Dodaj do ulubionych

Garbie sie..:-((Pomóżcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 21:42
Ostatnio coraz częściej łapię się na tym,że strasznie się garbię:-(..spędzam
dużo czasu przy komp,ale to nie tylko to,nawet ostatnio na fotografii wyszłam
taka przygarbiona:-(..Co robić ,jakieś ćwiczenia,może zakupić reklamowany
pajączek..jak wy sobie poradziłyście z tym"problemem"?
Obserwuj wątek
    • Gość: up Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 15:15
    • Gość: bajka Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: 195.47.201.* 22.03.05, 15:32
      Jak byłam mała chodziłam z książką na głowie - polecam
      • Gość: Malka Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 16:53
        Systematyczna gimnastyka spowoduje zmiane postawy. Sama zobaczysz, ze po jakims
        czasie inaczej bedziesz sie trzymala.
    • Gość: kk pilates albo jeszcze lepiej - yoga. n/t IP: *.jci.com 22.03.05, 17:08
    • Gość: Mikka Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 17:41
      Mam to samo: garb, że hej!
      Co więcej, doszły do tego bóle pleców, wieczorem jak sie kłade do łóżka to
      zawsze mie boli, w tym samym miejscu, gdzie - jak sadzę - kręgosłup jest
      przeciażony.
      Joga była niezła, ale nie powoduje wyrobienia nawyku prostej postawy. Planuję:
      kupic sobie specjalne krzesło do kompa, coś pomiedzy klecznikiem a siodełkiem
      rowerowym - podobno skuteczne bo wymusza odpowiednia postawę, po drugie - od
      paru miesięcy planuję wybrac się do masazysty. Ale troche sie wstydzę, z resztą
      dla mnie masazysta to cos jak znachor - jakos nie bardzo wierze w jego
      skuteczność, choc znajoma twierdzi, ze jej to bardzo pomogło.

Teraz pytanie: był ktos z kregosłupem u ortopedy? Troche mi głupio iść z taką w
      sumie błahą sprawą do lekarza, ale z drugiej strony mysle sobie, ze za 10 lat
      to moze byc juz sprawa dość poważna.
      • Gość: :-) Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: *.jci.com 22.03.05, 19:18
        mi regularnie, poprawnie i starannie uprawiana joga (min. 20 min codziennie)
        pomogla bardzo. Wzmacnia miesnie kregoslupa i, co rownie wazne, nabralam
        takiego 'czucia' ze sama sie spostrzegalam kiedy sie garbie.

co do masazysty - moze pomoc przez rozluznienie miesni tam gdzie je nawykowo
        spinamy (np. barki, szyja), co umozliwia przjecie poprawnej postawy.

do ortopedy mozna sie wybrac po porade, albo jak sie juz dorobimy zmian w
        kregoslupie :(( przez lata bez gimnastyki, bez relaksu (czy to samemu czy przez
        masaz - poczatkujacym polecam masaz zeby chociaz przekonac sie jak takie
        rozluznienie wyglada :))

ortopeda to LEKARZ, pewnie moze jakos pomoc jak przyjdziemy ze zwyrodnieniami.
        ale poki trwalych zmian nie ma, nic nie przebije profilaktyki... gimnastyka
        tzw. korekcyjna, joga, dbalosc przy siedzeniu/staniu/podnoszeniu ciezarow...
        nie ma cudow, o kregoslup trzeba dbac.
    • Gość: magma Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 19:38
      Przede wszystkim powinna Ci pomóc ODPOWIEDNIA gimnastyka. Masaż raczej jako
      forma dodatkowa jak już.Raczej tu trzeba wzmocnić mięśnie grzbietu Ale celowo
      nie podaję ćwiczeń, bo cię nie widzęi nie chcę ci zaszkodzić.Poza tym wiele
      ludzi źle wykonuje ćwiczenia a to wówczas nie ma sensu. Najlepiej idź do
      ortopedy, który cię skieruje na ćwiczenia, może zleci inne zabiegi. I nie bój
      się do niego iść. Do ortopedy chodzą ludzie w róznym wieku z różnymi
      dolegliwościami. Im wcześniej tym lepiej.
      • Gość: pinia Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: 217.173.203.* 22.03.05, 20:22
        ...a pływanie???? chyba też pomaga....
    • Gość: Sandra Jak trzymac sie prosto... IP: 80.51.249.* 22.03.05, 20:39
      Ja od pewnego czasu kontroluje sie co do przygarbiania i poprawiania go na
      prosta sylwetke. Przez jakis czas nawet nie zauwazylam ze np. siedzac przed
      komputerem przybieram dziwne pozy...
      Obecnie po prostu sobie w miare systematyzcnie o tym przypominam...
      A teraz bardzo dobrym sposobem jest forum URODA, gdzie powstal własnie ten-
      obecny wątek. Jak wchodze na forum i go widze to sie od razu prostuje, wiec
      niech sie ciagnie jak najdluzej...
      Tak sie tez zastanawiam nad powrotem do dziecinstwa kiedy to mama i tato
      wsadzali nam pod pachy gazety...

Pozdr.
      Sandra

www.harmonny.pl
      GG: 19735
      sandra@namyslow.com
      • Gość: magma Re: Jak trzymac sie prosto... IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 22:34
        Jak chcesz użyć gazety, kijka to zakładaj na kark a nie pod pachy, bo to da
        efekt przeciwny. Ruchy pływania żabką, najlepiej takie że czoło dotyka podłogi
        są bardzo dobre.Poza tym mówcie innym, żeby wam przypominali, że się garbicie.
        • zolwik Re: Jak trzymac sie prosto... 22.03.05, 22:56
          To ja mam propozycje, moze niech nam moderatorzy forum napisza wielkimi
          literami pod nazwa forum: "Wyprostuj sie":)
          A jak sie zaklada gazete na kark, bo ja tylko pamietam chodzenie z kijkiem pod
          pachami?
          Pozdrawiam
          • Gość: magma Re: Jak trzymac sie prosto... IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.05, 23:06
            Bierzesz kijek ( napisałam gazetę po we wczesniejszym poście była gazeta ale
            lepszy jest kijek, chociaż z braku kijka może być zrolowana gazeta) w ręce,
            podnosisz do gory, przekładasz za głowę i kładziesz na kark. Kijek ten trzeba
            trzymać oczywiście w rękach. Można sobie równocześnie ćwiczyć i robić wyprosty
            rąk do góry - będzie to wtedy na pewno ciekawsze zajęcie.
            • zolwik Re: Jak trzymac sie prosto... 22.03.05, 23:33
              dzieki:) juz cwicze:)
    • Gość: ola Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.05, 22:44
      bylam u ortopedy z moja skolioza ktora mam od dziecinstwa. wczesniej cwiczylam
      gimn. korekcyjna ale od kilku lat zaniechalam i dlatego kregoslup sie odezwal
      (boli, strzyka itd). Lekarz zalecil mi na poczatek basen 1-2 tg.,jezdzenie na
      rowerze, dal mi schemat cw. gimn. jakie trzeba codziennie wykonywac. no i
      zapisal mi troche zabiegow na rehabilitacji (fizykoterapie, masaz, wyciąg).
      zobaczymy czy pomoże!
      aha, powiedzial ze nie nalezy dzwigac ciezarów.
    • Gość: g Re: Garbie sie..:-((Pomóżcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 05:37
      Ja też należę do Ligii Garbusków : )
      Od dawna noszę sie z zamiarem wzięcia za to ; )
      Dużo słyszałam dobrego o JODZE. Anna Maria Jopek gdzieś ją też polecała (w
      kontekście garbienia się oczywiście).
      Co do klęcznika to moja siostra go ma. Nie sprawdził się. Nie znam szczegółów.
      Klęczy na nim nieużywana chwilowo odzież w intencji przepierki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka