Dodaj do ulubionych

Tanie ciuchy

04.11.02, 09:02
W jednym z ostatnich numerów Oliwii przeczytałam artykuł o 3 dziewczynach,
które zaopatrują się w ubrania z tzw. second handach (lub tanich ciuchów).
Zamieszczone tam zostały zdjęcia dziewczyn ubranych w owe "zdobycze" i muszę
powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Dotąd miałam na temat ciucholandów
zdanie, że ubrania są niemodne, schodzone i często z plamami, dlatego
szerokim łukiem omijałam tego typu butiki. Dziewczyny mówią, że jednak można
znaleźć nie tylko markowe ciuchy, to jeszcze dobrej jakości i nie używane.
Trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać. Jedna z bohaterek artykułu mówi, że
najlepiej "atakować" rano i w sklepikach małych miasteczek, w butikach, gdzie
ubrania są wyprane, wyprasowane i na wieszakach, a nie zgniecione w wielkim
pudle szmat.
Chciałabym poznać Wasze opinie na temat ciucholandów, czy macię jakieś
zaopatrujecie się w tego typu odzież? Gdzie znajdują się "dobre" sklepy w
Warszawie i okolicach ?

Pozdrawiam, G.
Obserwuj wątek
    • miriam_73 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 09:55
      Ja sobie ostatnio kupiłam śliczne aksamitne piaskowe spodnie Ralpha Lurena
      za ... 15 zł. Mam też np. śliczną granatową spódnicę Givenchy, parę pierduł
      Wallis czy Escady. Wszystko - second-hand na Stokłosach, na placyku przy
      kościele.
      • szpilka29 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 10:23
        Miriam, napisz proszę jak tam się dostać jadąc metrem... i jak trafić na
        wymianę tych ciuszków?
        pozdr.
        s.
        • miriam_73 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 10:35
          Trzeba wysiąść na stacji Stokłosy wyjściem od tyłu składu jadącego z Centrum.
          Po wyjściu widać duży ceglany kościół, trzeba do niego dojść i stojąc tyłem po
          prawej stronie jest na rogu ten sklepik. Całkowita wymiana towaru jest zawsze w
          niedzielę i potem do środu dokładają. od czwartu do soboty włącznie jest
          przecena. Cena wyjściowa jest 38 zł/ kg, w soboty juz bodaj tylko 25. Odzież
          jest sotrowana, na wieszakach, są dwie przymierzalnie. Jest głownie odzież
          angileska i trochę amerykańskiej. Naprawdę się czasem trafiają okazję, choć
          bywa i tak, że długo, długo nic.
          • givenchy Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 10:54
            :-))))
            Miriam, napisz proszę, w jakich godzinach jest czynny sklep ?
          • szpilka29 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 11:22
            Dzięki. To znaczy, że w niedzielę też czynne?
            • miriam_73 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 11:36
              Przede wszystkim w niedzielę. To jest pociszny widok, jak stada bab wypadają z
              kościoła i z obłędem w oczach zaczynają buszowanie pomiędzy wieszakami. W
              niedzielę jest dość tłoczno.
      • Gość: plum1000 Re: Tanie ciuchy IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.02, 21:44
        miriam_73 napisała:

> Ja sobie ostatnio kupiłam śliczne aksamitne piaskowe spodnie Ralpha Lurena
        > za ... 15 zł. Mam też np. śliczną granatową spódnicę Givenchy, parę pierduł
        > Wallis czy Escady. Wszystko - second-hand na Stokłosach, na placyku przy
        > kościele.
        Eh nawet w tym pokichantym zakopanem "dobrego" cicholandu nie ma.A sa takie ze
        pozalsie boze.....
    • miriam_73 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 11:35
      W dni powszednie do 19 (chyba od 11), natomiast w soboty i niedziele od 10 do 14
      • maja101 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 15:05
        Jeśli jesteś ciekawa i nie chcesz się zrazić radzę Ci - idź na początek do
        nowootwartej "Wzorcowni" (zaraz koło kina Atlantic -wawa).
        Ceny może nie są niskie, ale ciuch są super! Naprawdę...
        • Gość: Ewa Re: Tanie ciuchy IP: 217.8.168.* 04.11.02, 15:12
          maja101 napisała:

> Jeśli jesteś ciekawa i nie chcesz się zrazić radzę Ci - idź na początek do
          > nowootwartej "Wzorcowni" (zaraz koło kina Atlantic -wawa).
          > Ceny może nie są niskie, ale ciuch są super! Naprawdę...

a udało Ci się coś ciekawego tam upolować???
        • givenchy Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 15:25
          maja101 napisała:

> Jeśli jesteś ciekawa i nie chcesz się zrazić radzę Ci - idź na początek do
          > nowootwartej "Wzorcowni" (zaraz koło kina Atlantic -wawa).
          > Ceny może nie są niskie, ale ciuch są super! Naprawdę...

Maju, podaj jakieś przykłady: co i za ile ?
          • maja101 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 21:22
            Ja kupiłam sobie jeansy o których na pewno nikt nie powie że były noszone.
            ciemny granat z domieszką strechu. Firma nazywa się max, ale mi to nic nie
            mówi... Kosztowały 38 zł. Miałam też apetyt na inne za 45 zł, (firma pilot - ?)
            ale okazało się że brakuje mi dokładnie 20 groszy :)
            Generalnie spodnie widziałam w cenach 30-45 zł, prawie wszystkie znanych firm.
            Były też fajne polary. Nie takie jak są sprzedawane na bazarach, które z
            polarem mają niewiele wspólnego, tylko takie "mięsiste", ale jednocześnie
            lekkie. Kosztowały od 35 do 48 zł. Są też fajne kurtki zimowe... Nie
            przyglądałam się im b. dokładnie, ale wpadła mi w oko jedna puchowa za 80 zł.
            Szkoda że była czarna, bo ja mam prawie wszystko czarne i już mi się to
            znudziło. jest również spory wybór bluzek i koszul damskich, ale nie
            przyglądałam się więc nie wiem jakie ceny.
            Poza tym zapowiada się że we Wzorcowni mają być stroje haute countre. W ogóle
            nazwa wzięła się stąd, że do właścicielki, mającej już kilka ciucheksów,
            przychodziły projektantki mody i oglądałysobie ubrania "na wzór". Niedawno
            (jaieś 2 tyg temu) był w Wyborczej (supermarket) krotki artykuł na temat tego
            sklepu.
            Jeśli ktoś mieszka na ochocie to mógł zauważyć, że w ciucheksie koło kościoła
            przy pl. Narutowicza jest informacja o otwarciu tego sklepu. Oba należą do tej
            samej właścicielki. W tym na Narutowicza też jest fajnie i na pewno taniej. Ale
            żałowałam że najpierw tam się spłukałam, a dopiero później pojechałam
            do "Wzorcowni".
            • Gość: evita Re: Tanie ciuchy IP: *.acn.pl / 10.132.130.* 04.11.02, 21:29
              Maju, gdzie dokladnie jest Wzorcownia? kolo Atlantiku, ale gdzie dokladnie? i w
              jakich godzinach otwarte?
              a ten szmatex przy placu narutowicza? jaki dokladny adres? do ktorej otwarte?
              z goooory dzieki za info
              • Gość: malia Re: Tanie ciuchy IP: *.chomiczowka.net.pl 04.11.02, 22:02
                Byłam we Wzorcowni, naprawdę średni sort, za to ceny z kosmosu! Zależy kto co
                lubi, większość ubrań z Holandii, więc bez gustu.
              • maja101 Re: Tanie ciuchy 04.11.02, 23:16
                Jak staniesz twarzą do wejścia do kina, to pierwszy sklep po lewej stronie to
                wzorcownia.
                Przy pl. Narutowicza jest kościół kat. Jak staniesz twarzą do wejścia to
                pierwszy sklep po prawej to cichy. W poniedziałki są dostawy.
                Jeszcze na Królewskiej jest spoko sklep. Nazywa się "odzież z przeszłością",
                czy jakoś tak... idąc od Krakowskiego Przedmieścia w stronę Marszałkowskiej po
                prawej stronie ulicy pod filarami. Chyba 2 lub 3 lokal. Koło "baru bez kantów"
                • Gość: viera Re: Tanie ciuchy IP: *.acn.waw.pl 05.11.02, 09:24
                  A na Jana Pawła byłyście? Dosyć drogo, ale ciuchy olds-coolowe, lata 70',
                  retro, vintage... Fajowe kurteczki, koszule lata 70', bluzy sportowe typu adas,
                  oczywiście te proste z lat 70' Piękne kiecki typu vintage, fajowe spodnie. Tego
                  w sklepie nie znajdziecie, to jest poprostu olds-cool!
                  • Gość: Aga Re: Tanie ciuchy IP: *.future-net.pl 05.11.02, 21:45
                    Gość portalu: viera napisał(a):

> A na Jana Pawła byłyście? Dosyć drogo, ale ciuchy olds-coolowe, lata 70',
                    > retro, vintage... Fajowe kurteczki, koszule lata 70', bluzy sportowe typu
                    adas,
                    >
                    > oczywiście te proste z lat 70' Piękne kiecki typu vintage, fajowe spodnie.
                    Tego
                    >
                    > w sklepie nie znajdziecie, to jest poprostu olds-cool!

jezu, a cóż to za bełkot? olds coolowy?
                • Gość: evita Re: Tanie ciuchy IP: *.acn.pl / 10.132.130.* 05.11.02, 21:33
                  wielkie dzieki, z pewnoscia tam zajrze. nie wiesz tylko do ktorej otwarte? jak
                  do 19, to moze zdaze po pracy :(
                  pzdr
                  • Gość: viera Re: Tanie ciuchy IP: *.acn.waw.pl 06.11.02, 11:05
                    Aga sama jesteś bełkot! Wtajemniczeni zrozumieją nie martw się, (może
                    reprezentujesz już inne pokolenie...)
                    • roodanaserio Re: Tanie ciuchy 06.11.02, 11:12
                      Ja bylam we Wzorcowni. Dorwalam [nie kupowalam, a ogladalam] b. fajny plaszcz
                      boucle Escady oraz dzianinowa piekna sukienke Hennesa.

Sa futra i przyzwoite placzcze.

Uwazam, ze warto poszperac.
                      r
                    • Gość: Kasia Re: Tanie ciuchy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.03, 12:46
                      Cos mi sie wydaje, ze to Ty nie jestes na czasie - na moj gust "oldskulowy"
                      pisze sie "oldschoolowy" (od old school).
                      • mrouh Re: Tanie ciuchy 22.03.03, 13:06
                        Dziewczyny spoza Wawy! Czasami warto się przełamać i
                        zajrzeć dop takiego ciucholandu zwykłego, nawet w małej
                        pipidówce. Ja kupiłam sporo rzeczy H&M. Uwielbiam tą
                        firmę i ich ciuchów jest sporo (nowe kurtka wiosenna-14
                        zł, spódnica letnia -6 zł) w zwyłkych lumpeksach, tak
                        samo C&A albo ESPRIT. Oststnio widziałam świetną męską
                        koszulę Hugo Bossa i Levisy 501 zupełnie jak nowe. Trzeba
                        tylko grzebać, ten mój lumpek ma prawie wszystko w
                        koszach. Bardzo wiele rzeczy jest dziurawych,
                        poplamionych, ale większość źle wygląda, bo
                        pogniecione.Jest też lumpek, w którym ubrania są już
                        posegregowane, wyprasowane, czyste i na wieszakach,
                        większość firm takich jak H&M czy Pimkie. Z rozmiarami
                        bywa kiepsko, albo same wielkie albo malutkie, ale czasem
                        sie coś trafi.
    • Gość: ale Re: Tanie ciuchy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 23:06
      we wzorcowni można znaleźć coś fajnego, ale trzeba mieć szczęście
      ja miałam i kupiłam wełniany płaszczyk Benettona za 60 zł i śliczny sweter za
      40 (wszyscy się dopytywali skąd on jest i nikt nie mógł uwierzyć że z
      lumpeksu...) ale fakt, że jest dużo chłamu. Taka już uroda tych sklepów, ale za
      to jaka przyjemność z polowania...
    • givenchy Re: Tanie ciuchy 08.11.02, 09:05
      Dzięki wielkie za wszystkie wypowiedzi. Niedługo wypłata, więc ruszam na
      polowanie. :-))
      • Gość: malia Nowy ciuchland!!! IP: *.chomiczowka.net.pl 15.12.02, 21:00
        Na Bielanach (w Warszawie ul. Nerudy 1, w pawilonie handlowym na antresoli)
        odkryłam super ciuchland. Prawdziwy raj dla tych, którzy cenią
        dobrą markę. Wybór ciuchów używanych popularnych firm francuskich
        i angielskich (np. Miss Selfridge, Woman, NafNaf)po nówki najlepszych
        projektantów (CK, Ralph Lauren, Donna Karan). Sklepik jest malutki, więc
        codziennie jest coś dowieszane. Polecam.
        • Gość: kasiulek Re: Nowy ciuchland!!!NERUDY 1 IP: *.acn.pl / 10.66.2.* 21.03.03, 20:59
          gdzie to jest dokładnie? byłam tam dzisiaj, nic takieo nie ma. na dole jest
          wyzsza szkoła janskiego a dookola wszystko łąćznie z silownia tylko nie
          ciucholand:(
          ka
    • givenchy Re: Tanie ciuchy 04.02.03, 13:42
      Dziewczyny, wyrzucam wątek do góry.
      Mam pytanie: czy któraś z Was odwiedziła może sklep z tanimi ciuchami przy
      Nugat 4 w W-wie ? Jakie tam są ciuchy ?
      A może macie jeszcze jakieś sprawdzone punkty ?
      • Gość: crazy_r Re: Tanie ciuchy IP: 195.116.133.* 04.02.03, 14:25
        Kiedyś (nie wiem jak teraz) bazar przy Hali Banacha na Ochocie. Cena za sztukę
        wahała się od 50 gr do 35 zł. Mam stamtąd parę fajnych rzeczy (Benetton, Naf
        Naf, Esprit, GAP, MaxMara oraz innych mniej znanych firemek). Babki siedza z
        ciuchami od rana do ok. 15 - zależy też od pogody.
        • givenchy Re: Tanie ciuchy 04.02.03, 16:40
          Czy na tym bazarku przy Banacha te ciuchy są na jakimś oznakowanym stoisku ? W
          sklepiku ?
          Co do Nugat 4 , tam podobno można dostać 1 kg ubrań za 11 zł. Dlatego
          interesuje mnie, czy to są jakieś szmaty, czy coś oryginalnego ?
          • miriam_73 Re: Tanie ciuchy 04.02.03, 17:00
            zajrzę na nugat w sobotę to dam ci znać.
          • Gość: Fuga Re: Tanie ciuchy IP: *.acn.pl 04.02.03, 19:10
            Pewnie czytałś w Pasmie o Nugat4, ja tez i czym prędzej tam poszłam .NIE WARTO.
            Część rzeczy wyceniona (takie sobie) a te na wagę nie nadaje sie do niczego
            chyba,że lubisz pomechacone angorki.Polecam w/w lumpeks przy M.Stokłosy i drugi
            jak tam już będziesz w Pasażu (wchodzisz od "krótkiej ściany" po przeciwnej
            stronie jak kościół. Pozdrawiam
            • givenchy Re: Tanie ciuchy 05.02.03, 09:47
              Dzięki, za przestrogę.
              O Nugat przeczytałam w Stołecznej.
          • Gość: crazy_r Re: Tanie ciuchy IP: 195.116.133.* 05.02.03, 12:10
            givenchy napisała:

> Czy na tym bazarku przy Banacha te ciuchy są na jakimś oznakowanym stoisku ?
            W
            > sklepiku ?
            > Co do Nugat 4 , tam podobno można dostać 1 kg ubrań za 11 zł. Dlatego
            > interesuje mnie, czy to są jakieś szmaty, czy coś oryginalnego ?

Jesli jedziesz na Ochotę z centrum np. tramwajem, wysiadasz na
            przystanku "Bitwy Warszawskiej 1920r" i przechodzisz przez skrzyżowanie ku Hali
            Banacha. Trzeba od razu zagłębić się między stoiska na bazarku, bo sporo
            ciuchów babki sprzedają z łóżek polowych - leżą tam całe ich sterty, z czego
            90% do niczego się nie nadaje. Cena obowiązuje u nich za sztukę. Obok są
            stoiska (stragany??)- tam ciuchy są często już wycenione i troche droższe.
            Jeśli tylko nie brzydzicie się przebierać w stertach niekoniecznie czystych
            łachów, to warto spróbować, bo można coś upolować. Ale wiem, że sporo osób w
            ogóle nie ma do tego drygu...
            • givenchy Re: Tanie ciuchy 05.02.03, 12:56
              Gość portalu: crazy_r napisał(a):

> > Jesli jedziesz na Ochotę z centrum np. tramwajem, wysiadasz na
              > przystanku "Bitwy Warszawskiej 1920r" i przechodzisz przez skrzyżowanie ku
              Hali
              >
              > Banacha. Trzeba od razu zagłębić się między stoiska na bazarku, bo sporo
              > ciuchów babki sprzedają z łóżek polowych - leżą tam całe ich sterty, z czego
              > 90% do niczego się nie nadaje. Cena obowiązuje u nich za sztukę. Obok są
              > stoiska (stragany??)- tam ciuchy są często już wycenione i troche droższe.
              > Jeśli tylko nie brzydzicie się przebierać w stertach niekoniecznie czystych
              > łachów, to warto spróbować, bo można coś upolować. Ale wiem, że sporo osób w
              > ogóle nie ma do tego drygu...

Dzięki za "mapkę".
              A co do drygu, to rzeczywiście coś w tym jest. Ja sama nie lubię przebierać w
              kotle wygniecionych ubrań - robi mi się gorąco (chyba trzeba się lżej ubierać
              na te okazje) i brakuje mi cierpliwości, ale obecnie mam juz zupełnie inne
              nastawienie, bo rzeczywiście czasem warto coś upolować, czego nie dostaniesz w
              sklepie i w dodatku za grosze.
    • Gość: Kasia Re: Tanie ciuchy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.03, 15:31
      Czy znacie jakiś fajny ciucholand we Wrocławiu??Nie zaglądam do nich bo są tam
      beznadziejne rzeczy,ale może po prostu nie wiem,które warto odwiedzać???
      • Gość: marcia Re: Tanie ciuchy IP: *.acn.waw.pl 05.02.03, 13:13
        Ja uwielbiam WZORCOWNIE kupiłam tam juz napewno ponad 12ubrań z czego sliczna
        bluzeczke ESPRIT kilka ciuchów H&M,sweterek VANILIA super naprawd super co tam
        wejdę to zawsze wycgodze zadowolona no może raz się zdarzyłoże nic nie
        kupiłam:))
        • maja101 Re: Tanie ciuchy 05.02.03, 16:26
          Ja niedawno kupiłam we Wzorcowni spodnie Esprit za 50 zł które w sklepie
          naprzeciw (GC) kosztowały 300 zł
          • givenchy Re: Tanie ciuchy 05.02.03, 16:27
            Jak często wymieniają we Wzorcowni towar ? Kiedy iść najlepiej, żeby nie trafić
            na same "odpady" ?
            • maja101 Re: Tanie ciuchy 05.02.03, 21:56
              Niestety nie wiem kiedy wymieniają - zapytaj się sprzedających. Na moje oko to
              raczej dokładają i zmieniają lokalizację niektórych ciuchów. Po 2 miesiącach
              udało mi się ostatnio odnaleźć spodnie na które miałam chrapkę. Wisiały w
              zupełnie innym miejscu. Zauważyłam też że najlepsze marki (m. in Armani, CK)
              wiszą naprzeciw kasy naprzeciw okryć wierzchnich.
      • Gość: Nitka Re: Tanie ciuchy IP: *.ipt.aol.com 22.03.03, 04:31
        We wroclawiu fajny lumpex jest na Hallera...kawalek za ul.Ojca Bejzyma...po
        prawej stronie idac od Powstancow...
        • Gość: goga Re: Tanie ciuchy IP: *.torun.mm.pl 23.03.03, 15:10
          A ja kobietki szukam dobrego lumpexu w Toruniu!!Moze ktoras zWas cos wie?
          POMozcie mi,bo nie mam kasy na drogie ciuchy.
    • Gość: marie Re: Tanie ciuchy IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.03, 18:29
      czy znalazła by się jakaś dobra dusza,która wie,gdzie taki lumpeks jest w
      Opolu??
    • givenchy Podciągam wątek dla zainteresowanych 12.09.03, 16:09
      POzdrawiam !!
    • Gość: iberka gdzie w Krakowie?????????? IP: w3cache.* / 192.168.3.* 13.09.03, 23:54
      podobno jest taki,ktory dostay ma w srode i ma markowe ciuchy,ktore w
      niedziele sprzedaja kobietki na placu zydowskim oczywiscie kilka razy drozej:-
      ).tylko gdzie to jest?i gdzie sa inne godne polecenia?
      iza
      • Gość: miła a w Katowicach??? IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 14.09.03, 08:30
        Dziewczyny, pomóżcie, czy w Katowicach też są jakieś fajne lumpexy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka