Dodaj do ulubionych

Doradźcie perfumy!

IP: *.clan.pl 04.06.02, 08:11
Nie stać mnie na jakieś drogie perfumy - powiem otwarcie 200 zł to już dla mnie
za dużo. Gdybym takie kupiła to chyba bałabym się używać... Teraz mam Naomi
Campbell - czy Wy takie coś w ogóle nazywacie perfumami. Kiedy czytam Wasze
Wątki o Lancomach, to się lekko dołuję :). Powiedzcie czy używałyście kiedyś
czegoś powiedzmy do 150 zł co nie byłoby wodą toaletową (no chyba że długo
pachnącą) i zapach utrzymuje się dłużej niż pół godziny?
A swoją drogą dostałam na urodziny (od teścia) "perfumy" takie ze stolika
(chyba wiecie o czym mówię - stolik na ulicy zastawiony "oryginalnymi"
perfumami) i tak pięknie pachną...winogronami...aż się chce zjeść... i co z
tego jak po 15 minutach nie pachną wcale (mierzyłam czas). Choć może lepiej że
nie pachną bo niektóre podobno zaczynają śmierdzieć :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Vera Re: Doradźcie perfumy! IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 04.06.02, 08:22
      Casper nie przesadzaj Naomi Cambel fajnie pachnie i mi się podoba miałam
      ostatnio próbkę. Nie każdego stać przecież na takie drogie perfumy o których
      wspomniałaś, innym do szczęścia zamiast dobrych perfum humor poprawi ciekawa
      książka czy zakup gier komputerowych - ja do takich osób należę. A tak w cenie
      150 to nie wiem jak Ci się podobają wody E. Arden Ice i Green Tea, K. Cleina.
      pozdrawiam Vera
      • Gość: inka Re: Doradźcie perfumy! IP: *.riv-dyn.charterpipeline.net 04.06.02, 08:29
        Moze poczekaj czegos na Strawberry. Ja ostatnio kupilam Lancome O'ui. Uwazam,
        ze to sliczny letni zapach. Zaplacilam za nie $26, i przesylka jest bezplatna
        (chociaz czytalam, ze ostanio sa tam jakies problemy - musisz przeczekac, moze
        wszystko wroci do normy).
        Pozdrawiam..
    • Gość: CASPER Re: Doradźcie perfumy! IP: *.clan.pl 04.06.02, 08:39
      Żeby było jasne: nie mam kompleksów, nie czuję się biedna, nigdy nie miałam
      ambicji posiadania samych "oryginalnych" rzeczy - liczy się jakość a
      niekoniecznie marka. Ale chcę po prostu zasięgnąć Waszych opinii bo wiem że
      niektóre rzeczy nie będą mi dane w najbliższym czasie - zżerają mnie opłaty za
      studia zaoczne i niania dla dziecka :)

A co myślicie o zapachach typu Exclamation (ten pierwszy, biało-czarny) - jak
      dla mnie fajny zapaszek za przystępną cenę.

• Gość: JoP Re: Doradźcie perfumy! IP: *.tpg.pl 04.06.02, 08:47
        Gość portalu: CASPER napisał(a):

> A co myślicie o zapachach typu Exclamation (ten pierwszy, biało-czarny) - jak
        > dla mnie fajny zapaszek za przystępną cenę.

Strasznie oklepany - przez chwilę czuć nim było co drugą młodocianą laskę na
        ulicy. Niestety, z perfumami tak jest, że nie mogą być tanie, bo wtedy nadziewasz
        się bez przerwy na kogoś, kto ma na sobie to samo. A jak jest to zapach z gatunku
        dusząco-nachalnych, to już tragedia. Jak były modne Vanilla Fields, to można było
        pawia puścić w autobusie.

A jak chcesz dobre i tanie perfumy, polecam Yves Rocher - doskonała Neblina,
        wspaniała nowa letnia potrójna seria: lilia, róża, bez (woda toaletowa,
        dezodorant, żel pod prysznic), była promocja i 60ml wody kosztowało 43 zł. Niezła
        jest tez Yria, Pivoine, jak ktoś lubi słodkawe, Ode d'cośtam też są OK, Ming Shu-
        znakomity zapach przypominający trochę Issey Miyake (wodno-słodki).

JoP
      • Gość: inka Re: Doradźcie perfumy! IP: *.riv-dyn.charterpipeline.net 04.06.02, 08:48
        A to jeszcze powiem - ze calkiem ladny byl Wild Mask (chyba Coty) - taki w
        czarnym opakowaniu - mozesz sprawdzic.
    • Gość: CASPER Re: Doradźcie perfumy! IP: *.clan.pl 04.06.02, 09:05
      Kiedyś uwielbiałam Gabrielę Sabatini Magnetic - wiem że ciężkie itd ale po
      prostu zwalały mnie z nóg... Mogłam na nie oszczędzać i oszczędzać... Ale
      wycofali :(
      • effa Re: Doradźcie perfumy! 04.06.02, 09:52
        dzień dobry;)
        upierałabym się raczej przy oryginałach, sama słyszałaś o tych gwałtownie
        zmieniających zapach na... coś okropnego;)
        Ta 100ówka czy nawet 150 to zupełnie rozsądna suma. Ale, wspomniane wyżej
        Y.Rocher wypróbuj bo wiele Pań miewa zastrzeżenia co do trwałości, nie wiem jak
        damskie ale męskich trwałość jest bardzo średnia.
        G. Sabatini są brdzo OK, najnowszy, umknęła mi nazwa:(, taki w żółtej butelce
        bardzo przyjemny.
        A poza tym w każdym mieście są takie miejsca, gdzie można kupić np. testery,
        najczęściej 100ml, bywa, że bez opakowania czy korka, właśnie za jakieś 100
        pln. Popytaj, nie wiem gdzie pomieszkujesz ale taki punkt z pewnością tam
        jest;) Oczywiście taka 100 to rozwiązanie jeśli wiesz, że zapach Ci sie nie
        znudzi i Cię nie zamęczy...;)

Ach! i najważniejsze! Nie to ładne, co modne i drogie ale co komu miło
        pachnie;) więc życzę trafnych wyborów dla własnego, oby jak najlepszego:),
        samopachnienia.
        miłego dnia
        E
        • Gość: silie Re: Doradźcie perfumy! IP: *.jmk.lodz.pl 04.06.02, 10:56
          Casper, a spróbuj poszukać tzw. "rozlewni perfum".Mają odpowiedniki wszystkich
          znanych zapachów.Ja mam Envy; nie ma żadnej róznicy w stosunku do orginału w
          zapachu, trwałość niczego sobie, ładnie się rozwija i ciągle pachnie Envy a nie
          jakimś smrodkiem:)))
          pzdr, s.
          • Gość: CASPER Re: Doradźcie perfumy! IP: *.clan.pl 04.06.02, 11:02
            Mam taką rozlewnię tuż pod nosem - Rafan (Refan?). Ale na mnie toto po chwili
            zaczyna bardzo brzydko pachnieć...
          • Gość: Xena Re: Doradźcie perfumy! IP: *.acn.waw.pl 04.06.02, 11:19
            Niezłym pomysłem jest tez upolowanie czegoś na Allegro - wychodzi najczęściej
            dużo taniej niż w perfumerii i podejrzewam, że 150 zł spokojnie wystarczy Ci na
            zakup naprawdę fajnych perfum. A poza tym zrób rundkę po lokalnych drogerio-
            perfumeriach, najczęściej mozna wyłowić jakieś fajne i stosunkowo niedrogie
            zapachy mniej znanych firm. Bodajże Mexx i Bruno Banani mają całkiem przyjemne
            zapachy i jeśli się nie mylę, kosztują poniżej 100 zł, a są dość trwałe (w
            każdym razie dużo trwalsze niż tanie wody Yves Rocher, które po godzinie bez
            sladu znikają)
            • Gość: JoP Re: Doradźcie perfumy! IP: *.tpg.pl 04.06.02, 16:23
              Gość portalu: Xena napisał(a):

>Bodajże Mexx i Bruno Banani mają całkiem przyjemne

Mexx ma wspaniały zapach na pierwszy rzut nosa, niestety, jak odparuje, czyli jak
              zniknie ta świeższa nuta, zaczyna pachnieć latarnianie a la "Być może", i to
              zarówno na mnie, jak i na papierku, więc radzę uważać.

> zapachy i jeśli się nie mylę, kosztują poniżej 100 zł, a są dość trwałe (w
              > każdym razie dużo trwalsze niż tanie wody Yves Rocher, które po godzinie bez
              > sladu znikają)

Zależy które i na kim. Ode de cośtam i Nature znikają błyskawicznie, ale taka np.
              Neblina trzyma się świetnie. To zresztą dużej klasy zapach, zrobiony przez Sophię
              Grojsman, tę od Eternity i Tresor...

JoP
    • Gość: koralik Re: Doradźcie perfumy! IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 04.06.02, 11:11
      Casper, ja kupilam sobie tylko raz w zyciu markowe perfumy: byly to Clinique
      Happy na super okazji na lotnisku w Londynie. Tak to sie psikam albo tym, co
      mojej siostrze sie znudzilo, albo prezentem urodzinowym od mojego narzeczonego.
      Ale moim najukochanszym zapachem, na ktory mnie zawsze stac, jest Shafali z YR.
      Jest bardzo trwaly i orginalny i tylko moj. Kazdy mi mowi, ze slicznie pachne,
      ale nikt nie wie, co to jest za zapach!!! W linii Shafali jest rowniez zel pod
      prysznic, dezodoran, balsam do ciala. Tak samo z Neblina z YR (ten jest
      bardziej wiosenny, ale rowniez cieply), ale tu nie ma calej linii zapachowej,
      tylko ta woda. Teraz uzywam Adidas Body Tonic za smieszna cene 19.99zl, psikam
      sie nim dosc obficie, bo zapach jest delikatny, ale bardzo trwaly.
      Moze to na mnie tak trwale sie trzymaja wszystkie zapachy? jakos nie trafilam
      jeszcze na nic, co by przestalo pachniec po 15min :-)))
      Tak czy inaczej, zapachy Coty tez sa fajne i w przystepnej cenie, jesli tylko
      podoba Ci sie ten Exclamation, to nie zastanawiaj sie tylko kupuj. Czasy, gdy
      cala Polska pachniala tak samo Vanilla Fields juz naprawde minely :-))) Fajnie
      jest miec swoj zapach, a ze mialby to byc Exclamation? po prostu nikomu o tym
      nie mow :-)))
      Ja tez nie uzywam zadnych kosmetykow markowych - "najwyzsza polka" dla mnie to
      Loreal i nie mam kompleksow, ze to nie jest Shiseido.
      Koralik
      • Gość: CASPER Re: Doradźcie perfumy! IP: *.clan.pl 04.06.02, 11:55
        Myślę że się nie dość precyzyjnie wyraziłam. Całe szczęście że to forum nie ma
        skłonności do pastwienia się nad autorem wątku (w przeciwieństwie do paru
        innych). Chodzi mi o to że jak już wydam dużą dla mnie kwotę to chcę PACHNIEĆ
        DŁUGO, nie mam czasu spryskiwać się co pół godziny. No i nie stać mnie na
        pomyłkę w tej kwestii, bo na następny zapach będę musiała pooszczędzać.
        Wspomniana przeze mnie Gabriela pachniała praktycznie od rana do wieczora,
        jeszcze na drugi dzień na ciuchach można było poczuć delikatny zapszek:)
        • Gość: Pia Re: Doradźcie perfumy! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 12:18
          Największą trwałością zapachowa cieszą się perfumy, ale wiadomo cena ... Jeżeli
          masz do wyboru zapach lekki, kwiatowy, wodny, świeży itp, to wybierz raczej
          wodę perfumowaną. Zapachy cięższe zachowuja swoją trwałość również w wodach
          toaletowych. A zerknięcie na Allegro to naprawdę dobry pomysł, moja siostra
          kupiła ostatnio zapach YSL za ... 30 zł!
        • effa Re: Doradźcie perfumy! 04.06.02, 12:43
          Magnetic nie ma:( ale może za to Devotion Gabrysi?:)))
          ;*
          E
          • Gość: CASPER Re: Doradźcie perfumy! IP: *.clan.pl 04.06.02, 13:47
            Devotion be!
            • effa Re: Doradźcie perfumy! 04.06.02, 13:52

> Devotion be!

buuuuuuu:( w tej sytuacji nie pozostaje Ci nic innego jak odkladac, odkladac i
              odkladac i zakupic cos, co absolutnie przypadnie Ci do gustu bez koniecznosci
              patrzenia na cene:))). oczywiście nie musza byc perfumy. woda perfumowana pachnie
              tak, ze wystarczy.

a jaki zapach, tak bardziej opisowo, krecilby Cie najbardziej?
              E
              • Gość: CASPER Re: Doradźcie perfumy! IP: *.clan.pl 04.06.02, 14:05
                W tym problem, że nie potrzfię opisywać zapachów i w związku z tym kiedy w
                gazecie piszą: "nuta jaśminowa.. ble ble " to dla mnie to absolutnie nic nie
                znaczy:( Mogę napisać co mi się podoba: wspomniany Magnetic jako faworyt nr.1,
                Venezia (tylko nie jestem pewna czy jest tylko jeden zapach, czy sa jakieś
                odmiany), Roma (to samo zastrzeżenie). Na razie więcej mi do głowy nie
                przychodzi. Nawet nie potrafię powiedzieć czy to zapachy lekkie czy ciężkie. To
                dziwne bo przy mojej ślepocie powinnam mieć wyjątkowo wyczulone powonienie...
    • kasiulek Re: Doradźcie perfumy! 04.06.02, 14:53
      Ja dorzuce jeszcze 3 grosze do Naomi.
      Na prosbe mamy kupilam na lotnisku jadac na Boze Narodzenie do domu 'jakis mily
      zapach' dla jej kolezanki i pierwsze co, to wlasnie 'Exult' mi wpadlo w rece. A
      w domu okazalo sie, ze mama zakochala sie po prostu w tym zapachu i koniec
      koncow kupila kolezance cos innego, a Exulta zatrzymala sobie:)))
    • Gość: perf Re: Doradźcie perfumy! IP: *.chello.pl 04.06.02, 15:12
      Czesc

ja kupilem damskie Allure 50 w spayu (sioztrze:-) na Okeciu za 135 zl. Moze
      wiec warto poprosic kogos, kto wyjezdza, przyjezdza...

Pozdr.
      • Gość: JoP Re: Doradźcie perfumy! IP: *.tpg.pl 04.06.02, 16:14
        Gość portalu: perf napisał(a):

> Czesc
        >
        > ja kupilem damskie Allure 50 w spayu (sioztrze:-) na Okeciu za 135 zl. Moze
        > wiec warto poprosic kogos, kto wyjezdza, przyjezdza...

Dokładnie! Nie mam żadnego droższego kosmetyku, który nie byłby kupiony w
        bezcłówce. Do 40% oszczędności. Ale mam szczęście w postaci kolegi, który ciągle
        gdzieś jeździ...

JoP
        • Gość: kasica Re: Doradźcie perfumy! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.02, 02:45
          Przepraszam, czy Ty jestes moze Jola P...? piszaca na newsy? :-)
          • Gość: JoP Re: Doradźcie perfumy! IP: *.tpg.pl 05.06.02, 08:16
            Gość portalu: kasica napisał(a):

> Przepraszam, czy Ty jestes moze Jola P...? piszaca na newsy? :-)

Ofkors. Wszędzie człowieka poznają. ;-)

A Ty jestes Kasica K piszaca na newsy? ;-P

JoP

• Gość: kasica Re: Doradźcie perfumy! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.06.02, 19:55
              yep ;)
    • Gość: kicia Re: Doradźcie perfumy! IP: *.toya.net.pl / 10.0.201.* 04.06.02, 16:08
      Polecam Świt Nebliny ok 100zl za 30 ml edp. To jest po prostu moj zapach
      wszechczasow. Uzywalam wielu, glownie z gornej polki, ale uwazam ze Neblina
      jest jedyna w swoim rodzaju.
      Z trwalych i naprawde tanich wod polecam Bez z nowej serii Yves Rocher. Pachnie
      prawdziwym bzem, jest trwaly i kosztuje ok 40 zl za 60ml. I to jest chyba
      najtrwalsza ich woda toaletowa.
      • Gość: LadyBlue Re: Doradźcie perfumy! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.02, 16:18
        dużo zależy od tego, na kim dany zapach jest. np. u mnie wody toaletowe yves
        rocher trzymaja się świetnie, niektóre dziewczyny narzekały tu na ich trwałość.
        dla mnie sie sprawdziły. najlepiej wypróbuj kilka zapachów - mnie ostatnio
        zachwyciła konwalia, zielona herbata też ma miły zapach. jeżeli lubisz owocowe
        lub w ogóle jednozapachowe zapachy ;) to w sephorze maja pełno takich malutkich
        wód toaletowych - kosztuje to ok.8 zł, dobrze sie trzyma i ładnie pachnie. mam
        zwykle ok. 10 takich buteleczek i co dzień moge pachniec czym innym :)
        powodzenia w szukaniu odpowiedniego zapachu :)
    • Gość: coralin Re: Doradźcie perfumy! IP: *.dami / 192.168.1.* / *.dami-rz.pl 04.06.02, 22:52

> Nie stać mnie na jakieś drogie perfumy - powiem otwarcie 200 zł to już dla mnie
      >
      > za dużo. Gdybym takie kupiła to chyba bałabym się używać... Teraz mam Naomi
      > Campbell - czy Wy takie coś w ogóle nazywacie perfumami.
      ****Tak!Często perfumy ze średniej półki wymyślają te same nosy,które kreują
      zapachy dla luksusowych marek.Trzeba szukać(wąchać, wąchać...)
      Kiedy czytam Wasze
      > Wątki o Lancomach, to się lekko dołuję :).
      ***Dlaczego?Mnie też jeszcze niedawno ciężko było wydać spore pieniądze na drogie
      kosmetyki. Jako studentka planowałam ze trzy miesiące zakup perfum.I wcale mnie
      to nie dołowało (nawet to,że przy testowaniu spodobało mi się kilka,a mogłam
      pozwolić sobie na jedną buteleczkę).Teraz choć mogłabym kupować drogie kremy
      wcale tak często z tego nie korzystam. Większość to średnia półka a i przekonuję
      się do świetnych polskich produktów.Przyznaję,że mam słabość do znakomitych
      perfum .
      > czegoś powiedzmy do 150 zł co nie byłoby wodą toaletową (no chyba że długo
      > pachnącą) i zapach utrzymuje się dłużej niż pół godziny?
      *****Nawet wśród drogich zapachów są takie, które krótko trwają na...naszej
      skórze .Zależy to od np.PH skóry.
      > A swoją drogą dostałam na urodziny (od teścia) "perfumy" takie ze stolika
      > (chyba wiecie o czym mówię - stolik na ulicy zastawiony "oryginalnymi"
      > perfumami) i tak pięknie pachną...winogronami...aż się chce zjeść... i co z
      > tego jak po 15 minutach nie pachną wcale (mierzyłam czas). Choć może lepiej że
      > nie pachną bo niektóre podobno zaczynają śmierdzieć :)

Musisz testować na swojej skórze.Polecam(oprócz wymienionych przez poprzedniczki)
      do wypróbowania zapachy Charles Jourdan(kiedyś moja mama używała i były bardzo
      trwałe,ona ma zwyczaj spryskiwać się tylko rano i to nie obficie, a wieczorem
      jeszcze pięknie pachniała, kosztują porównywalnie do G.Sabatini,
      P.Presley).Bardzo trwałe są wody z serii Aqua Allegoria Guerlaine'a. Tak, wiem,
      są drogie,kosztują 245 zł,ale... za 125 ml.Czyli 100 zł za 50 ml(takiej
      pojemności są zazwyczaj wody najczęściej kupowane).

• Gość: CASPER Re: Doradźcie perfumy! IP: *.clan.pl 05.06.02, 06:56
      Ślicznie Wam dziękuję! Mam już przynajmniej o co pytać w perfumerii... I
      uwielbiam jednokwiatowe zapachy, a konwalia i bez to w ogóle moi ulubieńcy, no
      + fiołek jeszcze. Dzisiaj wpadam do Yves Rocher: ).
      Aha, zawsze podpisuję się CASPER.
      • Gość: em Re: Doradźcie perfumy! IP: 62.148.83.* 05.06.02, 07:54
        jeśli lubisz konwalię to Diorissimo Diora
        kupiłam 30 ml za 100zł w internetowym Pedecie
        podpisuję się pod pochwałami dla dla konwalii, lilii i bzu IR, chociaż
        trwałość proporcjonalna do ceny, ale można skompletować całośc złożoną z wody,
        dezodorantu w kremie, czegoś pod prysznic - podoba mi się też stylistyka
        opakowań
    • Gość: if Re: Doradźcie perfumy! IP: *.com.pl / 10.16.25.* 05.06.02, 07:56
      Ja jeszcze coś dorzucę o Gabrieli Sabatini. W tamtym roku będąc na strefie
      wolnocłowej zupełnie bez przygotowania, ot tak że skoro wszyscy coś kupują na
      strefie to i ja - kupiłam Gabrielę Sabatini Summer. Nie pamiętam ile
      zapłaciłam, ale nie był to zakup szokujacy cenowo. Tymczasem zapach okazał się
      super i trzymał się bardzo długo. Często przyzwyczjamy się do własnych zapachów
      i nic nie czujemy. Te perfumy wystarczyły mi na ok. 4 miesiące i ciągle czułam
      czym pachnę. Znów sobie je kupię :)
      • Gość: ania Re: Doradźcie perfumy! IP: 217.98.124.* 05.06.02, 11:07
        A ja obok drogich cudów nigdy sie nie powstrzymam przed green tea z serii
        healing garden .Są śliczne i niedrogie a teraz jest promocja i dostałam fajną
        torbę na plażę.pa
    • Gość: dida Re: Doradźcie perfumy! IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 05.06.02, 20:03
      a ja mam pytanie "dotyczace", zreszta temat juz u poruszany...co to sa te
      rozlewnie perfum? widze to gdzieniegdzie, ceny kuszace. czy to sa na prawde te
      same perfumy co w drogeriach tyle ze bez opakowan? czy jedynie podrobki?
      zapachy te same czy roznia sie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka