Dodaj do ulubionych

pomocy-kolczyki!

IP: 80.51.147.* 03.02.06, 18:57
Wiem, że stary koń ze mnie - ale dopiero niedawno przebiłam sobie uszy.
Mam w związku z tym kilka pytań:
1) jak długo muszę nosić srebrne lub złote kolczyki? Bo na gwiazdkę dostałam
od siostry kilka par takich zwykłych, z metali nie szlachetnych
2) kiedy nie mam założonych kolczyków przez kilka godzin, wkładanie ich na
nowo jest boleske i czuję opór. W związku z tym nawet śpię w kolczykach.
Pytania: czy to normalne? długo tak będzie? czy zawsze będę je musiała nosić
24/7?
3) po jakim czasie nienoszenia kolczyków uszy się zrastają?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: pomocy-kolczyki! 03.02.06, 19:07
      2. Jesli masz problemy z zakladaniem kolczykow to nie sciagaj ich jeszcze przez
      jakis czas. Z drugiej strony zakladanie kolczykow to kwestia wprawy.
      Ja mam przeklute uszy juz od wielu lat i czasem, tez mi sie zdarza, ze nie moge
      zalozyc kolczyka, choc wprawe juz mam :-) Zakladam wowczas na mokro.
      Spanie w kolczykach w niczym nie przeszkadza, ja noszac na co dzien niewielkie
      sztyfty tez w nich spie i wogole zapominam o ich istnieniu.

3. Zalezy od uszu. Mialam przeklute uszy 4 lata i po jednym dniu nie moglam
      zalozyc kolczyka, kolejnego dnia byla juz widoczna blonka i juz wogole sie nie
      dalo zalozyc kolczyka; musialam prekluwac jeszcze raz. Ale tez zdarza mi sie nie
      nosic dluzej kolczykow i nic sie nie dzieje. Trudno powiedziec, ale teoretycznie
      zagojone dziury nie powinny zarastac.
    • Gość: Ivre Re: pomocy-kolczyki! IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 03.02.06, 19:18
      1) To zalezy. Na razie jeszcze lepiej ponos sobie zlote lub srebrne, bo od
      metalowych moze Ci zaczac ropiec ucho, a to nic fajnego :/ Trudno okreslic
      czas... Nos je kilka miesiecy (nie wiem..2-3), a potem sprobuj metalowe, ale
      gdy tylko zacznie sie cos dziac, natychmiast daj sobie spokoj.
      2) Spokojnie, jak dzurki w pelni sie zagoja bedziesz mogla sciagac kolczyki i
      wkladac bez problemu :)
      3) Pojecia nie mam. Najdluzej nie nosilam kolczykow przez jakies 2 tygodnie.
      Dziurki nie zarosly.
      • Gość: kamant Re: pomocy-kolczyki! IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.06, 20:13
        3. Bywało, że nie zakładałam kolczyków przez kilka miesięcy (może nawet pół
        roku) i nic się nie stało. Dziurki nie pozarastały.
        • Gość: bobrong Re: pomocy-kolczyki! IP: *.chello.pl 03.02.06, 21:21
          Ja już rok nie zakładam, wczoraj chciałam sprawdzić czy już zarosły - nic :-)
          dziura jak była tak jest
          • aisha-medea Re: pomocy-kolczyki! 03.02.06, 21:46
            ja mam wyjatkowe problemy z gojeniem i mi uszy goily sie przez pare miesiecy
            (no, ale to przypadek specjalny).

Jesli cie boli, to nie zdejmuj kolczykow. Za to codziennie wieczorem pokrec
            nimi, a dodatkowo naprawde polecam masc tribiotyk (w aptece, malutka saszetka,
            za zlotowke) - postaraj sie nie zdejmujac kolczykow wsmarowac ja w dziurki.
            Jest naprawde genialna, ma delikatne dzialanie antybakteryjne, mi ja polecil
            facet, ktory mi przekluwal uszy - nie mialam ZADNYCH problemow. Uzywam jej tez
            do dezynfekowania kolczykow od czasu do czasu - smaruje sztyft kremem, a potem
            zakladam kolczyk.

Mi dziurki nie zarastaja.
    • eduro Re: pomocy-kolczyki! 04.02.06, 14:37
      Gość portalu: shining_$tar napisał(a):

> 3) po jakim czasie nienoszenia kolczyków uszy się zrastają?

Nie nosiłam kolczyków 4 lata i...na sylwestra założyłam :) Ale wczesniej nosiłam
      je bardzo długo ok.6 lat. Miałam jeszcze 2 inne dziurki (głupota!!!) ale tam
      nosiłam krótko i zarosły, paskudne ślady niestety zostały :/
      • igielka82 Re: pomocy-kolczyki! 04.02.06, 20:28
        ślad zostaje to fakt, ale ja kiedyś nienosiłam kolczyków przez jakieś 4-5lat i
        nie zarosły, teraz mija już jakieś 8-9lat noi jakby pół dziurki zarosło (od
        tyłu). Dodam jeszcze że kolczyki nosiłam od 4 roku życia teraz mam prawie 24.

Przebiłam jakiś miesiąc temu ponownie dziurki (te same). Co chyba nie było zbyt
        dobrym rozwiązaniem, ponieważ ostatnio ściągłam na 1 dzień kolczyki (nie było
        problemu z ubraniem), ale zauważyłam że ta kulka jakby która da się wyczuć w
        dziurkach, jest większa niż kiedyś.

Pozdrawiam
    • kora3 Re: pomocy-kolczyki! 04.02.06, 23:19
      Gość portalu: shining_$tar napisał(a):

> Wiem, że stary koń ze mnie - ale dopiero niedawno przebiłam sobie uszy.
      > Mam w związku z tym kilka pytań:
      > 1) jak długo muszę nosić srebrne lub złote kolczyki? Bo na gwiazdkę dostałam
      > od siostry kilka par takich zwykłych, z metali nie szlachetnych

Obawiam się, że tak dlugo, az uszy się calkeim nie wygoją tzn. bez bólu i oporu
      bezdiesz w stanie włożyć kolczyk i go wyjac, wszelkie dotykania, zahaczenia
      szalikiem, zcy przypadkowe trącenia beda niebolesne, zaczerwienienie zniknie.
      Ważna uwaga. Jesli masz tendencje uczuleniowe (np. na metale nieszlachetne) moze
      być problem ze zwykłymi kolczykami takze przy uszach wygojonych już. gdybyś
      zauwazyła, ze po jakims czasie w zwykłych kolczykach płatki uszu bola, puchną,
      swezda, albo zrobily sie czerwone natychmaist wyjmij kolczyki, posmaruj kremem
      półtłustym i powiedz zwykłym kolczykom "zegnajcie" albo zmień ( o ile to
      możliwe) częsc wkladana do ucha na srebrną u złotnika. Ja tak robię jeśli jakies
      zwykłe kolczyki bardzo mi sie podobają, koszt ok. 7 zł.

> 2) kiedy nie mam założonych kolczyków przez kilka godzin, wkładanie ich na
      > nowo jest boleske i czuję opór. W związku z tym nawet śpię w kolczykach.
      > Pytania: czy to normalne? długo tak będzie? czy zawsze będę je musiała nosić
      > 24/7?

Nie, uszy się wygoją, a zdiurka pozostaje na trwale. To, jak dlugo goja sie uszy
      zależy od osoby, pory roku, klimatu itepe. Jeśli po wyjeciu kolczyka i próbie
      ponownego włożenia zcujesz opór, ból itd. to znaczy, ze sie jeszzce nie wygoiły
      uszy. Unikaj bardzo małych kółeczek, bo wkładanie ich do takich dziurek moze byc
      niełatwe i bezdie boleć, a ucho sie aczerwieni. Pamiętaj o pzretarciu płatka
      ucha i kolczyka spirytusem. Najlepsze na gojenie sa kolczyki, które maja cienką
      cześć wkładaną do ucha, nie sa za dlugie. Niektórym nie służą "wkrętki" bo boli
      pzry mocniejszym dociśnieciu.

> 3) po jakim czasie nienoszenia kolczyków uszy się zrastają?

Ja mam wrazenie, ze ...nigdy. Kiedyś nie nosiłam w dwóch dodatkowych dziurkach
      kolczyków chyba z 4 lata i spokojnie włożyłam znów kolczyki. Jednak nie wiem,
      jak to u innych.
      • Gość: martyncia Re: pomocy-kolczyki! IP: *.sandomierz.pilicka.pl 10.02.06, 10:19
        Ja się podłączę. Przekłułam uszy ze dwa lata temu. Cały czas czuję w uszach
        (dziurkach) jak ścisnę palcami takie jakby grudki. Czy miałyście coś takiego?
        Co to jest? Można cos z tym zrobić? - troche mnie to denerwuje
        • jachim5 Re: pomocy-kolczyki! 12.02.06, 10:56
          ja też mam takie, ale specjalnie się nad tym nie zastanawiałam
        • Gość: goska Re: pomocy-kolczyki! IP: *.devs.futuro.pl 12.02.06, 15:25
          nie można, te "kulki" to zgrubienia skóry wokół dziurek., jeszcze raz poruszę
          wątek czy znacie dobry sposób na to żeby dziurki nie powiększały sie od
          noszenia kolczyków?
    • Gość: n_itka Re: pomocy-kolczyki! IP: *.is.net.pl 12.02.06, 12:39
      kolczykow po przebiciu nie powinno sie zdejmowac przez miesiac! nawet na noc!
      najbardziej polecane na ten okres sa kolczyki ze stali chirurgicznej, ktora nie
      powoduje uczulen, przebarwien, stanow zapalnych. Dodatkowo uszy w okalicy
      dziurki powinno przemywac sie spirytusem przez pierwszy tydzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka