
        • pammuka Re: pammuka - plan pielęgnacji - nt. 26.05.12, 11:36
          Issey,

Bardzo dziękuję! Przy tylu postach wcale się nie dziwię, że nie miałaś czasu!

Jeśli mogę, to mam dwa pytania:
          1. Co sądzisz o oczyszczaniu twarzy metodą OCM?
          Zanim mi odpisałaś przeczytałam o tym na forum. Odstawiłam żel cleanance, tonik clinique 2 i zmywam twarz tylko mieszanką olejków. (rycynowy ok 30%) Spodziewałam się wysypu pryszczy, ale o dziwo wydaje mi się, że cera się poprawiła.. Po umyciu jest miękka, gładka, świeża, nie jest napięta jak po myciu żelem i tonikiem. Pory są wyraźnie zwężone! I tu moje watpliwości - bałam się że metoda ta nie oczyszcza porów, tylko je zwęża, zamykając ich zawartość jakby w środku. Obawiałam się że taka zamknięta treść zmieni się w wielkie ropne krosty, ale tak nie jest.. Sama nie wiem, co o tym sadzić? Skoro od miesiąca mi służy, to może przy tym zostać?
          Acha, wyznacznikiem oczyszczenia zawsze było dla mnie, czy po przetarciu twarzy tonikiem alkoholowym clinique płatek jest czysty czy nie. Po OCM (jeśli oczywiście przecieram skórę dość mocno ręcznikiem) jest czysty.

2. Co sądzisz o tzw kremach BB?
          Też wyczytałam na forum jakie to dobrodziejstwo i zamówiłam próbki ("azjatyckie"). W sumie jestem zadowolona, efekt fajny, lżejszy niż przy podkładzie. W te cudowne właściwości przeciwzmarszczkowe i nawilżające trudno mi jednak uwierzyć (ale za krótko stosuję żeby oceniać). To samo filtry - jakoś się boję, że to "ściema". Nigdzie nie widziałam żebyś się o nich pozytywnie wypowiadała, więc pewnie masz podobne zdanie?

W takim razie bardzo przyda mi się ten krem z filtrem Biodermy jednocześnie tonujący o którym piszesz, i cudownie, że jest dostepny w ciemnym kolorze. Kupiłam biodermy filtr matujący z serii AKN, ale 30 to jednak za mało:(
          Dziękuję za polecenie kremu Neostraty, na pewno go wypróbuję, tymbardziej że ma dobre opinie na wizazu, to samo maska i krem drula na przebarwienia. Tylko muszę wykończyć krem clinique super rescue antioxidant.
          No i jeszcze Estee Lauder Revitalising Supreme czeka w kolejce i Biotherm Aquasource - prezenty urodzinowe. Za drogie żeby nie zużyć. A może lepiej zostawić je na jesień?

Pozdrawiam serdecznie!
    • 2karina Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 09.03.12, 13:14
      Witam
      Melduję się po kilku miesiącach stosowania Twojego planu z zapytaniem
      co stosować dalej. Obecnie stosuję wg planu:
      rano Cetaphil emulsja,Tonik nawilżający Bioderma Hydrabio,
      Antyoksydant. Używałam Flavo C Auriga (8% witamina C) ale wydawalo mi
      się, że mnie zapycha więc zmieniłam. Obecnie używam robionego
      samodzielnie na bazie kropelek witaminy C. Krem z filtrem Bioderma
      50spf.
      Po południu zmywam płynem micelarnym i nakładam cetaphil da Ultra.
      Daje go również pod oczy ale mam wrażenie, że on slabo nawilża mi
      skórę, odczuwam raczej takie mizianie sie po skórze.
      Wieczorem stosowałam ten skinoren przez dłuższy czas i wszystko było w
      porządku. Nic nie wyskakiwało na buzi. Od grudnia stosuję differin
      żel. Kończę właśnie opakowanie i chciałam się zapytać co teraz
      stosować. Buzia się poprawiła widzę mniej zaskórników na czole,
      natomiast na brodzie i nosie nic sie nie zmienilo. Niestety buzia
      strasznie się wysuszyła i ten cetaphil da ultra nie jest
      wystarczający. Skóra jest ściagnięta, zmarszczki są strasznie widoczne
      :)
      Nie stosowałam żadnych peelingów domowych i używam tej maseczki
      drożdżowej z bandi.
      Co mogłabym teraz stosować po tym differin żel i czy mogłabyś mi
      polecić coś pod oczy. Chciałabym wybrać się na jakiś peeling
      chemiczny. Jaki byłby wskazany ?
      I jeszcze mam pytanie bo dostałam w prezencie synesis eliksir pod oczy oraz synesis serum na noc
      Nadają się do czegoś czy podarować je komuś ? ;)

Pozdrawiam
      Karina
    • papayabezpestek Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 12.03.12, 19:23
      Hej Issey, zgodnie z sugestia odpowiadam na Twoje pytania (przepraszam za brak polskich znakow- obecnie nie mieszkam w Polsce).
      Mam 28 lat, rozszerzone pory na nosie i policzkach, troche zaskornikow na lini szczeki, czasem (rzadko) pekajace naczynka kolo nosa, cere normalna, nie reagujaca specjalnie na zmiane temperatur. Planuje ciaze.
      - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
      Raczej siedzacy tryb zycia, praca 8h dziennie przed komputerem, rower, raz/dwa razy w tygodniu aerobik
      kawa z mlekiem codziennie, alkohol w malych ilosciach od czasu do czasu
      -Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
      Nie
      - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?
      Chcialabym sie pozbyc rozszerzonych porow i zaskornikow, miec gladsza cere
      Jestem w stanie wydac 150-200zl miesiecznie
      rano i wieczorem:tonik ogorkowy Ziaji, krem Avalon Organic vitamin C -teraz Rejuvenating oil-free Mouisturizer, przedtem renewal
      od czasu do czasu peeling enzymatyczny i krem pod oczy
      demakijaz - mleczko nagietkowe Ziaji
      nieregularnie maseczki nawilzajace
      - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
      od czau do czasu oczyszczanie

Z gory dziekuje za porade!
      • papayabezpestek Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.04.12, 18:18
        maly update: jestem w ciazy i moja cera wyglada gorzej niz zwykle: jeszcze wiecej zaskornikow i dodatkowo pryszcze.
      • issey_miyake papayabezpestek - nt. 17.04.12, 13:51
        papayabezpestek napisała:

> Mam 28 lat, rozszerzone pory na nosie i policzkach, troche zaskornikow na lini
        > szczeki, czasem (rzadko) pekajace naczynka kolo nosa, cere normalna, nie reaguj
        > aca specjalnie na zmiane temperatur. Planuje ciaze.
        > Chcialabym sie pozbyc rozszerzonych porow i zaskornikow, miec gladsza cere
        > Jestem w stanie wydac 150-200zl miesiecznie
        > rano i wieczorem:tonik ogorkowy Ziaji, krem Avalon Organic vitamin C -teraz Rej
        > uvenating oil-free Mouisturizer, przedtem renewal
        > od czasu do czasu peeling enzymatyczny i krem pod oczy
        > demakijaz - mleczko nagietkowe Ziaji
        > nieregularnie maseczki nawilzajace

Plan

Rano (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny
        2. Flavo C Auriga
        3. Skinoren żel
        4. Makijaż

Po południu (obowiązkowe):

1. Płyn micelarny.
        2. Cetaphil Da Ultra
        3. Makijaż

Wieczór (obowiązkowe):

1. Płyn
        2. Skinoren żel

+ maseczka 1-2 w tygodniu oczyszczającą drożdżowa Bandi

Zrezygnuj całkowicie z oczyszczania manualnego, przerzuć się na złuszczanie chemiczne.
    • 2loba Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 12.03.12, 21:22
      Witaj Issey,

przesyłam odpowiedzi na pytania z prośba o pomoc w doborze kosmetyków:

-mam 27 lat, pracuję przy komputerze 8h dziennie - soboty i niedziele mam wolne,nie palę, nie piję kawy i alkoholu , uwielbiam słodycze

-nie choruję, nie biorę żadnych leków

-mam cerę wrażliwą, suchą w okolicy policzków nadmiernie przetłuszcza się w strefie T.na nosie mam rozszerzone pory, zaskórniaki.
      w okolicach brody pojawiają się takie podskórne krosty, których nie można wycisnąć.
      na policzkach czasem pojawiają się zaczerwienienia (od mrozu, od wiatru) jednak szybko znikają.

bardzo chciałabym pozbyć się zaskórniaków, zmniejszyć widoczność porów, wyrównać koloryt cery, pozbyć tych podskórnych krostek na brodzie.
      co miesiąc na pielęgnację mogę przeznaczyć 100-200 zł

-moja pielęgnacja:
      rano:
      twarz myję żelem kolagenowym inventia
      krem xerial 5 svr
      makijaż match perfection rimmel
      wieczorem:
      makijaż zmywam płynem micelarnym yves rocher 3 detoxfying teas
      stosuję kolagen biały inventia

- miałam mikrodermabrazję raz w tym roku i kilka razy w zeszłym.

bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)
      • issey_miyake 2loba - nt. 17.04.12, 19:14
        2loba napisała:

> -mam cerę wrażliwą, suchą w okolicy policzków nadmiernie przetłuszcza się w str
        > efie T.na nosie mam rozszerzone pory, zaskórniaki.
        > w okolicach brody pojawiają się takie podskórne krosty, których nie można wycis
        > nąć.
        > na policzkach czasem pojawiają się zaczerwienienia (od mrozu, od wiatru) jednak
        > szybko znikają.

Rano (obowiązkowe):
        1. Cleanance Avene żel do mycia twarzy + woda
        2. Tonik Bandi Deliacate Care
        3. Skinoren żel
        4. Makijaż - zostaw ten który stosujesz

Po południu (nieobowiązkowe, ale wskazane, kiedy czas pozwala):

1. Żel
        2. Tonik
        3. Iwostin Rehydrin Krem przywracający nawilżenie

Wieczorem (obowiązkowe):

1. Żel
        2. Tonik
        3. Skinoren (zużyj ok. 2-3 opakowań Skinorenu, jeśli nie zmieni się Twoja sytuacja finansowa, czyli 100-200zł miesięcznie, to dotrwaj ze Skinorenem do września i tu przejdziesz na Differin krem ( na receptę).

*żadnych peelingów nie ma potrzeby robienia
        *1-2 w tygodniu maseczka drożdżowa z linii Young Care Bandi
    • a_nova2 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 16.03.12, 15:17
      Witaj Issey,
      czy możesz mi poradzić co stosować na dłonie? Mam 43 lata a moje dłonie wyglądają jak u staruszki. Mam cienką, suchą i bardzo zmarszczoną skórę na dłoniach. Do tego pojawiają się przebarwienia. Stosowałam najróżniejsze kremy ale bez efektów. Może masz jakąś receptę na mój problem? Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
      • issey_miyake a_nova2 - nt. 17.04.12, 19:37
        a_nova2 napisała:

> czy możesz mi poradzić co stosować na dłonie? Mam 43 lata a moje dłonie wygląda
        > ją jak u staruszki. Mam cienką, suchą i bardzo zmarszczoną skórę na dłoniach. D
        > o tego pojawiają się przebarwienia. Stosowałam najróżniejsze kremy ale bez efek
        > tów. Może masz jakąś receptę na mój problem? Będę wdzięczna za wszelką pomoc.

Warto pomyśleć o zabiegach medycyny estetycznej. Na cienką i pomarszczoną skórę kosmetyka niewiele pomoże. Suchość i przebarwienia owszem.

Przede wszystkim kup do mycia rąk (łazienka, kuchnia): Iwostin Sensitia, olejek regenerujący do częstego mycia rąk, 200 ml

Dodatkowo jako krem do rąk, do częstego stosowania - Cerko, Cerkoderm 30 (30% krem mocznikowy z AHA do pielęgnacji skóry z tendencją do rogowacenia)

Do stosowania na noc, z bawełnianymi rękawiczkami - Hasceral. Im częściej tym lepiej. Na początku 14 dni co 2 dzień. Później 2 x w tygodniu.

Do stosowania na wieczór - NeoStrata Krem Plus AHA 15% 40g (na wierzchnią część dłoni), uważaj na płytkę paznokcia (może barwić), staraj się nie dotykać nigdzie w tym czasie dłońmi, po ok. 1-2h możesz nałożyć nocne rękawiczki z Hasceralem.

Na dzień - krem z filtrem spf 50+/UVA 41 - najlepiej dwie warstwy, powtarzaj aplikację co 2 godziny, jeżeli masz taką możliwość.

Zgłoś się po 4 tygodniach stosowania i zdaj relację.
    • cera27 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 17.03.12, 12:24
      Witam,
      chciałabym zwrócić się do Pani z prośbą o pomoc i radę w pielęgnacji mojej cery, zatem zaczynam:

Używki to kawa, około 3 kubków dziennie, papierosy rzucone około 2 lata temu, obecnie prowadzę dom więc nie pracuję zawodowo, 'na dworze' bywam niewiele.

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?

Trądzik od 13-go roku życia do teraz lat 27. Skorzystałam ze wszystkich dostępnych możliwości leczenia od antykoncepcji, antybiotyków po Izotek, z racji ciągłych nawrotów trądziku oraz złego stanu wątroby zrezygnowałam z leczenia farmakologicznego około 2-óch lat temu. Badania hormonalne robiłam w zeszłym roku i nie jest to przyczyną trądziku. Nie biorę od 2 lat żadnych leków.

Lubię minimalizm, oczekuję oczyszczenia porów, zredukowania krostek, ogólną poprawę stanu skóry. Mogę wydać około 500 zł na miesięczną kurację.
      Dodam że najlepiej sprawdza się jednak Cetaphil do mycia, szukam czegoś na dzień najlepiej krem+filtr+fluid w jednym taka opcja jest w LRP Anthelios 50+ lekki fluid barwiący i tu proszę o opinię o tym kosmetyku.

Na ten moment, myję rano twarz żelem Avene Cleanance, stosuję krem Vichy Normaderm Anti-Age lub Chanel Beaute Initiale Energizing Multi-Protection Fluid SPF 15 do tego podkład Chanel Vitalumiere Aqua.
      Dodatkowo w chwilach kryzysu Cetaphil MD, korektor Vichy Dermablend Stick, utrwalacz makijażu Vichy Dermablend Setting Powder lub Guerlain Meteorites.
      Na noc obecnie od miesiąca Avene TriAcneal, ale wyczytałam że odradza go Pani na wiosnę.
      Posiadam też Avene Ystheal + na noc ale nie używam.
      Teraz zapytam czy ma sens taka pielęgnacja:
      do mycia Cetaphil
      na dzień LRP 50 + barwiony fluid
      i dalej do oczyszczania coś na noc?

U dermatologa peeling migdałowy kilka zabiegów, u lekarza 2 zabiegi Fraxelem na blizny po trądziku.
      Efekty były kiepskie jeśli chodzi o laser więc zrezygnowałam.
      Nie mam już zaufania do widocznych wyników, jeśli są to pewnie po długich seriach co jest kłopotliwe.
      Szukam doświadczonego i uczciwego lekarza, bądź kosmetyczkę na terenie Warszawy.

- Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomościach e-mailowych).
      Bardzo chętnie wyślę Pani zdjęcie na maila tylko nie wiem gdzie mogę go zlokalizować.

Zarejestrowałam się tylko po uzyskanie od Pani wskazówek, zatem proszę o odpowiedź.
      Pozdrawiam ciepło.
      • issey_miyake cera27 - nt. 17.04.12, 19:56
        cera27 napisała:

> Trądzik od 13-go roku życia do teraz lat 27. Skorzystałam ze wszystkich dostępn

Możesz zrobić zdjęcie twarzy i przesłać mi na e-mail gazetowy ? To ułatwi mi udzielenie porady.
    • lu31 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 18.03.12, 16:36
      Witam
      1. mam 38 lat, 2 dzieci, praca zmianowa z nocnymi dyżurami- położna na oddziale neonatologicznym, stres, zanieczyszczone powietrze
      2. od roku choruję na wrzodziejące zapalenie jelita grubego- stale biorę mesalazynę- salofalk i controloc40
      3. trądzik na linii żuchwy, policzkach i ostatnio również szyi- zmiany są czerwone, ropne, zostawiają przebarwienia; chciałabym żeby się nie pojawiały, a jeśli już muszą to niech się chociaż jakoś lepiej goją; koszt 200 zł
      4. od roku regularnie na noc: najpierw Effaclar Duo, od miesiąca Triacnel -znoszę dobrze, na zmiany Duac (klindamycyna+nadtlenek benzoilu); płyn micelarny Avene- demakijaż, podkład Clinic anty blemisch, na dzień krem nawilżający AA, Iwostin
      5. dermatolog zapisała mi Duac + pielegnacja jw.; problemy z trądzikiem mam od ok. 10 lat- 2* erytromycyna doustnie, differin, skinoren- ostatnio 8 lat temu, była poprawa. Po urodzeniu dzieci (9, 6 lat) stan skóry powoli coraz gorszy, teraz to jakaś masakra. Z powodu jelit nie chcę nic doustnego i stawiam raczej na pielęgnację twarzy. Help.
      Lucyna, kontakt na luwozniak@neostrada.pl
      • issey_miyake lu31 - nt. 17.04.12, 20:27
        lu31 napisała:

> 3. trądzik na linii żuchwy, policzkach i ostatnio również szyi- zmiany są czerw
        > one, ropne, zostawiają przebarwienia; chciałabym żeby się nie pojawiały, a jeśl
        > i już muszą to niech się chociaż jakoś lepiej goją; koszt 200 zł
        > 4. od roku regularnie na noc: najpierw Effaclar Duo, od miesiąca Triacnel -znos
        > zę dobrze, na zmiany Duac (klindamycyna+nadtlenek benzoilu); płyn micelarny Ave
        > ne- demakijaż, podkład Clinic anty blemisch, na dzień krem nawilżający AA, Iwos
        > tin
        > 5. dermatolog zapisała mi Duac + pielegnacja jw.; problemy z trądzikiem mam od
        > ok. 10 lat- 2* erytromycyna doustnie, differin, skinoren- ostatnio 8 lat temu,
        > była poprawa.

podeślij zdjęcie całej twarzy i szyi na e-mail gazetowy, miewasz zaczerwienienia? jakieś przesuszenie? gdzie mieszkasz? czy pielęgnacja może przynosić dyskomfort czy wolałabyś coś delikatnego?
    • rudaskowa Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.03.12, 08:18
      Witaj Issey,
      mam do Ciebie ogromną prośbę o poradę co polecałabyś mi teraz.

Mam 35 lat, cerę mieszaną, z mocno przetłuszczającą i zaskórnikową strefą T. NIe mam blizn, przebarwień.
      Czytając Twoje porady do innych ułożyłam sobie pielęgnację dla siebie:
      Rano micel + serum BU z vit. C + filtr 50 (podkład, puder, tusz)
      Popołudniu micel + Cetaphil MD
      Wieczorem micel i tu kolejno były takie preparaty:
      - Bandi migdałowy
      - Bandi AHA
      - Skinoren
      - Triacneal
      - Glyco A
      - DIfferin żel
      - Locacid.
      Wygląd cery bardzo mi się poprawił przy takiej pielęgnacji. Dopiero przy Locacidzie pojawiło się lekkie złuszczanie.

Ale co dalej powinnam sobie kupic? Wiosna idzie, ja na słońcu jestem codziennie od ok. 10 do 12.00 i często też po 16.00.
      Czy dalej mogę używac retinolu np. do maja-czerwca, czy może już teraz powinnam przejsc na coś bezpiecznego przy słońcu (myślałam o czymś z wysokim PHA - tylko co konkretnego)?

Z góry dziękuję i pozdrawiam
      • issey_miyake rudaskowa - nt. 17.04.12, 20:32
        rudaskowa napisała:

> Mam 35 lat, cerę mieszaną, z mocno przetłuszczającą i zaskórnikową strefą T. NI
        > e mam blizn, przebarwień.
        > Czytając Twoje porady do innych ułożyłam sobie pielęgnację dla siebie:
        > Rano micel + serum BU z vit. C + filtr 50 (podkład, puder, tusz)
        > Popołudniu micel + Cetaphil MD
        > Wieczorem micel i tu kolejno były takie preparaty:
        > - Bandi migdałowy
        > - Bandi AHA
        > - Skinoren
        > - Triacneal
        > - Glyco A
        > - DIfferin żel
        > - Locacid.
        > Wygląd cery bardzo mi się poprawił przy takiej pielęgnacji. Dopiero przy Locaci
        > dzie pojawiło się lekkie złuszczanie.
        >
        > Ale co dalej powinnam sobie kupic? Wiosna idzie, ja na słońcu jestem codziennie
        > od ok. 10 do 12.00 i często też po 16.00.
        > Czy dalej mogę używac retinolu np. do maja-czerwca, czy może już teraz powinnam
        > przejsc na coś bezpiecznego przy słońcu (myślałam o czymś z wysokim PHA - tylk
        > o co konkretnego)?

Zamień serum z Bu na coś innego (zależnie od finansów),
        Zamień Cetaphil MD na Iwostin Rehydrin Krem przywracający nawilżenie
        Locacid możesz stosować do końca maja, kolejno przejdź na NeoStrata Bio-Hydrating 40g. Kolejno jak je skończysz możesz wprowadzić NeoStrata Serum Bionic 10PHA.
        Na jesień wróć do Locadidu, pomyśl o Atrederm.
        • rudaskowa Re: rudaskowa - nt. 20.04.12, 22:05
          Issey,
          ogromnie, ogromnie Ci dziękuję za wskazówki! Się zastosuję ;)
          Pozdrawiam
    • hal65 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 22.03.12, 09:45
      Od 3 miesiecy stosuje Neostrata Bionic Eye plus ale wysusza mi skore i musze pare razy dziennie smarowac sie kremem nawilzajacym, jest to normalne? Po zastosowaniu dodatkowo Retises 0.25 jest jeszcze gorzej. Obecnie na twarz stosuje Neostrata 10 AHA i Locacit co proponujesz na wiosne i lato? Bede wdzieczna za pomoc.
      • issey_miyake hal65 - nt. 17.04.12, 20:40
        hal65 napisała:

> Od 3 miesiecy stosuje Neostrata Bionic Eye plus ale wysusza mi skore i musze pa
        > re razy dziennie smarowac sie kremem nawilzajacym, jest to normalne?

Normalne. Możesz trochę zredukować stosowanie. Czyli np. 3 x w tygodniu, w resztę dni nawilżanie.

> Po zastoso
        > waniu dodatkowo Retises 0.25 jest jeszcze gorzej.

Na pewno. Skóra może być przesuszona na wiór, wiotka, szorstka. Musisz przyzwyczaić ją do stosowania tego typu specyfików. Czasami trwa to długie miesiące. Nie może to być ot tak.

> Obecnie na twarz stosuje Neos
        > trata 10 AHA i Locacit co proponujesz na wiosne i lato?

NeoStrata Bio-Hydrating 15PHA
        • hal65 Neostrata Bio Hydrating 15PHA 04.07.12, 19:24
          Mozesz mi napisac ktory krem mialas na mysli?

file:///C:/Users/user/Desktop/Zdrowie/p54627-Neostrata_krem_PHA_15_z_glukonolaktonem_40_g.htm

wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=24719
          Dziekuje
    • nas-daq Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.03.12, 08:38
      Issey, co myślisz o zabiegu u kosmetyczki kwasem azelainowym preparatem Azelac? Chodzi mi o rozjaśnienie blizn potrądzikowych? Czy warto udać się na ten zabieg czy wystarczy systematycznie stosować Skinoren?
      • issey_miyake nas-daq - nt. 17.04.12, 20:43
        nas-daq napisała:

> Issey, co myślisz o zabiegu u kosmetyczki kwasem azelainowym preparatem Azelac?
        > Chodzi mi o rozjaśnienie blizn potrądzikowych? Czy warto udać się na ten zabie
        > g czy wystarczy systematycznie stosować Skinoren?

Azelac nie da żadnych efektów w kwestii rozjaśnianie/spłycenia blizn potrądzikowych. Najlepiej wprowadzić do pielęgnacji silne kwasy i retinoidy i dopiero wtedy pomyśleć o zabiegu, ale mocniejszych kwasów. Np. Jessner, TCA.
        • nas-daq Re: nas-daq - nt. 18.04.12, 19:40
          Dziękuję Issey. Stosuję Triacneal od 2 lat (wcześniej Diacneal) na noc na zmianę z Aknedermem lub Skinorenem, używałam też Roca Retin Ox, byłam niedawno na 3 mikrodermabrazjach i w czasie zabiegu kosmetyczka bardzo polecała mi ten peeling Azelakiem. Przymierzam się do retinoidów na receptę, ale dopiero od jesieni, bo teraz to już chyba za poźno (sezon rowerowy się zaczął:-).
    • issey_miyake layana - nt. 28.03.12, 18:44
      Layana,

napisałaś do mnie wiadomość prywatną jakiś czas temu, udzielam Tobie odpowiedzi tutaj:

- odstaw zabiegi kawitacyjne (nie przynoszą oczekiwanych efektów),
      - maski algowe - nie dają większych efektów prócz relaksu
      - jeśli cena jest wyznacznikiem to zainwestuj w Skinoren żel (stosuj rano i wieczorem), jest bezpieczny latem
      - krem z filtrem może zapychać Tobie pory, ale jeśli chcesz koniecznie jakiejś ochrony to pamiętaj, że Skinoren jest bezpieczny na lato,
      - najlepiej gdybyś zainwestowała np. w SVR Lysalpha SPF50 krem do skóry trądzikowej 50ml
      - odstaw całkowicie korzystanie z zabiegów mikrodermabrazji, oczyszczań manualnych
      - lepiej poużywaj czegoś w domu, niż rób zabiegi (zaskórników nie pozbędziesz się jednym, dwoma zabiegami, potrzeba na to czasu, lepiej poużywaj coś konkretnego przez 6-12 miesięcy i dopiero zdecyduj się na zabieg).
      - Clindacne nie stosuj zbyt często, chyba że wypryski są bardzo bolesne i głębokie, to tylko punktowo, on nie powoduje na 100% powstawania blizn, wręcz odwrotnie.
      - jakie masz te naczynka? To rozszerzone naczynia? Czy rumień? Czerwienisz się? Miewasz zaczerwienienia skóry po kosmetykach stosowanych?
      • layana Re: layana - nt. 01.04.12, 19:57
        Issey,

dzięki za odpowiedź, zrobię jak mówisz kupię te dwa kremy, dla mnie do zaakceptowania jest krem tak do 100 zł. Z tego co przeczytałam to te dwa preparaty nie mają działania przeciwzmarszczkowego, bo na tym mi zależy mam prawie 29 lat i muszę już coś w tym kierunku działać, zastanawiałam się czy nie zrobić yellow peelingu, że by mieć z głowy i odnowić skórę, stosuję na noc Bandi (który mi kiedys poleciłaś) z kwasami migdałowymi i zastanawiam się czy to wystarczy. Czy ochrona na dzień w postaci kremów z filtrem jest dla mnie wystarczająca? Nawiązują do naczynek, to mam je od urodzenia - geny i są to rozszerzone naczynka, nie rumienie się i takie tam, ale po zimie tegorocznej jakoś je bardziej widać przez co muszę się malować fluidem, a to znowu zamyka pory i zaczynają się zaskórniki i pojedyncze pryszcze i tak w koło. Jaki laser polecasz ipl czy diolitle?
        Dzięki serdeczne
    • leda99 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 30.03.12, 17:33
      dzien dobry, pieknie prosze o porade:
      - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      acy?
      - jestem w domu z dziećmi na urlopie macierzyńskim (karmię piersią - może ma to znaczenie) - dużo do zrobienia, mało czasu i snu, czasem przed komputerem nadrabiam zaległości zawodowe. Mam 37 lat. Używki; kawa, herbata. Od jakiegoś czasu ćwiczę na orbitreku codziennie przed śniadaniem i czasem wieczorem (nadmiar kilogramów po ciąży)
      - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      leki/suplementy?- nie
      - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację? - chcę poprawy stanu skóry, tak aby nie trzeba było zakrywać jej podkładem kryjącym. Obecnie wygląda ona tak:
      cera chyba mieszana z lekką strefą T, ale bez świecenia, a jednoczenie skłonna do wysuszenia (to opinia kosmetyczki jakieś 3 lata temu, a skóra raczej nie zmieniła sie w tym czasie). Rozszerzone pory od nosa w kierunku policzków oraz na skrzydełkach nosa - tutaj aż takie dziurki które czasem uwydatniają się pod makijażem i wymagają "głębszego zapchania". Pod oczami cienie -taka uroda od zawsze,a le wyglądam przez to na chorą lub przemęczoną, a takze juz zmarszczki, nie tylko kurze łapki. Pod nosem, pod skrzydełkami wieczne zaczerwienienie, krostki, nie wiem czy to trądzik czy stan zapalny jakiś może. Na brodzie, od jednego kącika ust do drugiego - przez cała brodę - drobne krostki czy zaskórniki-są stale od lat. Włoski na brodzie i policzkach - sprawdzałam hormony kiedys i lekarz stwierdził ze wszystko ok. Na nosie oczywiście masa zaskórników.
      Większe krostki praktycznie nie pojawiają się lub rzadko.
      Chciałabym zmniejszyć pory i doprowadzić skórę do stanu, żeby wyglądała na zdrową, jasną. Jeśli jest coś pod oczy, żeby je "rozjaśnić" - byłoby cudnie.
      Miesięczna kuracja - ok 200-300 zł max.
      > Do zmywania rano woda plus żel zwykły jakiś, demakijaż- płyn do demakijażu, płyn micelarny lub żel plus woda. Krem na dzień nawilązjący zwykły, kilka m-cy temu używałam serum Lierac - Concentremesolift anti-age eclat - fajny efekt, ale być może byłą to tez zasługa pierwszych miesięcy ciąży. Pod oczy żel Floslek.
      - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz? - lata temu mikrodermabrazja - super.

Proszę o info czy przy karmieniu możemy mówić o jakiejkolwiek kuracji - jeśli tak - podeślę również zdjęcia.
      Z góry dziękuje, leda.
      • issey_miyake leda99 - nt. 17.05.12, 20:37
        leda99 napisała:

> cera chyba mieszana z lekką strefą T, ale bez świecenia, a jednoczenie skłonna
        > do wysuszenia Rozszerzone pory od nosa w kierunku policzków oraz na
        > skrzydełkach nosa - tutaj aż takie dziurki które czasem uwydatniają się pod mak
        > ijażem i wymagają "głębszego zapchania". Pod oczami cienie -taka uroda od zawsz
        > e,a le wyglądam przez to na chorą lub przemęczoną, a takze juz zmarszczki, nie
        > tylko kurze łapki. Pod nosem, pod skrzydełkami wieczne zaczerwienienie, krostki
        > , nie wiem czy to trądzik czy stan zapalny jakiś może. Na brodzie, od jednego k
        > ącika ust do drugiego - przez cała brodę - drobne krostki czy zaskórniki-są sta
        > le od lat. Włoski na brodzie i policzkach - sprawdzałam hormony kiedys i lekarz
        > stwierdził ze wszystko ok. Na nosie oczywiście masa zaskórników.
        > Chciałabym zmniejszyć pory i doprowadzić skórę do stanu, żeby wyglądała na zdro
        > Miesięczna kuracja - ok 200-300 zł max.

Podczas karmienia piersią, w obrębie twarzy, można stosować środki złuszczające. Wyślij zdjęcie.
    • cera27 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 31.03.12, 15:59
      Witam,
      czy można liczyć na odpowiedź na starsze posty czy też tego zaszczytu mogą dostąpić tylko wybrańcy?
      • issey_miyake Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 01.04.12, 21:47
        cera27 napisała:

> Witam,
        > czy można liczyć na odpowiedź na starsze posty czy też tego zaszczytu mogą dost
        > ąpić tylko wybrańcy?

odpowiadam w miarę możliwości, na wszystkie posty, jeśli zależy Ci na odpowiedzi od razu - napisz e-mail i dowiedz się prywatnie jakie są zasady odpowiadania na e-maile.
    • natalka3210 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.04.12, 13:14
      Witam,
      bardzo proszę o pomoc.

Z trądzikiem borykam się 9 lat. Aktualnie mam 23. Posiadam trądzik zaskórnikowi-grudkowy praktycznie na całej twarzy. Najgorzej jest na czole, nosie i na brodzie. Policzki - mocno rozszerzone pory, zaskórniki, grudek brak. Mam tendencje do bliznowacenia się ran potrądzikowych, od czasu do czasu pojawiają się pryszcze, aczkolwiek główny problem: grudki i zaskórniki na czole, oraz zaskórniki na pozostałej części twarzy.

Plecy: głównie zaksórniki + pojedyńcze pryszcze usytuowane raczej na górnej części pleców. Na dekoldzie również nieliczne zaskórniki.

1. Tryb życia, używki: 3 razy w tygodniu siłownia/fitness; piję kawę 1-2 raz dziennie, aczkolwiek zdarzają się dni bez kawy; od czasu do czasu alkohol

2. Suplementy, choroby: aktualnie biorę tran oraz tabletki glamuren. Wcześniej stosowalam rownież tran oraz capivit total action. Choruje na WZJ - łykam Asamax
      Nigdy nie próbowałam ani drożdzy ani cynku ani bratka - boje sie wysypu.

3. Oczekiwania: zmniejszenie grudek i zaskórników, zmniejszenie błyszczenia się twarzy. Pozbycie się blizn. Chciałabym aby kuracja nie była zbyt kosztowna - jestem studentką.

4. Leczyłam się u różnych dermatologów - z przerwami.
      Do tej pory stosowałam:
      TWARZ
      - duac (noc) skinoren dzień + tran - efekt był zdumiewający. Praktycznie wszystko poznikało, niestety po odstawieniu i zmianie na inny lek wróciło. Później próbowałam znów duacu - ale bez żadnych efektów. Duac leciutko złuszczał i wysuszał nie spowodował wysypu.

- epiduo + metronidazol - efektu widocznego brak, skóra niesamowicie się błyszczała.

Do mycia stosowałam Cetaphil, a filtr LRP.

Aktualnie używam tylko Skinorenu. Na twarzy znów zaczynają się pojawiać zaskórniki zamknięte, skóra bardzo się świeci i jest bardzo zanieczyszczona. Dodatkowo oczyszam twarz maseczką z glinki. Ostatnio kupiłam peeling glyco-a - aczkolwiek jeszcze nie używałam.

Robiłam badania hormonalne: wszystko w normie, tabletek antykoncepcyjnych nie biorę i nie chcę ze względu na WZJ, brałam kiedys przez 6 miesięcy yasminelle - cera się poprawiła.

PLECY:
      - locacid + zawiesina = łuszczenie, zaczerwienienie, trochę się skóra wyczyściła
      - zorac - mega łuszczenie, bardzo duże zaczerwienienie, większość pleców wyczyszczona z zaskórników, po odstawieniu wszystko wrociło...
      - isotrexin, a póżniej isotrek - ogormny wysyp, po długim czasie lekka poprawa
      AKtualnie nie stosuje nic

Bardzo prosze o pomoc, bo nie wiem co robić. Z dnia na dzień moja twarz wygląda gorzej, a terapie u dermatologów nie przynosiły skutków.....
      • issey_miyake natalka3210 - nt. 17.05.12, 21:08
        natalka3210 napisał(a):

> TWARZ
        > - duac (noc) skinoren dzień + tran - efekt był zdumiewający. Praktycznie wszyst
        > ko poznikało, niestety po odstawieniu i zmianie na inny lek wróciło. Później pr
        > óbowałam znów duacu - ale bez żadnych efektów. Duac leciutko złuszczał i wysusz
        > ał nie spowodował wysypu.
        >
        > - epiduo + metronidazol - efektu widocznego brak, skóra niesamowicie się błyszc
        > zała.

Ile opakowań zużywałaś?

> Do mycia stosowałam Cetaphil, a filtr LRP.
        >
        > Aktualnie używam tylko Skinorenu. Na twarzy znów zaczynają się pojawiać zaskórn
        > iki zamknięte, skóra bardzo się świeci i jest bardzo zanieczyszczona. Dodatkowo
        > oczyszam twarz maseczką z glinki. Ostatnio kupiłam peeling glyco-a - aczkolwie
        > k jeszcze nie używałam.

Miewasz jakiekolwiek podrażnienia na twarzy? Zaczerwienienia? Czy po stosowaniu środków w/w cokolwiek występowało?

> Robiłam badania hormonalne: wszystko w normie,

jakie badania robiłaś?

> ze względu na WZJ,

ile miesięcy to już trwa?

> PLECY:
        > - locacid + zawiesina = łuszczenie, zaczerwienienie, trochę się skóra wyczyścił
        > a
        > - zorac -

ile miesięcy stosowałaś?

> - isotrexin, a póżniej isotrek - ogormny wysyp, po długim czasie lekka poprawa

co to znaczy długi czas?

> Bardzo prosze o pomoc, bo nie wiem co robić. Z dnia na dzień moja twarz wygląda
        > gorzej, a terapie u dermatologów nie przynosiły skutków.....
    • marta.stu Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 14.04.12, 21:19
      Witam,
      wraz z nadejściem wiosny spojrzałam w lustro i się przeraziłam. Mam 33 lata, niedawno urodziłam 2 córkę i się troszkę zaniedbałam. Od dobrych kilku dni próbuję zrobić listę kosmetyków: jakiś krem przeciwzmarszczowy, pod oczy,krem na noc itp. ale im więcej szukam i czytam tym większy mętlik mam w głowie. Proszę doradź cokolwiek - będę bardzo wdzięczna za każdą poradę.

Pozdrawiam Marta

1. tryb żcia:domowy, obecnie na wychowawczym urlopie- dom, dzieci; używki: nie palę , karmię córkę.
      2.nie choruję - dobra odporność
      3. Wyjście poza dom bez makijażu nie wchodzi w grę - a na tym mi najbardziej zależy- na zdrowej ładnej twarzy. Problemy: Zaczerwienienia stałe- pajączki w okolicach nosa brody, skóra cieńka, bardzo wrażliwa, sucha, szara, widać dużo naczynek, sińce pod oczami, zaskórniaki , trochę prosaków, zmarszczki na czole, pod oczami.Budżet ca. 100-150 miesięcznie - choć na początku może być większy do 350- 400 zł.
      4. płyn do mycia twarzy AA, krem emulcja ratunkowa AA( miałam bardzo suchą skórę), płyn do demkijaży Ziaji - dwufazowy, odkąd nie pracuję bardzo rzadko makijaż.

5. jedyny zabieg : piling kawitacyjny ( prezent na urodziny marzec 2012)
      • issey_miyake marta.stu - nt. 17.05.12, 21:21
        marta.stu napisał(a):

> Problemy: Zaczerwienienia stałe- pajączki w oko
        > licach nosa brody, skóra cieńka, bardzo wrażliwa, sucha, szara, widać dużo nacz
        > ynek, sińce pod oczami, zaskórniaki , trochę prosaków, zmarszczki na czole, pod
        > oczami.Budżet ca. 100-150 miesięcznie - choć na początku może być większy do 3
        > 50- 400 zł.
        > 4. płyn do mycia twarzy AA, krem emulcja ratunkowa AA( miałam bardzo suchą skór
        > ę), płyn do demkijaży Ziaji - dwufazowy, odkąd nie pracuję bardzo rzadko makija
        > ż.

Możesz wysłać zdjęcie twarzy na e-mail gazetowy? Po zmyciu makijażu, najlepiej wieczorem?
    • karmelek4 Issey_miyake, jaki zabieg na twarz wybrać? 15.04.12, 15:13
      Przypomnę tylko, że mam cerę wybitnie oporną dosłownie na wszystko.
      Aktualnie stosuję:
      locacid, Neostratę Bionic Lotion 15 PHA {końcówka}, Neostratę High Potency Cream 20 AHA, serum flavo c forte {końcówka} oraz Facelift Vitamin C, DMAE & Peptide serum ;

W związku z tym moje pytanie: co sobie zafundować na twarz w ramach "wiosennego oczyszczania"???
      Czy w moim przypadku mikrodermabrazja diamentowana warta jest uwagi, czy może spróbować coś innego- a jeżeli tak, to co issey polecasz?
      Zależy mi przede wszystkim na solidnym oczyszczeniu - mimo stosowania kwasów moim problemem nadal bywaja zaskórniki zwłaszcza teraz na wiosnę- , a jeżeli przy okazji spłycą się moje zmarszczki to nie mam nic przeciwko :)
      Dzięki serdeczne:)
      PS. Kiedyś issey_miyake przesłałaś mi na priv link do gabinetu kosmetycznego w Katowicach i to właśnie tam chciałabym się wybrać na jakiś zabieg.
    • ciciul Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.04.12, 11:44
      Mieszkam poza Polska i przez ostatnie 2 lata mam duzo problemow ze skora twarzy. Prosze o porade jakie kosmetyki kupic (i gdzie?) bo bede w Polsce pierwszy raz od wielu lat.

Pracuje cale dnie , praca siedzaca, pomieszczenie klimatyzowane, duzo stresu, czasem praca nocna. W domu o 18 i wtedy chetnie bym padla ale mam 2 dzieci w wieku przedszkolnym.
      Mam niedoczynnosc tarczycy z powodu Hasimoto po ciazy. Biore eutyrox. Kiedys mialalm alergie pokarmowa ale z niej wyroslam?:)

Skore mam szara zmeczona, spora zmarszczka od marszczenia nosa, ciut na czole. Popekane naczynka mimo elektrokoagulacji na nosie i policzkach. W strefie T skora sucha , czasem wrecz luszczaca sie.

Na czole czesto wysyp grudek, przed menstruacja, co swedza i moga byc lekko bialawe. Na brodzie zdazaja sie jakby podskorne bolace krosty.

Nie pale, 1 szkl wina na miesiac, litr herbaty dziennie.Waga w normie. 1 pass godzinny treningu na tydzien.

Stosowalam wiele preparatow , nivea, dax, cos z biodermy z owsa?(nie pamietam) avene na skore z naczynkami( nic nie pomagalo a skora sie swiecila)vichy z lipidami- ( troche lepiej ale zadnych wielkich effektow) biotherm nawilzajacy- ( ani pozytywnie, ani negatywnie) kanebo, smoothing krem + maseczka + peeling, przez 4 tygodnie wspaniale z wygladzeniem (choc tez swiecenie sie) a potem uczucie sciagniecia, zaczerwieniona skora, swedzenie. Teraz mam Neurocalm lancome- wydaje sie ze troche lagodzi ale skora sie potwornie swieci. Latem mialam SPF faktor 40 chyba biotherme, taki w zoltym opakowaniu co ladnie pachnial.

Podsumowujac :
      Rano myje lrp effaclar?(bardzo sciaga) potem przecieram tonikiem purethe vichy. Krem neurocalm + makijaz med taint miracle lancome.
      Wieczorem- zmywam mleczkiem do demakijazu nivea, lub jakimis probkami lancome a pozniej lrp + neurocalm.
      I tyle.Rany, jak mi wstyd. Jak to czytam to sama rozumiem ze z cera mam klopoty.
      Nie wiem ile wydac na kosmetyki. Jesli beda sporo kosztowac to bede kupowac na raty. Mi zalezy na wersji dla najbardziej leniwych lub zapracowanych)

• issey_miyake ciciul - nt. 17.05.12, 22:04
        ciciul napisała:

> Mam niedoczynnosc tarczycy z powodu Hasimoto po ciazy. Biore eutyrox. Kiedys mi
        > alalm alergie pokarmowa ale z niej wyroslam?:)
        >
        > Skore mam szara zmeczona, spora zmarszczka od marszczenia nosa, ciut na czole.
        > Popekane naczynka mimo elektrokoagulacji na nosie i policzkach. W strefie T sko
        > ra sucha , czasem wrecz luszczaca sie.
        >
        > Na czole czesto wysyp grudek, przed menstruacja, co swedza i moga byc lekko bia
        > lawe. Na brodzie zdazaja sie jakby podskorne bolace krosty.

>
        > Stosowalam wiele preparatow , nivea, dax, cos z biodermy z owsa?(nie pamietam)
        > avene na skore z naczynkami( nic nie pomagalo a skora sie swiecila)vichy z lipi
        > dami- ( troche lepiej ale zadnych wielkich effektow) biotherm nawilzajacy- ( an
        > i pozytywnie, ani negatywnie) kanebo, smoothing krem + maseczka + peeling, prze
        > z 4 tygodnie wspaniale z wygladzeniem (choc tez swiecenie sie) a potem uczucie
        > sciagniecia, zaczerwieniona skora, swedzenie. Teraz mam Neurocalm lancome- wyda
        > je sie ze troche lagodzi ale skora sie potwornie swieci. Latem mialam SPF fakto
        > r 40 chyba biotherme, taki w zoltym opakowaniu co ladnie pachnial.

> Podsumowujac :
        > Rano myje lrp effaclar?(bardzo sciaga) potem przecieram tonikiem purethe vichy.
        > Krem neurocalm + makijaz med taint miracle lancome.
        > Wieczorem- zmywam mleczkiem do demakijazu nivea, lub jakimis probkami lancome a
        > pozniej lrp + neurocalm.

Możesz wysłać zdjęcie twarzy? Na e-mail gazetowy? W jakim kraju mieszkasz?
    • tirkuchenek Issey? 20.04.12, 15:59
      Mam pytanie odnoście Twojej odpowiedzi w moim wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/w,211,134735970,134890709,produkty_bezpieczne_naczyniowa_nt_.html
      Rozumiem, że wymienione kosmetyki mogę bezpiecznie stosować przez cały rok na naczynka?
      A dzięki którym składnikom (chciałabym wiedzieć, na co zwracać uwagę w składzie)?
      Dziewczyny napisały, że odpowiedni jest kwas migdałowy i PHA, ale czy coś jeszcze?
      Pozdrawiam,
      tirkuchenek.
      • shila330 Krótkie pytanie o Biodermę i Biochemię Urody 20.04.12, 16:29
        Witaj Issey,
        dlaczego uważasz, że Sebium Pore Refiner jest słabym kremem? Bardzo liczę się z Twoim zdaniem, a to mój ulubiony krem pod makijaż, który miałam za dobry antyoksydant. Co masz mu do zarzucenia, odpowiedz proszę.
        Drugie pytanie dotyczy ochronnego kremu antyoksydacyjnego z BU - czy Twoim zdaniem sprawdzi się on jako filtr na lato. Dodam, że na noc stosuję zamiennie Neostrata 15PHA i Triacneal i chciałabym uniknąć przebarwień. Z góry dziękuję!
      • issey_miyake tirkuchenek - nt. 11.07.12, 17:20
        tirkuchenek napisała:

> Mam pytanie odnoście Twojej odpowiedzi w moim wątku:
        > forum.gazeta.pl/forum/w,211,134735970,134890709,produkty_bezpieczne_naczyniowa_
        > nt_.html
        > Rozumiem, że wymienione kosmetyki mogę bezpiecznie stosować przez cały rok na n
        > aczynka?
        > A dzięki którym składnikom (chciałabym wiedzieć, na co zwracać uwagę w składzie
        > )?

np. Kwas azelainowy, witamina K, kwas migdałowy, kwas laktobionowy, glukonolakton, witamina C.
    • tessla81 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.04.12, 21:22

Siedzący, praca biurowa -stresowa, kawa 2x dziennie, czerwone wino 1 lampka 3x/tyg, szczupła budowa 168 cm/ 52 kg

2005 - anemia (teraz wyniki w normie), obecnie nie choruję,
      antykoncepcja - Regulon, od 4 lat (po ciąży) nie będę odstawiać przez najbliższe parę lat,
      wit C 2 x 200 mg, B comleks 2 x dziennie
      diety nie stosuję - staram się zdrowo odżywiać - ale mam słabość do słodyczy

31 lat, skóra sucha po myciu ściągnięta, wrażliwa, na nosie rozszerzone pory,bardzo jasna karnacja , liczne piegi, kasztanowe włosy, rumienię się ze wstydu lub po wysiłku - mam 2 poziome zmarszczki na czole, delikatne zmarszczki w kącikach oczu, zależy mi na zdrowej skórze, która jak najdłużej pozostanie młoda i jędrna i pełna blasku

Miesięcznie ok 100-150 zł

Seria emolium - krem specjalny, krem nawilżający,
      emulsja do mycia, maseczki domowe Juvit + wit E
      olilatum
      filtry 50+ ale raczej przypadkowych firm, bo nie wiem co na taką skórę - sucha i b.jasna (unikam słońca)

z kolorowych kosmetyków podkład mineralny Inglot najjaśniejszy i tusz

Po emolium nawilżającym w dzień czuję się dobrze ale to chyba za mało na mój wiek ...

Z żadnych dotychczas - nie wiem jakie wybrać

Bardzo proszę o rady dot. pielęgnacji

Mój ideał to wysoki filtr + promienna zdrowa cera

Chciałabym wprowadzić kwasy i zabiegi - oddaje się ocenie :)
      • spacerwoman Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 06.05.12, 18:37
        issey_miyake,

jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy.
        Będę bardzo wdzięczna za rady odnośnie pielęgnacji.

Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?
        26 lat, trzy dni w tygodniu praca w biurze, pozostałe dwa dni albo w biurze albo praca w domu, 2 x tydzień sport (joga, bieganie, fitness), dużo spaceruję. Unikam słońca i się nie opalam. Dieta wegetariańska, ale przemyślana - warzywa, owoce, kasze, niestety też dużo tłustego nabiału. Jedna, max. dwie kawy dziennie, czarna i zielona herbata, świeże soki i woda. Ostatnie 3 lata były dla mnie bardzo stresujące (problemy rodzinne, rozstanie, przeprowadzka, remont), mam za sobą terapię i antydepresanty. Teraz już jest lepiej, staram się dbać o siebie, dużo relaksować i nie stresować:)

Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/suplementy?
        Mam policystyczne jajnik i czasami bezowulacyjne cykle, ale nie jest to podręcznikowe PCOS. Przez 2 lata w ramach leczenia brałam Cilest, tabletki odstawiłam 9 miesięcy temu, ale nieregularne cykle wróciły. O dziwo, ostatnie badania hormonów były w normie, oprócz DHEA. Według endokrynologa, tak już mam i jedyne rozwiązanie to albo ciąża, albo tabletki anty. Jestem umówiona do innego endo, ale raczej nie liczę na to, że coś konkretnego zdiagnozuje.

W okresie dojrzewania przez wiele lat miałam trądzik – leczyłam się bezskutecznie u kilku dermatologów. Gdy zaczęłam stosować hormonalną antykoncepcję, trądzik ustąpił i nawet po odstawieniu tabletek było ok.
        Biorę Oeparol – olej z wiesiołka.

Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną kurację?

Mam szarą i zmęczoną cerę, silnie zanieczyszczoną z rozszerzonymi porami (nos, policzki, broda), kilkoma przebarwień po trądziku. Skóra jest mieszana i odwodniona. Co pewien czas wyskakuje mi jakiś pryszcz pod nosem lub na brodzie, ale ogólnie objawy trądzikowe są już raczej niewielkie. Mam kilka popękanych naczynek, dość łatwo się rumienię, często mam na twarzy zaczerwienienie po myciu. Często skóra jest nieprzyjemnie ściągnięta, wysuszona, a chwilę później się świeci. Oczy mam opuchnięte, spojówki wysuszone od pracy przy komputerze, pod oczami opuchlizna i fioletowe sińce. Początek lwiej zmarszczki między brwiami, kurze łapki wokół oczu. Skóra szyi bardzo wiotka, na dekolcie wyskakują mi czasami potówki.

Ogólnie uważam, że zostałam niesprawiedliwie obdarowana marną cerą – moja skóra wygląda gorzej niż skóra moich rówieśniczek, które używają najgorszych drogeryjnych kosmetyków, chodzą na solarium i nie słyszały o filtrach;)

W pierwszej kolejności chciałabym się skoncentrować na oczyszczeniu i wygładzeniu cery, uzyskaniu jednolitego kolorytu i napięcia skóry. Pozbyć się rozszerzonych porów i tych kilku blizn po trądziku. Chciałabym, o ile to możliwe, wzmocnić i ujędrnić skórę, także tę pod oczami, choć wiem, że pewnie będą konieczne zabiegi gabinetowe. Plus, oczywiście profilaktyka przeciwzmarszczkowa i naczynkowa.
        Mogę wydać ok. 250 złotych miesięcznie, jednorazowo więcej.

Co stosowałeś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?

Jestem bardzo niekonsekwentna, smaruję sie nieregularnie i szybko się zniechęcam po pierwszej tubce. Dlatego, choć używałam wielu kosmetyków, trudno mi powiedzieć co działa, a co nie. Jak będę miała konkretny plan, to na pewno się to zmieni.
        Rano Bioderma Sensibio, ewentualnie olej myjący z BU
        Eucerin Urea lub inny nawilżacz (nie znalazłam idealnego)
        Filtr Aknicare Sun Cream 30 lub Iwostin, Solecrin, dla skóry naczynkowej SPF 30
        Na to puder mineralny albo zwykły, ewentualnie Estee Lauder Double Wear Light lub trochę jakiegoś BB Cream.
        Po powrocie do domu - Bioderma Sensibio i Eucerin Urea, albo jakiś inny nawilżacz.
        Na noc naprzemiennie Glyco – A (zużyłam pół opakowania) lub krem Doliva regenerujący na noc.
        Raz w tygodniu maska Dermalogica gentle cream exfoliant.

Jeśli chodzi o kwasy, to mam za sobą, Effaclar K, Effaclar Duo, Acne Derm, Skinoren żel, Triacneal (podrażnił mi naczynka, więc szybko odstawiłam), Glyco – A (na początku szczypał, po kilku zastosowaniach już było ok, tylko przeszkadzało mi wysuszenie skóry, nie zauważyłam, żeby podrażniał naczynka).
        Zużyłam kiedyś jedno opakowanie Flavo - C, miałam wrażenie, że mnie wysusza i zrezygnowałam, ale oczywiście jestem skłonna do niego wrócić.

Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg) korzystałeś/aś, korzystasz?
        Nie korzystałam. Na jesieni chciałabym wybrać się na zabieg zamykania naczynek. Jeśli będzie potrzeba mogę zdobyć od dermatologa receptę, np na retinoidy.

Bardzo proszę o poradę. Przesłałam zdjęcie na adres gazetowy. Pozdrawiam serdecznie.
      • issey_miyake tessla81 - nt. 17.07.12, 22:18
        tessla81 napisała:

> Miesięcznie ok 100-150 zł
        > Seria emolium - krem specjalny, krem nawilżający,
        > emulsja do mycia, maseczki domowe Juvit + wit E
        > olilatum
        > filtry 50+ ale raczej przypadkowych firm, bo nie wiem co na taką skórę - sucha
        > i b.jasna (unikam słońca)

Napisz skąd jesteś i ile możesz w miesiącu przeznaczyć na zabiegi, czy możesz sobie pozwolić na gorszy wygląd po zabiegu? Miewasz jakieś podrażnienia na skórze? Jakieś zaczerwienienia? Czy skóra jest jedynie przesuszona? Łuszczy się miejscami? Jest szorstka w dotyku?
        • tessla81 Re: tessla81 - nt. 23.07.12, 19:43
          Jestem z Wrocławia, w miesiącu ok 100-200 na zabiegi, pracuje w banku także gorszy wygląd w pracy niewskazany, chyba że zabiegi w pt i przez weekend się unormuje :)
          skóra jest miękka, gładka, miła w dotyku.
          łuszczy się jedynie na łydkach, opalam się na czerwono = więc się nie opalam
          skóra jest przesuszona i zmęczona
          podrażnień brak
          filtr ostatnio iwostin solcerin 50+
          a na noc zamiast emolium auriga flavo-c krem nawilzający
    • miss_fahrenheit Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 07.05.12, 12:53
      > Zanim napiszesz - odpowiedz na pytania:

Dzień dobry, ja również potrzebuję porady

> - Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pr
      > acy?

Tryb życia i pracy - siedzący, za to lubię długie spacery. Piję zieloną i czarną herbatę. Kawę pijam rzadko. Nie palę.

> - Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś
      > leki/suplementy?

Nie choruję. Biorę pigułki antykon. Nie mogę ich odstawić. Wydaje mi się, że są dobrze dobrane (żadnych zauważalnych zmian przed, w trakcie i po - przy chwilowym odstawieniu). Czasem magnez w tabletkach.

> - Co stosowałaś wcześniej, jak wyglądał Twój program pielęgnacji?

Prawdę mówiąc - niewiele. Woda, żel do mycia twarzy Lirene. Próbowałam zorientować się wśród miliona kosmetyków i kremów, zaczynając od niższej półki:
      Wspomniany żel do mycia Lirene - przyjemny, skóra po myciu jest gładka, wygląda na nawilżoną,
      Krem Lirene nawilżający - niezły, ładnie się wchłania, nie przynosi najmniejszych szkód, ale i nie daje wyraźnych efektów;
      Maseczki Bielenda - pierwsze dwie, trzy próby - cudowne efekty, następne - reakcja alergiczna, szczypanie, zaczerwienienia. Za to maseczka zrobiona domowym sposobem - drożdże rozrobione z mlekiem - daje świetny efekt.
      Płyn micelarny Eveline - fatalny, cera sprawiała wrażenie bardziej tłustej, niż przed użyciem. Przypadkowa bliskość płynu przy oku spowodowała, mimo natychmiastowego przemycia wodą, okropne łzawienie, zaczerwienienie oczu;
      Toniki Ziaja, Eveline, Lirene - żadnych szkód, żadnych efektów.
      Peeling enzymatyczny Lirene - niewielkie zaczerwienienia, wrażenie tłustości.

> - Z jakich zabiegów (kosmetyczka, kosmetolog, lekarz, chirurg)
      > korzystałeś/aś, korzystasz?

Nie korzystałam/nie korzystam. Ale nie wykluczam w przyszłości.

> - Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na
      > comiesięczną kurację?

Nad koszty zamierzam przedłożyć skuteczność.
      Oczekiwania - w dużym skrócie:
      - mieć skórę taką, jak na policzkach*
      - profilaktyka przed zmarszczkami
      - zrobić porządek z włosami (cienkie, przetłuszczające się, słabe, za to kręcące się i puszyste po umyciu)

*Moja cera jest (zdaje się) normalna na policzkach. Jest gładka, bez przebarwień, bez zmian skórnych, bez zaskórników, zaczerwień, pękających naczynek, ładnie nawilżona, nie tłusta, przyjemna w dotyku. Po położeniu podkładu, nie widać żadnej różnicy, w zasadzie mogłabym go w ogóle nie nakładać na policzki.

Problemem jest czoło-nos-broda.
      Cera jest tu lekko świecąca, raczej tłusta (przesunięcie po niej palcami zostawia na nich cieniutką warstwę lepkiej mazi), Rzadko, ale jednak pojawiają się zaskórniki. Żadnych pryszczy, ani trądziku (nigdy nie miałam, nawet w okresie dojrzewania). Wzdłuż nosa cera ma tendencje do zaczerwienień i podrażnień. Póki co, brak zmarszczek.

Inne informacje:
      - mam 30 lat
      - w zasadzie dotychczas, poza wielkimi wyjściami kilka razy w roku - zero makijażu (Na codzień nie używam podkładu, korektorów, szminek, czasem tylko tuszu do rzęs. Zamierzam to zmienić. Szukam lekkiego podkładu, Revlon Colorstay jest dla mnie za ciężki, zastanawiałam się nad którymś z Chanel)
      - mam wrażliwe oczy i skórę pod nimi; poza tym jest cieniutka, wręcz przeźroczysta, niewielkie cienie
      - żywię się głównie warzywami; mięso - w niewielkich ilościach;
      - nie reaguję na słońce; nawet przy (przypadkowym, wiem, błąd) dłuższym przebywaniu na słońcu BEZ jakichkolwiek filtrów - zero opalenizny, ani zaczerwienienia, skóra pozostaje jasna

Będę wdzięczna za porady,
      pozdrawiam,
      miss_fahrenheit
      • monalisa-is-one Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 08.05.12, 11:00
        Płyn micelarny Eveline jest za to fajny jak ktoś ma skórę normalną i suchą. Nie wiem jak jest z tłustą. Z tego co czytałam na forach to użytkowniczki były zadowolone z niego. No ale każdy ma inne kryteria:)
      • miss_fahrenheit nie chcę zaśmiecać forum i tworzyć nowych wątków.. 15.06.12, 23:29
        ..więc piszę tu:

po przejrzeniu forum, zastanawiam się, czy taki program pielęgnacji byłby dla mnie dobry?:

Rano:
        1. Płyn micelarny - Bioderma Sensibio
        2. Serum z wit. C - Auriga Flavo C 8%
        3. Krem z filtrem - Bioderma spf 50 AR
        4. Makijaż

Po południu:
        2. Krem nawilżający - Cetaphil DA

Wieczorem:
        2. Krem z kwasami - Bandi z kwasem migdałowym

?
        • issey_miyake Re: nie chcę zaśmiecać forum i tworzyć nowych wąt 14.09.12, 15:06
          miss_fahrenheit napisała:

> ..więc piszę tu:
          >
          > po przejrzeniu forum, zastanawiam się, czy taki program pielęgnacji byłby dla m
          > nie dobry?:

Jaką masz skórę?
          • miss_fahrenheit Re: nie chcę zaśmiecać forum i tworzyć nowych wąt 15.09.12, 16:46
            issey_miyake napisała:
            >
            >
            > Jaką masz skórę?

Już odpowiadam, jak napisałam wyżej:

- czoło, nos, broda - cera tłusta, czasem zaskórniki, żadnych krost, trądziku etc.

- pod oczami - skóra delikatna, mocne cienie

- policzki - skóra normalna

- wzdłuż nosa - naczynka, skóra wrażliwa, skłonność do zaczerwienienia

- reszta ciała - skóra sucha, wręcz przesuszona
    • liderka82 Kurze lapki i bardzo sucha skóra 14.05.12, 16:50
      Bardzo proszę o pomoc.
      Miesiac temu urodziłam dziecko, cały czas karmie, większość czasu spędzam w domu z dzieckiem. Nie palę, nie pije. Uwielbiam słodycze.
      Choruje na niedoczynnosc tarczycy (choroba Hashimoto). Zażywam Euthyrox 50 i witaminy Femibion.
      Zależy mi na nawilzeniu bardzo suchej skory, zwłaszcza w okolicach kości policzkowych, oraz zniwelowaniu szybko pojawiających sie zmarszczek pod oczami.
      Obecnie stosuje : mleczko z Biodermy Hydrabio, krem Ava Mustella emisja przecizwmarszczkowa na zmianę ze zwykłym kremem Nivea. Czasami nakładem serum wygladzajace Olay.
      Nie korzystam z żadnych zabiegów.
      Dodam ze mam 30 lat i skore skłonna do podraznien.
      Na pielęgnacji mogę wydać do 200 zł.

• liderka82 Re: Kurze lapki i bardzo sucha skóra 23.05.12, 13:13
        Issey, czy zaglądasz jeszcze na to forum? Jeśli tak, odpowiedz proszę na mój poprzedni wpis. Z góry dziękuje :)
    • golf9 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 20.05.12, 00:59
      czy mogłabym też prosić o odpowiedź, bo zostałam pominięta. Post z 25 lutego.
      • issey_miyake golf9 - nt. 17.07.12, 23:13
        golf9 napisała:

> czy mogłabym też prosić o odpowiedź, bo zostałam pominięta. Post z 25 lutego.

Ciężko będzie pozbyć się przebarwień z części ciała, których zdjęcia wysłałaś. Przede wszystkim ze względu na to, że wiele produktów przez Ciebie testowanych powoduje nawrót AZS.
        Można się oczywiście o to postarać, ale warto mieć na uwadze całą Twoją historię choroby.

Skąd jesteś? Warto by było byś zastosowała próbki przed zakupem kosmetyków, jako że prawdopodobieństwo, że coś Ciebie uczuli, jest duże.
    • pitstopka Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 24.05.12, 08:36
      mój problem chyba nie jest na tyle poważny, zeby biec do dermatologa, a po lekturze forum Uroda zmieniłam swoją pielęgnację i teraz nie wiem, czy idę dobrą drogą.
      Najpierw o mnie:

- 33 lata, skóra tłusta w strefie T, niegdys czarne zaskórniki, błyszczenie na maksa, bardzo cienka skóra pod oczami - podkrążone na brązowo, częste podskórne pryszcze na brodzie, zmarszczek kilka pod oczami
      - pracuję w warsztacie złotniczym - pył srebrny, brudno, jesli nie siedze w warsztacie to komputer i sport (dużo potu)
      - biorę tran i antykoncepcję, która dobrze znoszę, badania ok, piję dużo niegazowanej wody plus zielona herbata
      - kiedyś chodziłam na oczyszczanie mechaniczne, ale efekt utrzymywał sie tydzien, wiec uznałam, ze nie ma sensu, była seria (ok4) mikrodermabrazji ze dwa lata temu, efekt dobry, ale nie przepadam za chodzeniem do kosmetyczki
      - w marcu pod wpływem opinii na youtubie sięgnęłam po Triacneal Avene (nie mając pojęcia, co zawiera, ani co to robi :-) i bardzo poprawił stan mojej cery. oczywiście najpierw wysyp pryszczy, ale przestałąm się świecic, pory zwęzone, choć pryszcze nadal się pojawiaja i szybko znikają.
      - od tygodnia po lekturze forum wprowadziłam taką pielęgnację:
      rano: micelarny biodermy, cell fusion (30% witaminy C), filtr cell fusion laser block 50++, podkład Guerlain (używam od lat), matuję Hauschką i brązer Alva
      po południu: micelarny biodermy, woda termalna, physiogel krem nawilżający
      wieczór: płyn normaderm (muszę umyc wodą, bo się czuję niedomyta, ale wodę w domu mam filtrowana - zmiękczaną) i pod oczy neostrata 4PHA, na twarz neostrata 10 PHA bionic coś tam...
      - problem: skóra pod oczami - masakra, swędzi totalnie i wyskoczyły mi na niej czerwone grube krosty; na brodzie olbrzymi pryszcz podskórny, na policzkach tez krosty

Z czym przesadziłam? Co zmienić? Fundusze na ten cel mam nieograniczone :-)
      • muchomorek17 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.05.12, 14:47
        Jaki masz tryb życia, jakie stosujesz używki, jak wygląda charakter Twojej pracy?

Witam serdecznie!
        Mam 33 lata, jestem na urlopie wychowawczym do października. Nie pracuje. Przebywam dużo czasu na dworze . Regularnie pływam, biegam.
        Piję ok 2-3 kubków kawy dziennie, nie palę, alkohol bardzo rzadko.

- Czy chorowałaś/eś, chorujesz, jeśli tak na co, czy bierzesz/brałeś/aś jakieś leki/
        suplementy?

Jeśli chodzi o suplementy diety to tylko tran od około miesiąca.
        Mam alergię pokarmową oraz na pyłki i kurz ale pod kontrolą , obecnie nie wspomagam się niczym. Zwykle alergia powoduje u mnie wzmożone kichanie.
        No i najważniejsze:
        -leczę trądzik różowaty od 3 miesięcy( trądzik stwierdzony po badaniu laboratoryjnym)
        - zmiany występują na poliku i nosie, bez postaci grudkowej która ustąpiła ok miesiąca temu
        -mam płytko unczyniony nos i widoczne drobne pajączki na nosie i wokoło
        -6 lat temu leczyłam dermatologiczne trądzik pospolity, leczenie zajęło dwa lata , wyleczyłam buzie całkowicie
        -biorę antybiotyk Unidox już 3 miesiąc wdg wskazań lekarza dermatologa
        -są już efekty leczenia dermatologicznego , choć nie jakieś spektakularne.
        - skóra mieszana, w wyniku leczenia trochę wysuszona i urwazliwiona ale nie czerwieni się raczej
        - sprawdzałam hormony tarczycy, sa w porządku
        -są efekty leczenia dermatologicznego , choć nie jakieś spektakularne.

- Jakie masz oczekiwania od pielęgnacji o którą pytasz, ile masz pieniędzy na comiesięczną
        kurację?

Na twarzy mam równiez zaskórniki- głownie nos, broda, trochę na czole. Chciałabym się ich pozbyć.Zależy mi również na profilaktyce antyzmarszczkowej, przyznam że mam juz pierwsze zmarszczki( po ciązy schudłam aż zanadto co niekorzystnie odbiło sie na mojej twarzy) Na czole mam jakby grubsza skórę, nie wiem jaka jest tego przyczyna i czy coś można na to poradzić. Po środku czoła mam też małe blizny potrądzikowe, z nimi też chce się rozprawić
        Miesięcznie moge wydać ok 200zł na kosmetyki, na początek więcej jeśli będzie to konieczne+ ew zabiegi.

rano:
        myje twarz mydłem Biały Jeleń
        nakładam metronidazol(zadnych efektów ubocznych ani szczypania )- wdg wskazan lekarza
        filtr 50 Ducray
        makijaż : korektor Vichy+ meteory

wieczorem:
        myję twarz mydłem jw
        zamiennie vitella ictamo/ acne derm/ ruboril

gdy czuję że skóra jest sucha stosuję krem Avene Pediatril lub balsam Cicaplast Lrp

Dzisiaj- peeling migdałowy po kilkuletniej przerwie. Skóra zareagowała bardzo dobrze , minimalne zaczerwienie które juz ustąpiło, nie szypało , czułam jedynie lekkie mrowienie.

Planuję za ok miesiąc terapię laserem na moje nieszczęsne pajączki.

- Zdjęcia obszarów skóry na których jest problem - mile widziane (we wiadomościach e-mailowych).

zdjęcie wysle wieczorem

Dziękuje

• muchomorek17 Re: Pytania - odpowiedz, zanim napiszesz "do Isse 25.05.12, 15:02
          Dodam jeszcze że skóra pod oczami też nie wygląda najlepiej. Jest cieńka, wysuszona , widoczne cienie. Fakt że cienie , choc mniejsze niz obecnie zawsze mi towarzyszyły - juz taka moja uroda. Chciałabym wzmocnic skóre pod oczami i zmiejszyc cienie o ile to wogóle mozliwe.
    • karmelek4 Kwasy, retinoidy sezon wiosna/lato:) 02.06.12, 11:26
      Issey...z bólem serca odstawiam locacid do września, zamieniam Noestratę 20AHA High Potency Cream na Noestratę Bionic Lotion 15PHA plus kremy z wit.C i DMAE - oczywiście wysokie filtry- i w związku z tym mam pytanie:
      Czy pojawiły się jakieś kosmetyczne nowości głównie kwasów Noestraty, bo te lubię najbardziej, które można w miarę bezpiecznie stosować wiosną/latem??? W ub. roku poleciłaś mi Noestratę Bionic Lotion 15PHA, ale może jest coś równie godnego uwagi???:)
      Z góry pięknie dziękuję:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka