Dodaj do ulubionych

Isotrex żel -- zamiennik?

23.04.12, 15:36
Dziewczyny, kojarzycie Isotrex, taki żel z izotretinoiną? Niestety jest od dawna tylko na receptę, skończył mi się, a nie mam możliwości uzyskania tej recepty w przewidywalnej przyszłości. Czym można go zastąpić, bez recepty?

Warunek: nie może zawierać kwasu salicylowego ani glikolowego.
Obserwuj wątek
    • leebanka Re: Isotrex żel -- zamiennik? 23.04.12, 17:08
      Izotretynoina jest dostępna tylko na receptę.
      W zagranicznych aptekach,bez recepty,możesz kupić tretynoinę.Wydaje mi się że to dobry zamiennik izotretynoiny.
    • mysiulek08 Re: Isotrex żel -- zamiennik? 23.04.12, 18:56
      U mnie jest dostepny bez recepty, ale drogo wyjdzie.
      • leebanka Re: Isotrex żel -- zamiennik? 23.04.12, 19:47
        mysiulek08 napisała:
        > U mnie jest dostepny bez recepty

u nas,czyli gdzie?
        • nessie-jp Re: Isotrex żel -- zamiennik? 23.04.12, 20:47
          leebanka napisała:

> mysiulek08 napisała:
          > > U mnie jest dostepny bez recepty

No właśnie, gdzie, gdzie?

Tretynoina w zagranicznych aptekach jest dla mnie równie niedostępna, co izotretynoina w polskich ;) Szukam czegoś, co się da kupić dosłownie w aptece za rogiem, żeby dało się zdobyć bez kłopotu...
          • black_magic_women OT 23.04.12, 20:58
            mam straszne wspomnienia z isotrexem,brrry:(Łuszczyłam się jak jaszczurka,a potem robiła mi się skorupa na twarzy i tak na zmianę.Za to poprawy nie zauważyłam.
          • mysiulek08 Re: Isotrex żel -- zamiennik? 23.04.12, 21:23
            Nessi, nie mow, ze nie wiesz ? :) W Chile.

Praktycznie kazdy retinoid jest bez recepty, do kupienia w kazdej aptece. Tyle, ze wysylka swoje kosztuje i te dwa tygodnie musisz czekac.
            • leebanka Re: Isotrex żel -- zamiennik? 23.04.12, 21:47
              mysiulek08 napisała:
              > W Chile.

to egzotycznie na całego:)
              a jakież wiatry cię tam wywiały?
          • leebanka Re: Isotrex żel -- zamiennik? 23.04.12, 21:46
            nessie-jp napisała:
            >Szukam czegoś, co się da kupić dosłownie w aptece za rogiem, żeby dało się zdobyć bez kłopotu...

bez kłopotu to tylko retinaldehyd,ale moc działania nieporównywalna z izo- czy tretynoiną.
            jak masz zaprzyjaźnioną aptekę to czasami warto zapytać czy nie mogłabyś kupić bez recepty.
            • nessie-jp Re: Isotrex żel -- zamiennik? 24.04.12, 11:57
              Nie wiedziałam, rany, Chile mnie przerasta jako źródło kosmetyków :)

Izotretynoina to dziwna rzecz, bo na mojej wrażliwej, naczynkowej skórze jest jedynym, co się sprawdza: nie podrażnia przesadnie, nie zaognia, nie robi skorupy. Ładnie i deliikatnie złuszcza i odblokowuje pory.

Rzecz jasna nie używam jej codziennie i omijam podrażnione obszary.
              • mysiulek08 Re: Isotrex żel -- zamiennik? 26.04.12, 21:42
                > Nie wiedziałam, rany, Chile mnie przerasta jako źródło kosmetyków :)

Nie jest tak zle :) W koncu najlepszy z najlepszych olejek z rosa mosqueta jest z Chile, ekstrakt ze sluzu slimakow tudziez.

Sprawdzilam dzisiaj w aptece, Isotrex kosztuje 16000 peso, wysylka okolo 3700 (nie pojdzie jako list tylko maly pakiet) co daje po obecnym przeliczniku okolo 135zl. Drogo. Bardzo drogo.
                • nessie-jp Re: Isotrex żel -- zamiennik? 26.04.12, 22:16
                  > co daje po obecnym przeliczniku okolo
                  > 135zl. Drogo. Bardzo drogo.

E, to faktycznie taniej wyjdzie u nas zapłacić 60 zł za prywatną wizytę u byle jakiego dermatologa i poprosić o receptę na 2-3 opakowania...
    • asdgjl Re: Isotrex żel -- zamiennik? 17.05.12, 14:48
      z tego co wiem wszystkie retinoidy są na repectpę, ale może Ci ją wypisać zwykły lekarz pierwszego kontaktu jesli powiesz że Ci się skończyła, a np termin do dermatologa masz za 2 miesiące to nie powinno być problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka