Dodaj do ulubionych

nadwaga !!!!!!!

23.06.05, 14:43
dla niektórych mój problem wyda się błahy, ale dla mnie jest pierwszorzędny.. otóż nigdy nie byłam jakaś chuda i wydawało mi się, że wyglądam normalnie. a otóż dzisiaj poszłam wypełnić kartę zdrowia i patrzę, a tam same: nadwaga, otyłość, problem zdrowotny z tego powodu itd. jestem po prostu załamana... gorzej być nie mogło :/:/:/:(:(:( błagam próbuję się już odchudzać 3 lata, ale ciągle tylko tyję i tyję. jem nawet jak nie jestem głodna. ciągle zaglądam do lodówki chyba 15 razy dziennie. błagam to jest problem mojego życia mam nadzieję, że Wy też jak macie ten problem, to czujecie się podobnie. jestem na skraju załamania nerwowego. już prawie są wakacje jeszcze tylko dzień a ja tylko utyłam.. mam tendencję do tycia, a chciałabym schudnąć szybko najlepiej przez wakacje, jeśli znacie jakieś diety prosze pomóżcie mi!!!!!!! mam 14 lat tak w ogóle. albo uświadomcie mi że są ważniejsze w życiu rzeczy... bo jestem w totalnym dole.
Obserwuj wątek
    • Gość: MM Re: nadwaga !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 14:53
      hm a na pewno masz nadwage? liczylas sobie BMI? [ waga w kg podzielona przez
      wzrost w metrach do kwadratu np
      waga 70
      wzrost 1.65
      BMI = 70 : 2,7225= 25,71]
      norma to BMI 20-25
      moze tylko przesadzasz i nie jest tak zle, glowa do gory :)pozdrawiam
      • effezo Re: nadwaga !!!!!!! 23.06.05, 15:06
        ech no więc to wymysł pani doktor a ja przeprowadziłam swoje bmi i wyszło 24... no to jest podobno pomiędzy nadwagą a prawidłową ale skoro lekarka mi napisała "otyłość" to chyba coś w tym jest. dzięki za odpowiedź =]
        • Gość: cudak Re: nadwaga !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 15:55
          otylosci to ty na pewno nie masz! najwyzej nadwage mozesz miec, ale tak jak
          pisala justa to jest tylko w przyblizeniu
      • justa_79 Re: nadwaga !!!!!!! 23.06.05, 15:17
        ten indeks to jest trochę kiepski. może dotyczy tylko wyliczenia medycznych
        pojęć nadwagi i otyłości, bo w praktyce się nie sprawdza i przy BMI 22 można
        mieć nadwagę.
    • mikams75 Re: nadwaga !!!!!!! 23.06.05, 15:19
      zastanow sie w jakich sytuacjach zagladasz do lodowki - wydaje mi sie ze to u
      ciebie taki nerwowy nawyk. Jesli masz tendencje do tycia to ciezko bedzie
      schudnac, ale warto zapanowac nad tym zagladaniem do lodowki.
      Nie polecam zadnych drastycznych diet, bo po nich jest "jojo" i jest sie
      umeczonym - fizycznie brak sil, psychicznie - zmeczenie, poddenerwowanie.

Najlepiej jakbys w tej lodowce nie miala nic poza woda mineralna, rzodkiewkami,
      pomidorami itp rzeczami. Jedz normalnie obiad, sniadanie, nawet skromna kolacje
      (oby nie za duze porcje) i zapanuj nad podjadaniem. Masz 14 lat - mieszkasz wiec
      z rodzina - porozmawiaj z mama i popros zeby nie kupowala slodyczy itp. rzeczy
      ktore kusza. I niech rodzina w twojej obecnosci nie objada sie smakolykami! Nie
      bedzie w lodowce wiec nie zjesz a kieszonkowe wydaj na np. kosmetyki albo karnet
      na aerobik.
      Poza tym zajmij sie czyms - najlepiej sportem, teraz jest lato, wiec sie mniej
      chce jesc, przyjemniej jest wyjsc z domu. Nie bedziesz miala czasu na zagladanie
      do lodowki i o to wlasnie chodzi!
    • Gość: cudak Re: nadwaga !!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 16:08
      sluchaj mala :) [ja mam 19 lat ;)] :
      1. zadne diety krotkotrwale typu schudnij 5 kg w 2 tygodnie, zadne monodiety
      [typu tylko warzywa itp], musisz trwale zmienic nawyki zywieniowe
      2. 5 malych posilkow dziennie, tak co 3 godziny, ostatnio ok 3 godzin przed snem
      3. odpowiedni ilosc kalorii czyli zadne diety 1000 kcal nie sa dla ciebie, bo
      jestes mlodziutka :) rosniesz , a to byloby wyniszczajace dla twojego organizmu
      kalorie mozesz sobie sprawdzic np tutaj [to jest strona glupiej diety
      kwasniewskiego, tym sie nie przejmuj- wazne ze jest wyszczegolniona ilosc
      bialka tluszczy i wegli]:
      dobradieta.pl/tabele.php
      ale ile dokladnie powonnas jesc niech ci powie lekarz, zwlaszcza ze to zalezy
      tez od tego czy bdziesz cwiczyc
      4. zadnych slodzonych napojow i slodyczy, poleca sie ograniczenie soli i
      zastepowanie jej przyprawami :)
      5. woda mineralna
      6. cwiczenia cwiczenia cwiczenia! na spalanie tluszczu sa czwiczenia kardio
      czyli aeroby czyli np bieganie, basen, rower, skakanka, aerobik, taniec jesli
      lubisz- w takim tempie zebyc mogla prowadzic rozmowe [czyli zeby byl zapas
      tlenowy, srednia intensywnosc, za to dluzszy czas trwania ok 30-60 minut, na
      poczatku zacznij od krotszych treningow :) 15 minut czy ile tam dasz rade :)
      7. i jeszcze polece kilka linkow:
      cwiczenia :
      www.tymbarkfit.pl/index.php?id=trening&co=talia&samSession=af9651866d73a19401a026bea6c3b656§ion=jeansy§i
      on=jeansy

forum wizaz - nie ty jedna masz taki problem, naprawde mase cennych porad i
      sympatyczne dziewczyny :) :
      www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=19

i trzymaj sie, nie zalamuj, skoro tak ciagle zagladasz do lodowki to pewnie ma
      to podloze psychiczne- z tym tez sobie mozna poradzic, trzymamy kciuki za
      ciebie!
    • sue27 Re: nadwaga !!!!!!! 23.06.05, 17:33
      Nie załamuj się, tylko idz do dietetyka, on dobierze Ci odpowiedni i bezpieczny
      sposób na zrzucenie zbednych kilogramów!Z uwagi na to, że jesteś młodziutka i
      ciągle się rozwijasz, wszelkie "diety-cud" odpadają - mogą poczynić wielkie
      szkody w Twoim organizmie.Poza tym z wiekiem możesz się nieco "wyciągnąć" :)

Pozdrawiam i życze powodzenia!
    • dzieciuszek Re: nadwaga !!!!!!! 05.09.13, 23:09
      Wykopać wątek sprzed 9 lat... to się nazywa determinacja w promocji...
      • dzieciuszek Re: nadwaga !!!!!!! 05.09.13, 23:09
        za szybko kliknęłam... ponad 8 lat, ale to niewiele zmienia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka