Gość: doris IP: *.chello.pl 01.10.05, 12:19 dziewczyny, mam tradzik hormonalny. jakie badania powinnam zrobic zeby to potwierdzic? konkretnie na jakie hormony? dzieki d Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaczek22 Poproś lekarza o skierowanie 01.10.05, 12:56 Najlepiej niech Ci to lekarz wypisze w skierowaniu na badania. Po prostu poproś tego lakarza (dermatologa?, ginekologa?, gndokrynologa?), który u Ciebie zdiagnozował trądzik hormonalny, żeby Ci wystawił skierowania. Odpowiedz Link Zgłoś
morelka4 Re: Poproś lekarza o skierowanie 01.10.05, 13:11 O ile mi wiadomo to badania hormonalne nie sa refundowane wiec trzeba za nie placic. Przynajmniej tak bylo w moim przypadku. Ale zgadzam sie ze lekarz powinien Ci podac ktore konkretnie hormony powinnas zbadac. Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
mips Re: Poproś lekarza o skierowanie 10.10.05, 22:49 Badania hormonalne są refundowane. Odpowiedz Link Zgłoś
morelka4 Mylisz sie 11.10.05, 09:50 Badania hormonalne nie sa refundowane. Byc moze zalezy to od miasta, ale watpie. Za badania testosteronu, androstendionu, DHEA-S i prolaktyny zaplacilam w sumie 160 zl. To wg ciebie jest refundacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekarz Re: badania hormonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 15:07 Po co się pytasz na forum? Skąd ludzie mają wiedzieć, jakie badanie zaleci ci lekarz na pryszcze? Chyba właśnie po to się idzie do lekarza, że on zobaczy te twoje syfy i zdecyduje, jakie badania, jakie leki i od czego to może być. To, że jakiś dermatolog nie potrafi sobie poradzić z syfami, to nie znaczy, że od razu jest to trądzik hormonalny, także nie nastawiaj się na Diane, ani nie zakładaj kolejnego beznadziejnego tematu w którym małolaty doradzają sobie, jakie brać leki, bo to śmieszne. Same sobie szkodzicie. A potem macie pretensję, że po hormonach jesteście jeszcze bardziej pryszczate i w ogóle wstydzicie się wyjść z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: badania hormonalne IP: *.chello.pl 01.10.05, 18:34 bardzo kulturalny komentarz. rzeczywiscie to jest ktos na poziomie. po pierwsze nie za bardzo jestem juz malolata, a to ze mam tradzik hormonalny, przypuszczam po licznych lekturach w internecie. czyli grudki na bocznych stronach zuchwy. z tradzikiem walcze od czasow "maloletnosci" i znalazlam sposob jak sie go pozbyc. cala twarz mam bardzo ladna, wyleczona, zagojona, zostala mi tylko ta zuchwa, z ktora nie moge sobie poradzic. w moim przypadku wizyty u lekarzy nie byly skuteczne, a bylam u wielu. nikt nie mogl nic doradzic, albo mnie truli jednym swinstwem albo drugium, a po kuracji wszystko wracalo. szanowny panie "lekarzu" jezeli nie jestes w stanie mi powiedziec na jakie hormony mam robic badania to po co sie odzywasz? diane 35 juz sie trulam, i wiem jakie moga byc konsekwencje. do innych: niestety do lekarza pierwszego kontaktu musze czekac w miesiecznej kolejce, a za wizyte u ginekologa place 100pln. postanowilam wiec nie placic za dwie wizyty, gdzie na jednej przepisze mi skierowanie a na drugiej sprawdzi wyniki, tylko chce juz isc z gotowymi badaniami, ktore zrobie prywatnie. wiem, ze jest kilka osob na tym forum, ktore cos na ten temat wiedza, wiec bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. ps. nie wstydze sie wychodzic z domu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: badania hormonalne 06.10.05, 00:05 nie no, w szoku jestem!;) przecież dziewczyna pisze, że chce potwierdzić tę diagnozę badaniami, więc nie rwie się do Diane, tylko chce sprawdzić czy rzeczywiście hormony są przyczyną! co uważam, za bardzo rozsądne, bo jak badania wykażą, że wszystko w normie, to nie ma się co faszerować hormonami, a jak wyjdzie, że jest jednak nieprawidłowość, to i tak, niezależnie od trądziku, dobrze by było ją wyleczyć. i jakoś nie zauważyłam, żeby pytała o leki, tylko o badania. czytanie ze zrozumieniem, to, wbrew pozorom, trudna sztuka... Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: badania hormonalne 06.10.05, 00:06 jak kogoś obraziłam, to przepraszam, ale ten post wyprowadził mnie z równowagi, mimo, że na ogół nie komentuję takich rzeczy, to tu musiałam;) Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: badania hormonalne 06.10.05, 00:10 a co do hormonów, to ja już nie bardzo pamiętam, ale na pewno testosteron, progesteron, prolaktyna. może coś jeszcze, ale nie jestem pewna. gdzieś tu już się przewijał taki wątek chyba, poszukaj, komuś już odpowiadałam na to pytanie jakiś czas temu, może coś pominęłam teraz. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: badania hormonalne 06.10.05, 00:12 a, i jak masz problem z wypryskami na linii żuchwy, to na 99% to rzeczywiście wina hormonów, więc badaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo-asiunka Re: badania hormonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.05, 08:31 Mam to samo! Jak to sie leczy? Tylko hormonami? Odstawiłam pigułki, bo mam po nich depresję. Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: badania hormonalne 07.10.05, 00:49 najlepiej zbadać hormony, żeby mieć pewność, że to właśnie ten rodzaj trądziku. co do leczenia, to najcześciej lekarze przepisują tabletki anty, Diane i to bez badań, tylko tak 'na oko', ale w moim odczuciu tco bez sensu, bo trzeba wiedzieć, czy jest w ogóle co leczyć... ja mam spore zaburzenia i brałam 2 leki hormonalne (Bromergon i Androcur) ale efekty rzeczywiście były dosyć prędko widoczne- po 4 miesiącach. chyba jakieś mniejsze nieprawidłowości można leczyć zwykłymi anty. no, ale to już lekarz powinien Ci powiedzieć co i jak. i lepiej, żeby to był ginekolog- endokrynolog. po prostu leczenia hormonalnego, takiego na poważnie podejmuje się mało który zwykły ginekolog, bo to ponoć ciężka i często bezowocna robota... poszukaj kogoś, kto się na tym zna. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: badania hormonalne IP: *.chrzastkowice.sdi.tpnet.pl 07.10.05, 11:53 Mnie lekarz zalecił badanie: FSH LH Prolaktyna Testosteron Skierowania nie trzeba mieć. Ja za każdy hormon płaciłam 12.80 + 2 zł za pobranie krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: specjalista [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.05, 13:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evi Re: Doris IP: *.chomiczowka.waw.pl 08.10.05, 17:54 Widzę, że są ogromne róznice cenowe w zależności od miasta. W Warszawie cena badania w zależności od hormonu 30-35 zł za jeden plus pobranie krwi 5 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczek22 Zmień lekarzy i jednak weź skierowanie. 09.10.05, 00:38 Doris, zmień lekarzy. Tak, żebyś do rodzinnego mogła się dostać "od ręki". A ginekolog powinien być tańszy (jeśli ciężko znaleść zupełnie bezpłatnego). W niektórych przychodniach ginekolog jest płatny b. mało dla pacjentów, którzy mają tam lekarza rodzinnego. Za badania hormonów owszem zapłacisz z własnej kieszeni. Ale lepiej weź wpierw skierowanie od lekarza, który później będzie oglądał wyniki i prowadził dalsze leczenie. Inaczej może się okazać, że jak przyjdzesz z wynikami badań, które zrobiłaś na własną rękę, to lekarz stwierdzi, że nie o to chodziło i będziesz musiała robić badania raz jeszcze. A to większe koszty i więcej zachodu. Pozdrawim Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris dzieki za info IP: *.chello.pl 10.10.05, 13:46 dzieki za informacje. jeszcze w tym tygodniu pojde na badania. co do lekarzy to na wizyte do lekarza rodzinnego musze czekac miesiac albo dluzej. chyba ze jestem chora, ale wtedy nie wypisuja skierowan na takie badania. co do ginekologa to chyba nie place tak drogo. to jest warszawa, a poza tym to jest bardzo dobry lekarz, pracujacy w szpitalu swietej zofii (chyba jest dyrektorem), wiec chodze tam z mysla o przyszlej ciazy. diane juz kiedys bralam i nie chce do niej wracac, bo przytylam i mialam depresje. ktos zadal pytanie jak wyleczylam tradzik na reszty twarzy. wymagalo to sporego wysilku 1.dieta: zadnych tluszczy zwierzecy, chyde mieso, duzo warzyw, saletek itp, duzo wody mineralnej, regularne posilki i duzo blonnika, zeby jelita regularnie sie oczyszczaly. to jest bardzo wazne! 2. wspomagacze diety: tran do picia, olej z wiesiolka w pastylkach, witaminy (ja akurat mam maxiwit, ale to chyba bez wiekszego znaczenia) 3. codzienna pielegnacja: mycie twarzy zelem svr lysanel i splukiwanie woda mineralna, tonik svr oraz na noc krem z kwasami tez lysanel, a na dzien krem hydraphase (lekki nawilzajacy do cery tlustej). oczywiscie krwmow z kwasami mozna uzywac innej firmy. do tego na noc acne-derm. 4. pielegnacja raz w tygodniu: po 2 tygodniach kremu z kwasami zaczelam uzywac maseczki o stezeniu 25 % kw glikolowego firmy mene&moy. jest super. oczywiscie mozna sie wybrac do kosmtyczki. do tego maska nawilzajaca z alg (to mozna stosowac czesciej niz raz w tyg) nie mialam jednak twarzy w bialych, ropnych wypryskach, tylko w wagrach i od czasu do czasu wyskakiwaly mi grudki. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczek22 Drogi szpital na Żelaznej... 10.10.05, 20:08 Aaaa..., ginekolog związany ze szpitalem polożniczym na Żelaznej. To wyjaśnia cenę. Bo nawet jak na Warszawe to drogo. Ciekawa jestem, czy ten szpital jest rzeczywiście na tyle lepszy od innych, że warto płacić o tyle więcej. Ale to dyskusja nie na to forum. Tak czy siak, życzę Ci, Doris, żeby to były dobrze zainwestowane pieniądze. Poza tym, skoro planujesz dziecko, to i tak z ewentualnym leczeniem trądziku hormonami musisz poczekać (pewnie do zakończenia karmienia). Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doris Re: Drogi szpital na Żelaznej... IP: *.chello.pl 11.10.05, 13:19 nie planuje dziecka w tej chwili, dopiero za jakies dwa trzy lata, wiec ewentualna kuracja jest jeszcze mozliwa. co do ceny to moja mama tez placi 100 zeta a chodzi do jakiegos "normalnego" ginekologa. co do szpitala sw zofii to podobno najlepszy do porodu, sama jednak jeszcze nie sprawdzalam. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
bzzzk Re: dzieki za info 10.10.05, 22:31 Doris, jak jesteś z Wawy, to najlepiej jakby lekarz miał możliwość skierować Cię na badania do kliniki na Karowej, wtedy badania są bezpłatne, tyle, że czasem trochę czeka się na miejsce. ale za to badania dokładniejsze, niż wykonane ambulatoryjnie, bo pobierają krew w ciągu doby kilka razy, więc obraz pełniejszy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merlinek1 Re: badania hormonalne IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 10.10.05, 21:35 Mam to samo teraz się nasiliło, nie wiem czy to kwestia pogody?? W zeszłym roku w sezonie jesienno zimowym stosowałam krem z kwasami 8% firmy neogliss, trochę drogi ale efekt oszałamiający Odpowiedz Link Zgłoś
asiaczek22 Re: badania hormonalne 10.10.05, 23:23 Jeśli ktoś ma nieporządek z hormonami, to same zewnętrzne mazidła nie rozwiążą problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: czyli jakei hormony zbadac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.05, 09:32 Odpowiedz Link Zgłoś