Dodaj do ulubionych

PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM

IP: *.ts552.cwt.esat.net 22.06.05, 19:14
Gdzie mozna znalezc prawidlowa wymowe nazw perfum lub projektantow? Nie chce
czasami uchodzic za niedouczona, dlatego dobrze byloby gdybym wiedziala gdzie
mam szukac.
Obserwuj wątek
    • kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 19:23
      w słownikach;)
      • Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts552.cwt.esat.net 22.06.05, 19:32
        Od kiedy to nazwiska sa w slownikach? Skonczylam anglistyke, wiec slowniki nie
        sa mi obce, ale co z nazwami z francuskiego?
        • kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 19:41
          Ano są jak byk-zalezy jaki słownk masz.Przede mną właśnie leży z tłumaczeniem
          imion np-a zazwyczaj imiona są problemem bo nazwisk raczej się nie tłumaczy.No
          chyba,że jakiegoś Smitha czy innego Dubois'a..;P
          Pytałas tez o nazwy perfum-i te przede wszystkim miałam na myśli mówiąc o
          słownikach...
          • Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 22.06.05, 20:03
            Nie pytam o znaczenia nazw. Wyraznie pytam o PRAWIDLOWA WYMOWE. Polec mi ten
            slownik ktorym sie poslugujesz, gdzie rzekomo moge znalezc WYMOWE np. Bvlgari,
            Givenchy, Houbigant, Biagotti, Mauboussin, Krizia lub Caron.
            Zgrywasz arcyinteligentke, wiec polec mi chociaz jeden dobry slownik.
            • justa_79 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 20:13
              nie mam wprawdzie słownika franc., ale mam wiele ang. i zawsze jest podana
              wymowa...
              • Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 22.06.05, 20:19
                W takim razie podaj mi dokladny tytul tego znakomitego slownika, z nazwa
                pierwsza lepsza z brzegu np. Bvlgari.
                • justa_79 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 20:25
                  a nie napisałam, że nie mam słownika franc.? i czy to jest w ogóle nazwa
                  francuska? wątpię, żeby jakieś wydawnictwo wydało słownik samych nazw perfum,
                  ale ze względu na takie zapotrzebowanie sprawa jest chyba warta przemyślenia ;)
                  a poza tym, zawsze można o wymowę zapytać na forum.
                  • Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 22.06.05, 21:29
                    Jeszcze raz powtarzam ze chodzi mi o WYMOWE (niezaleznie czy angielska, wloska
                    czy francuska) nazwisk projektantow i ich perfum ktore firmuja swoimi
                    nazwiskami. Nie pytam o znaczenie i wymowe przymiotnikow czy rzeczownikow
                    uzytych w nazwach perfum, bo sa to z reguly popularne i znane wyrazy typu Echo,
                    Eternity czy The Touch of Pink...
                    Chodzilo mi o strone gdzie sa np. sprzedawane perfumy, a poza tym podana jest
                    prawidlowa transkrypcja nazw (nazwisk).
                • kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 20:32
                  jako skromna forumowiczka mogę arcyinteligentnej absolwentce filologii wskazac
                  takowe.prosze bardzo:
                  Wydawnictwo Wiedza Powszechna,editions d'etat,Varsovie 1986,tom 1 od A-M,tom 2
                  od M-Z.
                  Kolejne publikacje( dostępne w np.Mariannie w Instytucie Francuskim):
                  Hachette,Le Grand Dictionaire Francais-Polonais,wydania wciąż aktualizowane.
                  Ponadto zostaja ci netowe słowniki,które naprawde nietrudno znaleźć. Nawet na
                  onecie są,że już o dict.pl nie wspomnę-to akurat angielski,ale z mnóstwem
                  odnośników do innych słowników,ale jako anglistka na pewno to wiesz...;P
                  • justa_79 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 20:56
                    o właśnie, a możesz zapodać linki do tych z wymową? bo ja wprawdzie parę
                    słowników online znam, ale akurat bez wymowy.
                    • Gość: basiek Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:59
                      na www.ling.pl od jakiegos czasu jest rowniez wymowa
                      • justa_79 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 21:04
                        racja... miałam odpalone tłumaczenie w drugą stronę ;)
                      • kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 21:08
                        Na dict.pl są odnośniki do najlepszych
                        słowników świata.Są też z wymową.
    • Gość: ab Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: 212.244.115.* 22.06.05, 19:35
      na polskich stronach Yves Rochere byly transkrypcje polskie, ale tylko nazw ich
      produktów.Pozdrawiam b.
      • Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 22.06.05, 21:30
        Dziekuje bardzo za odpowiedz!
    • Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts552.cwt.esat.net 23.06.05, 09:11
      No i co, zadalam pytanie, wg wielu osob bardzo latwe, a odpowiedzi jak do tej
      pory, oprocz ab, nikt mi jeszcze nie udzielil. To moze zaczne inaczej, jak
      prawidlowo wymawiac marke BVLGARI ? Prosze o powazne odpowiedzi, a nie
      kierowanie mnie do slownikow, bo tego i tak tam nie znajde.
      • Gość: Ania Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 09:16
        Jako douczona anglistka ;-) wyjasnię Wam zagadkowe BVLGARI. Czytamy je po
        prostu Bulgari (z akcentem na drugą sylabę). W starożytności V wstawiano w
        miejsce naszego U, stąd np. w kościołach mozna zobaczyć MAGNVS. Tak tez jest w
        BVLGARI="BULGARI".
        • kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 23.06.05, 09:55
          Gość portalu: Ania napisał(a):

> Jako douczona anglistka ;-) wyjasnię Wam zagadkowe BVLGARI. Czytamy je po
          > prostu Bulgari (z akcentem na drugą sylabę). W starożytności V wstawiano w
          > miejsce naszego U, stąd np. w kościołach mozna zobaczyć MAGNVS. Tak tez jest
          w
          > BVLGARI="BULGARI".

Dokładnie.Jako osoba mająca jednie łacinę w liceum potwierdzę ten fakt. ;P
    • Gość: kaduss Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 11:33
      Może łyknij trochę francuskiego - bardzo ułatwia życie ( perfumy, wina itp.) Jak
      znasz angielski, to będzie dla Ciebie bułka z masłem. Wiem po sobie.

Salut
      Kaduss
      • kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 23.06.05, 12:09
        na pewno będzie łatwiej jesli zna juz jakiś język,ale akurat francuski należy
        do grupy języków romańskich i jest znacznie inny nż angielski...Ponadto Anglicy
        i Francuzi to odwieczni "wrogowie"-we Francji nikt prawie nie zna
        angielskiego,i nawet kelner potrafi się obrazić,że śmiesz do niego zagadać po
        angielsku..;)Serio.
        Prędzej byłoby łatwiej jeśli znałaby włoski.
    • kena1 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 25.06.05, 15:34
      Jak do tej pory dziewczyna nie dostała konkretnej odpowiedzi (też jestem
      ciekawa), natomiast nasłuchała się całej masy złośliwości, tylko dlatego że
      napisała że skończyła anglistykę.
      • kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 25.06.05, 18:04
        Zadała pytanie gdzie znajdzie-i otrzymała odpowiedź.Jeżeli dla osoby po
        filologii takie kmompendium wiedzy nie jest wystarczające,to wybacz..
        Jeżeli zapytałaby jak się wymawia to i to-dostałaby konkretną odpowiedź
        (vide:Bvlgari),ewentualnie linki do wcześniejszych wątków o wymowie konkretnych
        nazw itd.
        A tak -jakie pytanie,taka odpowiedź.I nie do nas o to pretensje może mieć.
        • Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 25.06.05, 19:24
          Wcale nie uwazam ze dostalam prawidlowe odpowiedzi na moje pytanie. Bo
          odsylanie mnie do slownikow to zadna odpowiedz, bo nie znajde tam KOMPLETNIE
          NIC CO MNIE INTERESUJE. Ale ta metoda z podawaniem nazwy po nazwie jest dobra.
          Wiec teraz kolej na nazwe GIVENCHY.
          • edavenpo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 25.06.05, 20:16
            Sprobuje chociaz to smiesznie brzmi fonetycznie. Nie mam polskiej klawiatury wiec mam nadzieje ze
            znaki pokaza sie poprawnie

Givenchy = żiwąszi
          • kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 25.06.05, 20:28
            Tu masz Givenchy

A tu inne,np.:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=21458970&a=21472330
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=14862887&a=14865069
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=18724148&a=18737110
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=13832795&a=13832795
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=13816507&a=13825367
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=20420326&a=20422495
    • Gość: q :) Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.pkp.wroc.pl 26.06.05, 12:16
      O mamo! To straszne! Przeciez jak mozna nie umiec czytac nazw perfum? Toż to
      najwazniesza rzecz w zyciu :). A to, że dziewczyny mają dobre chęci i odslyłają
      do słowników to juz w ogóle zbrodnia! Ja bym sie zdenerwowala ;)

PS. Zaraz pewnie na mnie krytyka poleci jaka to ja nie jestem ;P
    • Gość: len Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 13:37
      Czesc,
      wymowa nazw czesto byla tematem kontrowersyjnym i powodowala spory, nie
      wiedziec czemu. Tu sa najstarsze i chyba najwartosciowsze watki o wymowie
      znanych nazw, jakie kojarze z forum:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=6461110&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=2359930&v=2&s=0
      Pozdrawiam!
      • Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts552.cwt.esat.net 28.06.05, 21:30
        Bardzo dziekuje wszystkim osobom, ktore zadaly sobie trud i odpowiedzialy
        powaznie na moje pytanie, tzn. podaly wymowe nawet z akcentami, albo odeslaly
        na odpowiednie strony. Dopiero teraz gdy przejrzalam archiwum, zorientowalam
        sie, ze to nie tylko ja mialam problemy. A wczesniej myslalam, ze na tym forum
        sa tylko porady czysto techniczne. Jeszcze raz dzieki tym wszystkim, co nie
        odsylaly mnie do slownikow. pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka