Dodaj do ulubionych

sucha skóra help

18.07.11, 08:22
Witajcie,
poradźcie mi proszę jak radzicie sobie z suchą skórą... kremy, balsamy, oliwka dla niemowląt- nic mi nie pomaga... dłonie i stopy po prostu porażka. Mam niedoczynność tarczycy, którą leczę, ale mimo tego poprawy stanu skóry nie widać.Dodam, że nie jestem na diecie- odżywiam się raczej zdrowo, piję dużo wody. Może któraś z Was miała podobny problem i poradziła sobie? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi ;-)
Obserwuj wątek
    • solight Re: sucha skóra help 18.07.11, 13:27
      no nie wiem czy tutaj balsam może pomóc, ale z drugiej strony jeśli nie balsam to co? jeśli miałabym coś polecić to chyba balsam extra soft Eveline Cosmetics, ładnie nawilżał mi skórę w trakcie 6 miesięcznej kuracji lekami bardzo wysuszającymi skórę...stosowałam również (głównie na noc) maść alantanową, ale tylko na te bardzo przesuszone miejsca czyli dłonie i ramiona (tam mialam aż strupy z przesuszenia) Balsam natomiast stosowałam przynajmniej 4 razy dziennie, mało ekonomicznie wychodziło ;)
      • arisa25 Re: sucha skóra help 18.07.11, 14:15
        Dziękuję Ci bardzo... będę próbować, bo już tylko to mi zostało ;-)
        • 1mzeta Re: sucha skóra help 19.07.11, 11:42
          Na stopy Scholl, dłonie też możesz nim potraktować. Ja sobie ostatnio tego Scholla w akcie desperacji na czoło zaaplikowałam bo mam tak suchą skórę na czole,że płatkami mi schodzić potrafi i nic mi nie pomagało- po Schollu minimum 4 dni miałam spokój- oczywiście używałam też głębokiego nawilżacza z Simple w międzyczasie.
          A próbowałaś mleczko z E45 ? Poczytaj też o kremie Pilarix.
          • bonze Re: sucha skóra help 19.07.11, 12:13
            Najprawdopodobniej macie drozdzyce, pwszelka chemia tylko pogorszy sprawe. Polecam lekarza medycyny naturalnej.
            • 1mzeta Re: sucha skóra help 23.07.11, 12:31
              "Najprawdopodobniej" to nie mam bo raczyłam odwiedzić dwóch dermatologów- tak dla pewności :0
              • bonze Re: sucha skóra help 23.07.11, 13:23
                Przecietny deramtolog ci tego nie zdiagnozuje...
                Jak jestes bystra i dociekliwa... to sama czytajac net sobie z tym poradzisz (mowie o leczeniu przyczyn a nie tylko objawow.. luszczenia sie skory), antybiotykiem sie tego nie leczy...
                Moze cie to zainteresuje:
                www.janus.net.pl/
                www.janus.net.pl/grzybice%20candida.htm
                • 1mzeta Re: sucha skóra help 27.07.11, 23:35
                  Jasne- przeciętny dermatolog nie zdiagnozuje ale samemu przez internet już można bez problemu.
                  Po co ci lekarze jak każdy sam sobie może nim zostać bo internet istnieje.

p.s
                  Gdzie napisałam nazwiska lekarzy, żebyś śmiała twierdzić, że to przeciętni lekarze .............
                  • bonze Re: sucha skóra help 28.07.11, 07:27
                    Dlatego napisalam... jakbys byla bystra i dociekliwa to dotyczytalaby w internecie, ale ty wolisz bic piane na forum... nawet nie podziekowalas za wskazowki i sugestie..
                    Bylabys juz po badaniu kalu na na obenosc grzybow, jakbys zrobila porzadny reasearch...

Nie udzielam sie wiecej w tym watku...
    • vino_rosso Re: sucha skóra help 20.07.11, 14:02
      Także leczę się na niedoczynność tarczycy. Jeśli chodzi o pielęgnację skóry, to do kąpieli używam tylko tzw. emolientów (do kupienia w aptece). Polecam serię Emolium, jest polska i niedroga. Oczywiście po każdej kąpieli należy używać balsamu/ mleczka do ciała, ale o tym pewnie doskonale wiesz.
      Jeśli chodzi o stopy, to u mnie sprawdza się codziennie ścieranie ich (na sucho przed kąpielą)i kremowanie ich kremem z Avonu (konkretnie ten zmiękczający stopy, bo maja ich kilka).
      Pozdrawiam
    • fuanika Re: sucha skóra help 20.07.11, 22:16
      Na suchą skórę możesz spróbować użyć żelu aloesowego z firmy laboratoria natury, szybo się wchłania, bardzo dobrze nawilża.Ja stosuję i jestem zadowolona.
    • szymianka21 Re: sucha skóra help 22.07.11, 12:51
      Zasadniczo jest wiele powodów, które mogą wysuszać Twoją skórę: od palenia papierosów, złej diety, zanieczyszczenia powietrza, aż po niektóre kosmetyki ;) Z tego co przeczytałam np. na doUrody.pl warto zastosować kosmetyki zawierające lipidy, oleje roślinne, elastyny, kolagen, proteiny itd. ;) Mam nadzieję, że Tobie pomoże ;))
    • kosmobeauty Re: sucha skóra help 22.07.11, 13:02
      polecam ci krem do rąk Gehwol Gerlan, miałam strasznie suchą, szorstką i popękaną skórę dłoni, a ten krem je uratował!
    • aaksiaa Re: sucha skóra help 22.07.11, 18:21
      też mam suchą skórę, ale mi na szczęście pomaga regularna pielęgnacja. Super efekty przynosi wcieranie oliwki na uwaga: mokrą! skórę. Jeśli to nie pomoże, to może kosmetyczka znajdzie rozwiązanie? Słyszałam, że dobre rezultaty przynosi zabieg Cryodermie. to takie wprowadzenie do skóry substancji nawilżających za pomocą chłodzenia.
      • ren-a60 Re: sucha skóra help 27.07.11, 21:23
        Miałam podobne problemy. Znajoma poleciła mi marokański olejek arganowy. Naprawdę wspaniały u mnie pierwsze efekty były widoczne już po trzech dniach, a po tygodniu - dłonie, twarz, szyja zrobiły się naprawdę gładkie i delikatne. Wiem, że każdy trochę inaczej reaguje na różne specyfiki, ale myślę że ten warto wypróbować, bo przede wszystkim jest naturalny.
        Sprawdzony przeze mnie jest stosunkowo tanio dostępny na www.zlotomaroka.pl
      • annamcgurran Re: sucha skóra help 23.09.11, 21:44
        a ja zapraszam do krainy GAIA. Kremiki są wyrabiane przeze mnie z surowych, nieratyfikowanych maseł i olei, wszystko świeżutkie, organiczne i fair trade. Zero ukrytych okopieństw.
        Zapraszam na moją stronę po więcej informacji :www.gaiacreams-pl.blogspot.com
        • lowcatroli Re: sucha skóra help 24.09.11, 00:56
          Też spam. Poza tym ceny z kosmosu, bo 80 zł za zwykłą mieszankę olejków (bez żadnych składników aktywnych!) wartych może złotych 20 to "lekko" dużo.
        • lowcatroli P.S. "nieratyfikowanych maseł"?? :D:D:D 24.09.11, 01:01
    • porzeczka1 Re: sucha skóra help 31.07.11, 11:46
      a ja Ci polecam olejek migadłowy - stosuje u mojego małego atopika, i u mnie, sprawdza się rewelacyjnie, kupuję na all włoskiej firmy, za ok 40 PLN, bo nie zawiera w sobie żadnych sztuczności. I najlepiej używać na mokrą skórę, tuz po kapieli - bez wycierania się. Owijam się później w prześcieradło i łaże tak po domu :)
    • szrama_z_szarm Sucha-odtłuszczona czy 31.07.11, 20:34
      odwodniona?
      Jeśli odtłuszczona- polecam balsam Iwostin Lipidia, koszt trochę powyżej 30zł- w zależności od apteki. Jestem mu od lat wierna- z powodów alergicznych ale też odtłuszczonej skóry. Do mycia- wszelkie "mydła bez mydeł"- dziecięce mydełko Oilatum, paskudny zapach ale nie podrażnia lub mydło marsylskie.
      Ze skórą odwodnioną nie mam wielkich doświadczeń, skłaniam się jednak do specyfików aptecznych- przy czym niekoniecznie tych najbardziej reklamowanych i odpowiednio drogich:)
      Pozdrawiam.
    • agata5009 Re: sucha skóra help 31.07.11, 23:03
      Spróbuj użyć masła do ciała Floslek. Używam i bardzo sobie chwalę ten kosmetyk - doskonale nawilża i natłuszcza skórę, szybko i na długi czas. Mają kilka zapachów do wyboru. Ja akurat mam truskawkę z poziomką - cudnie pachnie.
      • lowcatroli i myślisz, że ktoś ci spamerko uwierzy? 24.09.11, 00:50
        Spamerko, bo jakimś dziwnym cudem każdy twój post o tej samej firmie jest.
        • tanahoe Re: i myślisz, że ktoś ci spamerko uwierzy? 25.09.11, 19:37
          Wątek co prawda stary ale ja zajrzałam tu dzisiaj :) A ostatnio dermatolog przepisał mi rewelacyjną rzecz. Mam atopowe zapalenie skóry a przez to jest wysuszona na maksa. Jak mi pani dermatolog kazała stosować Cetaphil MD to na początku tak z powątpiewaniem słuchałam. Bo niby co mam porzucić kremy i używać tylko jakiegoś mleczka? No ale kupiłam w aptece za 33 zł 250 ml. I jestem zakochana. Mam skórę w końcu mięciutką i dobrze natłuszczoną. Kremy stoją sobie na półce nieruszone od 3 tygodni :) Nawet koleżanki jak spróbowały to mają zamiar zakupić :)
          Ja naprawdę polecam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka