Dodaj do ulubionych

szampony wlasnej roboty

09.12.05, 17:24
Witajcie,
macie Dziewczyny jakies pomysly (przepisy ) na szampony do wlosow domowej
roboty? Kupilam ostatnio szampon Fitomedu - nie powiem, jestem nawet
zadowolona. Ale wolalabym cos bardziej naturalnego. Nie mam teraz kasy na
jakies drozsze naturalne szampony zachodnich firm, wiec pomyslalam, ze moze
zrobie cos sama.
Mylam pare razy glowe zoltkami zmieszanymi z naparem z mydlnicy lekarskiej -
ale troche to bylo malo skuteczne (wlos sie szybciej przetluszczal), moze
macie jakies rady?
z gory dzieki wielkie,
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • asiabed Re: szampony wlasnej roboty 12.12.05, 21:32
      znalazlam taki przepis, moze komus sie przyda, pewnie wiele z was juz go zna, ale..:
      2 lyzki mydlnicy lekarskiej
      1/2 litra wody
      2 lyzko soku cytrynowego
      2 zoltka
      olejek grejpfrutowy, cytrynowy (pare kropli)

Mydlnice gotowac 10 minut, do schlodzone dodac pozostale skladniki. Wymerdac i
      trzymac w lodowce.
      • mycha664 Re: szampony wlasnej roboty 12.12.05, 23:31
        Dziewczyny,ostatnio któraś z was pytała się,czy można naszego mydła używać do
        mycia włosów. Napisałam, że może niekoniecznie. Wczoraj jednak dostałam
        wiadomość, że ktoś umył włosy mydłem ekosens i zastosował do plukania wodę z
        octem owocowym.Stwierdziłam, że muszę sama spróbować. Z pewną dozą nieśmiałości
        zastosowałam i efekt jest po prostu genialny. Włosy są puszyste, miękkie i
        pełne blasku.W dodatku nie musiałam ich modelować! Naprawdę- bez ściemy.
        Kto ma niech spróbuje.
        Pozdrawiam po długiej nieobecności
        Mycha

• asiabed Re: szampony wlasnej roboty 13.12.05, 12:48
          Tez sie tak zastanawialam czy mozna mydlem z ekosens-u umyc wlosa... (swoja
          droga to te mydla sa rewelacyjne!!!).
          Sprobuje przy najblizszej okazji.

Poki co zrobilam sobie lotion do wlosow - z wody i z soku z cytryny (1:1).
          Swietna rzecz!wlosy sa lekko usztywnione, staja sie puszyste, tylko jak ktos ma
          skolnne do skrecania wlosy - niech uwaza, ten lotion sprawia, ze sie bardziej
          kreca lub faluja. Ale swietna rzecz, naprawde - spryskuje tym wlosy rano
          (uzylam stara butelke po jakiejs odzywce avonu (twu, ze kiedys jej
          uzywalam..:)).
          pozdrawiam,
          • visenna2 Re: szampony wlasnej roboty 13.12.05, 12:52
            Fajny pomysł z tą cytryną:) też sobie wypróbuję...
            A jak długo można przechowywać taki lotion? I czy trzeba go trzymać w lodówce?
            • asiabed Re: szampony wlasnej roboty 13.12.05, 18:57
              trzymalam ten roztwor trzy dni w lazience - nic sie niepokojacego nie dzialo.
              Aha - troche bardziej rozcienczylam sok z woda(1:2), dzisiaj sprobuje 1:1.
              Mysle, ze 4 dni postoi w temp. pokojowej.
              • visenna2 Re: szampony wlasnej roboty 13.12.05, 19:07
                Dzięki wielkie.
        • viryddi Re: szampony wlasnej roboty 14.12.05, 21:14
          Mam od wczoraj i od razu umyłam głowę. Super! I bardzo mi odpowiada mydlany
          zapach moich włosów
          • asiabed Re: szampony wlasnej roboty 14.12.05, 21:25
            Ja wczoraj umylam glowe mydelkiem z ekosensu - akurat mialam lniane pod reka. No
            kurka - ekstra! Wlosy rozczesalam przed myciem, po splukaniu mydla wlosy byly
            nie splatane, latwo sie rozszesaly (przy czym nie raz przed myciem zwyklym
            szampnem rozczesywalam wlosy i efekt nie zawsze byl porzadany). zapach
            delikatny. Wlosy puszyste. Rano spryskalam je moim cytrynowym lotionem i mialam
            fajne fale caly dzionek, lekko usztywnione, ale nie posklejane, lekkie - nie
            plataly sie (mam dlygie wlosy, falowane, raczej cienkie, do tego traktowane
            rozjasniaczem - kilka tonow).
            Zobacze jak bedzie jutro - zwykle wlosy musze myc co drugi - trzeci dzien.
            ciekawa jestem czy szybko beda sie przetluszczaly.

• mycha664 Re: szampony wlasnej roboty 15.12.05, 12:54
          Natknęłam się na ocet jabłkowy z pirosiarczynem sodu E223.To cóś jest
          konserwantem,przeciwutleniaczem,substancją wybielającą i alergenem.W nadmiarze
          może powodować ubytki witaminy B2.
          Mycha
        • manasa Re: szampony wlasnej roboty 15.12.05, 21:52
          mam pytanie o którym mydle dokładnie piszecie, bo mnie interesują wyłącznie te
          roślinne, czy to bez różnicy? czy myłyscie tym roślinnym włosy? A powiedzcie mi
          jeszcze czy po kilku myciach efekt jest ten sam? bo ja kiedys zrobiłam sobie
          szampon z mydlnicy i efekt był super ale tylko po pierwszym umyciu, potem
          tragedia, włosy matowe i oblepione no i tłuste, jednym słowem brzydkie.
          pozdrówki Manasa
          • manasa Re: szampony wlasnej roboty 15.12.05, 21:56
            jeszcze jedno, na ile wystarcza takie mydełko, czy szybko się zmydla? który
            rodzaj polecacie?
            pozdrawiam
    • chihiro2 Re: szampony wlasnej roboty 15.12.05, 22:04
      To tak troche na marginesie:
      czy jak sie odstawi szampony zwyczajne i zaczyna uzywac tych naturalnych, wlosy
      naturalnie czesto sie przetluszczajace (myje co drugi dzien, a jak cwicze i sie
      poce, to codziennie - czyli wychodzi, ze niemal zawsze codziennie)zaczynaja
      przetluszcza sie mniej?
      • asica74 Re: szampony wlasnej roboty 16.12.05, 00:44
        hej chihiro! Zaczynajac uzywac szanponow naturalnym mialam taka nadzieje. Jak
        sie okazalo zludna. Wlosy przetluszczaja mi sie tak samo. A moze trzeba na to
        dac troche czasu?
      • visenna2 u mnie zadziałało pozytywnie:) 16.12.05, 10:40
        Mnie się przetłuszczają znacznie mniej. Kiedyś musiałam myć głowę codziennie, a
        i tak pod wieczór włosy mi się lepiły. Teraz mogę myć głowę raz np. na 5 dni:)
        • effi Re: u mnie zadziałało pozytywnie:) 16.12.05, 15:22
          a jak dlugo myjesz je naturalnie?
          • visenna2 Re: u mnie zadziałało pozytywnie:) 16.12.05, 15:57
            Od jakichś 2 miesięcy. Ale efekt był już przy pierwszym myciu szamponem bez sls.
            • asiabed Re: u mnie zadziałało pozytywnie:) 16.12.05, 19:51
              Ja uzywalam do mycia glowy medelka z ekosensu (roslinnego), myslam nim wlosy
              dopiero 1 raz - wiec nei wiem jaki efekt bedzie po kilkakrotnym myciu.
              Co do przetluszczania - to wlosy musialam umyc ponownie na 3 dzien - czyli
              normalnie (tak jak dotad).

• visenna2 Ekosens 17.12.05, 09:07
                Te mydełka z Ekosensu są cudne, używam do wszystkiego, ale włosów jeszcze nie
                próbowałam nimi umyć. A nie zostały Ci we włosach po umyciu resztki ziółek?
                • asiabed Re: Ekosens 17.12.05, 11:09
                  Nie, przynajmniej nie zauwazylam. Ale mylam akurat lnianym - nie zilowym. Moze
                  to dlatego. Dzisiaj tez sprobuje - moze dla odmiany nagietkowym, bo mam jaz
                  napoczete.
                  pozdrawiam
      • brroger Re: szampony wlasnej roboty 02.01.06, 23:08
        Ja myje wlosy glinka marokanska Glassoul, mozna ja mieszac z woda ciepla i
        dodawac np. krople olejku herbacianego lub rokitnika etc.
    • barszczyk75 mydlnica lekarska 28.12.05, 10:46
      bardzo prosty przepis
      kupic w zielarni mydlnice
      zaparzyc
      mzna myc glowe
      nawet sie pieni

polecana przez mojegoi lekarza od medycyny chinskiej:)
      • manasa Re: mydlnica lekarska 01.01.06, 18:37
        NO TAK, ALE NIE DLA KAżDEGO TAKI SZAMPON Z MYDLNICY, JA TAKI DAWNO TEMU
        WYPRóBOWAłAM I ZA PIERWSZYM RAZEM WłOSY SUPER, ALE KOLEJNE MYCIA TRAGEDIA, WłOSY
        NIEDOMYTE I SZTYWNE, LEPKIE I MATOWE (moje włosy sa delikatne i niezbyt grube,
        proste), ALE TAKA MYDLNICA JEST REWELACYJNA ZAMIAST PłYNU DO NACZYń, MYJE NAWET
        PRZYPALONą PATELNIę, I ZE SKóRą RąK DELIKATNIE SIę OBCHODZI, POLECAM!!
      • effi Re: mydlnica lekarska 02.01.06, 20:03
        w jakiej postaci kupuje sie te mydlnice?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka