Gość: kellla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 17:58 Chce kupić 13 letniej córce orginalne perfumy tylko zupełnie nie wiem jakie.Może znacie jakieś świeże perfumy lub wody pasujące do jej wieku ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bleble Re: perfumy dla 13 latki IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 20:23 dla 13latki? perfumy? bez przesady. przypuszczam iz jestem mlodsza od ciebie odrobine, i nie jestem tez jakas dewotka ani pruderyjna baba, choc jedna z moich kolezanek ma corke w wieku lat 13, ale uwazam ze perfumy dla 13latki to duza przesada, owszem ladny dezodorant czemu nie? a wlasciwie to nawet trzeba zeby dziecko bylo czyste i nie smierdzialo potem. ale perfumy i moze jeszcze te z wyzszej polki to zupelny odpal jak dla mnie. potem sa takie niewydarzone uczennice ktore w wieku lat 13 mysla tylko o seksie, makijazu i chlopakach zamiast nauce (przepraszam tu 13latki, bo nie wszystkie takie sa)a w wieku lat 15 zachodza w ciaze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam coś Re: perfumy dla 13 latki IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.04, 20:39 A ja sie nie zgadzam z poprzedniczką ... Sama kilka lat temu byłam w wieku pani córki i moim wielkim pragnieniem było mieć choćby jeden "dorosły" kosmetyk. Polecam perfumki firmy oriflame "O`girle" stworzoną specjalnie dla małych dam lub serię wód toaletowych Moon, Sun i Eclipse także tej firmy. Wszystkie mają miłe , delikatne zapachy , a cena jest przystępna :-) Życze powodzenia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitka Re: perfumy dla 13 latki IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 05.08.04, 20:53 Polecam Exult Naomi Campbell.Są słodkie,delikatne i dziewczęce.Dodatkowo flakonik ma kształt ślicznej gwiazdki co może być ładną ozdóbką na półce młodej damy. P.S.Ale żałosny ten post bleble...Jakoś ja od 14 roku życia się maluję,używam firmowych kosmetyków,a jak na razie(jestem studentką)dzieci nie planuję i mam też inne zainteresowania,poza makijażem,chłopakami itd.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: perfumy dla 13 latki IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 21:00 no coz, moze i zalosny, wyrazilam swoja opinie, mam do tego prawo. zreszta podkreslilam ze nie odnosi sie to do wszystkich 13latek... no ale jesli musialas to skomentowac, coz uderz w stol a nozyce sie odezwa... p.s. jezeli jestes studentka to chyba juz nie lolitka, co? to dopiero by bylo zalosne, z przodu liceum z tylu muzeum :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: perfumy dla 13 latki IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 05.08.04, 22:16 odwrotnie bleble sie mowi...z tylu liceum, z przodu muzeum...ty chyba bardzo sfrustrowana musisz byc co? Tyle w tobie jadu.To pzrez niska samoocene? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble Re: perfumy dla 13 latki IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 23:48 wrecz przeciwnie nie jestem sfrustrowana, samooceny niskiej tez nie mam... jadem nie zione, wyrazilam swoje zdanie.. nick Loiltka w tym temacie jest niestosowny, bo za nim idzie nimfetka a zaraz potem wiaze sie to z pedofilia... podkreslam jeszcze raz nie ma nic zlego w uzywaniu dezodorantow przez tak mlode dziewczyny... ale perfumy to troche za wczesnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: perfumy dla 13 latki IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 05.08.04, 23:58 uzywanie dezodorantow pzrez 13 latke to nie tylko nic zlego, ale juz koniecznosc w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
emilia.kosecka Re: perfumy dla 13 latki 07.08.04, 18:12 Ble Ble ja mysle ze to jest u ciebie tak: W czasach twojej młodości po prostu nie było możliwości, wiec uwazasz ze dzisiejsze 13 - nastolatki tes musza cierpiec jak ty, ale czasy sie zmieniaja i tzreba isc na przód. A jesli dziewczyna ma stracic dziewictwo to zrobi to bezwzgledu na to to czy sie maluje czy nie, czy sie perfumuje czy nie, bo to taki charakter i dotyczy to osób ze wszystkich grup społecznych. Jest to po prostu kwestia szacunku do siebie. A po drugie nie nalezy upraszczac wszytkiego w ten sposób: "nick Loiltka w tym temacie jest niestosowny, bo za nim idzie nimfetka a zaraz potem wiaze sie to z pedofilia..." bo to swiadczy tylko o braku wyobraźni i prostocie i ograniczeniu twojego myslenia. nic nie jest białe albo czarne i nic nie nalezy upraszczac, bo kolorów na swiecie jest miliony. A lolitka to osoba bardzo młoda która za wszelka cene chce wygladac i zachowywac sie dorosle, wiec uwazam ze jej nick nie jest zły skoro wygłada młodo, a zachowuje sie dorosle, choc jest to troch owrócone i na przekór, a wiec tez dowcipne, ale do tego trzeba miec poczucie humoru pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tmg Re: perfumy dla 13 latki IP: *.ath.cx 06.08.04, 14:10 oczywiście kup jej 5. za dobre świadectwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: perfumy dla 13 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:44 ważne, jaka jest dziewczyna- przypuszczam, ze skoro zastanawia sie Pani nad wyborem perfum dla niej, ona sama pragnie je posiadać :) proponowalabym Flower by Kenzo. W moim odczuciu ten świezy, delikatny, kwiatowy zapach byłby odpowiedni. Jest raczej dyskretny, subtelny, a to również ważne- żeby nie wchodził w interreakcje z nauczycielami ;o Wysmukły flakonik z makiem rowniez powinien się spodobać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: perfumy dla 13 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 22:51 .. w sam raz dla małej kobietki-dziecka byłaby chyba również truskawkowa woda toaletowa Yves Rocher 'Fraise', ale, fakt, nie będą to już wówczas perfumy z najwyższej półki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arałe Re: perfumy dla 13 latki IP: *.torun.mm.pl 05.08.04, 22:53 Perfumy dla 13-latki??? Wybaczcie, ale to jakiś koszmar... Polecam felieton Kingi Dunin z ostatnich "Obcasów", pt. "Wszyscy jesteśmy pedofilami". Po co pchać te dzieci w świat dorosłych, ich kosmetyków i - co się za tym wlecze - ich problemów? Kellly, nie ma perfum, ktore pasowałyby do wieku 13 lat. Co najwyżej łagodne mydło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: perfumy dla 13 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:01 Rowniez czytałam ten felieton Kingi Dunin. I uważam, że rzetelnie obrazuje rzeczywistosc.. ALE- wracając do pytania mamy 13latki- może dziewczynka sama chce posiadac jakies perfumy? A jesli chce- co w tym złego/ godzącego w moralność żeby takowe posiadała? Zwróć też uwagę na to, ze 13tki są różne- niektóre czują sie jeszcze dziecmi, a inne widzą w sobie mała kobietę, tym 2im nie należy tego zabraniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sleepy Re: perfumy dla 13 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:15 ja polecam sunflowers elizabeth arden,swieże i słodkie.jak miałam 13 lat ,marzyłam o firmowych,dorosłych,pieknych perfumach.Dziś mam 30 lat i jakos i tamten prezent nie wyrządził szkód w psychice:///// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolitka DO BLEBLE IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 05.08.04, 23:32 Oj bleble....Nie mam ochoty się z Tobą kłócić,ale...W moim poście nie obraziłam Ciebie jako osoby i twojego nicka,nie podobała mi się tylko treść Twojego postu,więc nie rozumiem skąd ten atak na mnie.A co do Lolitki,to wiesz,nie znasz mnie,nie wiesz jak wyglądam....Jestem dopiero na pierwszym roku,mam 155 cm wzrostu i dziecinną buźkę,wyglądam jak szesnastolatka a równocześnie robię wszystko to co dorosłe kobiety.Teraz już rozumiesz dlaczego Lolitka?Zastanów się zanim znów przyczepisz się do czyjegoś nicka bleble...ble... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bleble.. ble tak sobie pobleblam IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 05.08.04, 23:58 no wiesz ja z toba tez nie zamierzam sie klocic, zreszta ty zaczelas i tresc twojego posta tez mi sie nie podobala. a tak wogole to 16 latka to juz nie lolitka... a na pewno juz nie jest nia dojrzala kobieta ktora wyglada na 16. moze nie wiesz ale lolitka ma dzisiaj pejoratywne zabarwienie... juz wole ble ble :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arałe Re: perfumy dla 13 latki IP: *.torun.mm.pl 05.08.04, 23:25 Tu nie chodzi o moralność... Perfumy też same w sobie nie wyrządzaja szkód w psychice. Chodzi raczej o konflikt perfumy (= seksualność, w wielu wymiarach) a dzieciństwo. Wiadomo, że dziewczynki są zafascynowane dorosłymi kosmetykami, butami na obcasach, makijażem, itp. Czy nie lepiej łagodnie im wyperswadować takie rzeczy, w końcu jeszcze im to nosem wylezie w dorosłym życiu... Pomyślcie, jakie wrażenie zrobi na Was mała dziewczynka, powiedzmy stojąca obok Was w autobusie, pachnąca perfumami? Czy nie skojarzy Wam się z nastoletnią prostytutką z "Taksówkarza"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tekla Re: perfumy dla 13 latki IP: *.gdm.pl / *.gdm.pl 05.08.04, 23:31 Nie widze nic zlego ani wyzywajacego w tym ze 13-letnia dziewczyna przyjemnie pachnie...oczywiscie nie mowie tu o ciezkich, kobiecych zapachcach , ani o tym zeby wylewala na siebie hektolitry. Po porstu taka delikatna . ledwo wyczuwalna mgiełka to chyba zadna manifestacja seksualnosci, po prostu dziewczyna chce ladnie pachniec. Lepiej zeby mama dobrala jej cos lekkiego i gustownego, niz zeby miala kupic "perfumy" za 10 zl z kiosku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: perfumy dla 13 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 23:34 Mi nie nasunęłoby to skojarzeń z prostytucją. Sformułowanie "mała dziewczynka" kojarzy mi się z dziewusią w przedziale wiekowym 5-10 lat. A córka tej Pani ma lat 13 i przypuszczam, ze dostrzega w sobie juz kobiecosc. Szanuję natomiast Twoja opinie Arałe- każdy ma prawo do własnego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arałe Re: perfumy dla 13 latki IP: *.torun.mm.pl 06.08.04, 00:08 Hm, może macie bardziej realistyczną wizję 13-letniej dziewczynki niż ja... Dla mnie to chyba jednak "mała" dziewczynka, ale biorę pod uwagę przede wszystkim psychikę. Mój opór przeciw perfumom dla dziecka w tym wieku bierze się z paru skojarzeń: - po pierwsze, perfumy są elementem rytuału uwodzenia. Pomyślcie szczerze, jak często perfumujecie się, mając w perspektywie samotny dzień w domu? Robimy to dla innych, żeby podnieść swoją seksualną atrakcyjność. - po drugie, perfumy są kosztowne, są ścisle powiązane z pieniędzmi. Albo dostajemy je jako prezent (i to najczęściej od mężczyzn, to prezent często mocno erotyczny), albo zarabiamy na nie mniej lub bardziej ciężką pracą. To wszystko należy do świata dorosłych. Poza tym "kobiecość" to niekoniecznie seksualność, pefumy, makijaż, obcasy. Kobiecość ma wiele stron, i 13-latki mogą ją w sobie dostrzegać, nawet lubić. Nie musi to mieć żadnego związku z wikłaniem się w dorosłe gry o podłożu seksualnym, jak np. uwodzenie, zwracanie na siebie uwagi, podkreślanie korzystnych cech fizycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: perfumy dla 13 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 00:32 .. ale 13latka ma chyba prawo czuc sie i wyglądać atrakcyjnie, hm? Perfumy z pewnością wiążą się z atrakcyjnoscia, natomiast niekoniecznie z seksualnoscią- jeżeli owa 13latka stanie się ponętnym obiektem dla jakiegoś osobnika płci przeciwnej, to nie ze wzgledu na otaczajaca ja mgielkę perfum, lecz ze wzgledu na istotę swojej fizycznosci np. sposob poruszania się, uśmiech, kształt ciała, - do czego zmiezam- nawet jesli częsc kobiet uzywa perfum by zyskac na seksualnosci, w rzeczywistosci zyskuje tylko komfort psychiczny, bo nie wierzę w to, żeby jakiś mężczyzna autentycznie zainteresowal sie kobietą ze wzgledu na zapach ktory ja otacza. Istotą seksualnosci jest aura, ktora czlowiek wokól siebie roztacza, ewentualnie, (bardziej naukowo:P) - feromony, ktore odbieraja nasze czule nosy :) I reasumując- gdy owa 13latka będzie nieatrakcyjna wizualnie (cokolwiek by to oznaczalo) zaden perfum nie sprawi ze stanie sie obiektem erotycznym. Oczywiscie wczesniej czy pozniej znajdzie amatorów swojej urody, ale wtedy perfumy nie będą mialy z tym zadnych konotacji. A jesli 13latka bedzie atrakcyjna i ponętna to używanie przez nią perfum bądź ich nieużywanie nie zmieni tego, ze faceci będą za nią wodzić wzrokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yassna Re: perfumy dla 13 latki 06.08.04, 11:53 > Mój opór przeciw perfumom dla dziecka w tym wieku bierze się z paru skojarzeń: > - po pierwsze, perfumy są elementem rytuału uwodzenia. Pomyślcie szczerze, jak > często perfumujecie się, mając w perspektywie samotny dzień w domu? Robimy to > dla innych, żeby podnieść swoją seksualną atrakcyjność. Załóż na chwilę że możesz się mylić - tak właśnie jest. Je perfumuję się codziennie, niezależnie od tego, czy zamierzam wystawiać nos z domu czy nie, i niezależnie od tego czy ktoś w tym domu oprócz mnie się znajduje. Robię to wyłącznie dla WŁASNEJ przyjemności, bo uwielbiam zapachy moich pachnideł, wprawiają mnie w dobry nastrój, dodają energii - więc nie dla każdego sprawa perfum wygląda tak, jak dla Ciebie. Dla mnie nie sa one związane z rytuałem uwodzenia, bo nikogo uwodzić nie zamierzam. Trzynastolatce polecam L'eau par kenzo, tej samej firmy Le monde est beau, Ralph też by się nadawał. Z tańszych - świetne jest Pret a Porter Coty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: black-cat Re: perfumy dla 13 latki IP: 213.17.227.* 06.08.04, 12:59 Jedyne, które kojarzą mi się z bardzo młodą osobą to Baby Doll YSL (aczkolwiek dla trzynastolatki są chyba jednak zbyt zmysłowe). Flower by Kenzo i Sunflowers EA są zdecydowanie dla nieco starszych osób (ale to moje odczucie). Natomiast idealne są monozapachy z YR (truskawkowe, malinowe, brzoskwiniowe itp). Są bardzo dziewczęce, delikatne, wesołe i aseksualne. Po prostu pachną owocami i nie wywołują żadnych skojarzeń. Sephora w swojej ofercie ma też zapachy dla nastolatek. Pachną karmelowo, czekoladowo-miętowo itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teżmama Re: perfumy dla 13 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:16 może "one" ck moze coś z oriflame: elvie kojarzy mi się z nastolatkami(tak pozytywnie) innych propozycji dla nastolatek nie widzę. a może wody z yves rocher- są takie serie pachnące owocami: malina, kokos, wanilia, do tego można dokupić resztę kosmetyków:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaja Re: perfumy dla 13 latki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 14:28 Ja wybrałabym WINK- firmy Avon. Trzymam przed sobą katalog dostarczony przez moją konsultantkę.Jest pachnąca strona WINK. Piszą o nim: zapach figlarny, młodzieńczy, dynamiczny.. Zapach kojarzy mi się z młodością. Chyba byłby idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: papryczka Re: perfumy dla 13 latki IP: 212.160.106.* 06.08.04, 14:34 Versace pink jeans albo yellow jeans albo red jeans... bardzo fajne W Sephorze tez są jakieś zapachy dla małych dam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13 latka Re: perfumy dla 13 latki IP: *.zamosc.mm.pl 06.08.04, 17:42 Ja mam 13 lat i mnie to szczerze DENERWUJE jak piszą panie że perfumy dla 13 latki to gruba przesada. To że to przesada moim zdaniem jest przestarzałe.To miłe kiedy możemy sie wypsykaćjakims pieknym zapaszkiem, a koleżanka ci powie: śLICZNE PEWFUMY, JAKIE TO, GDZIE JE KUPIŁAŚ?" może my sie wtedy poczuć doroślej, gdy jeszcze wszyscy uwuażają nas za "małe dziewczynki" zresztą zauważyłam, że młodsze osoby wypowiadajace sie na tym forum myślą inaczej, zaś starsze można powiedzieć "przestarzale". Sama niedawno dostałam od starszej siostry zapach Passion Dance Avonu i choć przyznaje to raczej mocny zapach bardzo mi sie podobał, a co szkodzi jeśli weżmiemy tego zapachu mało :) Moim zdaniem to najlepszy moment na to by nastolatka poczuła sie starsza, najlepszy moment na szczerą rozmowę o "takich" i sprawach i najlepszy moment na wiele rzeczy które muszą być "zrobione" przez najbliższe osoby np kupno pierwszych perfumików :P zycze POWODZENIA w zakupach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka 15-latki Re: perfumy dla 13 latki IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.08.04, 19:26 Polecam "Baby Doll" lub przebój tego lata (podobno;)"Escadę" w serii limitowanej. Sukces murowany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 13 latka Re: perfumy dla 13 latki IP: *.zamosc.mm.pl 07.08.04, 17:58 Aha rodzice: Nie traktujcie swoich pociech jakby byly małymi dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
emilia.kosecka Re: perfumy dla 13 latki 07.08.04, 18:05 Ja dla 13- nastolatki poeciłabym 2 zapachy z AVON: Love Blush (Eliksir Miłosci) - łączy w sobie nuty zapachowe: cytrusy, płatki rózy, mak, wanilę, absolutnie aseksulany lekki miły kwiatowy zapach lub Exotic Waters (Lazurowe Morza) - owocowo-kwiatowy, zabawny, dwufazowy na dole ciemny, na górze jasny, lekki bardzo świeży zapach, przed uzyciem nalezy wstrzasnąc aby połączyc ze soba obie warstwy, tworza sie wowczas fajne bąbelki. dosc długo utrzymuje sie na skórze :) Ceny regularne obu produktów: 39,90, Exotic Waters aktualnie jest w promocji do 18.09 w cenie 25,90. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowy porządek!!! Re: perfumy dla 13 latki IP: 195.136.148.* 13.08.04, 03:18 Love Blush naprawdę nazywa się Lejba Bush. A moja Ryfka ma 13 lat i pachnie czosnkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
emilia.kosecka Re: perfumy dla 13 latki 14.08.04, 00:59 Czy masz jakis problem?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: perfumy dla 13 latki IP: 195.94.201.* 13.08.04, 12:00 Bez udzialu w niepotrzebnej powyzszej dyskusji proponuje albo ktorys z owocowych zapachow Yves Rocher albo pachnaca odswiezajaca wode Coty Odpowiedz Link Zgłoś