Dodaj do ulubionych

Co podjadać?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:04
Chciałabym schudnąć około 5-6 kilo, może nieco więcej. Jednak nie za bardzo
mam możliwość radykalnej zmiany diety i liczenia kalorii. Potrzebuję więc
informacji, w 'jaki sposób' jeść
- ile posiłków, jakie proporcje,
- co, kiedy i ile pić, i...
- co podjadać?
Ostatnio zjadam mnóstwo płatków owsianych pomiędzy (trzema) posiłkami. Czy
można coś bezpiecznie podjadać?
Z góry dziekuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • Gość: baba up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:53
      up
    • Gość: teresai Re: Co podjadać? IP: *.chello.pl 09.05.05, 12:04
      Poszukaj informacji na temat diety South Beach. Ona naprawde jest skuteczna i
      nie trzeba liczyć kalorii. Podstawowe założenie tej diety to ograniczenie
      weglowodanów do minimum. Jadłospis opiera sie na jajkach, mięsie chudym,
      rybach, warzywach, chudym nabiale. Jesz tak często jak potrzebujesz i zjadasz
      takie porcje, aby zaspokoic głód. Nie jesz cukru i skrobii.
      Podjadać możesz np. orzechy i nasiona w ograniczonych ilościach.
      • Gość: baba Re: Co podjadać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:07
        dzięki :)
        a tak poza sprawą diety - jakie skutki ma jedzenie dużych ilości płatków
        (pszennych, owsianych itp)? Tuczą?
    • beata825 Re: Co podjadać? 09.05.05, 12:09
      z tym odchudzaniem to jest tak ze kazdy musi je sobie dopasowac do swojego
      orgaznizmu...
      ja np.kieruje sie takimi zasadami :
      1. dzien wczesniej planuje mniej wiecej co zjem i ewentualne zakupy,
      to mi bardzo pomaga bo nie rzucam sie potem na byle co
      2.wiadomo ze 5 posiłków...
      3.prócz tych posiłkow trzeba narzucic sobie rygor nie podjadania!,ja np. szłam
      sobie do kuchni zrobic jedynie cos do picia a widziałam cos pysznego na stole
      to niestety...czesto sie na to skusiłam,mimo iz nie byłam głodna.Teraz czekając
      az mi sie woda zagotuje pozmywam albo ide do innego pokoju;)
      4. gdy mówiłam sobie "od jutra nie jem słodyczy" miałam wtedy na nie najwiejszy
      apetyt,i to wieczorem po całym dniu odmawiania..., dlatego teraz sobie mowie ze
      raz na tydzien zjem cos niedozwolonego, cos małego,słodkiego, i nie za pozno...
      5. aby nie odczuwac zbytnio głodu i nie rzucac sie na jedzenie musze zjesc
      porzadne sniadanie, ( 2 sniad., obiad i podw. sa juz duzo mniejsze) ale kolacje
      tez jem normalna około 20.00-20.30,poniewaz wtedy nie rzuce sie na jedzenie np.
      o 22.00 i nie wstaje w nocy....a spac chodze około 23-24,
      6.i ostatnia rzecz, aby schudnac nalezy jesc białka i węglowodany w
      proporcjach 50 / 50, czyli sniadnai prawie zawsze weglowodany, natomiast
      kolacja to juz raczej białko, obiad róznie, ale staram sie trzymach tych
      prporcji,pzdr.
      • Gość: baba Re: Co podjadać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:12
        Możesz podać jakiś przykładowy plan? :)
        Aha, co do węglowodanów i białek - uwielbiam jajka na miękko i pożeram je
        zawsze na śniadanie. czy powinnam przerzucić je na kolację? I co w takim razie
        na śniadanko?
        Dziękuję pięknie :]
        • beata825 Re: Co podjadać? 09.05.05, 12:33
          na sniadanie jem np.płtki z mlekiem lub chleb razowy z czymstam...(jajecznice
          jak lubisz to sobie jedz na sniadanie,na kolacje tez mozesz;)
          na 2 sniad. i podw. - jogurt + owoce
          obiad :ryba,piers kurczaka,kotlety sojowe z warzywami( np. podgotuje kalafior
          lub brokuł,potem lekko posmaze z curry-mniam!, lub marchewka z groszkiem)
          albo troche makaronu i duzo warzyw lub polany jogurtem na słodko, albo ryz z
          warzywami, nalesnik z serem itp.
          kolacja- ryba, mięsko,kefir(polecam Krasnystaw jest b. gęsty),jogurt),tunczyk z
          warzywami(zadnego ryzu, makaronu,chleba czy ziemniaków)
          - nie polecam podjadania suszonych owoców i orzechów bo maja mnóstwo kalorii !
          wazne tez aby jesc powoli...;)
    • Gość: len Re: Co podjadać? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 12:10
      Ja podjadam suszone sliwki i jablka. Nieduzo, zawsze ilekroc mam ochote na cos
      slodkiego. Suszone owoce najlepiej jest kupowac na duzych bazarach, gdzie sa
      stoiska warzywno-owocowe, wtedy sa najswiezsze i najsmaczniejsze. Mozna tez
      dostac w sklepach spozywczych, ale juz nie na wage i nie takie smaczne.

Pozdrawiam!
      • Gość: len PS IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.05.05, 12:13
        Acha, czasem tez kupuje w tych samych stoiskach orzechy i inne owoce suszone.
        Moim zdaniem dla osob lubiacych podjadac to dobry sposob na zdrowe podjadanie.
        Mozna skomponowac dowolna mieszanke orzechow, bo niektore stragany sa swietnie
        zaopatrzone.
        • Gość: baba Re: PS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:17
          zdrowo, ale czy nietucząco? uwielbiam suszone owoce i orzechy, ale obawiam się,
          że zawierają za duzo tłuszczu...
      • klamczucha3 Re: Co podjadać? 09.05.05, 12:19
        Nie zgodze sie ze stwierdzeniem,ze dieta South Beach jest super!
        Dobranie odpowiedniej dla siebie diety jest sprawa szalenie indywidualna.Bylam
        na SB dwa razy i za pierwszym schudla 3 kg /co mi sie szybko wrocilo/ a za
        drugim razem NIC,choc przestrzegalam jej bardzo rygorystycznie.
        Z doswiadczenia wiem,ze na mnie najlepsza jest 1000 kcal.Mniej,wszystkiego po
        troszke ale zdrowiej.Calkowite wyeliminowanie chleba czy makaronu nie jest ani
        normalne ani dobre dla zdrowia.Trzeba tylko troche przesegregowac nasza lodowke
        i polke z jedzeniem.
        Ja jem pieczywo ale tylko pelnoziarniste,ryz nieluskany,makaron zytni,itd...
        Do tego duzo wody mineralnej,ruchu,warzyw i owocow i wszystko!
        Taka jest moja dieta!
        Buzka!
        • Gość: baba Re: Co podjadać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:26
          czyli podsumujmy - 5 posiłków dziennie, śniadanko duże, reszta mniejsza.
          warzywa, owoce, pieczywo tylko pełnoziarniste, duzo wody mineralnej, bez
          podjadania, ewentualnie suszone owoce.
          Zawsze jadłam co bądź, czasem nawet trzy batony dziennie, nieregularne posiłki
          itp. nie tyłam.
          więc czy jeżeli zmienię moje nawyki na takie, jak powyżej, uda mi się schudnąć?
          • Gość: moni Re: Co podjadać? IP: *.teonet / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:43
            Podpisuję się pod tym co wyżej i dodam jeszcze, ze moja koleżanka bardzo dużo
            schudła nie jedząc później niż po 18. Naprawdę duży efekt. Poza tym gdzieś
            czytałam, ze jedząc mięso ( oczywiście chude i w odpowiedniej ilości)łatwiej się
            chudnie. Dlatego nie rezygnuj z niego. Poza tym nie traktuj tego jako diety
            tylko pomyśl że od dzisiaj chcesz się zdrowo odżywiać. Tak jest naprawdę dużo
            łatwiej. I łatwiej jest jak raz na jakiś czas np. raz na tydzien zjeść jakiegoś
            batonika, żebyś nie myślała że ci nie wolno. Pamiętaj, żeby myśleć,że wolno ci
            wszystko jesć tylko nie masz ochoty np. na czekoladę i zjesz ją kiedyś indziej.
            A zjedz ja np. jak juz naprawdę nie będziesz mogła wytrzymać, tylko nie czuj
            potem wyrzutów sumienia, bo całą dietę szlag trafi. Raz na jakiś czas ci nie
            zaszkodzi, byle nie codziennie. Takie odkładanie, nawet jesli byś w ogóle
            czekolady nie zjadła dobrze robi, bo nie czujesz że ci czegoś nie wolno.
            napisałam chaotycznie, ale mam nadzieję że mnie zrozumiałaś.
            • Gość: baba Re: Co podjadać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:50
              jasne :)
              dziękuję i chyba od dzisiaj zdrowo się odzywiam :]
              z batoników tak łatwo bym nie zrezygnowała, ale mam nadzieję, ze sama zmiana
              nawyków żywieniowych przyniesie efekty.
              buziaki dla wszytskich i jeszcze raz dziekuję :P
    • Gość: beata Re: Co podjadać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:22
      własnie chodzi o to zeby nie miec wyrzutów sumienia a taką słodkosć raz na
      tydzien traktowac jako nagrode za wytrwałosc !powodzenia
      • Gość: baba Re: Co podjadać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 13:45
        bez nagrody ani rusz :)
        ściskam i dziekuję :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka