IP: *.waw.cdp.pl 24.07.02, 13:53
czy rozstępy pojawiają sie jak sie chudnie, czy jak sie tyje?
proszę o wyjaśnienie!
Obserwuj wątek
    • Gość: justy Re: rozstępy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 16:12
      Gwałtowne wahania wagi sprzyjają rozstępom (zarówno szybkie tycie, jak i
      chudnięcie, chociaz częściej powstają podczas tycia).
    • Gość: LadyBlue Re: rozstępy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.02, 22:50
      jak masz pecha to niezależnie od tycia/chudnięcia/ciąży będziesz mieć rozstępy.
      niestety. można tylko zapobiegać, nie da się tego usunąć :(
      • Gość: ladybug Re: rozstępy IP: *.resnet.ubc.ca 25.07.02, 02:18
        moja waga jest stala od powiedzmy 15 lat , i.. mam rozstepy. Genetyka i wlokna
        kolagenowe odpowiadaja za te brzydkie "szramy" L
      • Gość: fredzia Re: rozstępy IP: *.jasien.com / 192.168.1.* 25.07.02, 07:24
        Ja wlasnie mam rozstepy niezalezne od tycia/chudniecia :(( jak juz to
        spowodowane szybkim rosnieciem. Najgorsze jest to, ze pojawily sie one w
        okolicach stawow (kolanowy, biodrowy) i to juz w 6-7 klasie szkoly podstawowej.
        Coz nauczylam sie zyc z tymi okropnymi szmarami i nie korzystac za duzo ze
        slonca, zeby nie bylo ich az tak widac.

• annika_vik Re: rozstępy 25.07.02, 08:20
      Mam okropną ilość rozstępów - od wieku lat ok. 12, kiedy w miesiąc z
      dziewczątka zamieniłam się w kobietę. Wystrzeliły mi biodra i piersi, nabrałam
      wagi - i rozstępy gotowe. Druga fala przyszła, kiedy w dwa miesiące przytyłam z
      49 do 56 kg. I już się tego nie pozbędę.
      Dodatkowo mam jeszcze rozciągnietą skórę, przez ciągłe tycie i chudnięcie.
      Kiedyś w trzy miesiące schudłam prawie 20 kg (niechcący, samo mi się schudło) z
      ok. 80 kg. Za szybko! Skóra nie zdążyła się obkurczyć.
      Na powstawanie rozstępów wpływają tez hormony - nadczynność nadnerczy ma duży
      wpływ. Ale dlaczego i jak? Nie mogłąm tego znaleźć.
      Na koniec dla pocieszenia - kiedyś z koleżankami rozmawiałysmy o rozstępach, ja
      bardzo załamana moimi już prawie niewidocznymi kreskami.Wtedy koleżanka
      pokazała nam swoje rozstępy po ciąży - na brzuchu miała 4 szramy od biustu aż
      poniżej pępka, szerokości jakiś 1,5 cm. Wtedy dopiero zrozumiałam, że nie ma
      się co martwić. Moje "kreseczki" to jest nic! I normalnie się rozbieram, chodzę
      na plażę i basen. Jak się komuś nie podoba, to fuck off i niech się patrzy w
      inną stronę.
      • Gość: justy Re: rozstępy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 09:48
        annika_vik napisała:

> Na powstawanie rozstępów wpływają tez hormony - nadczynność nadnerczy ma duży
        > wpływ. Ale dlaczego i jak? Nie mogłąm tego znaleźć.

Z tymi nadnerczami to jest tak, że hormony przez nie produkowane odpowiadają
        między innymi za gospodarkę białkową (patrz: sterydy, sportowcy, przyrost masy
        mięśniowej). Jeśli coś z nimi nie gra, to z białkiem skóry (kolagen, elastna)
        też nie jest dobrze i skóra się "rwie", powstają rozstępy.
        Przy rozstępach powstających przy chudnięciu też chodzi o białko: spadek wagi
        często wiąże się ze zmniejszoną podażą białka, którego niedobór organizm
        uzupełnia, czerpiąc ze skóry (w dużym uproszczeniu oczywiście).
        Inne choroby, przy których mogą pojawić się rozstępy:n czerwonka, zapalenie
        wyrostka robaczkowego, zaburzenia tarczycy, gruźlica, nerwica, trądzi8k,
        zaburzenia hormonalne.
        Rude i blondynki są bardziej narażone na rozstępy niż szatynki i brunetki (nie
        wiem czemu).
        Zapobieganie to dieta z odpowiednio wysoką ilością białka, masaże poprawiające
        krążenie i uelastyczniejące skórę, kremy.
    • Gość: Nika Re: rozstępy IP: *.waw.cdp.pl 25.07.02, 09:05
      trochę mnie zmartwiłyście, musze to przyznać, a szczególnie faktem, ze nic sie
      z nimi nie da zrobić, a jesli profilaktyka to jaka?
      i co można poradzić z rozstępami na ... piersiach? czy da sie coś z tym
      zrobić? ....i to nie są rozstepy po ciąży, nie wiem skąd???? po prostu się
      pojawiły któregoś dnia, płakać mi sie chce
      • Gość: ladybug Re: rozstępy IP: 142.103.39.* 26.07.02, 03:25
        Gość portalu: Nika napisał(a):

> trochę mnie zmartwiłyście, musze to przyznać, a szczególnie faktem, ze nic
        sie
        > z nimi nie da zrobić, a jesli profilaktyka to jaka?
        > i co można poradzić z rozstępami na ... piersiach? czy da sie coś z tym
        > zrobić? ....i to nie są rozstepy po ciąży, nie wiem skąd???? po prostu się
        > pojawiły któregoś dnia, płakać mi sie chce

No juz dobrze, nie placz. Tak sie stalo i trzeba sie jakos pogodzic z tym?
        Jakis kremik nawilzajacy a po nim troszke tlusciejszy i lekki masazyk. Kazda z
        osobna i dookola. A i cwiczenia wydaja sie trafnym pomyslem, wiadomo nie ma na
        piersi -bezposrednio- ale na miesnie piersiowe , czemu nie? Sprobuj napewno
        nie zaszkodza. Na pocieszenie powiem wam Dziewczyny, ze u innych babek z ciemna
        karanacja to naprawde szpecaco wyglada i ... jakos zyja POzdrawiam L
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka