Dodaj do ulubionych

byłam już u wielu dermatologów

15.07.04, 01:16
miałam robione badania hormonalne, wyrywano mi włosy z głowy i już nie wiem co mam zrobić z włosami. Są bardzo cienkie, wypadają, z tyłu głowy włosy mi się poprostu "rozkładają" i widać błyszczącą skórę.Do tego, jak nie zastosuję pianki do włosów albo żelu i suszarki to już koło 16tej moje włosy są strasznie tłuste i żeby gdziekolwiek wyjść muszę je ponownie umyć. Stosowałam już wszystkiego, od przeróżnych preparatów do włosów aż po leki wzmacniające i zioła. Nie wiem czy w wieku 30 lat będę mieć jeszcze jakiegoś włosa na głowie i to mnie przeraża bo przecież dodatkowo muszę niszczyć włosy codzienną suszarką i piankami. Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • oksana.zarewicz Re: byłam już u wielu dermatologów 17.07.04, 17:48
      Witam
      I jakie rozpoznanie postawili ci dermatolodzy? Jaki jest wynik trichogramu?
      Pozdrawiam
      Oksana
      • sternchen_kb Re: byłam już u wielu dermatologów 17.07.04, 22:26
        Witam serdecznie,

badania wykazały, że moje włosy są zdrowe i że wypada ich normalna ilość - tak mi skomentował lekarz wyniki (nie mam przy sobie tej kartki z opisem wyniku i nie potrafię zacytować). Powiedział, że taka jest uroda moich włosów i że mogę stosować kosmetyki, płukanki różnego typu i lekarstwa wzmacniające włosy. Polecił kilka preparatów, które po dłuższym stosowaniu nie dawały żadnego skuntku, a wręcz przeciwnie.
        Z kolei inni dermatolodzy poprostu przepisywali bez żadnych badań kolejne płukanki, odżywki i "witaminy" dla włosów.
        Chodziłam do przeróżnych lekarzy dermatologów przez około 7 lat i cały czas słyszę to samo, niestety włosy są w coraz gorszym stanie i jest ich coraz mniej.

Pozdrawiam serdecznie
    • oksana.zarewicz Re: byłam już u wielu dermatologów 20.07.04, 22:25
      Witam
      Jest mi bardzo przykro z Twego powodu. Często zdarza się, że trudno jest
      ustalić prawdziwą przyczynę wypadania włosów a niekiedy potrzeba na to dużo
      czasu. W każdym przypadku warto zrobić wszystko, aby ją poznać. Radzę ci nie
      zniechęcać się nawet po tych przejściach. Musisz poszukać najbliższy do ciebie
      ośrodek dermatologiczny lub specjalistę, który zajmuje się problematyką włosów
      i tam się udać (warto zabrać ze sobą dotychczasowe badania, które posiadasz).
      Nie rób żadnych nowych badań na własną rękę. Niech lekarz sam zadecyduje, które
      i czy w ogóle w Twojej sytuacji, badania są konieczne. Życzę ci, abyś trafiła
      na osobę życzliwą, która ci pomoże.
      Pozdrawiam
      Oksana
      • kobieta.nad.wodospadem Re: byłam już u wielu dermatologów 28.07.04, 16:50
        opowiem jak wygląda wizyta u specjalisty :-(
        gadka szmatka, żarciki - takie psychiczne "poklepywanie" po duszy
        długotrwałe zakładanie karty - pesele, daty, adresy
        - Co sie dzieje?...Wypadają, no cóz wypadają ...mam pacjentke, zadowolona z
        zabiegów blebleble (1 zabieg jakiegoś nakłuwania biostyminą 100zł), przeszczep
        to jeszcze nie jest potrzebny (o Bożeeeesz!!!), a więc przepiszę .... w sumie
        za około 100zł (szampon, wcieranka Alpicort, tabletki MerzSpezial (kosztowne
        dośc witaminki + skł. mineralne)
        do tego za wizytę 50 zł - a perspektywie kilka kolejnych

jechałam na koniec miasta pól dnia do specjalisty
        a mogłam pójśc do apteki na rogu

Gdzie te mikroskopowe badania, a może niedobór żelaza, cynku czy innego
        metalu ;-)
        Jestem zniechęcona, czuje się ...wydutkana
        Włosy wypadaja nadal ...ale przy tylu stresach, jak maja się trzymac?
        • jonta Re: byłam już u wielu dermatologów 29.07.04, 13:22
          niestety moje doswiadczenia z wizyt u dermatologow wygladaja
          podobnie !"najlepiej" bylo w poradni Akademii Medycznej w Gdańsku-czyli tam
          gdzie najbardziej liczylam na pomoc - p. doktor spytała mnie czy mam juz łyse
          placki na głowie, jeśli nie to ona nie widzi problemu i mam sie pojawić w
          poradni jak będę miała te placki!!! czyli spokojnie bez nerwów czekajmy,aż
          wyłysiejemy. Inna pani z kolei stwierdziła ,że mam jakies zmiany genetyczne
          włosów i ona nic na to nie poradzi. Kolejny lekarz, któremu żaliłam się na
          silne przetłuszczanie włosów i jednoczesne ich wysuszenie, zmiany skórne na
          głowie... powiedział mi ,że to już tak będzie i nic się nie da z tym zrobić.
          We wtorek ide do kolejnego specjalisty -ciekawe jaka tym razem będzie diagnoza.
          Pozdrawiam wszystkich walczących z chorobami włosów
          • alicespring Re: byłam już u wielu dermatologów 17.08.04, 21:41
            Możę moja odpowiedż nie bardzo ci pomoże ale podziele się tym co mam .Wizyty u
            dermatologów są podobne niezależnie od ich celu.W moim przypadku było to
            leczenie skóry twarzy oczywiście kobita stara jak świat stiwerdziła że to
            normalne(akurat!) nic nie pomoże na to ale zapisze leki.leki są to jakies
            nieznane żele i podtypy spirytusów.Dziwne że osoba która wymysliła specjalną
            miksturę na trądzik nie potrafi zalecić jakiś konkretnych leków itp....no ale
            przehcodze do włosow.Moja mama niedawno zdradziła mi sekret swej grubej i
            gęstej czarnej czupryny która wogóle się nie przetłuszca i ciągle jest
            młoda.Otóż należy wcierać we włosy sok z rzepy.Po kilku tygodniach poznamy
            efekty..
    • orgovana Re: DROZDZE I OLIWA 29.07.04, 15:19
      Dziewczyny mialam tez koszmarny problem z wypadaniem , pomoglo mi tylko picie
      drozdzy i oliwy z oliwek --> juz po miesiacu wlosiny przestaly wypadac,
      szczerze i goraco POLECAM
    • listopadowa_k_m Re: byłam już u wielu dermatologów 17.08.04, 12:51
      Bardzo mi przykro ze masz taki problem z wlosami.Pisze bo wiem dokladnie co czujesz-u mnie bylo identycznie.Od "specjalistow" nic sie nie dowiedzialam tylko stracioam duzo pieniedzy i traktowano mnie jak jakas gowniare ktora przesadza bo wypadl jej jeden wlosek,jak ja juz praktycznie bylam lysa.Interesuje sie leczeniem naturalnym i naprawde wiem o tym bardzo duzo,ale nie pomagalo doslownie nic bo po prostu nie znalam przyczyny.Uslyszaalam od znajomej o najlepszej metodzie diagnozowania wszelkich chorob-jest to badanie komputerowe Oberonem.Koszowalo niemalo,bo okolo 170 zlotych(teraz moze byc troche wiecej)ale uratowalo mi wlosy.Przy okazji dowiedzialam sie jeszcze paru innych rzeczy o stanie swojego organizmu,to sie wszystko potwierdzilo przy pomocy bardziej "tradycyjnych" metod diagnostycznych.BAdanie wykazalo ze mam zainfekowana skore glowy jakims tam grzybem,bardzo rzadkim i wymaga specyficznego antybiotyku aby sie go pozbyc.WYMUSILAM na lekarce skierowanie na badanie skory glowy,taki bardziej szczegolowe.Nie chciala mi dac,bo popatrzyla na moja skore i "NIC TAM NIE ZOBACZYLA"(bheheheh)ale badanie wykazalo ze ten cholerny grzyb tam jest i niszczy mi wlosy,Wszystko ustapilo po tygodniu smarowania odpowiednim lekiem,potem tylko czekalam az powoli mi zaczely odrastac wlosy i wspomagalam ten proces roznymi sposobami.Jesli masz jakies pytania chetnie odpowiem.Mam nadzieje ze juz niedlugo bedziesz miala piekne ,geste wlosy.
      Kasia
      • madzia773 Re: byłam już u wielu dermatologów 17.08.04, 13:53
        napisałam do ciebie maila Listopadaowa, hej, daj znać czy doszedł:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka