IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 22:35
Czy warto zamienić okulary na szkła kontaktowe? Jakie są plusy, a jakie
minusy kontaktów?
Obserwuj wątek
    • Gość: iza Re: Kontakty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 22:50
      ja siebie o niebo wolę w okularach,większość osób mi to mówi:-)).Ale wracając
      do tematu:szkła kontaktowe zaczęłam nosić 5 lat temu.Na zmianę szkła i okulary-
      z przewagą szkieł.Po 3 latach jak większości osób oczy przestały tolerować obce
      ciało i zostały mi okulary. Raz nawet na ostrym dyżurze wylądowałam bo kantem
      szkła podrażniłam niemiłosiernie oko. Ale mam koleżankę,której nic nie jest jak
      przez miesiąc nie wyjmuje szkieł z oczu!Serio!Ostatnio się dopiero
      opamiętała.Widać wszystko zależy od oczu.Jeśli wiesz,że są skłonne do
      podrażnień,masz reakcje alergiczne itp.radzę ci używać sporadycznie jak
      najcieńszych ( jednodniowe, miesięczne ).Ja teraz poszłam ze szkłami na
      kompromis i kilka godzin dziennie je nosze,zakraplam kropelki a one nie
      krzyczą,że chcą już wrócić do pudełka z płynem:-)

Tyle o minusach.
      Plusy wiadomo- nie wyobrażam sobie na dyskotekę okularów założyć.Zaraz by
      wylądowały na ziemi rozgniecione. Zimą to samo-okulary parują.

Musisz sama wypróbować.I nie zniechęcaj się,że za pierwszym razem nie chciały
      wejść.Ja się męczyłam godzinę z każdym i musiałam o pomoc tatę prosić:-)!!!

A już na zupełny koniec: czy spotkałaś kiedyś okulistę,który nosiłby szkła
      kontaktowe, bo ja nie...
    • Gość: kk Re: Kontakty IP: *.jci.com 03.08.04, 00:31
      plusy:
      wygoda (sport, dyskoteki)

minusy:
      czestsze uczucie suchosci (po dlugim dniu; w dymie papierosowum; w samolocie)
      babranie sie z plynami, pudelkami, chyba ze nosisz jedniodniowe
      czyste rece zeby zalozyc/zdjac, czasami to jest trudne (camping)
    • Gość: kk aaa, i jeszcze to IP: *.jci.com 03.08.04, 00:32
      raczej nie bedziesz 100% zamieniac, tylko dodasz kontaktowki do repertuaru :)
      okulary warto miec nadal
      • Gość: kate Re: aaa, i jeszcze to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 07:03
        ja nosze kontakty od prawie dwoch lat i jestem zadowolona, nawet bardzo bym
        powiedziala, sa sytuacje kiedy sprawdzaja sie rewelacyjnie np. podaczas jazy
        samochodem kiedy patrzysz w boczne lusterka ale nie mozna ich nosic 24 h, trzeba
        dac odpoczac oczom, dlatego kiedy nie musze to nosze okulary,aha na poczatku
        mialam drobne problemy z kontaktami -lzawialy mi oczy, no i nie mozesz miec
        dlugich panokci, akrylowe odpadaja nad czym ubolewam niemilosiernie...
        • Gość: walek83 Re: aaa, i jeszcze to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 08:10
          Ja nosę szkła od 6 lat i nigdy w życiu nie zamienię ich na okulary. Okulary
          nosiłam niecały rok i myślałam,że szlag mnie trafi: rarują w zimie, w lecie nie
          da się założyć słonecznych okularów bo wtedy już nic nie widać,geberalnie nie
          za wygodne. a w szkłach można robić to na co ma się ochotę, trzeba je tylko
          regularnie wymieniać i codziennie zmieniać płyn i wszysyko będzie ok.
          Pozdrawiam
    • roxi_hart Re: Kontakty 03.08.04, 08:50
      Kontakty to jedna z niewielu rzeczy, bez ktorej nie moglabym sie obejsc. Przy mojej wysokiej krotkowzrocznosci nie widze mozliwosci noszenia okularow. nosze juz 6 lat.
    • tanger_soto Re: Kontakty 03.08.04, 09:01
      Gość portalu: poli napisał(a):

> Czy warto zamienić okulary na szkła kontaktowe? Jakie są plusy, a jakie
      > minusy kontaktów?

Komfort uzytkowania soczewek zalezy od
      1. tego, jak zostaly dobrane do wady wzroku - jesli chodzi o ich rodzaj
      (miekkie, twarde), marke, etc.
      2. twojego oka - jedni bardzo szybko przyzwyczajaja sie do noszenia tego, badz
      co badz obcego ciala w oku; inni zawsze beda odczuwac dyskomfort. do tego
      dochodza inne kwestie takie jak sklonnosc np. do zapalenia spojowek.
      3. odpowiedniego obchodzenia sie z nimi - pielegnacja i tym podobne sprawy,
      ktore tak z czasem wchodza w krew ze staja sie naturalnym elementem rytulalow
      higienicznych takim jak mycie zebow
      4. pewnej wprawy - na poczatku kazde przesuniecie sie soczewki, czy jakies
      pylek pod nia powoduja bol z ktorym trudno sie uporac. Po dluzszym czasie bez
      problemow poprawisz sobie soczewke nawet w autobusie w razie takiej koniecznosci

Minusy: z mojego punktu widzenia to jedynie zmeczone oczy po pracy przy kompie,
      ale wszystkie zalety rekompensuja mi to z nawiazka.
      Na pewno sugerowalabym dobor soczewek u sprawdzonego specjalisty, ktory dobrze
      poinstruuje cie jak obchodzic sie z nimi.
      • Gość: moniczka Re: Kontakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 13:59
        Ja tez nosze soczewki kontaktowe od prawie 2 lat. Nie wyobrazam sobie zycia bez
        kontaktow. Dobrze pamietam te parujace szkla okularow jak sie wchodzi do sklepu
        w zime. Okulary nosze tylko w domu wieczorem jak juz wyjme moje kochane
        kontakty. Chociaz dla mojej cioci bardziej podobam sie w okularach jednak teraz
        bym juz nie wyszla z domu w okularach na nosie. Sama sobie sie nie podobam w
        okularach. Ja nosze miesieczne Bauch&Lomb i jestem zadowolona. Czasami jak za
        dlugo siedzi sie przy kompie to oczy bola. Ale tak pozatym to same plusy.
        Pozdrawiam!!!

Moniczka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka