Dodaj do ulubionych

soczewki + krople

IP: 195.94.200.* 14.09.04, 11:30
Witajcie,
mam takie pytanie, czy są może jakieś kropelki (sztuczne łzy), które można
zakraplać do oka nie wyjmując soczewek (miękkich)?
Wszystkie, które obejrzałam mają opis, ze soczewki można włożyć dopiero po 30
min., a pracując przy komputerze często mam uczucie "suchości w oczach".
Dzięki z góry za pomoc.
Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • ruda_80 Re: soczewki + krople 14.09.04, 11:32
      Takie krople są do kupienia w salonach optycznych sprzedających soczewki. Są
      one właśnie po to by nawilżać oko na które założone są soczewki
      • ruda_80 Re: soczewki + krople 14.09.04, 11:34
        Są do kupieniaoczywiście w salonach sprzedających soczewki oraz płyny do
        soczewek
    • Gość: ella Re: soczewki + krople IP: 157.25.152.* 14.09.04, 11:34
      Natrium chloratum, czyli sól fizjologiczna (tzw. sztuczne łzy). Do kupienia w
      aptekach w jednorazowych fiolkach.
      • kobietka_jm Re: soczewki + krople 14.09.04, 11:39
        oprócz kroli np Focusa które są do kupienia w salonach optycznych ja używałam
        również kropli ze świetlikiem (nie pamiętam ju z nazwy ) za mniejsze pieniądze,
        nic na nich nie było że nie można na soczewkę wypróbowałam i było ok
        • lilian_ka Re: soczewki + krople 14.09.04, 12:44
          uzywalam tych z salonow optycznych (za jakies kosmiczne sumy typu 30zl za 10ml)
          i z czystym sumieniem polecam zwykla sol fizjologiczną do kupienia w aptekach -
          ampulka 5ml (ale bez nakrętki, czyli jednorazowa, ewentualnie w domu moze
          postac kilka dni) kosztuje 30gr. Ja naprawdę nie czulam roznicy w jakosci tych
          kropelek!
    • Gość: justy Re: soczewki + krople IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 14.09.04, 12:43
      Hylo comod, tears naturale II, tears naturale free. wszystkie są tańsze od
      nawilżaczy od optyka. można też stosować sól filzologiczną w ampułkach lub
      (niektóre) płyny do soczewek, ale w tym przypadku efekt nawilżający jest bardzo
      krótkotrwały.
      • eressea Re: soczewki + krople 14.09.04, 13:09
        Aquify do kupienia u optyka lub okulisty. Soli fizjologicznej w ampułkach nie
        polecam, po zastosowaniu na oczy z soczewkami skończyło się na tym, że przez
        kilka dni musiałam chodzić w okularach :(
    • slotna Re: soczewki + krople 14.09.04, 13:14
      Aquify jest cholernie drogie (bodajze 28zl za 5 ml) ale daje swietny efekt - po
      1 kropelce rano, pozniej ew. jeszcze raz w pracy - i oczy sa super nawilzone,
      takie wrecz troszke 'sliskie'. Poza tym mozesz sprobowac innych soczewek. Dla
      mnie najbardziej suche byly johnsony, a wilgotne ciba vision. Najczesciej
      uzywam bauscha, sa takie 'posrednie', a za to najtansze;)
      pozdrawiam
      • Gość: justy Re: soczewki + krople IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 14.09.04, 13:30
        Hylo-Comod ma taki sam skład jak Aquify, objętość wynosi 10ml a cena to 36zł.
        oszczędność: 20zł
        • eressea Re: soczewki + krople 14.09.04, 13:51
          Gość portalu: justy napisał(a):

> Hylo-Comod ma taki sam skład jak Aquify, objętość wynosi 10ml a cena to 36zł.
          > oszczędność: 20zł

Justy, mogłabyś napisać jak długo po otwarciu można uzywac tych kropli? Bo jesli
          tylko miesiąc to raczej się nie opłaca...
          • Gość: justy Re: soczewki + krople IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 14.09.04, 13:59
            długo jak na krople. dlatego, że mają specjalne hermetyczne opakowanie. w tej
            chwili nie pamiętam dokałdnie, ale jest to 6 lub 8 tygodni.

PS. okulista powiedział mi, że Aquafy są na bazie kwasu hialuronowego, tak? (bo
            pisząc o identycznym skąłdzie hylo-comod i aquafy opierałam się na jego opinii,
            a na osobistym porównaniu składów)
            • eressea Re: soczewki + krople 14.09.04, 14:11
              Gość portalu: justy napisał(a):

> długo jak na krople. dlatego, że mają specjalne hermetyczne opakowanie. w tej
              > chwili nie pamiętam dokałdnie, ale jest to 6 lub 8 tygodni.

Dziękuję za odpowiedź :-)

> Aquafy są na bazie kwasu hialuronowego, tak?

Tak.
              • Gość: mala Re: soczewki + krople IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 18:26
                Dziewczyny jesteście nieocenione, baaaaaaaardzo Wam wszystkim dziękuję:-)
                Pozdrawiam serdecznie,
                K.
            • Gość: justy Re: soczewki + krople IP: *.ynet.pl / 213.241.34.* 17.09.04, 16:43
              sprawdziłam: 12 tygodni.
    • diana2003 Re: soczewki + krople 15.09.04, 12:03
      witam,
      mam ten sam problem i używam krople "Naturals Tears", czyli sztuczne łzy; można
      je kupić bez recepty za ok. 13-15 zł;
      • Gość: mug hylocomod IP: 195.117.171.* 15.09.04, 12:29
        mi zdecydowanie nie pomógł:/ lepsze działanie miał płyn do "moczenia" soczewek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka