Dodaj do ulubionych

odbity paznokiec, buuu

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 09:43
w styczniu kolega nastapil mi z impetem na noge. paznokiec u palucha podbiegl
krwia i oczywiscie obumarl, ale nie calkiem, powiedzmy ze jakies 20% wciaz
jest przyrosniete. niestety, paznokcie u nog rosna strrrrrrrrraaaaaaasznie
wolno (ten kto tego doswiadczyl to wie) - od stycznia odroslo mi jakies 3
mm!! no teraz do rzeczy - paznokiec zaczal mi odpadac tam, gdzie obumarl. nie
wiem teraz co robic - czy go wyciac, czy tez polozyc jakis akryl czy inny
klej? ma/mial ktos podobne przygody?
Obserwuj wątek
    • Gość: hopik Re: odbity paznokiec, buuu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 11:58
      up, pomocy prosze
    • Gość: kitka Re: odbity paznokiec, buuu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.04, 12:09
      z wlasnego doswiadczenia wiem, ze pomalowane paznokcie jakos szybciej rosna
      (moze po prostu nie lamia sie- tu o paznokciach u rak)wiec moze po prostu
      pomaluj, najlepiej jakas odzywka i ... cierpliwie czekaj az wroci do normalnosci
    • colleen_1 Re: odbity paznokiec, buuu 07.05.04, 12:16
      Tzn chcesz go wyciac tak zeby czesc palca byla bez paznokcia?
      Nie radze Ci tego robic. Kieys przytrzasnelam sobie palca drzwiami od
      samochodu, zrobil sie fioletowy. Jak troche odrosl zaczal odpadac. Na szczescie
      odpadl jak juz prawie caly odrosl (wczesniej nosilam plaster zeby zostal na
      miejscu). To miejsce bez paznokcia bylo bardzo czule i bolalo.
      A na nodze to wiadomo ze moze obcierac o buty. Ja na Twoim miejscu
      sprobowalabym go jakos przymocowac zeby jak najdluzej zostal na miejscu.
      Na allegro widzialam sztuczne paznokcie do stop. Normalnie to glupota ale moze
      jakby przykleic takiego paznokcia to by sie trzymalo? Tak tylko gdybam bo sama
      nigdy nie mialam sztucznyh paznokci nawet u rak. W kazdym razie zrywac nie
      radze.
    • magdzie Re: odbity paznokiec, buuu 07.05.04, 12:30
      ja mialam poodbny problem po powrocie z snowboardingu. ale problem byl taki, ze
      paznokiec zsinial a nastepnie po okolo 2 miesiacach caly odpadl, mimo,
      ze 'miejsce zielone' bylo nie na calym obszarze paznokcia, lecz jedynie 1/3
      powierzchni. na to aby paznokiec odrosl czekalam okolo 6 miesiecy, zatem sporo
      czasu. paznokiec odejdzie Ci w calosci, chyba ze miejsce nadepniecia bylo nie
      przy nasadzie ale np. w polowie. nie radze probowac klasc na to akryl. mialam
      podoby przypadek tylko ze z paznokciem u palca lewej reki, ale zmiazdzylam go
      wkladajac miedzy sruby od lezaka plazowego;) kiedy paznokiec odpadl i zaczal
      rosnac nowy paznokiec doszlam do wniosku, ze zaloze sobie akryl. zapaskudzilam
      palec totalnie, a bol byl nie do wytrzymania i trzeba bylo to sciagac.
      najlepeij pojsc do dermatologa, on oceni sytuacje.

bez paniki, mozna przebolec niechodzenie w klapeczkach na jakis czas;)
      • colleen_1 Re: odbity paznokiec, buuu 07.05.04, 12:41
        No ale jesli paznokiec jeszcze jest to mozna chyba sprobowac go jakos
        przymocowac np klejem i na to nakleic sztuczny paznokiec. Potem pomalowac
        wszystkie paznokcie jednym kolorem i nie bedzie tego widac.
        Nie jestem pewna czy cos takiego jest mozliwe ale warto sprobowac.
        • Gość: hopik Re: odbity paznokiec, buuu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.04, 14:03
          no własnie, te klapeczki, a tu lato idzie.... własnie sie zastanawiam czy w
          miejscu pęknięcia nie "skleic" go, bo na kawałku zdaje sie byc jeszcze
          przyrośniety. akrylu nie chcialam klasc na to co zostalo pod paznokciem bron
          boze, tylko na to co jeszcze tam wisi... tak czy siak dzieki za wszystkie rady.
          kochane jestescie.
          • lola211 Re: odbity paznokiec, buuu 07.05.04, 14:15
            Matko, to samo mnie czeka.Jakis czas temu wywrócilo mi sie metalowe krzesło na
            stope i paznokiec palucha w połowie czarny(rwalo mnie 2 dni).Nie wiem jak ja w
            tytm roku japonki zaloze:(.
            Kiedys mialam taki panokiec na małym palcu reki i wcale mi nie schodzil,
            ludzilam sie ze i teraz mnie to ominie.
            Na przyszłosc rada mojej znajomej pielegniarki- jechac od razu na pogotowie,
            tam igła przekłuwaja paznokiec(nie boli ponoc nic)by krew wyszła i nie ma
            poźniej takich problemów.
            • magdzie Re: odbity paznokiec, buuu 07.05.04, 15:00
              malenkim wiertełkiem zrobili mi dziurke w paznokciu, krew uszla a poznokiec
              zszedl i tak i tak po jakims czasie.
              • lola211 Re: odbity paznokiec, buuu 07.05.04, 15:21
                W takim razie to sprawa indywidualna widze, jednym schodzi innym nie.
          • magdzie Re: odbity paznokiec, buuu 07.05.04, 15:03
            jesli go skleisz, to musisz uwazan na to aby nie dostawal Ci sie pod niego
            brud. w takim wypadku najlepiej kupic mydlo w plynie dostepne w aptece, dosc
            drogia i co jakis czas przemywac to miejsce. mydlo: Betadine, okolo 28zł.
            powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka