Gość: mala IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 08:06 Chciałam Was poprosić o napisanie jak wymawia się następujące nazwy: Burberry Chopard Cerruti Ungaro Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalooo Re: wymowa nazw 03.12.04, 09:17 Barberr'i Szopar Czeruti Ęga'ró proszę bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: wymowa nazw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.04, 09:25 beeerbery, długe pierwsze "e" Odpowiedz Link Zgłoś
icegirl Re: wymowa nazw 03.12.04, 09:35 A Thierry Mugler? Ma jakąś specyficzną francuską wymowę? I jak powinno się wymawiać poison? Z angielska czy z francuska: puason? Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: wymowa nazw 03.12.04, 09:39 stara wersja poison jest z francuska-płazą ;) Nowa-pure poison z ang.,pjur pojz'n Odpowiedz Link Zgłoś
annia25 Re: wymowa nazw 03.12.04, 09:36 Też mam ten problem, bo nie znam francuskiego! Jak wymawiać: 1)L'INSTANT DE GUERLAIN 2)ALLURE CHANEL ??? z góry dziękuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: wymowa nazw 03.12.04, 09:42 w tym allure ten apostrow to takie delikatne zmiekczenie,ledwo ledwo wyczuwalne "i"-układasz usta jak do "u"a mówisz "i".No inaczej nie wiem jak to spolszczyć;) Odpowiedz Link Zgłoś
annia25 Re: wymowa nazw 03.12.04, 09:51 Dzięki!!!! Cóż za fachowość!!! Chyba będę się zwracać o pomoc w przyszłości! Bo człekowi, który nie włada francuszczyzną czasem trochę łyso w perfumerii pokazywać paluszkiem:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naina Re: wymowa nazw IP: *.238.101.140.adsl.inetia.pl 03.12.04, 20:31 To ja tez mam pytanie w takim razie-ROCHAS jak wymawiac prawidlowo.z gory dziekuje,pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naina Re: wymowa nazw IP: *.238.101.140.adsl.inetia.pl 03.12.04, 21:16 Dzieki;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studientka Re: wymowa nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 20:40 A jak wymawia się ten zachwalany na forum krem, który chce sobie za niedługo kupić - Biodermine? Tak jak się pisze, czy jakos specyficznie? Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: wymowa nazw 03.12.04, 20:43 tak jak sie pisze,ale bez ostatniego e -czyli biodermin.Nie ma żadnego akcentu nad e,więc się go po prostu nie wymawia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studientka Re: wymowa nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 20:57 Dziękuje ślicznie i życze miłego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
iselle Re: wymowa nazw 03.12.04, 21:00 A Lumene ? - lumene czy lumen ? A może jeszcze inaczej ? :) No i Joop - z jakiego języka wymowa pasuje najlepiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: wymowa nazw 03.12.04, 21:21 lumene to skandynawska firma,ale z tego co wiem nie wymawia sie e na końcu.Czyli Lumen.;) a joop jest niemiecką firmą,bo joop jest niemcem i w związku z tym wymawia się jup,ale często zdarza się też wymowa francuska czyli żup,co niestety nie do końca jest poprawne.;) Kein probleme girls! Też wam życzę fajnego wieczoru-swoją drogą już dawno nie miałam piątku w domu...;) Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Joop 06.12.04, 20:24 Joop, poniewaz jest Niemcem, wymawia sie "jop", nie "jup", nie ma w niemieckim podwojnego "oo", to nie jest angielski i nie zamienia sie tego na "u". Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: Joop 06.12.04, 22:34 nie będe wnikać gdzie mieszkasz i czym się zajmujesz,ale joop wymawia sie jup i jest to słyszane nawet w telewizji niemieckiej,a ja miałam kiedys styczność z tą firmą i z pierwszej ręki wiem,że jest jup... Cieszę się,że ja również mogłam "zaoferować porady"... Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Re: Joop 06.12.04, 22:41 Nie chce sie absolutnie z toba klocic, bo podziwiam cie rowniez za twoja wiedze i zaangazowanie :) Studiowalam w Niemczech, po niemiecku, nie wiem, czy ty mowisz w tym jezyku. Sadze, ze wymawia sie "jop", ale faktem jest, ze Niemcy wymawiaja "o", ktore brzmi tak pomiedzy "o" a "u", tak nie do konca otwieraja usta. Zreszta, wymowa rozni sie w zaleznosci od rejonu Niemiec, a juz zupelnie inaczej jest w Austrii i Szwajcarii. Sam pan Wolfgang Joop mieszkal kilkanascie lat w USA, dopiero w tym roku przeprowadzil sie na stale do Niemiec, byc moze czasem "zangielszcza" swoje nazwisko. Zgoda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: Joop 06.12.04, 22:51 no bo tak naprawdę to prawda leży pośrodku-układa się usta jak do 'u',a mówi 'o',albo odwrotnie,efekt zblizony do ideału.A ja sie nie kłócę;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka81 Re: wymowa nazw IP: *.kapy.bydg.pl / 217.97.147.* 06.12.04, 20:13 Ja również poproszę o prawidłową wymowę. Tym razem słówko voucher. Chciałam zdazwonić do Nałęczowa ( spa) tylko nie wiem jak to się wymawia. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam:)) Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Re: wymowa nazw 06.12.04, 20:26 "voucher" wymawia sie "walczer" (to nie jest "l" jak "lalka" tylko "l" jak "lyzka". Nie mam polskich liter i tak trudno to czasem wytlumaczyc... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Re: wymowa nazw 06.12.04, 20:26 Aha, zawsze mozesz powiedziec "kupon", maja dosc podobne znaczenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: wymowa nazw 06.12.04, 22:38 bez zbednych udziwnień wystarczy "wauczer". ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Ungaro 06.12.04, 20:21 Ungaro wymawia sie "ungaro", bo ten pan byl Wlochem, a nie Francuzem. Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: Ungaro 06.12.04, 22:37 hehe-a włoski i francuski sa z grupy języków romańskich i można wymawiać tak jak mówiłam,zwłaszcza,że na Ftv tak mówią nawet ludzie pracujący dla Ungaro.Ale twój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: wymowa nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 20:49 jak sie wymawia EAU ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka81 Re: wymowa nazw IP: *.kapy.bydg.pl / 217.97.147.* 06.12.04, 21:03 Kampysiu wielkie dzięki:)))Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Re: wymowa nazw 06.12.04, 21:10 Bardzo prosze, jeszcze jakies pytania? Sluze pomoca, razem z kaloo :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ness Jabu'She? IP: *.acn.waw.pl 06.12.04, 22:17 Jeśli już było w tym wątku, to przepraszam, ale ja dziś ślepa jestem. Jak się to Jabłu'Szko wymawia?? Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Re: Jabu'She? 06.12.04, 22:20 To szwedzki krem, mysle, ze nazwa chyba nie jest po szwedzku, ja bym powiedziala "jabusze"... ale moze zle bym powiedziala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ness Re: Jabu'She? IP: *.acn.waw.pl 07.12.04, 00:03 Oj ze szwedzkim to mi zupełnie nie po drodze. Co oni z tymi biednymi samogłoskami robią, łomatko :)) Trudno, będę improwizować z moim jabłuszkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Do kaloo 06.12.04, 22:45 Kaloo, znasz moze kragmela? Skad jestescie? Czym sie zajmujecie? Ile macie lat? Podoba mi sie, ze tak duzo wiecie o "urodzie" i tak sie na tym forum angazujecie :) Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: Do kaloo 06.12.04, 22:54 Ano pewnie,że znam!;) Bardzo to miłe dziewcze jest i całkiem zacne!;) Ja wiem duzo o urodzie???Ekhem..no,to ten...hmmm..No,miło mi!dzięki!!!;D Lat mam 22 jeszcze;),pracuję+studiuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Re: Do kaloo 06.12.04, 22:55 A gdzie mieszkasz? Gdzie pracujesz i co studiujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: Do kaloo 06.12.04, 22:59 eee no nie lubie o sobie mówic no... Warszawskie dziewcze,studiujące na UW to ja.A imie jak już kiedys pisałam mam dość rzadkie i to loo to z tego się własnie wzięło.Więcej nie powiem;) Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Re: Do kaloo 06.12.04, 23:01 Dolores? Lolita? (czyli jedno i to samo?) Lola? Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: Do kaloo 06.12.04, 23:09 non. Mówiłam,że rzadko sptykane;) Bardzom oryginalne dziewcze. OK,ide spac,bo mi tu ktoś juz chrapie obok...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
kampysia Re: Do kaloo 06.12.04, 23:11 No to slodkich snow - dbajac o urode idziesz spac przed polnoca :) Ja mam na szczescie godzine do tylu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mangax Re: wymowa nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 23:13 a co z bourjous? <czy jak to sie pisze...? > ddzieki ;) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mangax Re: wymowa nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.04, 23:16 danke danke ;) pozdr. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: wymowa nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 20:27 A jak się wymawia Cacharel? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: wymowa nazw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 21:11 a tak z innej beczki, zupełnie nie kosmetycznej... jak wymówić MERCER'S - tak po prostu 'mercers' trochę zmiękczone? zawsze mnie to inspirowało byłam ciekawa czy dobrze to wymawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: wymowa nazw 23.12.04, 09:55 > jak wymówić MERCER'S - tak po prostu 'mercers' trochę zmiękczone? merser 's-z tym ostatnim,ledwo ledwo słyszalnym 's' ;) Jeśli chodzi o kawiarenkę Mercer's Gourment Coffee to z francuskiego w pełnej nazwie znaczyłoby coś jak "kramik smakoszy/koneserów/łakomczuchów kawy";) Odpowiedz Link Zgłoś