madzilka 23.01.05, 18:00 Czy znacie cos skutecznego, żeby sie go szybko pozbyć? Strasznie boli mnie oko i jak tylko wyjdę na dwór to natychmiast mi łzawi! Doradżcie mi jak szybko sie z tym uporać!!! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
juliet22 Re: Jęczmień... 23.01.05, 18:02 Na jęczmień są specjalne maści, ale przypuszczam, że są na receptę. Zapytaj w aptece, domowych sposobów nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
smee Re: Jęczmień... 23.01.05, 18:05 Slyszalam, ze taki jeczmien trzeba pocierac zlota obraczka. Nie wiem, na ile to dziala, bo w zyciu nie mialam jeczmienia. To taki babciny sposob, moze jednak zadziala??? Odpowiedz Link Zgłoś
tradycja1 Re: Jęczmień... 23.01.05, 18:09 u mnie dzialalo zloto wlasnie, bedac nastolatka czesto dosc miewalam jeczmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
madzilka Re: Jęczmień... 23.01.05, 18:11 Na mnie złoto też działa, ale zanim jęczmień sie zrobi. A jak już go mam to nie pomaga! A cholernie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
juliet22 Re: Jęczmień... 23.01.05, 18:42 A białe złoto może być? ;) Właśnie z takiego mam obrączkę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Jęczmień... IP: *.chello.pl 23.01.05, 19:28 nie nalezy tego nigdy robic na obraczce sa zarazki, to może najwyżej zaostrzyc stan zapalny, wpuszczaj krople do oczu Odpowiedz Link Zgłoś
nadja Re: Jęczmień... 27.01.05, 10:28 Ja zawsze pocieram zlotym pierscionkiem i zawsze pomaga. Pozdrawiam, n Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: detoxy Re: Jęczmień... IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.01.05, 19:58 Parę dni dni temuza czął mi się robić pierwszy raz w życiu i co 3 godziny tarłam-delikatnie obrączką- pomogło! zniknął po dwóch dniach. Polecam Natomiast kiedy juz jest - nie mam pojęcia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Jęczmień... IP: *.chello.pl 25.01.05, 10:46 jęczmień zawsze znika po 2-4 dniach więc wątpiłabym tu w działanie obraczki, a raczej obstawiala przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Jęczmień... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 21:15 W czwartek zaczął robić mi sie jęczmień, tarłam kilka razy dziennie obrączka i smarowałam maścią Oxycort A(na receptę).Na drugi dzien zaczęło sie goic i juz nie mam śladu Odpowiedz Link Zgłoś
l81 Re: Jęczmień... 25.01.05, 10:41 Ja tez polecam maść Oxycort na receptę. Rewelacyjna.A inne dodatki typu pocieranie obrączką, czarna nić to tylko dodatki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Jęczmień... IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:46 Mnie pomagają okłady z rumianku. Jest to jedyny dla mnie skuteczny sposób na pozbycie się go domowym sposobem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didi Re: Jęczmień... IP: *.chello.pl 26.01.05, 11:22 a mi sie zrobil jeczmien i nic nie pomoglo zadne tarcie oklady i zadna masc niestety musialam isc na wycięcie(łyzeczkowanie) bo jakas tam torebka nie wyszla.Mam nadzieje ze juz nigdy wiecej nie bede miala tego:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cala2 Re: Jęczmień... 27.01.05, 10:07 Didi , na czym polega to lyzeczkowanie? chirurg poprostu wycina i nosi sie jakis opatrunek ? Ja mam na gornej powiece u nasady rzes taka biala grudnke, dosc spora, zadne masci nie pomogly i obawiam sie ze trzeba bedzie wlasnie to wyciac. Tak sie zbieram i zbieram i chyba bede musiala sie wybrac do lekarza bo ta grudka jest widoczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dordulka Re: Jęczmień... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:26 Pocieranie obraczka ( rozgrzana) to nie zadna magia i zabobony, tylko normalny sposob leczenia. Jecznien, oprocz masci antybiotykowych oczywiscie, leczy sie wlasnie suchym cieplem. A wiec nei wilgotne cieple oklady tylko przykladanie rozgrzanej obraczki, lyzeczki czy czego tam jescze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prosia Re: Jęczmień... IP: *.telnet / *.stanet.pl 27.01.05, 10:48 To o czym piszesz to z pewnością prosak. Po jakimś czasie zmniejszy się, albo nawet zniknie, wiem z doświadczenia - robią mi się na powiekach i pod oczami. Poczytaj sobie to (mam nadzieję, że uda mi się wstawić link tak, żeby działał): https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=19785178&a=19786777 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asko Re: Jęczmień...i ja IP: *.cable.ubr06.newt.blueyonder.co.uk 27.01.05, 11:29 cze wlasnie mi sie zrobil jeczmien wiec nie mam zlota( bo nie lubie, nie nosze) aby pocierac , nie mam dostepu do apteki polskiej bo mieszkam poza RP,wiec nici z z tej masci Oxycort A- czy jakos tam wiec, jednyne co moge zrobic to inne babcine metody- jedna z nich to zawiazac sobie czarna normalna nitke na srodkowym palcu reki (zalezy na ktorym oku masz,ja mam na prawym wiec prawa reka i srodkowy palec).poki co chyba dziala zmniejszylo sie to paskustwo na moim oku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: Jęczmień...i ja IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 13:38 czarna nitka na palcu? o pocieraniu zlotem wiem i to fakt pomaga, jedna z dziewczyn wyjasnila wyzej dlaczego. ale zawiazanie nitki na palcu zeby jeczmien zszedl to juz jakis zabobon. jako anykoncepcja tez sobie mozna zawiazac kokardke na palcu? hehe sorry, ale nie wytrzymalam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate1972 Re: Jęczmień... IP: *.dabrowa-gornicza.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 13:51 Gdy miałam naście lat raz na jakiś czas pojawiał się ten znienawidzony jęczmień - bolesne cholerstwo. W obrączkę nei wierzę, ale mam swój wypróbowany i bardzo skuteczny sposób. Jednak należy zareagować na początku powstawania, gdy już w ten specyficzny sposób powieka zaczyna pobolewać - UMYĆ TWARZ MYDŁEM, ale tak, aby niewielka ilość mydlin dostała się do oka i troche popiekło! Cierpienie mizerne w porównaniu do jęczmienia, toż to tylko chwilka a nie kilka dni bólu i nieestetycznego-krępującego wyglądu.Życzę powodzenia - Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirage Re: Jęczmień... IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 27.01.05, 16:34 ja uzywam masci dicortinef ok 3zł w aptece na recepte, jeczmien przestaje bolec na drugi dzien a po 2 dniach zero sladu po nim:) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
asiulka0986 MOJE SPOSOBY :)) 28.01.05, 08:11 Heh...misie nie wiem jak cudem, ale pojawił wczoraj. OD razu przejrzałam tenwątek i wyprówowałm dziewczyn rady ! i pomogły !! :DD 1 pocierałam mamusi złota obraczka 2 skorzystałam z rady jednej z furomowiczek, o tym , ze do oczy umyc mydłem, tk aby troche mydlin dostało sie do oka ;) 3 zrobiłm kompreks z rumianku Znikło mi po 2-3 godzinach od pojawieni si :DD ASIA Odpowiedz Link Zgłoś
paputerek Re: MOJE SPOSOBY :)) 28.01.05, 08:18 dziewczyny nie wiem co ma nitka na palcu do oka (chyba działa tylko na podświadomość) i mydliny z mydła, ale złoto może rzeczywiście pomóc bo jest RADIOAKTYWNE; pod wpływem pocierania ciepła zwiazki zawarte w złocie przchodzą so skóry i hamują stan zapalny. Taki sposób pomaga raczej w pierwszym stadium pojawienia sie jęczmienia. Jak już oko jest obrzmiałe itp. radzę udac sie do okulisty pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: Jęczmień... IP: 193.91.25.* 28.01.05, 22:57 stosowałam masę sposobów na wyleczenie jęczmieni, które pojawiały mi się bardzo często, począwszy od zawiązywania czarnej nitki na palcu (choć nie za bardzo wierzę w jej cudowne działanie, ale czego się nie zrobi żeby to paskudztwo jakim jest jęczmień zniknęło), pocieranie złotem- czasem pomaga,smarowanie powieki maścią Oxycort A lub Dicortineff aż po ciepłe oklady. One są moim zdaniem najskuteczniejsze, tak też powiedział mi okulista. Jęczmień trzeba "wygrzać". Możesz to zrobić lejąc ciepłą wodę do buteleczki a następnie przyłożyć ją do powieki, uważaj żebyś się nie poparzyła! Nie lej b. gorącej wody, bo wtedy jęczmień nie będzie jedynym problemem :) Mozesz także maczać waciki w ciepłej wodzie i przykładać je do chorego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dordulka Re: Jęczmień... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 23:06 Waciki namozcone w cieplym roztworze to zly pomysl, cieplo musi byc suche, czyli pomysl z buteleczka jest duzo lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś