Dodaj do ulubionych

do klientek YR

IP: *.echostar.pl 14.09.04, 12:03
Czy korzystałyście z tego formularza z ,,Zielonej Księgi" polecającego
przyjaciółce kosmetyki YR. Można tam wybrac do wyboru 3 prezenty: perfum,
radio albo niespodziankę? Zastanawia mnie, co to jest ta niespodzianka?

Kolejne pytanie: jeżeli wybieram promocję ,,2 w cenie 1", to mogę wybrać
dowolny produkt?

Jaga
Obserwuj wątek
    • icegirl Re: do klientek YR 14.09.04, 12:20
      Najpierw odpowiedź na drugie: jeśli masz to na blankiecie do zamawiania, to
      możesz wybrać dowolny. Czasem można też korzystać z oznaczonych produktów (takie
      naklejeczki).
      Ja korzystałam z niespodzianki. Dostałam małą wagę kuchenną w kolorze zielonym.
      Na razie z niej nie korzystam :)
      • Gość: Mango Re: do klientek YR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 15:02
        O jeżu koczasty! Znowu ten cholerny "perfum"! Dziewuchy, kamieniami w szkołę rzucałyście, czy co?! Wrrrrrr! :-/
        • evita2 Re: do klientek YR 14.09.04, 15:33
          Dobrze napisała. Mianownik liczby pojedynczej - jeden perfum.
          • justa_79 Re: do klientek YR 14.09.04, 15:36
            evita2 napisała:
            > Dobrze napisała. Mianownik liczby pojedynczej - jeden perfum.

buhahaha rotfl :DDD
          • Gość: kaloo Re: do klientek YR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 15:37
            perfumy występują tylko w liczbie mnogiej.Mówi się tylko i wyłącznie PERFUMY i
            błagam,dziewczyny nie piszcie "ten perfum"...
            ps.Z tą formą spotkałam się tylko i wyłącznie tutaj na forum uroda.Wcześniej
            nawet nie wiedziałam,że tak można mówić...
            pzdr!
            • Gość: Free to jest dosyc oczywiste - IP: *.tele2.pl 14.09.04, 16:11
              jeden perfum, dwa perfumy, ..., mnustwo perfumów
              • Gość: Mango Re: to jest dosyc oczywiste - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 18:45
                Chyba mnustfo perfumuf! Dziewczyny, miejcie litość!
                • Gość: Free :> IP: *.tele2.pl 15.09.04, 09:56
                  a wiesz, mnustfo perfómuff nawet lepiej wyglada :D

(to i wczesniejsze bylo oczywiscie takimi malusimi żarcikami)
            • Gość: kaloo perfumY IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.04, 16:21
              sjp.pwn.pl/haslo.php?id=42982
            • evita2 Re: do klientek YR 14.09.04, 16:42
              Przyłubscy " Język polski na co dzień ", str. 286; perfumy
              występują ZWYKLE w liczbie mnogiej. A to jest różnica. Tak jak poprawna jest
              forma jeży - jeżów i kóraś z nich może kogoś razić.
              To ludzie tworzą język i jeśli tyle osób używa jakiejś formy to jest ona
              dopuszczalna lub wkrótce taką się stanie.
              Dla mnie dalej będzie jeden perfum, dwa perfumy, używam perfum itd.
              P.S. W moim środowisku natomiast pojawiają się obie formy z przewagą perfum.
              • justa_79 całkowicie OT :) 14.09.04, 16:58
                właśnie - używam tych perfum - a nie tego perfuma czy tych perfumów - te formy
                wskazują, iż w mianowniku musi być liczba mnoga. nie istnieje forma "ten
                perfum" i nigdy takiej nie było. jeśli sięgnąć do historii, była "ta perfuma",
                czyli rodzaj żeński - ale obecnie już się tego słowa nie używa, jest ono
                archaizmem.

ale nie sprzeczajmy się - pełna tolerancja dla kobiet, które solarium uważają
                za nieszkodliwe, zamiast kremu do twarzy wolą tusz i puder oraz pachną
                perfumem - dzięki temu możemy być pięknymi i wykształconymi kobietami ;)
              • Gość: Margo Re: do klientek YR IP: *.stnet.pl 15.09.04, 12:31
                Evito2, ,,perfumy" mają liczbę plurale tantum- podobnie jak np.: sanki, spodnie, drzwi. Jeśli uwazasz, że forma : jeden sanek, jeden spodń, jeden... sorry, nie umiem od tego stworzyć ,,liczby pojedyńczej" jest poprawna, to nic dziwnego, że piszesz też ,,jeden perfum". ,,Perfumy" w języku polskim- poprawnym, zwanym czasem literackim z uwagi na rzadkość w życiu codziennym- nie występują w liczbie pojedyńczej.
            • evita2 Re: do klientek YR 14.09.04, 16:59
              Oczywiście w w/w podręczniku jest również kategoria:
              TYLKO w liczbie mnogiej. Perfumy się do niej nie zaliczają!
              Występują w grupie: ZWYKLE w liczbie mnogiej.
              A więc dziewczyny od perfum - bez kompleksów!
          • Gość: Mango Re: do klientek YR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.04, 18:43
            Ty też masz taką wiedzę o ojczystym języku? Dobrze,nie lubię się wymądrzać, ale w końcu utnę tę dyskusję: skończyłam polonistykę na Uniwersytecie Wrocławskim (wyjaśniam, żebyście nie snuły przypuszczeń, że w jakiejś filii Wyższej Szkoły Pieczenia i Gotowania w Koziej Wólce Dolnej), miałam zajęcia ze świetnymi pracownikami naukowymi, m.in. z ukochanym przez nas profesorem Miodkiem,więc jaką taką wiedzę z zakresu językoznawstwa i kultury języka posiadam, czyli rzeczowniki przez przypadki odmieniać umiem. Kitu mi więc, Drogie Koleżanki, nie wciśniecie. A teraz czyhajcie na moje literówki albo usterki językowe!
            • jazz_b Re: do klientek YR 14.09.04, 22:40
              No piekne po prostu!
              Jakie cudenko na tym forum sie wyklulo!
              Debata "perfum" czy "perfumy"
              Dla mnie to oczywiste,ze "perfumy" w l.mn choc polonistka nie jestem a jedynie
              prawnikiem,ale przyznam,ze ladnie sobie dyskutujecie i przytaczacie swoje
              argumenty.Bo jak czasem czytam stos wyzwisk na F.Kobieta to wlos na glowie sie
              jezy...
              Pozdrawiam!
              A jesli chodzi o pytanie zalozycielki postu,to jak najbardziej mozna zamawiac 2
              produkty za cene jednego.Natomiast co do prezentu niespodzianki nie pomoge za
              wiele,gdyz nigdy sie na takowy nie skusilam!
              Pozdrawiam cieplutko i piszcie jeszcze!!!!
              • Gość: Jaga ??? IP: *.echostar.pl 14.09.04, 23:44
                Drogie Panie!

Wasze odpowiedzi przerosły moje oczekiwania. Z takimi problemami językowymi nie
                powinniście chyba mieć problemów, bo każdy w domu ma słownik języka polskiego i
                może zobaczyć sobie, że perfumy występują tylko w liczbie mnogiej. Dbajmy o
                poprawność językową naszej ojczystej mowy...

Jaga
                • Gość: asia Re: ??? IP: *.neonet.gliwice.pl 15.09.04, 09:57
                  Gość portalu: Jaga napisał(a):

> Drogie Panie!
                  >
                  > Wasze odpowiedzi przerosły moje oczekiwania. Z takimi problemami językowymi
                  nie
                  >
                  > powinniście chyba mieć problemów, bo każdy w domu ma słownik języka polskiego
                  i

POWINNYŚCIE!!!!!!
          • Gość: mary lu Re: do klientek YR IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.04, 09:45
            nie zle napisała. Perfumy w jezyku polskim występują tylko w liczbie
            mnogiej. "perfum" to kalka z francuskiego co u nich wymawia sie mniej
            wiecej "parfę". Odsyłam do słownikapod redakcją Doroszewskiego!!!!
    • Gość: Ness O moim doświadczeniu z YR IP: *.acn.waw.pl 15.09.04, 10:15
      Muszę przyznać, że nie potrafię kupować kosmetyków tej firmy. Weszłam do
      saloniku YR, rozglądam się, a tam wszystko po francusku: same -aux, -elle and
      inne takie. Polskie informacje o kosmetyku drobniuteńkim szarym druczkiem na
      szarej karteczce obok - dla mnie nieczytelne. Poczułam się zagubiona i
      niedouczona (znam tylko dwa języki obce) więc czym prędzej uciekłam. :)

Zdarza się wam to, czy tylko ja jestem taka nadwrażliwa? A może jest gdzieś w
      Internecie krótki samouczek francuskich zwrotów kosmetycznych i perfumeryjnych?
      • Gość: Mango Re: O moim doświadczeniu z YR IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.04, 13:52
        Może coś w tym jest? No cóż, "kalesony" też występują tylko w liczbie mnogiej.
        To co, dziewczyny, walczymy o formę l.poj. rodzaju żeńskiego dla tej części garderoby? Nie dajmy się facetom ! :-D
    • k3ffy Re: do klientek YR 15.09.04, 14:09
      Prezent niespodzianka to ostatnio trudny do przewidzenia podarunek... Kiedyś
      były to zazwyczaj kosmetyki (np. pięknie zapakowany komplet miniatur z linii
      owocowej). Niedawno zostałam jednak odbarowana plastikowym (gumowym?)
      termometrem...

W przypadku "Zielonej Księgi" promocja 2 w 1 dotyczy chyba wszystkich
      kosmetyków :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka