Dodaj do ulubionych

I PO ŁUPIEŻU- jestem w szoku!!!

12.10.02, 21:19
Po około 13 latach mniej lub bardziej skutecznej walki z łupieżem, w trakcie
której wypróbowałam wszelkie możliwe szampony do tej walki przeznaczone:

Elseve
Ultra Doux
Nivea
Timotei
Mrs Potter
Crisan
Organics
Neutralia (po niej sypał mi się łupież od razu po umyciu)
Schauma
Londa
Healing Shampoo
Bielenda
Fructis
Clairoil
Nizoral (owszem pomagał, ale ta cena!!!)
i wiele wiele innych

pozbyłam się cholerstwa!

Chodząc ostatnio po sklepie i szukając nowego szamponu, doszłam do wniosku,że
wszytko co stoi na półkach już znam i nie pomaga. I wtedy mój wzrok padł na
dolną półkę, gdzie w szklanej butli stał szampon brzozowy EVA NATURE STYLE.
KOsztował jedyne 2.30, więc stwierdziłam,że co mi szkodzi go wypróbować.
Kupiłam, umyłam głowę i... łupież zniknął! Wykorzystałam już całą butelkę i
nadal wszytko jest w porządku. Jedyny minus jest taki,że włosy po nim nie
układają się za dobrze, ale jest na to sposób- trzeba poszukać dobrej odżywki
i po problemie.

I co wy na to? Zwykły szampon za 2 złote zlikwidował problem, który niby
miały zwalczyć te wszędzie reklamowane szampony!
Obserwuj wątek
    • nell26 Re: I PO ŁUPIEŻU- jestem w szoku!!! 12.10.02, 21:25
      dzokejka napisała:

> Po około 13 latach mniej lub bardziej skutecznej walki
      z łupieżem, w trakcie
      > której wypróbowałam wszelkie możliwe szampony do tej
      walki przeznaczone:
      >
      > Elseve
      > Ultra Doux
      > Nivea
      > Timotei
      > Mrs Potter
      > Crisan
      > Organics
      > Neutralia (po niej sypał mi się łupież od razu po umyciu)
      > Schauma
      > Londa
      > Healing Shampoo
      > Bielenda
      > Fructis
      > Clairoil
      > Nizoral (owszem pomagał, ale ta cena!!!)
      > i wiele wiele innych
      >

Moze po tych badziewiach dostawalas lupiez?
      Nie wiem, co oni do nich wala, ale teraz po prawie kazdym
      mam straszne swedzenie glowy, tak po jednym dniu od
      umycia..:(((( I lupiez tez, czasami...
      Ostatnio kupilam w aptece szampon- dziegciowy- zapach
      niespecjalny, wrecz niemily, ale zero lupiezu..
      :)pozdro
      • dzokejka Re: I PO ŁUPIEŻU- jestem w szoku!!! 12.10.02, 21:30
        Pewnie tak. Bo skoro po tym taniutkim szamponie włosy układają się
        niespecjalnie, a po tamtych tak,to może miałam łupież od tych wszytkich
        superdodatków? Mojej kumpeli pomagał Head & Shoulders do momentu,jak nie
        zmienili formuły- coś tak ulepszyli, chyba zapach i od tego czasu on też jej
        nie służy.
        • nell26 Re: I PO ŁUPIEŻU- jestem w szoku!!! 12.10.02, 21:35
          dzokejka napisała:

> Pewnie tak. Bo skoro po tym taniutkim szamponie włosy
          układają się
          > niespecjalnie, a po tamtych tak,to może miałam łupież
          od tych wszytkich
          > superdodatków? Mojej kumpeli pomagał Head & Shoulders
          do momentu,jak nie
          > zmienili formuły- coś tak ulepszyli, chyba zapach i od
          tego czasu on też jej
          > nie służy.

Tak samo jest u mnie...i sie zastanawiam, czy ja jestem
          jaks dziwna, moja skora jest super wrazliwa, czy moze
          "kosmetyki" owe, zamiast myc, probuja "odxywiac" wlosy, a
          to jak wiadomo rowna sie dodawaniu roznych dziwnych
          specyfikow, ktore czsami powoduja u uzytkownikow rozne
          przykre dolegliwosci...
          Czasamo zazekam sie, ze wroce do korzeni, czyli szarego
          mydla, moze to jest sposob, na piekne wlosy i zdrowa
          skore glowy?

• dzokejka Re: I PO ŁUPIEŻU- jestem w szoku!!! 12.10.02, 21:48
            u mnie właśnie wszystko zaczęło się,gdy przestałam myć włosy szarym mydłem.
            Zaczęłam je myć szamponami i zawitał łupież. Z czasem się nasilił i miałam
            koszmarny łupież (czasem już w 5 minut po umyciu, że nie wspomnę o swędzącej
            głowie. Wtedy przerzuciłam się na przeciwłupieżowe, które złagodziły problem
            (np. łupież pojawiał się dopiero na drugi dzień), ale z czasem one też
            przestały pomagać i od ostatnich 5 lat musiałam tolerować łupież z większym lub
            mniejszym nasileniem. A teraz to odkrycie...

Aha moja mama wspominała,że gdy ona była mała, babacia myła jej w włosy sarym
            mydłem,a potem, by nabrały miękkości, spłukiwała je wodą z minimalnym dodatkiem
            octu. Ja się jednaK do tego octu nie mogłam przekonać...
            • nell26 Re: I PO ŁUPIEŻU- jestem w szoku!!! 12.10.02, 21:52
              A mozna dostac jeszcze gdzies to szare mydlo? Moze to
              jest sposob? Wlosy mozna plukac przeciez woda z dodatkiem
              soku z cytryny...Tonacy brzytwy sie chwyta..:(
              • dzokejka szare mydło 12.10.02, 22:02
                nell, ja myślę, że to jest ten zwykły 'biały jeleń', który można kupić w każdym
                sklepie, większości marketów i kioskach
                • nell26 Re: szare mydło 12.10.02, 22:13

oki, dzokejko...to sprobuje tego bialego jelenia:)
                  pozdrawki:)
      • Gość: Ladybug Re: I PO ŁUPIEŻU- jestem w szoku!!! IP: *.bc.hsia.telus.net 13.10.02, 04:59
        Polecam takze szampon dziegciowy, super skuteczny. Co do octu to robie to od
        dziecinstwa i nie widze skutkow ubocznych. Moj maz ( chemik) powiada ,ze woda z
        odrobina octu ma odpowiednie ph i jest b. odpowiednia do plukania wlosow. L
      • Gość: ewka Re: I PO ŁUPIEŻU- jestem w szoku!!! IP: *.bredband.skanova.com 13.10.02, 12:46
        Mja mama tez polecila mi ten szampon,ale nie wierzylam ,ze taka taniocha moze
        byc skuteczna.Zawsze uzywalam nizoralu.Jest to bardzo dobry szampon.Kiedys jak
        zostalam u rodzicow na weekend musialam umyc glowe wlasnie tym szamponem.I
        bylam bardzo mile zaskoczona,zero swedzenia skory i zero lupiezu.Mam jednak
        wlosy malowane,wiec obowiazkowo odzywka,dlatego nie moge nic powiedziec na
        temat rozczesywania wlosow tylko po tym szampone.Po raz kolejny okazuje sie ,ze
        niekoniecznie to co drogie jest dobre.
    • Gość: Maruda Re: I PO ?UPIEZ˙U- jestem w szoku!!! IP: 66.65.53.* 12.10.02, 23:00
      Hmmm... szare mydlo...:-)
      No osobiscie to nie wiem czy bym sie na nie zdobyla, bo mydla jak mydlo ma zbyt
      zasadowe Ph - dla mnie najlepsze sa super delikatne szampony dzieciece -
      bezzapachowe lub z bardzo delikatna linia zapachowa, no i bez tej calej
      dodatkowej chemii. Dla moich cienkich i delikatnych (chociaz calkiem gestych)
      wlosow - super. Nie ma nic lepszego - nie obciazaja, nie podrazniaja skory
      glowy- w sam raz. Do tego delikatna odzywka, plukanie pezgotowana woda z
      odrobina cytryny i gotowe - wlosy sa miekkie puszyste i lsniace :-)
      Zawsze zaczynam miec problemy z wlosami i skora glowy gdy uzywam abyt wielu
      wynalazkow do ukladania wlosow, ktore z reguly zawieraja mnostwo alkoholu
      (wystarczy poczytac sklad - alkohol jest zawsze na pierwszym miejscu). Ostatnio
      kupilam sobie bezalkoholowy spay do wlosow z wyciagiem z kielkow pszenicy i
      czyms tam jeszcze i jestem naprawde bardzo zadowolona.
      • dzokejka odżywka bezalkoholowa 13.10.02, 15:43
        więc chyba dlatego ta woda z octem po szarym mydle, żeby przywrócić właściwe ph
        skóry.

Czy mogłabyś podać nazwę tej bezalkoholowej odżywki w sprayu, z kiełkami? Brzmi
        interesująco...
        • Gość: Maruda Re: odz˙ywka bezalkoholowa IP: 66.65.53.* 13.10.02, 19:04
          To w sumie jest nie tyle odzywka co nawilzajacy spay do ukladania wlosow -
          niestety wiem, ze nie jest dostepny w Polsce, ale moze jest jakis odpowiednik?
          (nazwa- HoneyBee Gardens Wheat Therapy Hair Spray)
          • silie Re: odz˙ywka bezalkoholowa 14.10.02, 08:45
            Jakoś nie wierzę w cudowne właściwości szarego mydła...
            Przecież łupież to nic innego jak grzybica i leczenie jej wymaga uzycia LEKU.
            Nizoral jest ANTYBIOTYKIEM i dlatego jest tak skuteczny; nie ma nic wspólnego z
            marketowymi szamponami przeciwłupieżowymi - nic dziwnego, że żaden z nich nie
            pomaga...
            Po Nizoralu faktycznie łupież zniknął do zera, ale włosy okrutnie mi się po nim
            przetłuszczały, dlatego po zakończeniu kuracji nie myłam nim profilaktycznie
            włosów, jak zalecają, bodajże raz na dwa tyg.i łupież wrócił.

pzdr, s.
            • nell26 Re: odz˙ywka bezalkoholowa 14.10.02, 09:14
              silie napisała:

> Jakoś nie wierzę w cudowne właściwości szarego mydła...
              > Przecież łupież to nic innego jak grzybica i leczenie
              jej wymaga uzycia LEKU.

No co ty? Łupież to grzybica???
              • basia_kwiat Re: odz˙ywka bezalkoholowa 14.10.02, 16:10
                Łupież wywołuje nadmierna aktywność i rozmnożenie się grzybów stale obecnych
                na naszej skórze Pityrosporum ovale (Malassezia furfur).
            • Gość: XXX Re: Jest łupież biały i tłusty. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 14.10.02, 19:46
              silie napisała:

> Jakoś nie wierzę w cudowne właściwości szarego mydła...
              > Przecież łupież to nic innego jak grzybica i leczenie jej wymaga uzycia LEKU.
              >
              > pzdr, s.

Łupież może mieć różne przyczyny, są różne postacie łupieżu. Mozna go nabawić
              się przez szampony, nieodpowiednią pielęgnacje (ale ten łupież jest niegrozny i
              przechodzi sam) ale można mieć też łupież który może wynikać z zaburzeń naszego
              organizmu, jakiejś choroby, problemów hormonalnych (i to jest inny łupież).
              Częst też się ma łupież jak się jest młosym, ma się naście lat- on jest
              wywołany dojrzewaniem, nieuregulowaną gospodarką hormonalną. Ktoś jak ma tłuste
              włosy to wystepuje zwykle wzmożone złuszczanie się skóry głowy. Łupiez tłusty
              jest zaskorupiały, ma kolor zielonożółty. Oprócz łupieżu tłustego występuje
              jeszcze łupież suchy, który właściwie nie jest prawdziwym łupieżem, z wyglądu
              przypomina takie drobniutkie białe płatki. Jeśli łupież tłusty występuje w
              powiązaniu z tłustymi włosami, należy się mieć na baczności, gdyż możemy mieć
              do czynienia z poważnymi zaburzeniami zdrowotnymi natury ogólnej lub z chorobą
              skóry czaszki. W takim przypadku jedynie lekarz może postawić diagnozę i
              przeprowadzić terapię. TO CO NAPISAŁAŚ JEST NIEPRAWDĄ, ŁUPIEŻ TO NIE GRZYBICA.
              GRZYBICA TO ZUPEŁNIE CO INNEGO. I NIE KAŻDY ŁUPIEŻ WYMAGA LECZENIA LEKAMI I
              UDANIA SIĘ DO LEKRZA GDYŻ SĄ RÓŻNE RODZAJE ŁUPIEŻU. BIAŁY ŁUPIEŻ NIE JEST
              PRAWDZIWYM ŁUPIEŻEM I MOŻNA GO MIEĆ NP PRZEZ SZAMPONY, ODŻYWKI.

A na łupież dobra jest mięta (zewnętrznie w postaci płukanek).
              Dobre są też płukanki ziołowe z tymiankiem, rumiankiem, podbiałem czy szałwią.
              Obok płukanek ziołowych skuteczną rolę w zwalczaniu łupieżu suchego i tłustego
              mają otręby pszenne (przygotowujemy z nich wywar, a odcedzonego ekstraktu
              używamy jako płukanki). Po wmasowaniu w skórę głowy trzeba odczekać co najmniej
              pół godziny i zmyć ciepłą wodą.
              Przeciw suchemu łupieżowi, powstającemu na suchej, szorstkiej skórze, można
              stosować również maseczki z żółtka.
              • Gość: mala Re: Jest łupież biały i tłusty. IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.10.02, 00:07
                to prosze powiedz mi co to jest?;mam tluste wlosy a platy sa takie jak strupki
                na glowie,grube i miekkie,jak odpadna to zostaja male ranki i krew i jest jakis
                taki zolty.ale ja juz nie wiem co mi moze pomoc bo wiele szamponow zwyklych i
                leczniczych uzywalam a i tak wszystko zostaje albo jest gorzej:(.prosze o pomoc.
                • silie Re: Jest łupież biały i tłusty. 15.10.02, 09:46
                  To jest właśnie łupiez tłusty, który i ja posiadam; identyczne objawy.
                  Pomaga Nizoral, używany zgodnie z zaleceniami n ulotki.
                  s.
                • Gość: XXX Re: Jest łupież biały i tłusty. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.10.02, 18:29
                  Gość portalu: mala napisał(a):

> to prosze powiedz mi co to jest?;mam tluste wlosy a platy sa takie jak
                  strupki
                  > na glowie,grube i miekkie,jak odpadna to zostaja male ranki i krew i jest
                  jakis
                  >
                  > taki zolty.ale ja juz nie wiem co mi moze pomoc bo wiele szamponow zwyklych i
                  > leczniczych uzywalam a i tak wszystko zostaje albo jest gorzej:(.prosze o
                  pomoc
                  > .

Może pomoże:
                  PŁYN DO WŁOSÓW Z ARNIKI
                  Składniki:
                  2 garści suszonych pokrzyw
                  1 mocne zakropienie alkoholem 96- procentowym
                  20 kropli nalewki z arniki
                  około 0,5 l wody destylowanej
                  Wyrób: Suszoną pokrzywę zakrapiamy alkoholem i zalewamy wodą destylowaną aż do
                  jej kompletnego przykrycia. Pozostawiamy na dwa dni do naciągnięcia pod
                  przykryciem. Po dwu dniach cedzimy przez drobne sito i filtrujemy przez
                  papierowy filtr do kawy. Do uzyskanego w ten sposób płynu wkrapiamy pojedyńczo
                  20 kropli nalewki z arniki.
                  Stosowanie i działanie: Płyn słuzy do wmasowania w skórę głowy po umyciu
                  włosów. Odswieża skórę i usuwa drobne zaognienia.

Cierpiąc na łupież tłusty należy unikać szamponów i innych środków
                  pielęgnujacych włosy, które mają mocno odtłuszczające działanie. Wysuszają one
                  bowiem skórę głowy, pobudzając gruczoły łojowe do jeszcze obfitszego
                  wydzielania.Pierwszą zasadą postępowania z tłustym łupiezem jest wręcz
                  pedantyczna czystość szczotek i grzebieni oraz utrzymywanie włosów stale w
                  czystości w sposób mozliwie delikatny. Włosy myjemy tak często, jak to tylko
                  mozliwe, uzywając mocno rozcieńczonego szamponu- unikniemy w ten sposób
                  przeistoczenia się skóry głowy w siedlisko szkodliwych zarazków. Po umyciu
                  uzywamy płukanki ziołowej lub stosujemy bardzo lekkimasaż wodą hamamelisową by
                  skórę głowy delikatnie zdezynfekować.

• Gość: XXX Re: Jest łupież biały i tłusty. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.10.02, 18:32

> to prosze powiedz mi co to jest?;mam tluste wlosy a platy sa takie jak
                  strupki
                  > na glowie,grube i miekkie,jak odpadna to zostaja male ranki i krew i jest
                  jakis
                  >
                  > taki zolty.ale ja juz nie wiem co mi moze pomoc bo wiele szamponow zwyklych i
                  > leczniczych uzywalam a i tak wszystko zostaje albo jest gorzej:(.prosze o
                  pomoc
                  > .

Jest też taki tonik w sklepach: Tonik z rzepy- do włosów przetłuszczających
                  się, ze skłonnością do łupieżu (nie stosowałam ale widziałam na półkach w
                  supermarketach)- firma JOANNA
                  • Gość: mala Re: Jest łupież biały i tłusty. IP: *.lubin.dialog.net.pl 15.10.02, 22:25
                    Dziekuje Ci bardzo za wszelkie informacje i chec pomocy:).pozdrawiam goraco:)
                    • Gość: XXX Re: Jest łupież biały i tłusty. IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.10.02, 22:34

> Dziekuje Ci bardzo za wszelkie informacje i chec pomocy:).pozdrawiam goraco:)

:-)))
              • anaisanais Lupiez -do XXX 15.10.02, 14:05
                Ja mam niestety suchy lupiez (opadajace biale platki na ramiona) ktory czasami
                nawraca. Uzywam do tego szamponu Triazol Ducrey (firma Avene). Czy mozesz mi
                poradzic jaka przyjac pielegnacje aby lupiez nie wracal? Tym szamponem mylam
                luz wlosy kilka razy i troche lepiej, ale nie bardzo. Moze ten szampon jest
                niedobry?

Jak mozna przyrzadzic odzywki z zoltka? Czy mozna je kupic? Czy przy suchym
                lupiezu pomaga nawizanie skory glowy np. ozdywka HennaWax jest do wlosow i do
                skory glowy?
                Plizzzzzz
                • Gość: XXX Re: Łupież- odpowiedz dla ANAISANAIS IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.10.02, 18:02
                  anaisanais napisała:

> Ja mam niestety suchy lupiez (opadajace biale platki na ramiona) ktory
                  czasami
                  > nawraca. Uzywam do tego szamponu Triazol Ducrey (firma Avene). Czy mozesz mi
                  > poradzic jaka przyjac pielegnacje aby lupiez nie wracal? Tym szamponem mylam
                  > luz wlosy kilka razy i troche lepiej, ale nie bardzo. Moze ten szampon jest
                  > niedobry?

Przede wszystkim zwykły łupież nie wymaga leczenia, ale właściwej pielęgnacji.
                  W cięższych przypadakach może być konieczne używanie szamponu ze środkami
                  leczniczymi. ALOES ma właściwosci zmiękczania skóry, co może być pomocne w
                  leczeniu łupieżu. Jest najskuteczniejszy, jesli swieżo przeciety liść wciera
                  się bezposrednio w zajetą przez łupież skórę. Dobre jest też stosowanie olejku
                  eukaliptusowego oraz rycynowego. Jeśli masz tłuste włosy, wyszczotkuj je
                  starannie i umyj szamponem do włosów tłustych. Potem zmień szampon na
                  przeciwłupiezowy, który zawiera siarkę, aby usunąć martwe komórki skóry głowy i
                  zmniejszyć wydzielanie gruczołów łojowych. Po umyciu włosów szamponem
                  przeciwłupieżowym zastosuj płukankę ze świeżo wycisnietego soku z jednej
                  cytryny zmieszanego za szklanką letniej wody. Wylej ją na głowę, przez chwilkę
                  wcieraj w skórę i spłucz chłodną wodą. Ten zabieg stosuj dwa razy w tygodniu.
                  do czasu osiagnięcia poprawy.Nie używaj dostepnych w sprzedaży odżywek do
                  włosów, gdyż mogą one nasilić łojotok. Jeśli myjesz włosy częściej, uzywaj
                  standardowego szamponu do włosów tłustych, a następnie stosuj płukankę
                  cytrynową. Susz włosy suszarką, uzywając chłodnego lub ciepłego powietrza,
                  unikaj natomiast pozostawiania ich do naturalnego wyschnięcia, albowiem
                  przylegające do skóry mokre włosy szybciej wchłaniają łój. Jeśli to możliwe
                  unikaj lakierów do włosów poniweaż przyciągają one brud i łój. Jeśli masz włosy
                  suche, wyszczotkuj je starannie, a następnie wetrzyj dokładnie w skórę głowy
                  1/4 szklanki płynu do mycia rąk i ciała. Zawiń głowe ręcznikiem zwilżonym
                  bardzo gorącą wodą i posiedz tak ok 20 minut. Pózniej umyj włosy łagodnym
                  szamponem przeciwłupiezowym, który zawiera cynk. Gdyby to nie doprowadziło do
                  ustapienia łupieżu, spróbuj szamponu zawierającego smołę. Po umyciu szamponem
                  zawsze starannie spłukuj włosy i skórę głowy letnią wodą. Jeśli masz włosy
                  normalne, wyszczotkuj je, umyj zwykłym szamponem, a następnie zastosuj płukankę
                  z 6 tabletek kwasu acetylosalicylowego rozpuszczonych w szklance ciepłej wody.
                  Płukanka powinna być wylana na głowę, wtarta w skórę głowy i pozostawiona na 15
                  minut. Potem skórę głowy należy spłukać. Włosy rozjaśniane lub "ondulowane na
                  trwało" najpierw wyszczotkuj, a następnie umyj szamponem białkowym o
                  zrównoważonej zawartosci kwasów. Potem uzyj łagodnego szamponu
                  przeciwłupieżowego, który zawiera cynk, spłucz głowę i zastosuj odżywkę
                  białkową o niskim ph. Łupież pojawiajacy się przy normalnych włosach jest
                  prawdopodobnie wynikiem złej pielegnacji. Złuszczanie się skóry głowy u osób z
                  suchymi włosami wywołane jest brakiem wilgoci. U osób z tłustymi włosami
                  nadmiar kwasów tłuszczowych podrażnia komórki wokół meszków włosowych, co
                  powoduje przyspieszenie obrotu komórkowego i w efekcie prowadzi do łupieżu..
                  Barwienie włosów, trwała ondulacja lub prostowanie włosów również mogą wywołać
                  złuszczanie sie skóry. Łupież jest postacią łojotokowego zapalenia skóry, stanu
                  zapalnego, w przebiegu którego dochodzi do złuszczania martwych komórek skóry
                  głowy. Szybkie starzenie się komórek owłosionej skóry głowy powoduje łupież.
                  Można też stosować 3 razy w tygodniu przemywanie skóry głowy w 2- procentowym
                  roztworze wyciągu z bodziszka i wody destylowanej. Inną metodą jest wcieranie w
                  skórę głowy 10- procentowego wyciagu olejowego z szałwi. Następnie czeka się 2
                  godz, a potem spłukuje mieszaninę (2 razy w tygodniu to sie powtarza).
                  A co do tego szamponu to skoero napisałaś że myłaś nim kilka razy i jest trochę
                  lepiej to myj narazie nim jeszcze (przecież nic od razu nie pomaga).

>
                  > Jak mozna przyrzadzic odzywki z zoltka? Czy mozna je kupic? Czy przy suchym
                  > lupiezu pomaga nawizanie skory glowy np. ozdywka HennaWax jest do wlosow i do
                  > skory glowy?
                  > Plizzzzzz

Maseczka z żółtka: oddzielasz poprostu te żółtka od białek i wmasowujesz w
                  skórę głowy (dość obficie) i trzymasz to na włosach 2 godziny a potem myjesz
                  włosy. To żółtko możesz też zmieszać z sokiem z cytryny.
                  Albo mam taki przepis:
                  MASECZKA Z ŻÓŁTKIEM
                  Wyrób: Do jedmnego żółtka (lub dwu, gdy mamy dłuzsze włosy) należy domieszać
                  pełną łyżkę stołową olejku roślinnego. Do tego celu najlepiej nadaje się olejek
                  z awokado, z kiełków pszennych lub oliwa z oliwek. Mieszamy aż do powstania
                  gładkiego majonezu, który cienką warstwą równomiernie rozsmarowujemy po
                  włosach. Maseczkę należy trzymać w cieple, więc zakładamy na nią czepek i
                  owijamy go mocno ogrzanym frotowym ręcznikiem.
                  Czas działania: - minimum 1 godzina

Jak masz suchy łupież przy suchych włosach może być wtedy łupież właśnie
                  wywołany brakiem wilgoci.

• Gość: XXX Re: Dalej dla ANAISANAIS IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 15.10.02, 22:18
                  anaisanais napisała:

> Ja mam niestety suchy lupiez (opadajace biale platki na ramiona) ktory
                  czasami
                  > nawraca. Uzywam do tego szamponu Triazol Ducrey (firma Avene). Czy mozesz mi
                  > poradzic jaka przyjac pielegnacje aby lupiez nie wracal? Tym szamponem mylam
                  > luz wlosy kilka razy i troche lepiej, ale nie bardzo. Moze ten szampon jest
                  > niedobry?
                  >
                  > Jak mozna przyrzadzic odzywki z zoltka? Czy mozna je kupic? Czy przy suchym
                  > lupiezu pomaga nawizanie skory glowy np. ozdywka HennaWax jest do wlosow i do
                  > skory glowy?
                  > Plizzzzzz

Mam jeszcze jeden przepis odnośnie czegoś z żółtkiem:

2 żółtka
                  1 białko
                  łyżeczka miodu
                  sok z 1 cytryny, ewentualnie 5- 10 ml oleju roślinnego (np. olej z nasion
                  pszenicy)- jeśli włosy są bardzo suche

Rozrobić wszystkie składniki. Uzyskaną substancją nacierać włosy, a następnie
                  dobrze spłukać.

• anaisanais Re: Dalej dla ANAISANAIS 28.10.02, 08:52
                    XXX - serdecznie dziekuje za rady, zastosuje sie!
                    Mam nadzieje ze pomoze bo mam juz dosc!
          • dzokejka Re: odz˙ywka bezalkoholowa 14.10.02, 19:57
            dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka