Dodaj do ulubionych

czy ktos TO wie???

IP: *.who.vectranet.pl 11.09.05, 10:37
ma cere mieszana. dzieki wam forumowiczki dowiedzialam sie o istnieniu takich
kremow jak efflaclar czy biodermine. rownoczesnie chce stosowac krem z filtrem
przeciwslonecznym. WAZNE PYTANIE do dziewczyn z podobna cera: jaka macie
rutyne dbania o cere zeby ja i zmatowic i chronic przed sloncem????
czy nakladacie krem z filtrem, a na to np. biodermine tylko na strefe T, czy
odwrotnie??? czy moze kremy z kwasami tylko na noc, a na dzien nawilzajaco -
matujacy???
chce wlasciwie pielegnowac swoja skore, a mowie wam, mam 24 lata i juz po 2-3
godzinach mam na twarzy tlusta warstwe, strasznie tego nie lubie...
wlasciwie to odkrylam ze najlepiej robiloby mojej skorze gdybym mogla ja myc 3
razy dziennie, rano, wieczorem i w srodku dnia, bo po umyciu rano i chodzeniu
po miescie caly dzien z makijazem mam na twarzy maske z tluszczu i kurzu, a
skora na nastepny dzien wyglada gorzej. bibulki matujace to polsrodek:( ale
przeciez nie moge zawsze sie tak czesto myc!!! JAK WY SOBIE RADZICIE???? czy w
ogole da sie to wszystko pogodzic, czy mam sie pogodzic z tym ze moj nos to
siedziba zaskornikow???
Obserwuj wątek
    • morelka4 Re: czy ktos TO wie??? 11.09.05, 10:49
      Nie jestem co prawda ekspertem, ale tez mam tlusta skore i roznych rzeczy juz
      probowalam wiec podziele sie moim doswiadczeniem:> Krem z kwasami stosuje na
      noc. Niby jest napisane ze mozna stosowac go 2 razy dziennie, ale ja nie widze
      takiej potrzeby, poza tym skora po nim jest troszke zaczerwieniona. Na dzien
      krem nawilzajacy z filtrem. Zrezygnowalam z kremow matujacych, bo po pierwsze
      nie daja spektakularnych efektow (juz po 2-3 godzinach sie swiece), a po drugie
      po dluzszym czasie stosowania troche wysuszaja skora, a ta w rezultacie jeszcze
      bardziej sie pozniej przetluszcza. Grunt to nie przesuszac tlustej skory. Co do
      Effaclaru K jest on dosc lagodny, wiec jesli okaze sie zbyt slaby mozesz
      sprobowac np. Lysanel z SVR
      • Gość: agata Re: czy ktos TO wie??? IP: *.who.vectranet.pl 11.09.05, 11:20
        dzieki morelka wielkie, dokladnie o to sie balam, ze krem z kwasami za bardzo
        mnie podrazni. a jak Twoja skora reagowala na kwasy i jakich rezultatow moge sie
        spodziewac? tzn bylam na wizazu i wiem co one teoretycznie robia, tylko czy to
        naprawde zadziala tak jak obiecuja?
        • morelka4 Re: czy ktos TO wie??? 11.09.05, 11:37
          Mam cere tlusta i jednoczesnie wrazliwa, a mimo to Effaclar K mnie nie
          podraznia. Ponoc jest oparty na wodzie termalnej i dlatego jest lagodniejszy
          niz inne. Uzywam go raptem od tygodnia, ale juz widze pierwsze efekty. Rano gdy
          wstaje nie mam tlustej powloki na skorze i pory nie sa tak bardzo
          zanieczyszczone. W ciagu dnia tez przetluszcza sie mniej. Roznica jakas jest,
          ale na lepsze efekty pewnie trzeba jeszcze poczekac. Jesli obawiasz sie o
          reakcje swojej skory to najlepiej popros w aptece o probki. A jesli Effaclar K
          nie spelni Twoich oczekiwan to moze sprobuj czegos mocniejszego. Pzdr:)
    • justa_79 Re: czy ktos TO wie??? 11.09.05, 10:54
      krem z kwasami na noc. na dzień możesz nałożyć matujący, np. Biodermine, a na
      to krem z filtrem (zawsze na wierzch). nie myj twarzy tak często, bo ona przez
      to broni się, produkując więcej sebum. bibułki to b. dobry pomysł. no i od
      czego jest puder. spróbuj rano zamiast pudru mąkę ziemniaczaną, dobrze matuje.
      • Gość: agata Re: czy ktos TO wie??? IP: *.who.vectranet.pl 11.09.05, 11:16
        dzieki dziewczyny za odpowiedzi. justa_79, super mi watpliwosci rozwialas, czyli
        krem z filtrem na wierzch. co do mycia 3 razy dziennie, naprawde moja skora
        wtedy wyglada lepiej i lepiej dlugofalowo wyglada, w sytuacji kiedy myje buzie
        np o 8 rano i wychodze z domu, po calym dniu do twarzy przyczepia mi sie kurz,
        ma warstewke tluszczu i jak sie wieczorem kapie to tak jakby... nie wiem jak to
        wytlumaczyc, ale jednokrotne mycie sprawia ze wciaz czuje sie niedomyta. nie
        moglabym np myc sie zelami bez mikrogranulek, bo caly czas czyje ze ma cos na
        skorze. moj facet sie na nmie wydzieral swego czasu ze sie za mocno szorowalam i
        mialam zaczerwieniona skore, fakt ze wtedy przesadzalam... ale jak sie myje 2
        razy dziennie tylko zwyklym zelem to ma pryszcze, male bo male, ale mam. a jak
        sie myje mikrogranulkami 3 razy dziennie, dobrze nawilzam i 2 razy w tyg
        mikrodermabrazja, to jest gladko i bez wypryskow. tylko to swiecenie...
        dzieki za rady.
        a czy kremy z kwasami NAPRAWDE moga troche zlikwidowac zaskorniki i to wszystko
        co zalega w porach, szczerze, czy to bardziej moja nadzieja? stosowalam juz
        duzo, nawet normaderm vichy, ktory pomimo swojej ceny NIC, doslownie NIc nie dal:(
        • justa_79 Re: czy ktos TO wie??? 11.09.05, 11:45
          effaclar jest akurat jednym ze słabszych kremów z kwasami, więc nie musisz się
          obawiać podrażnienia skóry. kremy z kwasami mogą usunąć zaskórniki, ale ważne
          jest ich długotrwałe i regularne stosowanie. jeśli zamierzasz używać kwasów po
          raz pierwszy, to zacznij właśnie od effaclaru, później możesz się przerzucić na
          nieco mocniejszy lysanel active lub acne derm (polecany na zaskórniki).

na pory zastosowałabym też jakąś maseczkę oczyszczającą na bazie glinki ze 2
          razy w tygodniu - używasz czegoś takiego?

a jakiej firmy mikrodermabrazję stosujesz?
          • Gość: agata Re: czy ktos TO wie??? IP: *.who.vectranet.pl 11.09.05, 12:03
            dobrze radzisz dobra kobieto:) cieszy mnie ze mamy podobne doswiadczenia i
            dochodzimy samodzielnie do podobnych wnioskow, daje to szanse ze postepujemy
            dobrze:)
            tak, jasne ze uzywam maseczek z glinka, roznych - wciaz szukam idealu. tzn
            wlasciwie znalazlam, najlepiej na mnie dziala taka maseczka z zielona glinka
            ktora sobie ze stanow przywiozlam, zaopatrzylam sie w 3 tubki na zapas, ale
            kiedys mi sie skoncza i dlatego szukam jakiegos dobrego odpowiednika.
            co do mikrodermabrazji to mam loreala i jestem zadowolona, tyle ze podaja zeby
            uzywac jej raczej rano, a ja odkrylam ze czsem lepiej chyba uzyc po poludniu lub
            wieczorem, bo mnie podraznia i jestem zaczerwieniona na twarzy.
            dzieki wielkie za info o kwasach, wielkie nieba, moze sie naprawde pozegnam z
            moimi zaskornikami na nosie!
    • Gość: Promaortres [...] IP: 80.51.249.* 11.09.05, 12:24
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: agata Re: czy ktos TO wie??? IP: *.who.vectranet.pl 11.09.05, 12:36
        jak to co jem??? zapewniam Cie ze calkiem zdrowo i nietlusto, prawie bez miesa
        tyko ryby, nie jem masla, bardzo duzo warzyw, sokow i wody mineralnej, musli,
        ciemne pieczywo i chudy nabial.
        niestety, mysle ze to nie kwestia diety:(
      • Gość: agata Re: czy ktos TO wie??? IP: *.who.vectranet.pl 11.09.05, 12:40
        aaa, dopiero teraz dostrzeglam ze to facet pisal, Marek jakowys...:)
        to niepotrzebnie sie tlumacze, bez obrazy dla pana Marka, ale od faceta nie
        oczekuje az takiego glebokiego zrozumienia dla problemow mieszanej cery:)))
        a, i Panie Marku- zaskorniki, a nie zaskorniaki.
        ale dziekuje za rady:) no hard feelings.
      • Gość: AgaU Re: czy ktos TO wie??? IP: *.acn.waw.pl 11.09.05, 12:44
        zaczyna mnie denerwowac, ze 'marek' ciagle reklamuje swoja cudowna pomade

('nawilżający krem do cery - pozwala na długo cieszyć się świeżością
        nadaje się do rozgrzewającego masażu stawów
        jako ochronny krem do rąk
        do golenia zamiast pianki (która często podrażania skórę)'),

niezaleznie od tresci watku.
        adminie - reklamie na forum mowimy 'nie' - pamietaj;)
        • justa_79 Re: czy ktos TO wie??? 11.09.05, 13:41
          AgaU, za każdym razem zgłaszam te posty do adminek, ale one nie reagują :(
          • kragmel w imieniu własnym i swinki_morskiej 11.09.05, 15:11
            justa_79 napisała:

> AgaU, za każdym razem zgłaszam te posty do adminek, ale one nie reagują :(

jeśli klikasz na kosz to my tego nie widzimy, tylko tzw. "koszowy", który
            pracuje dla administracji portalu. zgłoszenie do mnie i swinki_morskiej mozna
            wyslac tylko mejlem. i podać link.
            przy okazji pozdrowienia dla eressei :)
            • justa_79 Re: w imieniu własnym i swinki_morskiej 11.09.05, 15:59
              dobrze wiedzieć :) człowiek uczy się przez całe życie :) a ten "koszowy" to
              jest jeden na całe forum gazety? bo chyba bardzo zajęty musi być ;)
              • kragmel Re: w imieniu własnym i swinki_morskiej 11.09.05, 16:12
                justa_79 napisała:

> dobrze wiedzieć :) człowiek uczy się przez całe życie :) a ten "koszowy" to
                > jest jeden na całe forum gazety? bo chyba bardzo zajęty musi być ;)

właśnie - jest jeden. niestety <chlip> <chlip>
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka