Gość: aggie IP: *.ts552.cwt.esat.net 22.06.05, 19:14 Gdzie mozna znalezc prawidlowa wymowe nazw perfum lub projektantow? Nie chce czasami uchodzic za niedouczona, dlatego dobrze byloby gdybym wiedziala gdzie mam szukac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts552.cwt.esat.net 22.06.05, 19:32 Od kiedy to nazwiska sa w slownikach? Skonczylam anglistyke, wiec slowniki nie sa mi obce, ale co z nazwami z francuskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 19:41 Ano są jak byk-zalezy jaki słownk masz.Przede mną właśnie leży z tłumaczeniem imion np-a zazwyczaj imiona są problemem bo nazwisk raczej się nie tłumaczy.No chyba,że jakiegoś Smitha czy innego Dubois'a..;P Pytałas tez o nazwy perfum-i te przede wszystkim miałam na myśli mówiąc o słownikach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 22.06.05, 20:03 Nie pytam o znaczenia nazw. Wyraznie pytam o PRAWIDLOWA WYMOWE. Polec mi ten slownik ktorym sie poslugujesz, gdzie rzekomo moge znalezc WYMOWE np. Bvlgari, Givenchy, Houbigant, Biagotti, Mauboussin, Krizia lub Caron. Zgrywasz arcyinteligentke, wiec polec mi chociaz jeden dobry slownik. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 20:13 nie mam wprawdzie słownika franc., ale mam wiele ang. i zawsze jest podana wymowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 22.06.05, 20:19 W takim razie podaj mi dokladny tytul tego znakomitego slownika, z nazwa pierwsza lepsza z brzegu np. Bvlgari. Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 20:25 a nie napisałam, że nie mam słownika franc.? i czy to jest w ogóle nazwa francuska? wątpię, żeby jakieś wydawnictwo wydało słownik samych nazw perfum, ale ze względu na takie zapotrzebowanie sprawa jest chyba warta przemyślenia ;) a poza tym, zawsze można o wymowę zapytać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 22.06.05, 21:29 Jeszcze raz powtarzam ze chodzi mi o WYMOWE (niezaleznie czy angielska, wloska czy francuska) nazwisk projektantow i ich perfum ktore firmuja swoimi nazwiskami. Nie pytam o znaczenie i wymowe przymiotnikow czy rzeczownikow uzytych w nazwach perfum, bo sa to z reguly popularne i znane wyrazy typu Echo, Eternity czy The Touch of Pink... Chodzilo mi o strone gdzie sa np. sprzedawane perfumy, a poza tym podana jest prawidlowa transkrypcja nazw (nazwisk). Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 20:32 jako skromna forumowiczka mogę arcyinteligentnej absolwentce filologii wskazac takowe.prosze bardzo: Wydawnictwo Wiedza Powszechna,editions d'etat,Varsovie 1986,tom 1 od A-M,tom 2 od M-Z. Kolejne publikacje( dostępne w np.Mariannie w Instytucie Francuskim): Hachette,Le Grand Dictionaire Francais-Polonais,wydania wciąż aktualizowane. Ponadto zostaja ci netowe słowniki,które naprawde nietrudno znaleźć. Nawet na onecie są,że już o dict.pl nie wspomnę-to akurat angielski,ale z mnóstwem odnośników do innych słowników,ale jako anglistka na pewno to wiesz...;P Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 20:56 o właśnie, a możesz zapodać linki do tych z wymową? bo ja wprawdzie parę słowników online znam, ale akurat bez wymowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basiek Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 20:59 na www.ling.pl od jakiegos czasu jest rowniez wymowa Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 21:04 racja... miałam odpalone tłumaczenie w drugą stronę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 22.06.05, 21:08 Na dict.pl są odnośniki do najlepszych słowników świata.Są też z wymową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: 212.244.115.* 22.06.05, 19:35 na polskich stronach Yves Rochere byly transkrypcje polskie, ale tylko nazw ich produktów.Pozdrawiam b. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 22.06.05, 21:30 Dziekuje bardzo za odpowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts552.cwt.esat.net 23.06.05, 09:11 No i co, zadalam pytanie, wg wielu osob bardzo latwe, a odpowiedzi jak do tej pory, oprocz ab, nikt mi jeszcze nie udzielil. To moze zaczne inaczej, jak prawidlowo wymawiac marke BVLGARI ? Prosze o powazne odpowiedzi, a nie kierowanie mnie do slownikow, bo tego i tak tam nie znajde. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 09:16 Jako douczona anglistka ;-) wyjasnię Wam zagadkowe BVLGARI. Czytamy je po prostu Bulgari (z akcentem na drugą sylabę). W starożytności V wstawiano w miejsce naszego U, stąd np. w kościołach mozna zobaczyć MAGNVS. Tak tez jest w BVLGARI="BULGARI". Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 23.06.05, 09:55 Gość portalu: Ania napisał(a): > Jako douczona anglistka ;-) wyjasnię Wam zagadkowe BVLGARI. Czytamy je po > prostu Bulgari (z akcentem na drugą sylabę). W starożytności V wstawiano w > miejsce naszego U, stąd np. w kościołach mozna zobaczyć MAGNVS. Tak tez jest w > BVLGARI="BULGARI". Dokładnie.Jako osoba mająca jednie łacinę w liceum potwierdzę ten fakt. ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaduss Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.06.05, 11:33 Może łyknij trochę francuskiego - bardzo ułatwia życie ( perfumy, wina itp.) Jak znasz angielski, to będzie dla Ciebie bułka z masłem. Wiem po sobie. Salut Kaduss Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 23.06.05, 12:09 na pewno będzie łatwiej jesli zna juz jakiś język,ale akurat francuski należy do grupy języków romańskich i jest znacznie inny nż angielski...Ponadto Anglicy i Francuzi to odwieczni "wrogowie"-we Francji nikt prawie nie zna angielskiego,i nawet kelner potrafi się obrazić,że śmiesz do niego zagadać po angielsku..;)Serio. Prędzej byłoby łatwiej jeśli znałaby włoski. Odpowiedz Link Zgłoś
kena1 Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 25.06.05, 15:34 Jak do tej pory dziewczyna nie dostała konkretnej odpowiedzi (też jestem ciekawa), natomiast nasłuchała się całej masy złośliwości, tylko dlatego że napisała że skończyła anglistykę. Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 25.06.05, 18:04 Zadała pytanie gdzie znajdzie-i otrzymała odpowiedź.Jeżeli dla osoby po filologii takie kmompendium wiedzy nie jest wystarczające,to wybacz.. Jeżeli zapytałaby jak się wymawia to i to-dostałaby konkretną odpowiedź (vide:Bvlgari),ewentualnie linki do wcześniejszych wątków o wymowie konkretnych nazw itd. A tak -jakie pytanie,taka odpowiedź.I nie do nas o to pretensje może mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts551.cwt.esat.net 25.06.05, 19:24 Wcale nie uwazam ze dostalam prawidlowe odpowiedzi na moje pytanie. Bo odsylanie mnie do slownikow to zadna odpowiedz, bo nie znajde tam KOMPLETNIE NIC CO MNIE INTERESUJE. Ale ta metoda z podawaniem nazwy po nazwie jest dobra. Wiec teraz kolej na nazwe GIVENCHY. Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 25.06.05, 20:16 Sprobuje chociaz to smiesznie brzmi fonetycznie. Nie mam polskiej klawiatury wiec mam nadzieje ze znaki pokaza sie poprawnie Givenchy = żiwąszi Odpowiedz Link Zgłoś
kalooo Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM 25.06.05, 20:28 Tu masz Givenchy A tu inne,np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=21458970&a=21472330 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=14862887&a=14865069 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=18724148&a=18737110 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=13832795&a=13832795 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=13816507&a=13825367 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=20420326&a=20422495 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q :) Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.pkp.wroc.pl 26.06.05, 12:16 O mamo! To straszne! Przeciez jak mozna nie umiec czytac nazw perfum? Toż to najwazniesza rzecz w zyciu :). A to, że dziewczyny mają dobre chęci i odslyłają do słowników to juz w ogóle zbrodnia! Ja bym sie zdenerwowala ;) PS. Zaraz pewnie na mnie krytyka poleci jaka to ja nie jestem ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: len Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.06.05, 13:37 Czesc, wymowa nazw czesto byla tematem kontrowersyjnym i powodowala spory, nie wiedziec czemu. Tu sa najstarsze i chyba najwartosciowsze watki o wymowie znanych nazw, jakie kojarze z forum: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=6461110&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=2359930&v=2&s=0 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aggie Re: PRAWIDLOWA WYMOWA NAZW PERFUM IP: *.ts552.cwt.esat.net 28.06.05, 21:30 Bardzo dziekuje wszystkim osobom, ktore zadaly sobie trud i odpowiedzialy powaznie na moje pytanie, tzn. podaly wymowe nawet z akcentami, albo odeslaly na odpowiednie strony. Dopiero teraz gdy przejrzalam archiwum, zorientowalam sie, ze to nie tylko ja mialam problemy. A wczesniej myslalam, ze na tym forum sa tylko porady czysto techniczne. Jeszcze raz dzieki tym wszystkim, co nie odsylaly mnie do slownikow. pa Odpowiedz Link Zgłoś