Dodaj do ulubionych

a jak dbać o... pupę

IP: *.radio.com.pl 05.04.02, 20:08
Wiem, że to może głupie pytanie, ale mam problem z pupą właśnie. Skóra jest tam
szorstka, chropowata i często wyskakują krostki. Kupiłam sobie krem SVR xerial,
ale nie wiem czy coś pomoże. Czy znacie jakieś sposoby pielęgnowania tej części
ciała?
Obserwuj wątek
    • Gość: silie Re: a jak dbać o... pupę IP: 2.4.STABLE* / 10.120.21.* 06.04.02, 00:12
      Reniu, moja też jest taka...:)
      Ale może ktoś nam coś podpowie:)
      • moni_citroni Re: a jak dbać o... pupę 06.04.02, 01:12
        Na takie klopoty polecam czesty peeling lub/i codzienne masowanie pupy szorstka
        gabka lub rekawica. Bardzo fajne sa mydelka-peelingi np. Florina, ktore nie
        tylko masuja, ale maja tez rozne dobroczynne skladniki jak np. algi lub
        mineraly. Zauwazylam, ze skora staje sie bardziej gladka i napieta gdy stosuje
        wszelkiego rodzaju prepraty wyszczuplajace lub antycelulitowe. Ani nie
        wyszczuplaja ani nie zmniejszaja "pomaranczy" ale fajnie wygladzaja skore:-)

pozdrawiam
        moni_cit
    • Gość: justy Re: a jak dbać o... pupę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.02, 06:36
      Częsty peeling (ja używam soli wymieszanej z żelem pod prysznic, ale ten sposób
      nie nadaje się do skóry wrażliwej, balsam do ciała (Xerial powinien być dobry,
      szczególnie 10%)lub krem z wit A+E (np. Dermosan)i do tego wit A+E w
      kapsułkach. Taki zestaw działa i to jeszcze jak ;)
      • moni_citroni Re: a jak dbać o... pupę 06.04.02, 10:51
        Ja zamiast soli mieszam z zelem pod prysznic cukier :-)
        Wydaje mi sie ze lepiej "sciera", nie rozpuszcza sie
        tak szybko i nie piecze tak jak sol.

pozdrawiam
        moni_cit
    • raisa Re: a jak dbać o... pupę 06.04.02, 11:28
      ah,dziewczyny,a ja juz myslalam,ze jestem okazem jakeigos zmutowanego
      potwora,nienormalna etc..;-P

ja z tym problemem(pupa)bylam u dermatologa ,ktory powiedzial,ze
      to 'rogowacenie mieszkowate'czy cos takiego.
      Solarium nie pomaga(nawet szkodzi),slonce pomaga(ten problem podobno czesciowo
      wynika z braku slonca),brak witaminy A.
      I troche smutniejsze-jak raz sie pojawilo to...mozna zwalczac tylko
      skutki,przyczyny nie da rady:(
      Ale nie wiadomo,niemalze kazdy szarlatan twierdzi cos innego.
      Zapisal mi wit.A w kremie i mialam odbarwienia na kazdych spodniach ,nawet na
      zewnetrznej stronie!!!!!!!!!!
      ale napewno sporobuje waszych rad.Tylko,ze o patencie z cukrem czy sola nigdy
      nie slyszalam.Po prostu mieszacie zwykly kuchenny cukier z zelem do kapieli?:)))
      • Gość: Anka Re: a jak dbać o... pupę IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 06.04.02, 12:55
        Potwierdzam, zywkły cukier działa wspaniale!!! Czasem robię mieszankę: 1/2
        szklanki śmietany + cukier, też świetnie wygłada skórę. Ja stosuję nie tylko na
        pupę, ale na całe ciało, jak nie chce mi się lecieć po peeling albo nie mam
        kasy. Polecam!
    • Gość: renia Re: a jak dbać o... pupę IP: *.radio.com.pl 06.04.02, 12:54
      Dzięki dziewczyny. Kupiłam Xerial 50% krem do zrogowaceń i mam nadzieję , że
      pomoże. Niestety, okazuje się że o tylną część ciała trzeba dbać tak samo jak o
      buzię - tonikować, kremować itd itp. To wszystko od siedzącego trybu życia.
      Zastanawiam się tylko jakie sposoby na urodę pupy mają modelki. Na pokazach
      bielizny wyglądają super, nie mówiąc o reklamach.
      • raisa Re: a jak dbać o... pupę 06.04.02, 14:04
        a ile kosztuje ten Xerial?Ten krem kupuje sie w aptekach,czy zwyklych sklepach
        z kosmetykami?
        • chlebia Re: a jak dbać o... pupę 06.04.02, 14:10
          raisa napisał(a):

> a ile kosztuje ten Xerial?Ten krem kupuje sie w aptekach,czy zwyklych sklepach
          > z kosmetykami?

Niestety jest drogi - za 40 ml trzeba zapłacić około 36 złotych. Można go dostać
          tylko w aptece. W ogóle ta firma ma bardzo dużo kosmetyków dla osób z problemami
          skórnymi, np. atopią czy drażliwą skóre głowy itp. Polecam. Xerial szczególnie
          nadaje się do wygładzania szorstkich łokci.
          • Gość: basia Re: a jak dbać o... pupę IP: *.rasserver.net 06.04.02, 23:13
            Ja też często stosuję ten "patent" z solą lub cukrem , dodaję do tego jeszcze
            sodę oczyszczoną, bardzo polecam, zwłaszcza na nogi i pośladki. Ja zwykle
            robię sobie taką mieszankę w pudełeczku sól gruboziarnista, najlepiej nie
            oczyszczona plus soda oczyszczona to kupienia w kasym sklepie spożywczym za
            grosze, w trakcie mycia mieszam do w ręku z żelem myjącym i efekt jest bardzo
            dobry, a cena takiego zabiegu nieduża. Dodatkowo po kapilei masuję ciało na
            sucho rękawicą z sizalu, na szorstkie pośladki dobre są też preparaty z
            kwasami AHA, ja je używam na całe nogi i pośladki.
            • Gość: justy Re: a jak dbać o... pupę IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.02, 10:58
              Basiu, mam do Ciebie dwa pytania:
              - jak działa dodatek sody oczyszczonej w peelingu?
              - czy możesz polecić jakiś skuteczny preparat z AHA, po przystępnej cenie i w
              dużym opakowaniu (w końcu planuję go używać na całe nogi)?

A wracając do domowych peelingów, używam soli, bo cukier jest dla mnie zbyt
              "gruboziarnisty". Przygotowuję sobie w zakręcanym pudełeczku (tak jak Basia)
              mieszankę gotową do użycia, czyli już wymieszaną z żelem pod prysznic, czasem
              dodaję do niej oliwkę J&J. Stosuję na całe ciało i efekty są świetne. Żaden
              sklepowy peeling nie jest tak skuteczny.
              Pozdrawiam serdecznie :)
              • Gość: Xena Re: a jak dbać o... pupę IP: *.acn.waw.pl 07.04.02, 11:55
                Dziewczyny, a czy mozecie podać orientacyjne proporcje takiego domowego
                peelingu z soli lub cukru? I jaka jest technika jego przygotowania?
                Zachęciłyście mnie do poeksperymentowania, ale zupełnie nie wiem, jak się za to
                zabrać.

Pozdrawiam
                • Gość: basia Re: a jak dbać o... pupę IP: *.rasserver.net 07.04.02, 16:27
                  Xena, w zasadzie trudno podać jakąś konkretną technikę czy proporcje, ja to
                  bardziej robię na oko, przygotowuję sobie nieduże plastikowe opakowanie
                  przykrywką i wsypuję tak na oko sól gruboziarnistą i sodę, więcej soli niż sody.
                  Nie radziłabym mieszać soli z cukrem, albo to albo to, cukier też można mieszać
                  z sodą, ja osobiście wolę mieszanka sól + soda, gdyż cukier szybciej się
                  rozpuszcza, a poza tym sól z minerałami ma jeszcze dodatkowe właściwości ,sodę
                  można też używać samą. Justy pytała jak działa soda, nie ma ona jakiś
                  dodatkowych właściwości, tylko działa wygładzająco i złuszczająco, niektórzy
                  polecają sodę wymieszaną z żelem myjącym jako najlepszy peeling do twarzy, ja
                  bym jednak była ostrożna, taki peeling na pewno nie nadaje się dla wrażlwiej is
                  uchej cery, może odpowiadać tylko osobą z tłustą cerą. Zauważyłam , że soda może
                  troszkę wysuszać, poza tym taka mieszanka sól+soda może lekko szczypać jeśli
                  mamy jakieś ranki na skórze, mimo to, bardzo polecam, żaden peeling nie
                  wygładził mi tak bardzo nóg.
                  Xena, najlepiej weź sobie pudełeczko , tak żeby łatwo było ci tam wkładać dłoń,
                  i w trakcie kąpieli ja robię tak, że najpierw rozprowadzam żel na ciele, a potem
                  nakładam taką mieszankę soli z sodą i wmasowuję, można też na rękę nalać płyny i
                  rozprowadzić to z z naszą mieszanką.
                  Justy z preparatmi z kwasami jest rzeczywiście ciężko w Polsce, zwłaszcza w
                  dużych opakowaniach, trochę propozycji podałam w artykule na wizażu, w Polsce
                  niestety większość preparatów jest małych i drogich, tym bardziej, gdyby chcieć
                  je używać do ciała, jedyny tańszy to chyba preparat z Phamrmaceris S, który też
                  można używać na ciało, oraz firma NeoStrata ma nawet specjalne preparaty do
                  ciała z kwasami AHA czy PHA w dużych opakowaniach, ale niestety drogie, ja się
                  zaopatruję za granicą podałam w artykule kilka zagranicznych propozycji, używam
                  preparatów z serii Alpha Hydrox, za prawie 200ml płacę ok 40zł, oraz Paula's
                  Choice ( z tej firmy uzywam preparatu do twarzy z BHA)
                  Pozdrawiam :))

Gość portalu: Xena napisał(a):

> Dziewczyny, a czy mozecie podać orientacyjne proporcje takiego domowego
                  > peelingu z soli lub cukru? I jaka jest technika jego przygotowania?
                  > Zachęciłyście mnie do poeksperymentowania, ale zupełnie nie wiem, jak się za to
                  >
                  > zabrać.
                  >
                  > Pozdrawiam

• agus7 Re: a jak dbać o... pupę 08.04.02, 09:47
                    hej dziewczyny! Świetny temat, bo i mnie to dotyczy!

Jestem fanatyczką wszelakich peelingów do ciała, no i pewne - pozytywne -
                    efekty na pupie już mam :))) Posłucham jednak Waszych rad i zastosuję domowy
                    peeling z soli gruboziarnistej i sody oczyszczonej. Dotychczas pozytywne efekty
                    wystąpiły u mnie po stosowaniu: peelingu (staram się wykończyć wreszcie Avon
                    mandarynkowy i zakupić L'Oreal, zachwalany na tym forum), balsamów i oliwki
                    J&J, ostatnio fantastycznej oliwki w żelu plus krem anty-cellulit Dax
                    Cosmetics, który bardzo ładnie wygładza.
    • Gość: Paulina Re: a jak dbać o... pupę IP: *.ost-poland.com.pl 08.04.02, 13:58
      Z moich doswiadczen z pielegnacja ciala wynika, ze na wygladzenie i upiekszenie
      skory najlepsze sa regularne masaze szorstka gabka lub rekawica. Wypraktykowal
      to moj chlopak, ktory mial problemy ze skora plecow (szorstka, ze sklonnoscia
      do wypryskow), teraz ma gladziutkie i miecutkie plecy. Jak zobaczylam efekty,
      tez zaczelam sie szorowac, cala, i to naprawde dziala.
    • Gość: Bea Re: a jak dbać o... pupę IP: *.lipno.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 15:05
      dziewczyny jak często można się pilingować ;) ażeby sobie pomóc a nie
      zaszkodzić ??
      • Gość: renia Re: a jak dbać o... pupę IP: 193.0.117.* 11.04.02, 18:14
        To ja - po wypróbowaniu Xeriala 50. Po kilku dniach chropowata pupa zaczyna się
        wygładzać. To pierwszy pozytywny efekt od jakiegoś czasu. A może lepszy byłby
        krem salicylowy erisu??? Basia o nim pisała w artykule o kwasach. Basiu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka