Dodaj do ulubionych

wysychanie skóry przy retinoidach

07.03.13, 01:03
Od dwóch miesięcy stosuję Retin-A na noc codziennie. Od jakiegoś czasu na szyi mam czerwoną, suchą i łuszczącą się plamę. Czy może być to wynikiem stosowania Retinu? Mam też wrażenie, że wysychają mi wargi. Wiem, że zdarza się to przy przyjmowaniu retinoidów doustnie, ale czy jest możliwe również przy stosowaniu ich zewnętrznie? Oczywiście na usta go nie kładę. Czy powinnam go odstawić?
Obserwuj wątek
    • enith Re: wysychanie skóry przy retinoidach 07.03.13, 04:07
      Również od dwóch miesięcy stosuję Retin A, z tym, że formę zmikronizowaną. Na prawym policzku już od pewnego czasu mam suchą łuszczącą się plamkę, której stan pogarsza się przy codziennej aplikacji, a polepsza, gdy robię jeden czy dwa dni przerwy. To przekonuje mnie, że sucha plamka jest efektem stosowania retinoidów. Nie odstawiam ich, po prostu staram się przeczekać ten okres stosując nawilżacze i emolienty. Twoje łuszczenie ust może być efektem transferu produktu na usta w nocy. Ja zaliczyłam łuszczenie powiek raz czy dwa, a na pewno ich nie smarowałam. Może w okolicy ust staraj się nakładać Retin oszczędniej? Ja tak robię przy oczach i problem z łuszczącymi powiekami ustał.
    • setorika Re: wysychanie skóry przy retinoidach 07.03.13, 07:47
      Czy stosujesz to z zalecenia lekarza?
    • leebanka Re: wysychanie skóry przy retinoidach 07.03.13, 08:44
      Wysychanie skóry po retinoidach jest normalne.
      I tak jak napisała Enith nawet w miejscach,których nie smarujesz.
      Kup sobie jakiś prosty nawilżacz np.Cetaphil DA i uzywaj na szyję przed położeniem retinoidów,a podziała jak impregnat.
    • zawrotglowy Re: wysychanie skóry przy retinoidach 07.03.13, 17:33
      W ulotce jest napisane, że tego typu skutki uboczne trwają 3 tygodnie, ale ja tam ulotkom nie wierzę;) Przez rok używałam Zorak i moja skóra wcale się do niego nie przyzwyczaiła, łuszczyła się cały czas.
      Teraz mam Glyco-A z 12% kwasem glikolowym. W ulotce zalecają najpierw używać go co drugi dzień, potem 1-2 razy dziennie. Gdybym się do tego stosowała, to chyba musiałabym przestać wychodzić z domu albo zainwestować w burkę. Podrażnienia i przesusz mam ciągle spory pomimo trzeciego miesiąca z tym specyfikiem.
      Takich skutków ubocznych można się spodziewać i przy retinoidach i kwasach i naszykować sobie arsenał pomocniczy czyli tłuste, odżywcze kremy, maści i sposób na w miarę nieinwazyjne usuwanie suchych skórek.
    • 42andzia Re: wysychanie skóry przy retinoidach 07.03.13, 18:44
      Moim zdaniem powinnaś go odłożyć, i iść do lekarza z tym ja siebie nie wyobrażam z takim czymś
      • kasha77 do 42andzia 07.03.13, 20:07
        Proszę zmień/skasuj sygnaturkę albo bedę Twoje posty traktowała jak spam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka