Gość: pępek IP: 217.153.6.* 06.05.05, 21:12 Chciałabym przekłuc sobie pępek. Bo fajnie wygląda :) Bardzo to boli? jak długo się goi? (ale to pewnie zależy) I ile kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: inga Re: Przekłucie pepka IP: *.dip.t-dialin.net 06.05.05, 21:16 ja mam kolczyk od 6 lat.fajnie wygląda ale mnie bardzo bolało.goił sie długo bo ok pół roku.ale i tak myśle ze warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 21:21 Witam! Ja mam kolczyk od ok.7 lat.Teraz to juz nawet o nim nie pamietam ;) Przeklucie troche bolalo,ale nie bardzo,ale bardziej niz w jezyku(juz nie mam) co bylo sporym zaskoczeniem ! Ile sie goilo?Nie pamietam,ale z 2 miesiace,ale nie do konca.potem mialam nieprzyjemna przygode na wakacjach we Francji.Zgubilam kolczyk i dziurka troche mi zarosla.Po zakupie nowego i po zalozeniu troche ropial,ale potem sie dosc szybko zagoil. Teraz to juz nic wyjatkowego,ale ja moj kolczyk bardzo lubie. pozdrawiam! p.s.A w jakim miescie chcesz przekluwac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pępek Re: Przekłucie pepka IP: 217.153.6.* 06.05.05, 21:25 jestem ze Szczecina i pewnie najbezpieczniej znależć jakiś gab. kosmetyczny, czy może studio tatoo. nie wiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.05, 21:27 Ja przekluwalam w studiu tatuazu w ŁOdzi.Pelen profesjnalizm.I te kajdanki na scianie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
giera04 Re: Przekłucie pepka 28.09.05, 19:39 Super profesjonalizm w Alienie (Szczecin) serdecznie polecam :* Odpowiedz Link Zgłoś
bibi.mal Re: Przekłucie pepka 06.05.05, 21:56 Ja rzekułam pępek ponad 4 lata temu i wtedy razem z kolczykiem płaciłam coś około 80zł. Goił sie około miesiąc. W tym czasie rzadko go moczyłam - tak zalecono mi w gabinecie i przemywałam wodą utlenioną. To tyle. Polecam, bo to strasznie fajny gadżet ;) Odpowiedz Link Zgłoś
aniielica Re: Przekłucie pepka 06.05.05, 23:29 Też mam kolczyka w pępku, ale mi sie goił ok 3 miesięcy. Zastanów się czy teraz jest dobry czas na przekłuwanie pępka. Nie można ranki moczyc przez minimum miesiac bo zacznie się paprać. Ja po 2 miesiacach poszłam na basen i wszystko zaczęło ropieć. Opatrunek trzeba też dość długo nosić. Może lepiej będzie przebic pępek jesienią kiedy nie będziesz musiała tak często odsłaniać brzucha jak w wakacje??:)Aha... i lepiej przebijaj w renomowanym zakładzie gdzie wszytsko jest czysciutkie i wysterylizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: Przekłucie pepka 06.05.05, 23:32 a czy któraś z Was przekłuwała w Wawie? szukam jakiegoś sprawdzonego miejsca:) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:16 Moja koleżanka przekłuwała w studiu tatuazu chyba na Dereniowej.Juz dawno.Ponoc profesjonalnie. Jak chcesz dowiem sie dokladnie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eliza Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 13:47 ja przekłówałam pól roku temu, płaciłam ze znierczuleniem 80 zł, ale to znieczulenie polega na pryskaniu miejsca jakims plynem a wiec i tak troche bolalo, opatrunek nosiłam tylko jeden dzien i przez jeden dzien przy schylaniu troche bolalo, ale potem juz zapomnialam a goijo sie ok miesiaca, najlepiej codziennie po myciu przemywac spirytusem salicylowym, na poczatku zeby szybciej sie zagoiło a teraz to juz czasami zapominam ze go mam, ale jest fajny zachecam Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: Przekłucie pepka 07.05.05, 14:46 byłabym wdzięczna, jakbyś się dowiedziała. czy jest zadowolona, czy wszystko było w porządku itp. mam obsesję na punkcie różnych zakażeń, ale chcę mieć kolczyk, więc szukam czegoś sprawdzonego, budzącego zaufanie i profesjonalnego:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ziyi Re: Przekłucie pepka 07.05.05, 14:49 Moj kolczyk goil sie pol roku, ale to bylo juz pare lat temu. Trafilam na lipny gabinet, bo babka przekluwala pistoletem, ale na szczescie wszystko zakonczylo sie OK. Ale radze Ci - jak w gabinecie bedzie pistolet, to zwiewaj gdzie pieprz rosnie! A wiosna/lato to dobry czas na przekluwanie pepka, bo slonce dziala korzystnie na gojenie sie. Przemywaj ranke woda utleniona i nie nos wysokich spodni. Jestem zadowolona ze swojego kolczyka, bardzo fajnie to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: Przekłucie pepka 07.05.05, 14:54 no to współczuję z tym pistoletem, bo podobno nie można tego tym robić, ale dobrze że już wszystko ok:) ale pewnie jak się przekłuje latem to trzeba zrezygnować z kąpieli w morzu, tak? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:02 ja mam przekłute miejsce "intymne"; ale tak samo, jak w przypadku innych przekłuć przez 3 tygodnie nie można korzystać z sauny i solarium, a przez 6- kapać się w basenach, jeziorach itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:20 A zatem moja koleżanka napisala tak: Na Dereniowej za Pizza Hut.Bardzo higienicznie,nie mialam zadnych problemow".Znalazlam stronke,chyba to to studio: www.tattoo.home.pl/flash/index.html pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.05, 15:25 Tam można sobie wszystko obejrzeć. Niezle.Tylko nie ma przekluwania miejsc intymnyc,hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
gloss Re: Przekłucie pepka 07.05.05, 15:57 Koleżanka mnie nastraszyła, że po przekłuciu jest ogromna dziura- powiedzcie jak to wygląda? Zdaję sobie sprawę, że będzie większa niż po cienkim kolczyku w uchu, ale czy jest bardzo widoczna? Przez to boję się przekłuć ;) Nie znam nikogo z kolczykiem w pępku, więc nie mogę się przekonac naocznie, jak to wygląda. Bardzo widać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleks Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 20:19 Jest dziura,ale nie powiedziałabym ze ogromna :) Bez przesady.Oczywiscie jak sie uprzesz to mozesz zrobic,ze bedzie ogromna ;) pozdrawiam i polecam kolczyk. Odpowiedz Link Zgłoś
duusia Re: Przekłucie pepka 13.05.05, 23:24 A czy jest jakiś sposób, żeby ranka po przekłuciu szybciej sie goiła? Przez pierwsze 2 tyg używałam tylko soli fizjologicznej i wody utlenionej, a teraz przerzuciłam sie na Tripiotik - róznicy nie ma żadnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilu Re: Przekłucie pepka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 08:00 Tribiotiku nie mozna stosować długo - góra tydzień. Także ostrożnie. Niestety pępek jest jednym z najdłużej gojących się po przekłuciu miejsc. Trzeba po prostu bardzo dbać i przeczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karoll Re: Przekłucie pepka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 09:01 kurcze a ja przekuwałam rok temu i dalej mi się babrze:(Myślę,że może to być powodowane albo przez to ,że jestem chyba uczulona na stal chirurgiczną, albo.... mam małe dziecko które uwielbia mi grzebać przy tym kolczyku,nawet w nocy śpi i wkłada mi palec do pępka,tak ma od małego-chyba czuję się przez to bezpiecznie.Ale przez to zastanawiam się czy nie zrezygnować z tego kolczyka:( Już sama nie wiem....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Przekłucie pepka IP: *.aig.pl 16.05.05, 09:53 a co to za stereotyp?! słońce działa korzystnie na gojenie??!! to absurd! działa ale wręcz przeciwnie!!! dlatego nie robi się tatuaży przed latem! zapytaj karzdego chirurga jak długo chroni się rany i blizny przed działaniem promieni słonecznych, które jak wszyscy wiedzą nie są zdrowe!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Przekłucie pepka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.05.05, 10:17 a ja mam kolczyk w pepku juz 6 lat :) goil mi sie tydzien! serio, tak krotko, i juz niegdy wiecej nie mialam z nim najmniejszego problemu :) a przekulam go w czerwcu, w wielkie upaly, zaraz pojechalam na wakacje, i nic sie nie dzialo. pewnie zastanawiasz sie, jak tobie bedzie sie goil. to chyba zalezy od organizmu, bo faktycznie sama mam kolezanke, ktorej goil sie miesiacami, ciagle babral, a mi nic. jesli ogolnie jestres zdrowa i szybko ci sie goja rany to powinno byc ok. ale przede wszystkim kolczyk powinien byc dobrze zrobiony, omijaj szerokim lukiem kosmetyczki i pistolety (mojej kolezance po takim przekluciu wrosl w skore i usuwala chirurgicznie). jesli w wawie, to polecam studio tatuazu w podziemiach przy rondzie "jazdy polskiej" (ul. warynskiego, metro politechnika, kolo akademika riviera jest takie przejscie podziemne). ja tam robilam i kolczyk i tatuaz, zero problemow, mila i fachowa obsluga (a przy wyborze i umiejscowianiu tatuazu marudzilam strasznie:))), czysto, ani z jednym, ani z drugim nie mialam zadnych problemow. wygoilo sie blyskawicznie. kolczyk w tydzien, tatuaz w 10 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Przekłucie pepka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:48 ja mialam z kolczykami cholerne problemy, za pierwszym razem ok 7 lat temu po jakims czasie skora na koczyku stawala sie coraz mniejsza, az w koncu przez przypadek kolczyk zostal wyrwany przy wyglupach, drugi raz mialam w zeszlym roku w listopadzie, w salonie, wydawalo sie ze wszystko bedzie oki, ale po jakims czasie bylo wszystko od nowa, musialam wyjac zanim znowu bym go wyrwala, zostala mi po tym "pieeekna" wielka blizna, masakra Odpowiedz Link Zgłoś
reggie85 Re: Przekłucie pepka 14.05.05, 13:29 Ja zrobiłam kolczyk jakos w lutym,do teraz sie paprze troszke,ale cały czas dzielnie przemywam spirytusem salicylowym,bolało mnie jak cholera(a delikatna to ja nie jestem) jakos źle to zniosłam i prawie zemdlałam:) Ale nie żałuje,jest fajny:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nissia Re: Przekłucie pepka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.05, 15:27 Przebijała pępek w tym roku przed Wielkanocą.Bez znieczulenia ale ólu nie czułam raczej nieprzyjemne uczucie ciała obcego w brzuszku:)Po ok 1-2 tyg było już ok.Teraz czasami z rana zbiera mi się troszkę ropka. Nie żałuje i gorąco polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Red_Rose:) Re: Przekłucie pepka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 21:37 Ja zrobiłam sobie kolczyk w pępku ponad rok temu. Jednak moja mama nie zgodziła się na pierwszy lepszy salon, więc wybrałam naprawdę profesjonalny. Cena (z kolczykiem z jedną cyrkonią i z dwoma znieczuleniami-pierwsze w postaci jakiejś maści pozostawiono mi na skórze na ok.20min, drugie-tuż przed samym przekuciem zostało mi psiknięte na pępek) wyniosła 120zł. Czas leczenia (z odpowiednią pielęgnacją) wynosi od kilku tygodni do 6 miesięcy, a czasem i nawet do roku. Zależy to od osoby i od szybkości gojenia się ran w danym miejscu na skórze. Na początku gojenia nie zalecano mi noszenia zbyt ciasnych ubrań i wykonywania intensywnych ćwiczeń na mięśnie brzucha, gdyż kolczyk łatwo ulega podrażnieniu szczególnie na samym początku. Być może zahaczy Ci się on kilka razy o ubranie, jednak się tym zbytnio nie przejmuj. Ważne jest, abyś dbała o higienę przebitego miejsca!! Dokładnie myj miejsce przekłucia np. wodą utlenioną 3% kilka razy dziennie. Nie dotykaj miejsca przekłucia, ani kolczyka nie umytymi rękoma. Pamiętaj też, żeby ruszać kolczykiem!! Ludzie często myślą, że po paru dniach czy tygodniach mogą usunąć biżuterię, bez problemów przy ponownym jej wkładaniu. Nawet jeżeli miejsce przekłucia będzie wyglądać na zagojone, mogą pojawić się problemy. Doradzano mi noszenie kolczyka przez co najmniej 3 miesiące przy dobrym gojeniu pępka do 6 miesięcy (najlepiej) lub roku przy złym jego stanie. Prawdopodobieństwo zakażenia jest minimalne, jeśli przestrzegasz zaleconych metod higieny. Musisz się zastanowić, kiedy chcesz sobie zrobić kolczyka. Ja przekułam pępek 1 kwietnia, żeby zagoił się do wakacji i mi się to udało:) Goił mi się ok.2 miesięcy. Przez pierwsze 3 miesiące nie polecane jest pływanie w rzekach i jeziorach z uwagi na bakterie, które mogą powodować infekcje. A morska sola też niekorzystnie wpływa na rany. Przez trzy miesiące unikaj też gorących kąpieli i opalania. Delikatne zaczerwienienie przez pierwsze kilka dni jest normalne. Wydzielanie niewielkiej ilości białej/delikatnie żółtej substancji do trzech miesięcy jest także normalne, w ten sposób organizm pozbywa się martwych komórek. Jeśli pojawi się infekcja, zauważyć możesz następujące symptomy: długotrwałe zaczerwienienie, opuchlizna lub utwardzenie miejsca przekłucia, ból lub uczucie gorąca w miejscu przekłucia oraz gęsta, ciemno-żółta lub zielona wydzielina. Ale ogólnie kolczyk to fajna frajda, więc polecam :D Odpowiedz Link Zgłoś
orzechowe-oczy Re: Przekłucie pepka 15.05.05, 22:33 A może mi ktoś podać adres naprawdę dobrego salonu w Krakowie? Chcę sobie zrobić kolczyk i właśnie umówiłam się we wakacje z koleżanką z Krakowa, że pójdziemy razem. ;) Zawsze to mniejszy stres... A jeśli mi się nie uda to możecie mi polecić jakieś dobre miejsce w Szczecinie. Pozdro dla wszystkich i z góry dzięks za odpis :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Przekłucie pepka IP: *.xtra.pl 15.05.05, 22:58 ja robiłam właśne w szczecinie w salonie kosmetycznym na jagiellońskiej (niestety nie pamiętam nazwy) i byłam bardzo zadowolona. polecam Odpowiedz Link Zgłoś
blue.k Re: Przekłucie pepka 16.05.05, 10:16 a ja zrobiłam sobie kolczyk sama:)juz kupe lat temu,zagoiło sie szybko bez wiekszych komplikacji,no bo wiadomo:pepek to takie miejsce gdzie,a to bluzka obciera,a to jak usiadziesz to spodnie sie zachaczą itd.i teraz juz o nim nie pamietam,a jak kiedys go wyjełam to jakos tak "łyso" wygladałam;) pomógł mi tez krem czy masc juz nie pamietam nazwy,ale poszłam do apteki i powiedziałam ze chce cos na ranke bo mam nowy kolczyk..w uchu;)jak tak powiecie to na pewno beda wiedziec o to chodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
gloss Re: Przekłucie pepka- Śląsk 16.05.05, 20:29 A znacie jakiś dobry salon na Śląsku? Najchętniej Katowice, bo tam często bywam ;) Proszę o sprawdzony adres. Odpowiedz Link Zgłoś