Gość: poli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 22:35 Czy warto zamienić okulary na szkła kontaktowe? Jakie są plusy, a jakie minusy kontaktów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: iza Re: Kontakty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.08.04, 22:50 ja siebie o niebo wolę w okularach,większość osób mi to mówi:-)).Ale wracając do tematu:szkła kontaktowe zaczęłam nosić 5 lat temu.Na zmianę szkła i okulary- z przewagą szkieł.Po 3 latach jak większości osób oczy przestały tolerować obce ciało i zostały mi okulary. Raz nawet na ostrym dyżurze wylądowałam bo kantem szkła podrażniłam niemiłosiernie oko. Ale mam koleżankę,której nic nie jest jak przez miesiąc nie wyjmuje szkieł z oczu!Serio!Ostatnio się dopiero opamiętała.Widać wszystko zależy od oczu.Jeśli wiesz,że są skłonne do podrażnień,masz reakcje alergiczne itp.radzę ci używać sporadycznie jak najcieńszych ( jednodniowe, miesięczne ).Ja teraz poszłam ze szkłami na kompromis i kilka godzin dziennie je nosze,zakraplam kropelki a one nie krzyczą,że chcą już wrócić do pudełka z płynem:-) Tyle o minusach. Plusy wiadomo- nie wyobrażam sobie na dyskotekę okularów założyć.Zaraz by wylądowały na ziemi rozgniecione. Zimą to samo-okulary parują. Musisz sama wypróbować.I nie zniechęcaj się,że za pierwszym razem nie chciały wejść.Ja się męczyłam godzinę z każdym i musiałam o pomoc tatę prosić:-)!!! A już na zupełny koniec: czy spotkałaś kiedyś okulistę,który nosiłby szkła kontaktowe, bo ja nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Kontakty IP: *.jci.com 03.08.04, 00:31 plusy: wygoda (sport, dyskoteki) minusy: czestsze uczucie suchosci (po dlugim dniu; w dymie papierosowum; w samolocie) babranie sie z plynami, pudelkami, chyba ze nosisz jedniodniowe czyste rece zeby zalozyc/zdjac, czasami to jest trudne (camping) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk aaa, i jeszcze to IP: *.jci.com 03.08.04, 00:32 raczej nie bedziesz 100% zamieniac, tylko dodasz kontaktowki do repertuaru :) okulary warto miec nadal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: aaa, i jeszcze to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 07:03 ja nosze kontakty od prawie dwoch lat i jestem zadowolona, nawet bardzo bym powiedziala, sa sytuacje kiedy sprawdzaja sie rewelacyjnie np. podaczas jazy samochodem kiedy patrzysz w boczne lusterka ale nie mozna ich nosic 24 h, trzeba dac odpoczac oczom, dlatego kiedy nie musze to nosze okulary,aha na poczatku mialam drobne problemy z kontaktami -lzawialy mi oczy, no i nie mozesz miec dlugich panokci, akrylowe odpadaja nad czym ubolewam niemilosiernie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walek83 Re: aaa, i jeszcze to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 08:10 Ja nosę szkła od 6 lat i nigdy w życiu nie zamienię ich na okulary. Okulary nosiłam niecały rok i myślałam,że szlag mnie trafi: rarują w zimie, w lecie nie da się założyć słonecznych okularów bo wtedy już nic nie widać,geberalnie nie za wygodne. a w szkłach można robić to na co ma się ochotę, trzeba je tylko regularnie wymieniać i codziennie zmieniać płyn i wszysyko będzie ok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roxi_hart Re: Kontakty 03.08.04, 08:50 Kontakty to jedna z niewielu rzeczy, bez ktorej nie moglabym sie obejsc. Przy mojej wysokiej krotkowzrocznosci nie widze mozliwosci noszenia okularow. nosze juz 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
tanger_soto Re: Kontakty 03.08.04, 09:01 Gość portalu: poli napisał(a): > Czy warto zamienić okulary na szkła kontaktowe? Jakie są plusy, a jakie > minusy kontaktów? Komfort uzytkowania soczewek zalezy od 1. tego, jak zostaly dobrane do wady wzroku - jesli chodzi o ich rodzaj (miekkie, twarde), marke, etc. 2. twojego oka - jedni bardzo szybko przyzwyczajaja sie do noszenia tego, badz co badz obcego ciala w oku; inni zawsze beda odczuwac dyskomfort. do tego dochodza inne kwestie takie jak sklonnosc np. do zapalenia spojowek. 3. odpowiedniego obchodzenia sie z nimi - pielegnacja i tym podobne sprawy, ktore tak z czasem wchodza w krew ze staja sie naturalnym elementem rytulalow higienicznych takim jak mycie zebow 4. pewnej wprawy - na poczatku kazde przesuniecie sie soczewki, czy jakies pylek pod nia powoduja bol z ktorym trudno sie uporac. Po dluzszym czasie bez problemow poprawisz sobie soczewke nawet w autobusie w razie takiej koniecznosci Minusy: z mojego punktu widzenia to jedynie zmeczone oczy po pracy przy kompie, ale wszystkie zalety rekompensuja mi to z nawiazka. Na pewno sugerowalabym dobor soczewek u sprawdzonego specjalisty, ktory dobrze poinstruuje cie jak obchodzic sie z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moniczka Re: Kontakty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 13:59 Ja tez nosze soczewki kontaktowe od prawie 2 lat. Nie wyobrazam sobie zycia bez kontaktow. Dobrze pamietam te parujace szkla okularow jak sie wchodzi do sklepu w zime. Okulary nosze tylko w domu wieczorem jak juz wyjme moje kochane kontakty. Chociaz dla mojej cioci bardziej podobam sie w okularach jednak teraz bym juz nie wyszla z domu w okularach na nosie. Sama sobie sie nie podobam w okularach. Ja nosze miesieczne Bauch&Lomb i jestem zadowolona. Czasami jak za dlugo siedzi sie przy kompie to oczy bola. Ale tak pozatym to same plusy. Pozdrawiam!!! Moniczka Odpowiedz Link Zgłoś