Dodaj do ulubionych

stewardessy

IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.04, 08:46
Wiem, że nie na temat,ale nigdzie nie mogę znalezc informacji na temat zawodu
stewardessy:(
Być może na tym forum znajdzie sie jakaś miła kobietka, która napisze mi
jakie trzeba spełniac warunki by móc pracować w tym fachu,a jakie są
przeciwskazania, bardzo mi na tym zależy i z góry dziękuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • kragmel Re: stewardessy 24.11.04, 09:00
      hej,
      jest tu takie forum prywatne personel pokładowy
      trochę zachodu z dostaniem się na nie, ale myślę, że tam ci najlepiej pomogą.
    • Gość: ja Re: stewardessy IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.04, 09:43
      Dzięki wielkie, popróbuję i poszukam
      • noelka28 zacznij 24.11.04, 10:04
        od pisowni bo jak wyslesz CV bedzie wstyd - stewardesa pisze sie przez jedno "s"
        • Gość: sniegotka Re: zacznij IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 24.11.04, 10:19
          Ja sie dostalam do Gulf Air - linie lotnicze Bahrainu, Abu Dabi (ZEA) i Omanu. Na
          spotkanie zapraszaja kobiety: niezamezne, umiejace plywac, zdrowe, znajace dobrze
          angielski, bez tatuazy, dosc wysokie (nie wiem dokladnie ale chyba min. 165).
          Podczas rekrutacji trzeba sie wykazac dobra znajomoscia jezyka, opanowac nerwy i
          emocje, byc mila i usmiechnieta, wiedziec co nieco o liniach do ktorych chcemy
          sie dostac i kraju w ktorym bedziemy mieszkac. Bardziej szczegolowo opisalam
          proces rekrutacji na forum: Personel pokladowy.
          Powodzenia!

• justa_79 Re: zacznij 24.11.04, 14:40
            Gość portalu: sniegotka napisał(a):
            > Na
            > spotkanie zapraszaja kobiety: niezamezne, umiejace plywac,

umiejące pływać... bardzo optymistyczne ;) ale dlaczego niezamężne? a później
            można się już hajtnąć?
            • Gość: sniegotka Re: zacznij IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 24.11.04, 14:55
              Justa - umiejetnosc plywania to miedzynarodowy wymog - kobieta musi sie uratowac
              w razie wodowania.
              Co do zamazpojscia - ja w kontrakcie dwuletnim mam zakaz. Dotyczy to rowniez
              zajscia w ciaze. Mysle, ze co do tego pierwszego - daje sie jakos ominac.

• Gość: :} noelka28 : IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.04, 15:21
          Nie wiem czy Twoja rada miała być złośliwa,ja ją w każdym badz razie tak
          odebrałam. W pisowni wyrazu "stewardessa" nie widzę żadnego błędu. Pozdrawiam i
          życzę miłego dnia.

Pozostałym dziewczynom dziękuję ;)
        • Gość: justa Re: zacznij IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.04, 16:26
          trochę śmieszne, jak ktoś poprawia, nie mając racji ;)
          www.slownik-online.pl/kopalinski/794B85EFB32578F8C1256594007399B8.php
          • lotoss Re: zacznij 24.11.04, 16:45
            Moze obywdwie formy sa poprawne?
            W slowniku ortograficznym jezyka polskiego widnieje forma 'stewardesa', w
            slowniku wyrazow obcych rowniez. Oczywiscie 'stewardess' to wyraz z jezyka
            angielskiego, ktorego sie nigdy nie odmienia.
            Wiec przyjmujac, ze informacje ktore posiadam sa prawdziwe (dwie ksiegi), to
            jezeli juz chcemy odmienic to slowo, nalezy przyjac forme spolszczona;
            stewardesa.
            Co myslicie? Stewardesy powinny wiedziec:).
            • Gość: sniegotka Re: zacznij IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 24.11.04, 16:53
              W Gulf Air i chyba wszystkich liniach stewardessy naywa sie f/a - flight
              attendant.

• lotoss Re: zacznij 24.11.04, 16:55
                Sniegotka, chodzi nam dokladnie o wyraz 'stewardesa'.
                • justa_79 Re: zacznij 24.11.04, 16:57
                  jeśli obie formy są poprawne, to stewardessa też się odmienia, dlaczego miałaby
                  się nie odmieniać? przecież to polski wyraz. ang. to stewardess, którego po
                  polsku nie używamy.
                • Gość: sniegotka Re: zacznij IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 24.11.04, 17:02
                  Jestem po polonistyce na UW i wydaje mi sie, ze "stewardessa" jest poprawnie. Ale
                  jesli nawet slowniki nie sa zgodne co do poprawnosci jednej czy drugiej formy
                  chyba mozna przyjac, ze obie sa dopuszczalne.

• lotoss Re: zacznij 24.11.04, 17:04
                    Dziewczyny, stwierdzam tylko fakt, ze w dwoch ksiazkach jezyka polskiego, nie
                    ma formy 'stewardessa'.
                    • justa_79 Re: zacznij 24.11.04, 17:10
                      ale w słownikach jest :) więc chyba obie są poprawne.
                      • lotoss Re: zacznij 24.11.04, 17:31
                        Profesor Miodek by sie teraz sprzydal. Nie daje mi to spokoju:). Jutro wysle
                        zapytanie na stronke PWN, jest tam taka poradnia jezykowa.
                        Justa, tylko w Twoim linku sa dwa 's', moze to pomylka?
                        • justa_79 Re: zacznij 24.11.04, 17:42
                          wątpię, żeby to była pomyłka. do tej pory spotykałam się tylko z pisownią przez
                          2 s.
            • Gość: :} Re: zacznij IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.11.04, 17:57
              Myślę,że nie najadłabym się wstydu pisząc "stewardessa", w słowniku, który ja
              posiadam ("Mały Słownik Języka Polskiego" PWN) jest także przez dwa "s".

Sniegotka, wiesz może czy jeśli kandydatka ukończyła Technikum Hotelarskie, ma
              większe szanse niż np. ta po skończeniu Liceum Ogólnokształcącego?
              Mam jeszcze jedną prośbę: czy mogłabyś podać wysokośc zarobków? Wiem że nie są
              one zawsze takie same,ale tak w przybliżeniu... Jesli chcesz, mogę podać adres
              mailowy
              • Gość: sniegotka Re: zacznij IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 25.11.04, 10:09
                Co do pisowni "stewardessa" tudziez "stewardesa" mysle, ze raczej przez analogie
                do rzeczownika "hostessa" - takze zapozyczonego z jez. angielskiego - poprawna
                jest pierwsza forma. Do do pisowni przez jedno "s" nie wypowiadam sie - nigdy nie
                rzucilo mi sie w oczy.

Wiekszosc dziewczyn na spotkaniu miala wyzsze wyksztalcenie badz studiowala. O
                ile dostaniesz sie na spotkanie - wieksze znaczenie bedzie miala twoja osobowosc
                i znajomosc jezyka - tzn. jak bedziesz potrafila sie zaprezentowac. Zarobki
                oficjalne to od 1100$ do 1500$ w przeliczeni z dinarow, mam jednak informacje ze
                mozna zarobic wiecej - to zalezy od intensywnosci pracy.

• Gość: sniegotka Re: zacznij IP: *.wprost.pl / *.wprost.pl 25.11.04, 10:15
                  Acha - do tego placa za mieszkanie i dojazd do lotniska. Nie sa to niestety
                  wstrzasajac zarobki, ale mysle ze czasami warto zdecydowac sie na odrobine
                  szalenstwa ;))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka