Gość: Nika IP: *.waw.cdp.pl 24.07.02, 13:53 czy rozstępy pojawiają sie jak sie chudnie, czy jak sie tyje? proszę o wyjaśnienie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: justy Re: rozstępy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 16:12 Gwałtowne wahania wagi sprzyjają rozstępom (zarówno szybkie tycie, jak i chudnięcie, chociaz częściej powstają podczas tycia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LadyBlue Re: rozstępy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.07.02, 22:50 jak masz pecha to niezależnie od tycia/chudnięcia/ciąży będziesz mieć rozstępy. niestety. można tylko zapobiegać, nie da się tego usunąć :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladybug Re: rozstępy IP: *.resnet.ubc.ca 25.07.02, 02:18 moja waga jest stala od powiedzmy 15 lat , i.. mam rozstepy. Genetyka i wlokna kolagenowe odpowiadaja za te brzydkie "szramy" L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fredzia Re: rozstępy IP: *.jasien.com / 192.168.1.* 25.07.02, 07:24 Ja wlasnie mam rozstepy niezalezne od tycia/chudniecia :(( jak juz to spowodowane szybkim rosnieciem. Najgorsze jest to, ze pojawily sie one w okolicach stawow (kolanowy, biodrowy) i to juz w 6-7 klasie szkoly podstawowej. Coz nauczylam sie zyc z tymi okropnymi szmarami i nie korzystac za duzo ze slonca, zeby nie bylo ich az tak widac. Odpowiedz Link Zgłoś
annika_vik Re: rozstępy 25.07.02, 08:20 Mam okropną ilość rozstępów - od wieku lat ok. 12, kiedy w miesiąc z dziewczątka zamieniłam się w kobietę. Wystrzeliły mi biodra i piersi, nabrałam wagi - i rozstępy gotowe. Druga fala przyszła, kiedy w dwa miesiące przytyłam z 49 do 56 kg. I już się tego nie pozbędę. Dodatkowo mam jeszcze rozciągnietą skórę, przez ciągłe tycie i chudnięcie. Kiedyś w trzy miesiące schudłam prawie 20 kg (niechcący, samo mi się schudło) z ok. 80 kg. Za szybko! Skóra nie zdążyła się obkurczyć. Na powstawanie rozstępów wpływają tez hormony - nadczynność nadnerczy ma duży wpływ. Ale dlaczego i jak? Nie mogłąm tego znaleźć. Na koniec dla pocieszenia - kiedyś z koleżankami rozmawiałysmy o rozstępach, ja bardzo załamana moimi już prawie niewidocznymi kreskami.Wtedy koleżanka pokazała nam swoje rozstępy po ciąży - na brzuchu miała 4 szramy od biustu aż poniżej pępka, szerokości jakiś 1,5 cm. Wtedy dopiero zrozumiałam, że nie ma się co martwić. Moje "kreseczki" to jest nic! I normalnie się rozbieram, chodzę na plażę i basen. Jak się komuś nie podoba, to fuck off i niech się patrzy w inną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justy Re: rozstępy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.02, 09:48 annika_vik napisała: > Na powstawanie rozstępów wpływają tez hormony - nadczynność nadnerczy ma duży > wpływ. Ale dlaczego i jak? Nie mogłąm tego znaleźć. Z tymi nadnerczami to jest tak, że hormony przez nie produkowane odpowiadają między innymi za gospodarkę białkową (patrz: sterydy, sportowcy, przyrost masy mięśniowej). Jeśli coś z nimi nie gra, to z białkiem skóry (kolagen, elastna) też nie jest dobrze i skóra się "rwie", powstają rozstępy. Przy rozstępach powstających przy chudnięciu też chodzi o białko: spadek wagi często wiąże się ze zmniejszoną podażą białka, którego niedobór organizm uzupełnia, czerpiąc ze skóry (w dużym uproszczeniu oczywiście). Inne choroby, przy których mogą pojawić się rozstępy:n czerwonka, zapalenie wyrostka robaczkowego, zaburzenia tarczycy, gruźlica, nerwica, trądzi8k, zaburzenia hormonalne. Rude i blondynki są bardziej narażone na rozstępy niż szatynki i brunetki (nie wiem czemu). Zapobieganie to dieta z odpowiednio wysoką ilością białka, masaże poprawiające krążenie i uelastyczniejące skórę, kremy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika Re: rozstępy IP: *.waw.cdp.pl 25.07.02, 09:05 trochę mnie zmartwiłyście, musze to przyznać, a szczególnie faktem, ze nic sie z nimi nie da zrobić, a jesli profilaktyka to jaka? i co można poradzić z rozstępami na ... piersiach? czy da sie coś z tym zrobić? ....i to nie są rozstepy po ciąży, nie wiem skąd???? po prostu się pojawiły któregoś dnia, płakać mi sie chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ladybug Re: rozstępy IP: 142.103.39.* 26.07.02, 03:25 Gość portalu: Nika napisał(a): > trochę mnie zmartwiłyście, musze to przyznać, a szczególnie faktem, ze nic sie > z nimi nie da zrobić, a jesli profilaktyka to jaka? > i co można poradzić z rozstępami na ... piersiach? czy da sie coś z tym > zrobić? ....i to nie są rozstepy po ciąży, nie wiem skąd???? po prostu się > pojawiły któregoś dnia, płakać mi sie chce No juz dobrze, nie placz. Tak sie stalo i trzeba sie jakos pogodzic z tym? Jakis kremik nawilzajacy a po nim troszke tlusciejszy i lekki masazyk. Kazda z osobna i dookola. A i cwiczenia wydaja sie trafnym pomyslem, wiadomo nie ma na piersi -bezposrednio- ale na miesnie piersiowe , czemu nie? Sprobuj napewno nie zaszkodza. Na pocieszenie powiem wam Dziewczyny, ze u innych babek z ciemna karanacja to naprawde szpecaco wyglada i ... jakos zyja POzdrawiam L Odpowiedz Link Zgłoś