sagan2 22.10.02, 12:24 witam :) czy ktos orientuje sie, jaka diete stosowac, aby zwalczyc podwyzszony cholesterol+lekka anemie? bede bardzo wdzieczna za rady lub linki! milego dnia :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koralik Re: cholesterol IP: POZNANNT* / 195.95.19.* 22.10.02, 12:31 musisz po prostu odzywiac sie zdrowo :-))) duzo warzyw i owocow, drob i ryby w rozsadnych ilosciach, ograniczyc nabial i jajka, a poza tym regularnie uprawiac jakis sport wszystko zalezy jak podwyzszony masz cholesterol i jaka masz anemie - moze powinnas odwiedzic lekarza? zdrowka zycze, Koralik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kama Re: cholesterol IP: *.icpnet.pl 22.10.02, 12:39 Mam tensam problem :) Jedz wiecej owoców i warzyw,pij soki takie jak:KUBUŚ,pij mleko jedz"małą" lekkostrawną kolacje,solidne śniadanie(w domu najleppiej zjedz jakies płatki z mlekiem),do szkoły wez jakis owoc.Bardzo zdrowe są ryby!(raz na tydzien powinnas zjesc chociaz pół ryby na obiad).Zrezygnuj z tłustych potraw,jajek(1-2 na tydzien!)i majonezu! Łykaj Centrum(zbiór wszystkich witamin).........i........ .......bedzie dobrze:)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aljedrzejczak Re: cholesterol 22.10.02, 13:17 Polecam soki ale niesłodzone-wielowarzywne z selerem (Fortuna), otręby i dużą ilość jabłek - u moich Rodziców to zadziałało ! Lepiej nie brać tabletek przeciw-cholesterolowych, bo organizm się potem od nich uzależnia . Aha - stres powoduje zwiększenie poziomu Cholesterolu i niestety tabletki antykoncepcyjne też ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagan Re: cholesterol IP: *.desy.de 22.10.02, 13:20 dziekuje Wam za rady! problem dotyczy nie mnie (mam cholesterol i krew ok), ale mojej siostry. przyslala mi wlasnie smsa z wynikami badan i ze troche sie martwi, wiec uruchomilam internet pomocny ludzkosci :) co jest dziwne to to, ze ona i szczupla jest i sporty uprawia i je raczej zdrowo. dlatego sie dziwie, skad ten cholesterol? anemia - moze je za malo?... ;) ale przeczytalam, ze to moze byc dziedziczne, a mamy przypadki miazdzycy w rodzinie... jeszcze raz dziekuje, wszystko przekaze i przypilnuje, zeby wziela sie za siebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: cholesterol 22.10.02, 13:31 Sagan, podwyższony poziom cholesterolu (a być może także i trójglicerydów) nie jest koniecznie związany z dietą czy niewłaściwym trybem życia. Może mieć też uwarunkowania natury geneatycznej, wzrost moga też powodować niektóre leki, strs itp. Mnie np. bardzo skoczył cholesterol właśnie po lekach. Może Twoja siostra coś "łyka"? Najlepiej niech pokaże wyniki lekarzowi. Odpowiedz Link Zgłoś