Dodaj do ulubionych

triacneal czy differin?

14.10.12, 21:00
Czy moze jeszcze cos innego?

Pomozcie mi prosze wybrac krem na noc. Mam 36lat, cere mieszana, okresowo wypryski, rozszerzone pory, zaskorniki(niewiele), zmarszczek brak. Zalezy mi glownie na profilaktyce p/zmarszczkowej, ale chcialabym poprawic tez ogolny stan cery, zmniejszyc pory, wygladzic i ujednolicic skore.
Zastanawialam sie wlasnie nad Triacnealem lub Differinem, a moze polecicie mi jeszcze cos innego?

Mam tez inne pytanie- wiem, ze przy stosowaniu tych kremow istnieje ryzyko powstania przebarwien- napiszcie wiec prosze jaki krem z filtrem stosowac w dzien. Obecnie stosuje SVR Lysalpha 50- czy ten jest dobry? Czy to moze za wysoki filtr na pore jesienna?
Nie wiem czy stosowac jeszcze jakies serum na dzien czy tylko krem z filtrem?

Bede wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • leebanka Re: triacneal czy differin? 14.10.12, 21:44
      Na problemy które wymieniłaś najlepsze są retinoidy.
      Na pierwszy rzut najlepszy będzie Retin A albo Locacid ( jeden i drugi preparat to tretynoina),potem możesz przejść na tazaroten ( Zorac żel ).
      Przy retinoidach trzeba używać filtrów,o ile przebywasz na słońcu.
      Nie istenie coś takiego jak za wysoki filtr :)
      Może być za niski,ale nie za wysoki.
    • skrytapiromanka Re: triacneal czy differin? 14.10.12, 22:56
      nie jestem pewna, ale tu chyba nie ma co porównywać, bo to zupełnie innego rodzaju specyfiki - to pierwsze to krem apteczny ogólnodostępny, drugie - lek na receptę (chyba że coś się zmieniło). Triacnealu nie używałam, Differin tak, ale z przepisu lekarza. moją młodą skórę poparzył.
      • leebanka Re: triacneal czy differin? 14.10.12, 23:18
        Można porównać oba specyfiki - jeden i drugi mają dz. p/zmarszczkowe.
        • skrytapiromanka Re: triacneal czy differin? 15.10.12, 00:46
          ale podstawowym przeznaczeniem differinu jest jednak leczenie trądziku:) nie wiem czy skóra nietrądzikowa na pewno zniosła by ten specyfik bez szkody (mnie poparzył, a trądzik miałam). z jakiegoś powodu jest jednak sprzedawany na receptę. ale to tylko moje wątpliwości, nie upieram się, bo się na tym tak nie znam:)
          • leebanka Re: triacneal czy differin? 15.10.12, 08:14
            Pierwotnym przeznaczeniem retinoidów było leczenie zmian trądzikowych.Jednak na przestrzeni lat okazało się że są także najlepszym specyfikiem działającym p/zmarszczkowo.
            Co to znaczy że Differin Cię poparzył?Początki z retinoidami nie dla każdego są łatwe.Czasami trzeba ich używać na zaimpregnowaną skórę,czasem trzeba rozcieńczyć z innym preparatem,a czasami po prostu przejść na inną substancję.Grunt to przetrwać początkowy okres,niestety nie każdy jest w stanie przez to przejść.
            • skrytapiromanka Re: triacneal czy differin? 15.10.12, 18:51
              poparzył - czerwona skóra odpadała płatami, ok, pryszcze znikały, ale razem ze skórą;) po prostu żywy ogień i ślimaczenie, pękanie skóry przy ruchach twarzy. miałam wtedy z 15 lat. wiem teraz, że to nie wina kremu, tylko niewłaściwych (a właściwie żadnych) instrukcji lekarza. 10 lat temu nie miałam pojęcia, co to retinoidy i że to dość specyficzna substancja. zresztą wtedy ta wiedza nie była tak szeroko dostępna jak teraz. nie wiedziałam, że powinnam używać wysokiego filtra, dobrego nawilżacza, na dokładnie wysuszoną skórę. do tego w dwupaku dostałam też zineryt do jednoczesnego stosowania. lekarz po prostu zalecił "smarowanie" i koniec był tragiczny.

natomiast jeśli ktoś wie, jak to stosować - w porządku, nie odradzam. zresztą Ty, leebanko, znasz się na tym dużo lepiej:) myślisz, że - bogatsza o wiedzę i doświadczenia - mogę spróbować differinu jeszcze raz? czy po poprzednim razie nie ryzykować? mam PCO i wrócił niestety trądzik hormonalny. pierwsze zmarszczki też się pojawiają i w sumie potrzebowałabym podobnej pomocy, jak autorka wątku. co Ty byś stosowała na naszym miejscu?i czy teraz można kupić ten differin bez recepty? ja dodatkowo staram się o dziecko (choć raczej szybko nie zajdę), to chyba powinnam jeszcze przed ciążą zrezygnować z retinoidów. zaproponujesz coś w zamian? byłam kilka dni temu u dermatologa i kazał stosować physiogel krem i żel, widzę, że to świetnie koi moją skórę, ale za chiny nie pomoże pozbyć się wyprysków. (lekarz powiedział, że mam trądzik genetyczny - za wąskie pory i do tego nadmierne rogowacenie naskórka; wszystko było w porządku w czasie brania pigułek anty, teraz moja żuchwa pełna jest zamkniętych zaskórników, takich "perełek", "piasku" siedzącego tak głęboko, że kosmetyczka ma problem z ich usunięciem).
              • astray Re: triacneal czy differin? 15.10.12, 19:57
                Pytanie nie do mnie ale dodam dwa słowa od siebie :).
                Do retinoidów na pewno trzeba skóre stopniowo przyzwyczajac, m.in poczatkowo stosowac co kilka dni, odczekac kilka-kilkanascie minut po umyciu twarzy az skora bedzie zupelnie sucha i wyparuja resztki wilgoci; zaczac od lagodniejszych stezen albo sobie rozcienczac/nakladac na skore pokryta wczesniej jakims kremem lagodzacym. Slowem tak zeby ich dzialanie na poczatku bylo slabsze i skora miala szanse sie zaadoptowac. I bardzo dbac o to zeby cala reszta pielegnacji byla utra lagodna.
                Na forum laboratorium urody jest caly dzial poswiecony retinoidom i watek z poradami dla poczatkujacych
                • astray Re: triacneal czy differin? 15.10.12, 19:58
                  nie doczytalam ze planujesz ciaze - w takim wypadku retinoidy odpadaja calkowicie!!!
                • skrytapiromanka Re: triacneal czy differin? 15.10.12, 20:27
                  dzięki za rady, ja właśnie o tym dowiedziałam się z Internetu długo, długo po tym, kiedy stosowałam differin. podejrzewam, że kluczowa była tu kwestia nieczekania, aż skóra wyschnie zupełnie (jak wcześniej wspominałam), tylko nakładałam od razu po wieczornym myciu. ale lekarz naprawdę ani razu nie powiedział, że tak nie należy robić, stąd paskudne skutki.

co polecasz zamiast retinoidów? mam przetestowaną biodermę acn sebium krem, acne-derm, phisiogel, mydło siarkowe, tribiotic, olejek z drzewa sandałowego - wszystko to pomaga (oczywiście nie stosuję wszystkiego na raz) ale głównie w tym, że nie ma ropnych wykwitów, a skóra nie błyszczy się od razu po umyciu, zmniejszyły się pory. tylko tyle opanowane. z daleka tych perełek nie widać, ale z bliska cała żuchwa zasiana i przede wszystkim w dotyku skóra jak tarka. wygląda to tak mniej więcej: Tekst linka
                  kawitacja absolutnie nie daje rady, u kosmetyczki najpierw parówka, potem maska rozpulchniająca, a i tak babeczka te perełki zawsze musi przebijać igłą i wyciskać kuleczki, bo są bardzo głęboko. mnie łzy lecą, a kobitka biedna przeprasza, bo wie, że boli, ale że tak grubej i jednocześnie wrażliwej cery to ona nie widziała. po takim oczyszczaniu kulki znikają, ale za to buzia musi dojść do siebie po igle. potem dwa tygodnie pięknej skóry i od nowa zaskórniki.
                  ok, da się z tym żyć, ale jakakolwiek pomoc byłaby dla mnie wielką ulgą.
                  przepraszam autorkę wątku, że wcięłam się w jej temat.
              • leebanka Re: triacneal czy differin? 15.10.12, 22:06
                skrytapiromanka napisała:
                > myślisz, że - bogatsza o wiedzę i doświadczenia - mogę spróbować differinu jeszcze raz? czy po poprzednim razie nie ryzykować? mam PCO i wrócił niestety trądzik hormonalny. pierwsze zmarszczki

Skryta,nie jestem ani kosmetyczką,ani dermatologiem więc profesjonalnych rad nie udzielę

Możesz spróbować jeszcze raz Differinu,ale wybierz postać w kremie,nie w żelu.Kremy są łagodniejsze.
                Ja zaczynałam od tretynoiny -Retinu A.Z tym że nie miałam żadnych problemów z cerą,używałam wyłącznie p/zmarszczkowo.
                Differin jest na receptę,zresztą jak wszystkie retinoidy.

> ja dodatkowo staram się o dziecko (choć raczej szybko nie zajdę),

wśród retinoidów udowodnione dz. poronne i teratogenne ma tylko izotretynoina i to stosowana doustnie.Kumuluje sie w tkance podskórnej,a jej metabolit jest uwalniany nawet do dwóch lat,więc jeśli starasz się o ciążę to izotretynoina jest wykluczona.
                Większość lekarzy i kobiet woli dmuchać na zimne i w związku z tym reszta syntetycznych retinoidów także została uznana za niepożądane podczas ciąży.
                Decyzja należy do Ciebie czy zdecydujesz się na ich stosowanie podczas starań.
                • skrytapiromanka Re: triacneal czy differin? 15.10.12, 23:49
                  nie zdecyduję się:) dzięki za odp.
              • zielonakoniczyna Re: triacneal czy differin? 17.10.12, 15:23
                A Differin to tez retinoid? Jesli tak to czym sie rozni od Locacidu?
        • molpson Re: triacneal czy differin? 19.10.12, 08:12
          czy Differin mozna stosowac pod oczy?
    • zielonakoniczyna Re: triacneal czy differin? 16.10.12, 23:14
      Bardzo dziekuje za pomoc.
      Napiszcie mi jeszcze prosze, czy przy stosowaniu retinoidow stosowac jeszcze serum p/zmarszczkowe na dzien, czy wystarczy sam krem z filtrem?
      A co z nawilzaniem? Czy na noc sam retinoid czy jeszcze jakis nawilzacz? Jesli tak to jaki?
      • leebanka Re: triacneal czy differin? 17.10.12, 15:47
        Differin to adapalen,a Locacid to tretynoina.
        Oba związki są syntetycznymi retinoidami.
        Na noc używasz samego retinoidu,nawilżacz w ciągu dnia i w razie potrzeby.
        • zielonakoniczyna leebanka 17.10.12, 16:36
          Czyli rozumiem, ze polecasz bardziej Locacid niz Differin?
          Mam jeszcze pytanie- a jaki nawilzacz? Mozesz polecic cos konkretnego? I nakladam najpierw nawilzacz a na niego krem z filtrem, tak? Czy krem z filtrem ten, ktory stosowalam w lecie, czy moze na pore zimowa i jesienna jakis inny? Nie mam na mysli faktora, tylko ogolnie krem, czy np SVR Lysalpha bedzie dobry? Taki uzywam teraz.
          Czy stosowac jeszcze jakies serum na dzien? Czy same retinoidy na noc wystarcza?
          Przepraszam za te moze infantylne pytania, ale nie jestem zbyt obyta w tym temacie.
          • leebanka Re: leebanka 18.10.12, 08:33
            Zielona,na pierwszy rzut kupiłabym sobie Retin A albo Locacid ( jedno i drugie to tretynoina).
            Do tego jakiś prosty nawilżacz.Ja najbardziej lubię Cetaphil DA,ale to juz musisz sama dojść co ci najbardziej odpowiada.
            Nie ma potrzeby nakładania pod filtr kremu nawilżającego.
            Tutaj także nie pomogę bo krem musisz sobie dobrac sama.Byleby miał PPD w okolicach 30.
            Jeśli zaczniesz stosować retinoidy to początkowo wstrzymaj się z wprowadzaniem nowych kosmetyków - im mniej,tym lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka